12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 189 látnivalóban


Aba Sámuel, Újvár - Abaújvár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3898 Abaújvár

Aba Sámuel, Újvár - Abaújvár. A meglepően jó állapotban fennmaradt egykori sánc – melynek külsô magassága 15 méter, a vár belsejétôl számított magassága pedig öt méter volt – nagyobb részben ma is körbe veszi a vár területét, annak ellenére, hogy a külsô oldala a község házai által – egy kis részt leszámítva – teljesen körbe épült. A néhány éve elvégzett kutatás a sánc építését a 11. század elejére teszi. A vár belsô területén folytatott ásatások egy románkori templom alapfalait és egy nagy kiterjedésű Árpád-kori temetô maradványait tárta fel. Részletes információ az ikonra kattintva olvasható.


Bodókő vára - Boldogkőváralja
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3885 Boldogkőváralja
Telefon szám: +36-20 249-0767
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.boldogkovara.hu

ZAJLIK A REKONSTRUKCIÓ, NYITÁS TAVASSZAL! November 2-án (hétfőn) bezárta kapuit a vár, hogy a téli szünetben gőzerővel folytatódhassanak a rekonstrukciós munkálatok. Boldogkőváralja község felett emelkedő andezittufa hegy sziklagerincén állnak a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vár tekintélyes méretű romjai. Részletes információ az ikonra kattitnva olvasható.


Halomvár - Borsodgeszt

Cím: Borsodgeszt, külterület

Borsodgeszt határában lévő halomvár sáncerődítményei napjainkig fennmaradtak.


Füzérkő várának maradványai

Cím: Bükkzsérc, külterület
Link: jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php

Bükkzsérctõl északra 5 km-re a Hór-völgy és a Hosszú-völgy találkozása felett emelkedik a Füzér-kõ sziklás csúcsa. A csúcstól északkeletre 150 méterre, a hegygerinc kiemelkedõ részén van a vár. Kisméretû, hosszúkás területét délkelet felé a Hór-völgy feletti szakadékos hegyoldal, a többi oldalról pedig pár méterrel alacsonyabban, félkörben futó terasz (betemetõdött árok) fogja át. Északnyugati peremén kis szakaszon az egykori várfal alapozása látszik. A vár platójának hossza 24, szélessége a szakadékig 15 m. A várra egyetlen adatunk van. 1248-ban IV. Béla király adott engedélyt Lampert egri püspöknek, hogy "Füzér-kõn vagy Kerekkõn, melyek az egri egyház területén vannak, várat építsen" (Kondorné Látkóczki Erzsébet 1997. 13-15.)


Ódorvári rom - Cserépfalu

Cím: Cserépfalu, külterület

A Hór – völgye fölé tornyosuló 546 m magas, relatív 300 m szintkülönbségű Ódor – hegyen állt az Ódor – vár, melynek sziklájába van vésve történelme: Kőkori – telep – vaskori erőd – középkori magyar vár – huszita rablóvár – lerombolták 1474 körül. A Dél- Bükk legszebb kilátása, a Bükk fennsíktól körbe nézve egészen a Tiszáig látni. Kedvelt kirándulóhely.


Cserépvár - Cserépváralja
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Cserépváralja

Cserépvár maradványai a község mellett emelkedő, kúp alakú Várhegyen találhatóak. A nagyjából ovális alakú, a hegy csúcsát magában foglaló belsővár feltehetőleg a kettős falgyűrű között elhelyezkedő térsorból állt. A vár építéséről pontos adat nem áll a rendelkezésünkre (első említése 1408-ból ismert). Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Dédesi, Erne vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Dédestapolcsány, külterület

A várrol részletes információk az ikonra kattintva olvashatók és tölthetők le.


Füzér vára -Füzér
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Füzér, külterület
Telefon szám: +36-30 663 8802
Kapcsolattartó személy: Kónya Ferenc
Link: www.fuzer.hu

Füzér vára Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Zempléni-hegységhez tartozó 552 méter magas vulkanikus eredetű sziklacsúcson álló várrom hazánk egyik leglátványosabb hegyi várának emlékét őrzi. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható. Füzéri Vár nyitva tartási ideje: Március 15-től október 25-ig, azaz a nyári időszakban: 9:00-től 18:00-ig. Október 26-tól - március 14-ig, azaz a téli időszakban: 10:00-től 15:00-ig.


Amade, Amádé vár romjai

Cím: Gönc, Amadé-hegy

Az Amadé-vár romjai a Zempléni-hegységben, Gönc külterületén, a Nagy-Amadé hegy sasbérce nyugati oldalán állnak, 650 méterrel a tengerszint felett.


Kácsi vár

Cím: 3424 Kács, Vár-hegy oldala
Link: www.elmenyekvolgye.hu

A vár, amit hol tibolddaróci, hol kácsi várnak neveznek, egyetlen négyszög-alakú lakótorony lehetett vizesárokkal, valószínűleg a XII. század második felétől a XIV. század elejéig használták. Ma csak néhány faldarab látható a hegyoldalon.


Pusztavár, Solymos vára - Komlóska
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Komlóska, külterület

Komlóska vára Történelmi Tokaji Borvidék északi, valamint a Zempléni Tájvédelmi Körzet déli határán elhelyezkedő község vára - Solymos vára - a komlóskai medence déli bejárata fölött magasodó meredekhegy csúcsáról őrizte egykor az itt élôk nyugalmát. Az aránylag hamar magára hagyott és pusztulásnak indult erődítményt a nép késôbb Pusztavárnak nevezte el, és ezen a néven 1680-ból ismert írásos említése. Részletes információ az ikonra kattintva olvasható. Fotó: www.eszakivarak.hu/magyarul/komloska-3.htm


Diósgyőri vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3534 Miskolc-Diósgyőr, Vár u. 24.
Telefon szám: +36-46-530-516, 46/533-355
Fax szám: +36-46-530-465
Link: www.diosgyorivar.hu

Kedves Vendégeink! A DIÓSGYŐRI VÁR REKONSTRUKCIÓ MIATT ZÁRVA! A mészkőszírt, amelyre a diósgyőri várat építették, ideális adottságai folytán valószínűleg már jóval a honfoglalás előtt is lakott volt, védhetőségét pedig földsáncok emelésével növelték meg. Részletes leírés az ikonra kattintva olvasható.


Rákóczi, Ónodi vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Ónod

Ónod vára. A szabályos négyzet alaprajzú ónodi vár a Sajó és a Hernád folyók torkolatánál lévő forgalmas átkelőhely – a körömi rév – közelében épült. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Szűzvár, Leányvár várrom

Cím: Révleányvár

 
A település a 14. században keletkezett. 1440-ben Szabolcs vármegyéhez tartozott. Váradi László várat építtetett itt, ezt I. Lipót romboltatta le 1683-ban.


Tállyai várrom

Cím: Tállya, Óvár dűlő

Tállya, Várhegy: csekély maradványai lelhetők fel az Óvári dűlőben.


Csővár várrom

Cím: Csővár, külterület

Csővár községének északkeleti szélétől kiindulva 40 perces könnyű gyalogtúrával érhető el a várrom.


Földvár

Cím: Ófalu, Százhalombatta határán

 
Érd-Ófaluban a Sánc-hegyen bronzkori (kr.e.1600 körüli) földvár nyomai találhatók.


Kutyavár - Érd

Cím: Érdliget, Kutyavár u. 41. számú házzal szemben

A Balatoni útról a Kutyavári útra letérve találjuk Érd legrégebbi építészeti emlékének a Kutyavár nevű vadászkastélynak romjait. Első okleveles említése 1417-ből származik.


Contra Florentia vár maradványai

Cím: Dunafalva
Link: www.dunafalva.hu

A szemközti várhegyen egykor állt római vár – LUGIO, más néven FLORENTIA, azaz „virágzó” – ellenerődjének, CONTRA FLORENTIA-ának maradványa látható e helyen. Valószínűleg Pertinax császár kezdte építeni és Septimus Severus fejezte be a II. században. Fénykorát Diocletianus alatt, a II. szd. végére érte el, midőn a Limes legfontosabb pontjaként védte Pannonia Valaeria tartományt. Hídfőként a Dáciát Pannoniával összekötő kereskedelmi utat is fedezte.


Máré vára - Magyaregregy

Cím: Magyaregregy
Link: www.magyaregregy.hu

A magyaregregyi Máré vár a XIII. században épült gótikus stílusban, majd a XVI. században reneszánsz stílusban újjáépítették, az 1960-as években pedig felújították.


Szársomlyó, Nagyharsány

Cím: Nagyharsány, Szársomlyó
Link: nagyharsany.5mp.eu

A falu fölé magasodó Szársomlyó a hegy csúcsa a Villányi-hegység legmagasabb része, 442 m. A csúcson fellelhetők még a középkori vár romjai.


Váty földvár

Cím: Nagyváty, külterület
Link: www.delzselic.hu/nagyvaty

 
Váty hajdani vára az Árpád-kor egyik székely ispánságának és a helyi esperesség központja volt. (A földvár maradványa a Fekete-erdő területén ma is látható).


Káptalani levéltár és a várplébánia - Pécs

Cím: Pécs, Dóm tér

 
Klasszicizáló késő barokk épület, amelyet a 18-19. században emeltek. 1784-ben kezdődtek az egyemeletes levéltár munkálatai, 1794-ben épült hozzá délről a plébánia kétemeletes tömbje. A levéltár alatt található a püspöki-kanonoki kripta, amelynek a bejárata 1747-ben készült, pompás kovácsoltvas munka.


Siklósi-, Garai Vár

Cím: 7800 Siklós, Vajda J. tér 8.
Telefon szám: +3672 579-090; +3620 616-7575
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.siklosivar.hu

Újra megnyílt a látogatók előtt az 1,6 milliárd forintból részlegesen felújított siklósi vár. Marenics János, Siklós független polgármestere az átadási ünnepségen elmondta, hogy a másfél évig tartó, hazai, európai uniós és a Norvég Alap forrásaiból finanszírozott kivitelezési munkálatok keretében látogatóközpontot építettek, felújították a barbakánt, a felhajtóhidat, a Dorottya-kertet, a várkápolna belső tereit, egyebek mellett kibővítették kiállítóhelyiségeket is. Forrás: Turizmus Bulletin


Szarka-vár

Cím: Solymár, Mátyás-hegy
Link: www.solymar.hu

Solymáron, a Mátyás-hegyen található Szarka-vár 1455-ben épült, de eredete jóval régebbi, mivel a főtornyot római kori alapokra építették. Mára ismét szép, megújult formában várja látogatóit. Fotó: Civertan


Szigetvári Vár

Cím: 7900 Szigetvár, Vár utca
Link: www.szigetvarivar.hu
Telefon szám: +36-73 311-442; +3630 947-7287

A gazdag történelmi múltat őrző város legismertebb látványossága a vár, valamint a település török kori műemlékei. Szigetvár története szorosan összefonódott a vár történetével, a vár pedig Zrínyi Miklós személyével. A várban lévő Zrínyi Miklós Múzeum kiállításai is elsősorban az ő hősi küzdelmét idézik fel.


Gyulai vár, Gótikus téglavár

Cím: 5700 Gyula, Várkert
Link: www.gyula.hu

A XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. A vár építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az un. Kerecsényi-kapu közelében található a kerek ágyútornyot (rondella), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek. Az 1566-os ostrom után 129 évig volt a város török hódoltság alatt, majd 1695-ben került sor a törökök kiűzésére.


Pogányvár


 
Pogányvár Alcsút-Göböljárás pusztától DK-re található. A 290 m átmérőjü bronzkori földvár -melyet a Váli völgyben folydogáló Szent László patak ölel körül – a kr.e. II. évezred közéből, a középső bronzkor ból származik.


Csikling - Bakonycsernye

Cím: Bakonycsenye, külterület

 
XV. században épült Csikling vár rommaradványai Bakonycsernyétől mintegy 4 km-re találhatók.


Csókakői vár


Csókakő vára vadászati jelentősége a törökök kiűzése után megszűnt, és a Csókakő elnevezés a lassan újra népesedett településre tevődött át. A legvalószínűbb azonban, hogy a vár és később a település a csóka madárról kapta a nevét.


Pákozdvár (Tóvár)

Cím: Pákozd, külterület

 
Az Angelika-forrástól kb. 150 m-re található, napjaink egyik feltárásra váró kincse. A település régészetileg kiemelkedő fontosságú része. Az erődítmény a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon található huszonhat hasonló típusú építmény közül a legnagyobb: használatának idejében uralta a Velencei-tó környékét és a Mezőföldet. Nagyon szép helyen, az erdőkkel borított Meleg-hegy délnyugati részén helyezkedik el.


Gerencsér várrom Pusztavám

Cím: Pusztavám külterület

Gerencsér vár: A vár romjai a Vértes nyugati lábánál, az oroszlány-pusztavámi úttól keletre a Fekete-ér-patak mellett, erdős területen találhatók. 13 x 7m alapterületű toronyszerű épület, amely 18 - 29m magas volt egykor. Két vagy három emeletes lehetett. Csák Ugrin építtette 1140 körül. Várként emlegetik, valójában középkori főúri lakótorony volt. A kőből épült vastagfalú torony a várúr családja menedékéül szolgált. Forrás: www.freeweb.hu/pif/pusztavam/pusztavam2.html


Bory-vár

Cím: 8000 Székesfehérvár Máriavölgy út 54.
Telefon szám: +36-22-305-570
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.bory-var.hu

A székesfehérvári Bory-vár Bory Jenő építész és szobrászművész alkotása. 1923-ban kezdte el építeni, és 1959. szeptember 19-ig, haláláig építette. A várat Bory Jenő egymaga építette, saját tervei alapján. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában úttörő volt. A művész a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán oktatott, de jelentős szerepet töltött be, mint képzőművész is. Látogatható: minden nap 9-17 óráig, kora tavasztól késő őszig, előzetes bejelentés alapján télen is.


Úrhida vár, várrom

Cím: Újhida, külterület
Link: varkutato.blogter.hu

 
Szent István 1009-ben kiadott, a veszprémi püspökségnek szóló adománylevele említi - többek között - Úrhida várát, mint egy Fejér megyén belüli kerület (conpagus) központját. a 3. katonai felmérés térképén a kis mesterséges dombot. Ezek szerint Úrhida motte (földhalomvár) volt. Sajnos napjainkra már csak egy kis maradványa látható a 20. században szinte teljesen elhordott dombnak. Forrás: varkutato.blogter.hu, Dénes József


Oroszlán, Oroszlánkő - Domoszló

Cím: Domoszló,
Link: www.domoszlo.hu

A község határának északi részén nehezen megközelíthető, de élményt nyújtó látványosság a gyalogtúrával elérhető 600 m magasan fekvő Oroszlánkővár. Az 1242. évi tatárjárás után építették ki sáncokkal körülvett erős lovagvárrá. A vár a török hódítás idején, Eger 1552-es ostroma előtt pusztult el. Romjai ma is megtalálhatóak. A település északi részét szegélyező erdőn az országos kék túra útvonala is átvezet.


Dobó István Vármúzeum, Egri Vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Dobó István Vármúzeum, 3300 Eger, Vár 1.
Link: www.egrivar.hu
Telefon szám: +36-36-312-744
Fax szám: +36-36-312-450
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, földalatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja látható. A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni.


Patai vár

Cím: Gyöngyöspata, külterület

 
A falu felett emelkedő 260 méter magas Vár-hegyen ma csak a nemzeti színű zászló emlékeztet az Anonymus által is említett várra. A X. században épült vár égetett fa-agyag technológiával készült, mely az 1460. június 8-i csatában pusztult el, melyet Mátyás király vívott a cseh husziták ellen. A krónika ezt az eseményt tartja Mátyás király első csatájának. A vár a harcokban megsemmisült, a megmaradt részei feltárásra várnak. A harcokban való helytállásért királyunk adómentességet biztosított a településnek. Az adománylevél másolata ma is megtalálható a mai Kis Boldogasszony templomban, csakúgy, mint az a bőrtűs kehely, melyet a győzelem emlékére kapott a település. A vár mellett épített, negyven település egyházi központjául szolgált az 1010 körül épített Szent Péter főesperességi templom mely a tatárjáráskor szinte elpusztult. A helyét ma emlékpark őrzi.


Móré, Kompholthy, Nánai vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3264 Kisnána, Béke u. 1.
Telefon szám: +36-37/324-065
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Paulenka László
Link: www.kisnana.hu

A Kisnána község központjában található vár első írásos említése a XV. századból származik. Birtokközponti szerepe igen korán kialakult. Fekvéséből és szerepéből adódóan hadi események nem fűződnek hozzá. Egyedülálló módon őrizte meg a középkori építészet sajátosságait. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Markazi, Kompholty várrom - Markaz

Cím: Markaz, külterület
Link: www.markaz.hu

A markazi vár maradványai a falu központjától 1,5 km-re északnyugatra a 460 méter magas Várbérc déli oldalán találhatók. Megközelítése a zöld L jelzésen lehetséges. A várat feltehetően az Aba-nemzetség Kompolthy-ágából származó II. Kompolt Pál nevű fia építtette az 1270-80-as években.


Kanázs vár romjai - Mátraderecske

Cím: Mátraderecse, külterület

Mátraderecske és Recs között a 260 m magas Baláta-bércen épült Kanázs várnak ma már csak nyomai találhatók a torony magányos falmaradványa.


Benevár romjai

Cím: Mátrafüred, külterület
Link: www.matrafured.hu

XIII. században épült vár maradványai fokozott állami védelem alá kerültek. A Benevár régészeti feltárása a nyolcvanas évek elején kezdődött az akkori városi tanács határozata alapján. A rom szabadon látogatható, megközelíthető a Mátrafüred központjában lévő Tornyos panzió mögötti parkolóból indulva északi irányban, a kék kereszt jelzésű turistaúton. Foto: www.gyongyos-matra.hu


Bajóti

Cím: 2533 Bajót,
Link: www.bajot.hu

A templom egrégebbi része a torony a 13. sz. közepérõl származik. Az elpusztult várfalak alapjait a templomtól 100 m-re találták meg. Eredetileg a bajóti vár lakótornyának épülhetett. A vár épületeinek maradványai a templom D-i részén ma is láthatók.


Esztergomi vár

Cím: 2500 Esztergom, Vár-hegy

A Duna jobb partján tör az égbolt felé egy jó ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslat, amelyet a Magyarország középkori históriájában kiemelkedő fontosságot játszó Esztergom vára koronáz meg. A vár déli részén működik a Várszínház, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, valamint a panoptikum. Az épületegyüttes 2008-ban elnyerte a az Európai örökség helyszíne kitüntető címe.


Monostori Erőd - Komárom
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 2900 Komárom, Dunapart 1.
Telefon szám: +36-34-540-582
Fax szám: +36-34-540-582
Kapcsolattartó személy: Pohlmüllner József
Link: www.fort-monostor.hu

A komáromi Monostori Erődben a látogatókat kisebb múzeumi bemutató és szakszerű vezetés várja. Egyedülálló izgalmas „kirándulásokra” nyílik lehetőség a 70 hektáros területen. Különleges élmény felfedezni a félhomályos végeláthatatlan teremsorokat és a zegzugos folyosókat, a bonyolult rendszerben kialakított lőrésekkel és ágyúállásokkal tagolt bástyákat, a regimentet ellátó pékséget, a falra festett oktatótáblákat és feliratokat, a huszárlovak egykori istállóit, vagy akár a Dunapart ártéri erdejét. A program a város múzeumainak megtekintésével és a szlovákiai oldalon fekvő Komárom óváros meglátogatásával egészíthető ki. Az Erőd örömmel várja a történelem és a hadkultúra iránt érdeklődő látogatóit, családokat, iskolai kiránduló csoportokat.


Vár-hegy - Neszmély

Cím: Neszmély
Link: www.neszmely.hu

Várrom egy négyszögletű torony maradványaival, amelyet árokrendszer vesz körül. Az építmény talán Zsigmond király vadászkastélya volt.


Sánchegyi falmaradványok

Cím: Nyergesújfalu
Link: www.nyergesujfalu.hu

Castrum a Limes vonalán „Nyergesújfalu területén lévő Sánc-hegy lábánál előkerült falmaradványok alapján ítélve egy polgári település, feltehetőleg Crumerum néven. Maga az erődítmény a hegy tetején épült, mely északi és nyugati oldalán rendkívül meredeken szakadt a mélybe. Nyergesújfalun előkerült római kori leletek találhatóak az esztergomi Keresztény Múzeumban, a Balassa Bálint Múzeumban, a Vármúzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tatai Kuny Domokos Múzeumban és magángyűjtőknél.


Csáki-, Oroszlánkő - vára


 
Oroszlánkő, Csákyvár, Cset vagy Oroszlán vára egy mára elpusztult vár a Vértesben. A Csák nemzetség ősi szálláshelyéhez tartozott, melynek nevét 1383-ban említették Oroszlankew formában. A vár mindenfelől mély árokkal és sánccal volt körülvéve. Romjai a mai Oroszlánytól délkeletre az Országos Kéktúra mentén, a Vértes hegység Öregbükk nevű hegye felé a vérteskozmai határban állnak, de a romokat mára már benőtte az erdő. Forrás: hu.wikipedia.org


Vár (Kuny Domonkos Múzeum) - Tata

Cím: 2890 Tata, Tópart
Link: www.tata.hu

A 14. században épült. Később a törökök felrobbantották s végül 1815-re újjáépült. Neogótikus alakzata van. Duna-Gerecse turisztikai kedvezménykártya elfogadóhely.


Gesztesi vár

Cím: Várgesztes

Várgesztes ékességét, a Gesztesi-várat a Árpád-korban a Csák nemzetség építette, de a középkorban királyi vár is volt: 1388-ban Zsigmond, 1495-ben pedig II. Ulászló király pihent és vadászott itt. A várban ma turistaszálló muködik. Az alatta elterülo völgyben szalonnasüto helyeket, esokunyhót, játszóteret és sportpályát építtettek ki.


Vitány vára Vértessomló

Cím: Vértessomló, külterület

Vértes-hegység északi lejtőjén épült. Két hatalmas tornya és külső falai láthatók.


Gyarmat, egykori várfal

Cím: Balassagyarmat, Bástya u. 8.
Link: www.balassagyarmat.hu

A föld színe felett csak egy kis falmaradvány maradt a várból. Az elmúlt években történt régészeti ásatások eredményeként azonban egyre többet tudunk a középkori városról. Az óváros alatt a föld megőrizte a vár maradványait és egy reneszánsz palota díszesen faragott köveit is. Legutóbb a Bercsényi utcában tártak föl egy 15-17. században használt temetőt.


Drégely, Dragol, Dragul


A településtől 5 km-re, a Börzsöny egyik 444 méter magas vulkanikus kúpján áll a tatárjárás után épített sziklavár. Amikor Nógrád vára 1544-ben török kézre került, Drégely lett a felvidéki bányavárosokat védő végvárvonal előőrse. A drégelyiek hősi küzdelmére 1552-ben került sor. Szondi György várkapitány mindössze 150 főnyi őrséggel védelmezte a várat a török tízezer főnyi serege ellen. A várkapitány négy napig hősiesen tartotta az erődítményt a túlerővel szemben. A várat rommá lőtték, védői hősi halált haltak, Szondi és katonái helytállását elismerve Ali budai pasa vitéznek kijáró végtisztességgel temette el őket. A drégelyi hőstettnek Arany János a „Szondi György két apródja” című balladájában állított örök emléket. Jelenleg is folynak a vár helyreállítási munkálatai.


Várdomb, Ilona-vár helye


 
A község határában, a Szuha-patak melletti széles völgyben emelkedő alacsony dombon állt valamikor a vár, melynek ma már a felszínen falmaradványa sem található, csupán a domb oldalában az itt-ott mutatkozó csekély, alaktalan törmelék és az övező várárok nyomai emlékeztetnek a régi erősségre. A múlt században még tornyának maradványai magasan álltak, de azóta köveit teljesen széthordták. A vár keletkezésének idejét és építőjének nevét nem ismerjük


Hollókő vára
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Hollókő
Link: www.hollokoivar.hu

Hollókő nevének eredetéről több legenda is szól, közülük a legismertebb eredetmonda szerint egy András nevű nagyúr – a Kacsics nemzetség tagja – elrabolta a szomszéd földbirtokos feleségét, és az akkor még épülő vár egy szobájába záratta. Az elrabolt asszony dadája – aki boszorkány volt – az ördögtől kért segítséget, aki el is küldte segédeit, hogy éjjelente, holló képében elhordják a vár előző nap felépült falait. (Egy másik névmagyarázat szerint mindig sok holló fészkelt azon a sziklaormon, ahová később a várat építették, ezért hívták Hollókőnek). Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Nógrád vára
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Nógrád, külterület
Link: nograd-var.hu
Telefon szám: +36-35-362-210, 562-000
Fax szám: +36-35-362-001
Kapcsolattartó személy: Szórágy Gyuláné

Nódrád vára a tengerszint fölé 286 méterrel – de a környező síkság fölé csak 50-60 méterrel – magasodó hegy tetején álló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos és belső várból álló nógrádi vár hazánk legrégibb kővárai közé tartozik. A kőből emelt vár keletkezésének pontos idejét nem ismerjük. A vár egész évben szabadon látogatható. Részletes ismertetés az ikonra kattintva olvasható.


Tari várrom


Itt a templom közelében állnak Tar Lőrinc egykori várának maradványai, amelyet inkább udvarháznak, mint várnak vagy kastélynak tartanak.


Bagolyvár vagy Bolondvár - Balatonszemes

Cím: 8636 Balatonszemes, Bagolyvár u. 12.
Link: www.balatonszemes.hu

Balatonszemes egyik legromantikusabb épülete a Bagolyvár. Sajnos csak kívülről gyönyörködhetünk benne, mert jelenleg magánkézben van. Olyan, mint egy titokzatos lovagvár, pedig csak a század elején épült. Helyén azonban a török-magyar viadalokban sokat szereplő Bolondvár állott


Csillagvár Balatonszentgyörgy

Cím: 8710 Balatonszentgyörgy, Irtási dűlő
Link: www.babamuzeum-keszthely.hu
Telefon szám: +36-30 2272-272

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.(Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat stb.) A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják.


Berzencei várrom

Cím: 7516 Berzence,
Link: berzencei.blogspot.hu

Kiemelésre méltó a tájértékek sorából a település központi részén található középkori várrom, mely a palánk erősítésű vár téglafalú tornyának romját és a várdombot foglalja magába. Fotó: berzencei.blogspot.hu


Bujáki vár romjai

Cím: 3047 Buják
Link: www.bujak.hu

A kellemes séta során, egy leágazáson végigjárva a bujáki vár romjaira is felkapaszkodhatunk és gyönyörködhetünk az ott elénk táruló panorámában.


Sáncmaradványok - Fonyód

Cím: Fonyód, Fácános-erőd

Fonyód történelmi emlékei közül érdekes látványosság a Fácános-erődben található egykori cölöpvár nyomai, a sáncok, vizesárkok maradványai.


Fehérkő-vár (várrom) Kereki

Cím: Kereki, külterület
Link: www.kereki.hu

A Szántód Révtől déli irányba településünkön átvezető út - a dombok, erdők festői látványt nyújtó völgye - kereskedők és a Szlavónia felé felvonuló hadak fontos útvonala volt. Ennek védelmére épült a Kereki „Fejérkő” vár a 283 m magas várdombon.


Koroknya, Bajomi vár romjai

Cím: Nagybajom
Link: www.nagybajom.hu

 
A református temetőben az egykori nagybajomi vár sáncai láthatók.


Szőcsény várrom


 
Az egykor mocsarak övezte dombhátra a XVI. század közepén földvárat építettek. Kanizsa elfoglalásakor 1600-ban ezt is elfoglalták a törökök, és egészen 1686-ig megszállva tartották. A vár romjai a Somogyzsitfáról Csákányba vezető köves útról a Marót-völgyi-csatorna mentén vezető földúton közelíthetők meg. Forrás: www.vendegvaro.hu


Várdai vár

Cím: Kisvárda

A kisvárdai vár a XV. században épült, majd a XVI. század elején és második felében bővítették - azonban az 1700-as években elpusztult. A helyreállított épület a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának otthona.


Büdy várrom - Vámosatya

Cím: Vámosatya
Link: www.vamosatya.hu

Büdy várrom feltárás alatt


Dombó várának romja

Cím: Dombóvár. külterület
Link: www.dombovar.hu

Dombó várának romja


Várromok( Werbőczy-vár)

Cím: 7228 Döbrököz,
Link: dobrokoz.fw.hu

A középkori vár a török idők után jelentőségét veszítette, és pusztulásnak indult. A XVIII. században még magtárnak használták, a XIX. században széthordták. Ma sajátos, álló falmaradványai láthatók.


Földvári vár - Dunaföldvár

Cím: Dunaföldvár
Link: www.dunafoldvar.hu

Sajátos színfoltot jelent Dunaföldvár egyik legszebb helyén, a Duna-parti lösz dombon épült várerődítmény. Az épületegyüttesben található az úgynevezett Török (Csonka)-torony, melyet a XV. században gótikus stílusban építettek.


Dáróvár - jágónak

Cím: Jágónak, külterület
Link: varvadasz.bloglap.hu

 
A település egyetlen történeti emléke a falu határában található Dáróvár maradványa.


Ozora Pipo Vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 7086 Ozora, Várhegy utca
Link: www.haydneum.hu/agota/node/50
Telefon szám: +36-74/498-652

Az 1416 körül épített vára egyetlen szabályos négyzet alakú, zártudvaros és egyemeletes, téglából falazott, palota jellegű lakótömbből, és egy ezt övező és ugyancsak négyzetes elrendezésű külső várfalból állott a sarkain kerek tornyokkal. Maga a palota jellegű főépület megközelítően 35x35 méteres külső méretével, karcsú pilléreken nyugvó folyosó övezte árnyas, belső udvarával, erkélyeivel aligha vall várépületre, sokkal inkább a korabeli itáliai városi palotákra. Ez főképpen azzal magyarázható, hogy tervező építésze firenzei volt, aki a középkori Magyarország egy eldugott kis településére varázsolt egy firenzei kora reneszánsz városi palotát.


Simontornyai vár

Cím: Simontornya
Link: www.wmmm.hu
Telefon szám: +36-74-386-354

Salamonfia Simon alországbíró Kun László uralkodása idején 1277-ben tornyot építetett a településen, és később a város Simonról és a toronyról kapta a nevét "Simontornya".A vár helyreállítása 1964-ben megkezdődött és 1975-ben fejeződött be, azóta látogatható.


Jurisics-vár - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg, Rájnis u. 9.
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94 360-113
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Kőszegen az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A város többi részétől még külön vizesárok választotta el. A vár bejárata előtt elhelyezkedő elővárat is vizesárok vette körül. Az ilyen jellegű kettős várak Magyarországon ritkábban fordulnak elő, inkább külföldi példáikat ismerjük. 2013. július 2-án újra kinyit a Jurisics vár. Bár még nem minden kiállítás és nem minden terület látogatható, de a már elkészült részeket kedvezményes áron megtekinthetik az érdeklődők.


Nádasdy-vár

Cím: 9600 Sárvár, Várkerület 1.
Link: www.sarvar.hu
Telefon szám: +36-95-320-158
Fax szám: +36-95-320-158

A sárvári Nádasdy-vár épületegyüttese nemcsak történeti szempontból meghatározó eleme a városnak. A Sárvár szívében magasodó, legtöbbet kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély a nemzeti örökség része. A vár ad otthont a Nádasdy Ferenc Múzeumnak ahol számos értékes látnivaló várja a látogatókat.


Várrom - Szentgotthárd

Cím: Szentgotthárd, Széll Kálmán tér

Az épületet 1605-ben visszavonuló stájer csapatok robbantották föl. Maradványai ma is láthatók a Nagyboldogasszony-templom és a színházzá alakított Magtártemplom között.


Essegvár - Bánd

Cím: Bánd, külterület
Link: www.band.hu

A község határában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén talárjuk a várromjait. A várban régészeti feltárás, állagmegóvó és helyreállító munkálatok folynak. A vár területén kellő óvatossággal tartózkodjanak, a balesetveszélyes helyeket kerüljék! Felhívjuk figyelmüket a műemlék és a természet szépségeinek megóvására! Itt tartózkodásukhoz kellemes időtöltést kívánunk!


Cseszneki vár


A 13. század második felében már biztosan állt.Ma egyike az ország legszebb várromjainak.A várból szép kilátás nyílik a Bakonyra.


Devecseri várkastély

Cím: 8460 Devecser,
Link: www.devecser.hu

1986 óta működik Az Esterházy kastélyban városunk könyvtára. A hosszantartó felújítás során sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a kastélyt alkalmassá tették a könyvtári funkciók betöltésére. A restaurálással, műemléki értékek feltárásával pedig visszaállíthatóvá vált a várkastély régi hangulata.


Somló várának romjai

Cím: 8482 Doba, külterület
Link: www.somloi.hu/varx.html

Az építmény urai voltak a Himfyek, Mátyás király, Kinizsi Pál, Szapolyai János; 1563 és 66 között pedig a török birtokolta. A vár falán fehér márvány emléktábla őrzi a végvári hősök emlékezetét. Ha éppen nem restaurálják, a műemlék szabadon látogatható.


Szarvaskő vára

Cím: 8597 Döbrönte, Várhegy
Link: www.dobronte.hu

A várat Nagy Lajos hadvezére Himfi Benedek építette 1367-ben.A 17. század közepétől lakatlan rommá lett vár mellett szeptemberben várünnepségeket tartanak.


Csobánc vára

Cím: Gyulakeszi
Link: www.csobancvar.hu

Csobánci várrom és templomrom (XIII. század).


Hegyesd vára

Cím: Hegyes, külterület
Link: www.hegyesd.hu

 
Hegyesd várát a XIII. században építette az Atyuszt nemzetség, majd királyi végvár. A szomszédos Csobánc várura, Gyulaffy László párbajt vívott a vár visszaszerzésére, amely 1561-ben török kézre került.A fegyverek fejlődésével nem tartották stratégialilag eléggéjelentősnek a várat ahhoz, hogy újjáépítsék, így lassan birtokba veszi a természet.Egy újjonnan felszínre kerülő büszkeségünkből eredően a helyiek és az idelátogatók a Hegyesdért Közalapítvánnyal karöltve támogatják a várromok helyreállítását, a népszerűsítését.Hegyesd történelme és ismertetése.


Kinizsi-vár - Nagyvázsony

Cím: Nagyvázsony
Link: www.kinizsivar.hu

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található Nagyvázsony községe, melynek egyik domboldalában tör az égbolt felé a középkori vár lakótornya.


Vázsonykő, Kinizsi vár - Nagyvázsony

Cím: Nagyvázsony
Link: www.nagyvazsony.hu

Nagyvázsony szívében álló Vázsonykő, már 1469-től szerepel okiratokon. A várat a szokásoktól eltérően nem dombtetőre, hanem az ó-falu házai közé építette a XIV. század végén a Vázsonyi nemzetség. A Vázsonyi család kihalása után a várat Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta, aki az 1480-es években védőfalakkal, palotaszárnnyal, kápolnával és barbakánszerű kapuvédővel erősítette meg. A hadvezér vörös márvány sírlapja a várkápolnában található, a várat pedig felesége, Magyar Benigna örökölte.


Szigligeti Vár

Cím: Szigliget, Várhegy
Link: www.szigliget.hu

Szigliget legfőbb jellegzetessége a falu fölé emelkedő várhegy és a vár.


Rajk vára


 
A mai Várhely-pusztán állt, négyzet alakú palánkerőd olasz bástyákkal. 1588-ban a törökök elpusztították, de újjáépült. Nem véletlen, hogy Píspek György özvegye eladja javait a kanizsai vár zászlóhordozójának. 1595-ben a szegeti bég ostromolta, de Rayki Albert visszaverte a támadást. 1600-ban elpusztult a település és az erőd.


Kemend Várdomb

Cím: 8931 Kemendollár
Link: civertan.blogter.hu

A település északi részének, Ollár, első említése 1292-ből való, lakói nemesek voltak. A déli rész, Kemend első említése pedig 1328-ból származik. Ekkor már állt a település határában egy vár.


Keszthelyi várrom - Keszthely


A hajdani vár romjai megtalálhatók.


Lenti vár

Cím: 8960 Lenti, Fő út
Link: www.lenti.hu

A vár építésének idejét, építőjének nevét, alaprajzi elrendezését nem ismerjük. Feltárása még nem történt meg. A vár egyes részeinek felhasználásával a XVIII. században épült magtárépület végén a vár egykori bástyája jól felismerhető, pincéjében is középkori részletek találhatók. A lebontott részek alapfalai a magtár szintje alatt vannak. A várat övező egykori vizesárok ma is látható.


Kapornaki vár


 
1570-ben az apátságot végvárrá alakították át, és az ezt követő időkben a város lakossága gyorsan fogyott. A város jelentőségét lassan Zalaegerszeg vette át. A vár jelentősége közben fokozódott, 1600-ban sikerrel verték vissza a Kanizsa felől érkező törököket. Majd 1601-ben tovább erősítették a várat. A törökök 1664-ben elfoglalták, és fel is gyújtották a megmaradt települést. A vasvári békét követően azonban ismét magyar kézen volt. Az apátság is újraszerveződött a zalavári apátság felügyelete alatt, és fokozatosan növelte befolyását a várban. A 18. században indult meg a település újratelepülése.


Tátika-vár romjai

Cím: Zalaszántó, külterület

Zalaszántótól 3 km-re található a XIII századi várrom. A várat Zlaudus veszprémi püspök építtette a zalaszántói római katolikus templommal egy időben.


Mosaburg mocsárvára

Cím: Zalavár
Link: www.sulinet.hu/oroksegtar/data/100_falu/Zalavar

 
Zalavár környékének legjelentősebb korszaka akkor kezdődött, amikor 833 körül Mojmir, morva fejedelem elűzte Pribinát, Nyitra környékének fejedelmét, aki Német Lajos keleti frank uralkodóhoz menekült, és hűségesküt tett neki. Az uralkodó hűbérbirtokul adott Pribinának egy, a Zala folyó körüli területet, ahol ő a keleti Frank Birodalom szövetséges fejedelemségét hozta létre.Pribina székhelyét Mocsárvárnak, latinul Mosaburgnak nevezték. Uralmi központját a zalavári Várszigeten építtette ki. A szigetet kőből és fából épült sánc vette körül, ezen belül egy belső erődítéssel is elválasztották a fejedelem udvarházát.


Győri vár maradványai

Cím: Győr

A 10. században épült.Csak az úgynevezett Sforza-udvar és -bástya, meg a mögötte lévő kazamaták maradtak meg.


Óvári vár - Mosonmagyaróvár

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Vár u. 2.
Link: www.nyme.hu

Mosonmagyaróvár legrégebbi épülete az Óvári vár. Szabálytalan ötszög alaprajza van. Ma a várban Agrártudományi Egyetem működik.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner