12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 1016 látnivalóban


Rákóczi vár, Patak várkastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: 0036-47-311-083
Fax szám: 0036-47-511-135
Cím: Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.
Link: www.rakoczimuzeum.hu

Rákóczi vár, Patak várkastély. Részletes információ az ikonra kattintva olvasható.


Prónay–Patay-kastély (Acsaújlak)

Cím: 2683 Acsa, Kastély út 1.
Link: www.acsaikastely.hu

Prónay–Patay-kastély (Acsaújlak). 2017-től privát kastélyként működik a Párizs környéki kastélyok mintájára. Jelenleg bárki számára szabadon látogatható. Nyitvatartás: Nyári időszakban (április 1. - október 31.) mindennap 9-19 óráig, Téli időszakban (november 1. - március 31.) mindennap 9-16 óráig. További információ a megadott web oldalon található. A fotók egy részének forrása: www.turistamagazin.hu.


Podmaniczky-kastély - Aszód

Cím: Aszód, Szabadság tér 8.

A másik, a Podmaniczky-kastély barokk és copf stíluselemeket mutat. 1721-ben emelték az U alakú épület középső, földszintes szárnyát, amelyhez az egyemeletes oldalszárnyakat 1767-ben Jung József tervei alapján építették hozzá, csatlakozik az előbb említett kastélyhoz. A középsőrész előtt kőkorlátos terasz és kétszárnyú lépcsőfeljárat van, az egykori bejáró felett a Podmaniczky-Osztroluczky kettős címerrel.


Podmaniczky-Széchenyi-kastély

Cím: Aszód, Szabadság tér 7.

A Podmaniczky-Széchenyi-kastély az úgynevezett régi kastély bővítéseként épült, késő barokk épület, utolsó birtokosa gróf Széchenyi Gyula volt. A domboldalon egy park mélyén terül el, a Fő tér felé eső oldalon két szép barokk kertkapuval. Egyemeletes, a középrizaliton manzárdtetős épület, a homlokzaton kosáríves árkádnyílásos, zárt folyosó húzódik.


Barokk színház a kastélyban

Cím: 2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély
Telefon szám: +36-28-420-588
Fax szám: +36-28-422-077
Kapcsolattartó személy: Kókainé Tüske Boglárka
Link: www.kiralyikastely.hu

A kastély-együttes déli szárnyában – Migazzi Kristóf váci püspök, bécsi bíboros érsek lakosztályai helyén – Grassalkovich II. Antal herceg 1782–1785 között alakíttatott ki színházat. A mintegy 100 fő befogadására alkalmas barokk kastélyszínház ún. idényszínház volt, amely csak a hercegi udvar gödöllői tartózkodása idején adott előadásokat. Pesti és budai, olykor győri színtársulatok léptek fel, a zenét a herceg 24 tagú állandó zenekara szolgáltatta. A belső falakat – a teret perspektivikusan tágító – dekoratív barokk falfestések díszítik. Az 1986 őszén feltárt kastélyszínház Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza.


Gödöllői Királyi Kastély

Cím: Gödöllő, Szabadság tér 1.
Telefon szám: +36-28-420-588
Fax szám: +36-28-422-077
Kapcsolattartó személy: Kókainé Tüske Boglárka
Link: www.kiralyikastely.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A magyarországi kastélyépítészet egyik legjelentősebb, méreteiben is impozáns műemlékegyüttesének építtetője Grassalkovich Antal gróf (1694-1771), a XVIII, században újraformálódó magyar főnemesség jellegzetes alakja, királyi személynök, a Magyar Kamara elnöke és Mária Terézia (1740-1780) bizalmasa. Mayerhoffer András (1690-1771) salzburgi származású építőmester 1735 után kapott a főúrtól megbízást a kastély építésére.


Teleki-kastély - Gyömrő

Cím: Gyömrő

1774-ben gr. Teleki József kastélyt építtetett, mely 1835-ben leégett. A kastélyban lévő híres Teleki könyvtárat Pestre menekítették. A leégett kastély alapjaira Hild József tervei alapján 1840-47 között építette fel újra a neoklasszicista stílusú új kastélyt gr. Teleki Sámuel. A háborút a kastély szinte sértetlenül vészelte át, de berendezéseit széthordták. A körülvevő parkot ma is szép fák, bokrok díszítik. 1968 óta Általános Iskola és Diákotthon működik a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában. Ez az épület a város egyik legszebb, legpatinásabb építménye. A kastély épülete belülről nem látogatható.


Ráday-kastély

Cím: Pécel
Link: www.pecel.hu

Az 1755-1766 között Mayerhoffer András és fia János tervei alapján felépített barokk kastély építtetõi Ráday Pál és fia Gedeon régi református középnemesek voltak. Ráday Gedeon életét a nemzeti mûvelõdésnek áldozta, a kastélyban híres könyvtárat hozott létre, amelynek belsõ tereit, valamint az emeleti dísztermet kvalitásos falképek díszítik. A kastély tudósok és írók találkozóhelye volt. Az utóbbi évek mûvészeti rendezvényei igyekeznek a "péceli parnasszus" fénykorát felidézni.


Teleki-Wattay Kastély - Pomáz

Cím: 2013 Pomáz, Templom tér 3.
Link: www.telekikastelyszallo.hu
Telefon szám: +36-26 525-610
Fax szám: +36-26 525-611
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Pomáz óvárosi részében található a Teleki-Wattay kastély. A XVII. század elején Pilis vármegye életében jelentős szerepet játszó Bornemissza család leszármazottja a Wattay család. ők építették a grófi kastélyt a két templom feletti dombon 1773-ban, barokk stílusban. 2016 májusig zárva tart.


Savoyai-kastély - Ráckeve

Cím: Ráckeve, Kossuth Lajos u. 95.
Link: www.savoyai.hu

A ráckevei Savoyai kastély az első 18. századi világi barokk kastély Magyarországon. 1702-ben kezdték építeni Johann Lucas Hildebrandt tervei alapján, s a munkáltok 1721-22-ben fejeződtek be. A megbízó a zentai csata győztes hadvezére, Savoyai Jenő herceg. Az épület mai formáját az 1973-1982 közötti renoválás során kapta. Az épület háromszögű oromdíszében a Savoyai-család címere látható. A párkányzat kőbalusztrádos mellvédjén mitologikus alakok életnagyságú sora áll. A budapesti volt Nemzeti Színház bontásakor két gyönyörű csillár került onnan a kastélyba, melyek a kupolaterem és egyik társalgó világítását szolgálják. Ma a kastély épülete hotel és étteremként funkcionál.


Luczenbacher kastély

Cím: Szob, Szent László u.
Link: www.szob.hu

Az Árpád utca és a Duna-part között fekszik a Luczenbacher család kastélya, amelynek történetében sok a fehér folt, kevés írásos dokumentum található róla. Az udvarán XIII. században épült Árpád-kori templom, amelyet a XVIII. század elején bontottak le. A kastély mai parkjának területén több lakóház épült ezután, valamint itt állt az első szobi iskolaépület, az "oskolaház". A rendszerváltás után visszakapta a lazarista rend a kastélyt, ahol azóta a Szent László Gimnázium kollégiuma működik.


Györgyey kastély Tápiógyörgye

Cím: 2767 Tápiógyörgye, Táncsics Mihály út
Link: www.tapiovidek.hu

A Tápió mente legdélebbi részén található a Györgyey család kastélya. Az eklektikus stílusban készült, a francia barokk ízlését követő 23 szobás kastély Tápiógyörgyén látható, ma szociális gondozóház.


Migazzi-kastély Verőce

Cím: Verőce, Migazzi u.

A jelenleg álló kastélyt gróf Migazzi Kristóf olasz származású püspök, később bécsi érsek emeltette 1769-ben, barokk stílusban. Tervezője Izodore Canevale, a híres olasz építész, aki a váci Dómot tervezője is volt. Fél évszázaddal később klasszicista ízlés szerint átalakították. Híres bérlői közé tartozott Zubovics Fedor huszárkapitány, akiről sok igaz és legendás történet maradt fenn a környéken. Az ő szolgálatában állt Sisa Pista, a börzsönyi betyár. A huszadik században papi otthonként, majd menekültotthonként funkcionált, míg 1954-től máig a váci püspökség kezelésében nyugdíjas és beteg szerzetesnők számára biztosít otthont.


Sztankovánszky kastély - Alsómocsolád

Cím: 7345 Alsómocsolád, Kossuth utca 4.
Link: www.alsomocsolad.hu

A falu Alsómocsolád életének legmeghatározóbb földesurai a Sztankovánszky család leszármazottai voltak.


Mattyasovszki család Sárga kastélya

Cím: 7711 Bár, Szabadság u. 6.
Link: www.historicgarden.net

A Sárga-kastély a Bóly Rt. tulajdonában van, az épületben irodák működnek. A kastélyok körül szépen gondozott park van. A hozzájuk tartozó 216 kh. birtok az 1890-ben kötött házasság révén a Mattyasovszky-Zsolnay család birtokába került. Nem látogatható.


Puchner Kastélyszálló****

Cím: 7346 Bikal, Rákóczi u. 22.
Link: www.puchner.hu
Telefon szám: +36-72 459-547
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

E féltõ gonddal, aprólékos munkával felújított XIX századi kastélyt sokan csak Baranya megye gyöngyszemének nevezik. A több száz éves ősfák övezte parkban fekvõ főépület termei és szobái letűnt korok és számos évtized nyugalmát, különleges hangulatát tükrözik. Remélni szeretnénk, hogy előbb vagy utóbb Ön, munkatársai, és nem utolsó sorban kedves családja is megismerheti a szálloda széleskörű szolgáltatásait, élvezheti dolgozóinak vendégszeretetét.


Volt Draskovich-kastély - Sellye

Cím: 7690 Sellye, Köztársaság tér 7.
Link: www.sellye.hu

Draskovich kastély a város központjában, ma diákotthon, de a vendégforgalom számára is kínál kényelmes szálláshelyet.


Domolos kastélyhotel - Szigetvár

Cím: Szigatvár - Domolospuszta

Ideiglenesen zárva!


Wenckheim-féle kastélypark

Cím: 5624 Doboz, Vésztői út
Link: www.doboz.hu

A kastélyt a XVIII. században az Almássyak építtették, eredeti stílusjegyeit a többszöri átépítés teljesen megváltoztatta. A kastély melléképületeit Ybl Miklós tervezte, ezek a mai napig is használatban vannak. A park nagy nevezetessége Viktor Siedek bécsi építész tervei alapján épített neoromán kápolna és a Wenckheim-mauzóleum. A park kialakításával kapcsolatban pontos adatokkal nem rendelkezünk. Valószínű a múlt században a kastély átépítésével egyidejűleg történt. A tervező tájképi parkot komponált az eredeti faállomány, főleg tölgyfák felhasználásával. Forrás: www.historicgarden.net


Tisza-kastély Geszt

Cím: Geszt, József Attila u. 21.
Link: www.geszt.hu
Telefon szám: +36-66/496-065

A kastély turisták és érdeklődők számára is látogatható az Arany János Irodalmi Emlékházzal együtt. A kultúrterem családi illetve települési rendezvényeknek is otthont ad, vagy egyéb rendezvény céljára bérelhető, szükség esetén a konyhával és ebédlővel együtt. A kastély beépített alapterülete 928 m2, a kubatura 11388 m3, 32 helyiség található benne. Az „ L „ alak egyik részén a községi könyvtár, a másik részén és a 3. szinten az Arany János Általános Iskola felső tagozata kapott helyett, a már említett kultúrterem mellett.


Almásy-kastély Gyula

Cím: 5700 Gyula, Várkert
Link: www.gyula.hu

A kastély építéséhez Harruckern János György fogott hozzá, majd 1801-ben, a nagy tüzvész után a Wenckheimek építik újjá. Az uradalmi építész, id. Czigler Antal által tervezett barokk stílusú, copf stílusjegyekkel átszött manzárdtetös épület müemlék. A kastély végsö tulajdonosai az Almásyak voltak, innek ered a neve.


Almásy-kastély Kétegyháza

Cím: Kétegyháza, Gyulai u. 6.
Link: www.ketegyhaza.hu

Az Almásy grófok egykori romantikus stílusú parkkal övezett kastélyában 1952-ben indult meg a középiskolai oktatás: a szakmunkásképzés során egyidejűleg több, mint kétszázan sajátítják el a mezőgazdasági gépismereteket, képzik a gazdaasszonyokat, a leendő falusi vendéglátókat, az iskola erdélyi vendégtanulókat is fogadott.


Geist-Csákói kastély - Kondoros

Cím: 5553 Kondoros, Nagyszénás-Orosházi út mellett
Link: www.kondoros-turizmus.hu

Romos állapotában is jelentős látnivaló a Batthyány-Geist-vadászkastély Kondoros határában. Épült 1850 körül Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei szerint romantikus stílusban. Parkjában találhatók a legidősebb kondorosi fák, köztük a legendás Batthyány-fa, melyet 1848-ban az első mKápolnaagyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos ültetett. Szintén a parkban épült 1864-ben a kupolás római katolikus kápolna Ybl Miklós tervei szerint neoreneszánsz stílusban. Alatta családi kriptát alakítottak ki.


Wenckheim-Fejérvári Kastély - Mezőberény

Cím: Mezőberény, Fő u. 1.
Link: www.kastelyok-utazas.hu

Wenckheim-Fejérváry-kastély 1800 körül épült copf-empire stílusban. Az eredetileg könyvtárnak és múzeumnak szánt épületben jelenleg az Orlai Petrics Soma Múzeális Gyűjtemény tekinthető meg.


Wenckheim-kastély - Szabadkígyós

Cím: 5712 Szabadkígyós, Kastély u. 23.
Link: www.wenckheim.hu/szabadkigyos.htm
Telefon szám: +3670 334-1626; +3620 770-0024
Kapcsolattartó személy: Nyemcsok Pál, Lánczi Ildikó

A Wenckheim kastélyban betekintést nyerhetünk a régi grófi család életébe a kiállítások keretében, melyek megtekinthetők Hétfőtől - Péntekig: 8-16 óráig, Szombaton: 10:00 órától - 15:00 óráig, Vasárnap: 10:00 órától - 14:00 óráig. A kastélyépület idegenvezetőjének a neve: Lánczi Ildikó.


Bolza-kastély - Szarvas

Cím: Szarvas, Szabadság út 2.

Bolza Pál mostani bámulatos szépségű empire kastélyának elődje 1810-20 között épült a Körös-parton, annak hídja közelében. Ezt az épületet a XIX. század közepén átépítették, valamint klasszicista, romantikus, valamint eklektikus stílusú részletekkel látták el. Kibővítették néhány további lakó- és fogadószobával, valamint házi kápolnával. A Tessedik Sámuel Főiskola Rektori Hivatalaként szolgáló kastélyhoz hangulatos kis park, valamint egy kisebb arborétum is tartozik.


Rónay-kastély - Kiszombor

Cím: Kiszombor, Móricz Zsigmond u. 1-3.
Link: www.kiszombor.hu

A település központjának jellegzetes épülete a XIX. században, romantikus stílusban épült Rónay-kastély.


Egykori Návay-kastély - Óföldeák

Cím: Óföldeák, Tóhajlat 133.

A Návay család 1729 -től Földeák, így Gencshát területének birtokosa 1860 -ban építette a Gencsháti kúriát. A három épületből álló kastély fő épülete romos, balesetveszélyes.


Batthyány-kastély - Bicske

Cím: 2060 Bicske, Kossuth Lajos u. 42.
Telefon szám: +36-22 350-277

Battyhány család bicskei kastélyát Battyhány Lajos gróf, Magyarország utolsó nemzeti nádora építette 1754-55-ben. Később Battyhány Tivadar örökölte az épületet, ő alakítatta át 1796 és 1799 között-későbarokk és koraklasszicista-a mai formájában U-alakú, kétemeletes, 64 helyiségből álló kastélyt. A Bicskén ekkor létesült park az ország egyik legelső angolparkja volt. A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon működik a kastélyban. Kívülről megtekinthető.


Volt Esterházy-kastély

Cím: Csákvár, Dózsa György út 1
Link: www.csakvar.hu

1760-1765 között épült. Az 1800-as évek elején klasszicista formában átalakították. Az egyemeletes kastély kerti homlokzatát korinthoszi oszlopok díszítik, egykori kápolnája dór oszlopos. Ma szanatórium.


Károlyi kastély Fehérvárcsurgó

Cím: Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.
Link: www.karolyi.org.hu
Telefon szám: +36-22/578-080
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Fehérvárcsurgón a Károlyi kastély jelenleg látogatható részei: kastélykápolna, Fejtő Ferenc Könyvtár és archívum, kiállítások, főépület. Nyitva tartás: 10:00 –18:00 óráig (minden nap). Idegenvezetés magyar, francia és angol nyelven.


Cziráky-kastély - Lovasberény

Cím: 8093 Lovasberény
Link: www.lovasbereny.hu

A kastély a gondnoknál való helyszíni jelentkezés után látogatható.


Brunszvik-kastély

Cím: 2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.
Link: www.martonvasar.hu
Telefon szám: +36-22/569-500

Állandó kiállítás: Beethoven Emlékmúzeum. Látogatható: nyáron keddtől vasárnapig 10-12 és 14-18 óra között, téli időszakban keddtől vasárnapig 10-12 és 14-16 között. A park nyitva minden nap 8 órától 18 óráig.


Lamberg kastély - Mór

Cím: 8060 Mór, Szent István tér 5.
Link: lambergkastely.hu

Építette Fellner Jakab 1762-66-ig Lamberg Antal számára. Egyeme-letes barokk kastély, gazdag homlokzati és tömegtagolással. Azonos fő- és hátsó homlokzatán közép és két szélső rizalit, rizalitos oldal-homlokzatok, manzárdtető és sávos homlokzatdíszítés van. A föld-szinten kovácsoltvas ablakkosarak díszitik. A kastélyban jelenleg a Lamberg-kastély Kulturális Központ működik.


Luzsénszky illetve Láncos kastély - Mór

Cím: Mór

Építtette a Luzsénszky család, nevét az elôtte húzódó lánckerítésrôl kapta. A város fôterének meghatározó, egyemeletes, 16 tengelyes, sátortetôs épülete. A kastélyt 2 íves, vörösmárvány keretű kocsibehajtó és 3 páros oszlopon vörösmárvány erkély díszi ti. A bal oldali kocsibehajtóban a hatszögű pad lókockán szignálva: Georg Ilsinger 1815. A kastély épülete jelenleg Mór Város Önkormányzatának és a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont.


Zichy-Hadik kastély

Cím: 8111 Seregélyes, Kastély u. 5.
Link: www.seregelyes.hu

A Zichy család 1821-ben építette a falu parkjában található klasszicista stílusjegyeket viselő kastélyt. Az épülete valószínűleg Pollack Mihály tervezte, a nagyterem freskóit pedig Pich Ferenc festette.


Buttler-kastély - Erdőtelek

Cím: Erdőtelek, Fő út

A birtok 1691-től Butler Jánosé, az egri vár parancsnokáé. A kastélyt feltehetőleg régebbi falak felhasználásával Butler János Lajos földesúr építtette, majd ennek fia, Butler Gábor bővíttette a mai alakjára a XVIII. század második felében. Jelenleg nem látogatható.


Orczy-Berényi-Haller-kastély - Gyöngyös

Cím: Gyöngyös, Kossuth Lajos utca

Báró Orczy Lőrinc 1769-70-ben az egykori majorság helyén U alaprajzú barokk kastélyt építtetett. Az egyemeletes nyitott folyosós épületet az 1700-as évek végén egyszer átépítik oly módon, hogy az addig nyitott emeleti árkádokat befalazzák, csupán ablakokat hagyva a folyosók bevilágítására. 1826-ban Zohfal Lőrinc tervei szerint klasszicista stílusban átépíttették a kastélyt. Ekkor vált az U alaprajzú épület zárt udvaros házzá oly módon, hogy a keleti szárny részleges lebontása árán új főbejáratot nyitottak a keleti oldalon. Az épület valamivel magasabb lett, külső homlokzatai színvonalas klasszicista architekturát nyertek.


Grassalkovich-kastély - Hatvan

Cím: 3000 Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.
Telefon szám: +36-37 541-900
Link: www.vadaszatimuzeum.hu

A város főterén, a Kossuth téren áll a Grassalkovich Antal által 1754-1763. között épített, copf- stílusba hajló késő barokk műemlékkastély.


Károlyi-kastély - Parádsasvár

Cím: 3242 Parádsasvár, Kossuth u. 1.

Az 1881-82-ben épült neoreneszánsz stílusú Károlyi kastély Ybl Miklós tervei alapján készült. Emeletes rizalitja és kétemeletes, német reneszánsz stílusú szárnya szintén az ő műve, persze későbbről, 1885-ből. Ma a régi fényében pompázó Károlyi kastély, immár Kastélyhotel Sasvár Resort néven szállodaként működik.


Károlyi-kastély

Cím: 3242 Parádsasvár, Kossuth u. 1.
Telefon szám: +36-36-444-444
Fax szám: +36-36-544-010
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.khs.hu

Az 1881-82-ben épült neoreneszánsz stílusú Károlyi kastély Ybl Miklós tervei alapján készült. Emeletes rizalitja és kétemeletes, német reneszánsz stílusú szárnya szintén az ő műve, persze későbbről, 1885-ből. Ma a régi fényében pompázó Károlyi kastély, immár Kastélyhotel Sasvár Resort néven szállodaként működik.


Kastélyhotel Sasvár

Cím: 3242 Parádsasvár, Kossuth u. 1.
Telefon szám: +36-36-444-444
Fax szám: +36-36-544-010
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.khs.hu

Mindegyik szobánk klimatizált, és az egész épületet padlófûtéssel láttuk el. A vendégek három épületszárny közül választhatnak, amelyeket föld alatti folyosó is összeköt, valamint ezen keresztül érhetõ el az elegáns élményfürdõ. A fürdõben víz alatti masszázzsal, ellenárammal mûködõ medence, pezsgõfürdõ, szauna és gõzfürdõ, szolárium, masszázs, fitness terem és napozó terasz található. A fürdõvel egy szinten a sörözõben bowling, biliárd és speciális fallabdapálya várja a vendégeket. A Kastélyhotel parkjában teniszpálya, nyitott medence, röplabdapálya és street-ball pálya található. A gyermekek számára pedig külön játszóteret alakítottunk ki. A Kastélyhotel környéke kiválóan alkalmas túrázásra, szánkózásra, kerékpártúrázásra, lovaglásra, vadászatra, horgászatra is.


Keglevich-kastély - Pétervására

Cím: Pétervására, Keglevich u. 19.

A Keglevich-kastély egyemeletes, impozáns, U alakú barokk épülete 1760 körül készült. Építője Quadri Kristóf gyöngyösi mester volt. A díszterem freskóit Beller Jakab festette 1770 körül. A freskókat játékos könnyedség, köznapi témák, díszítő igényesség jellemzi. Az oldalfalakon körben, festett drapériás ablakok tágítják a teret. Az emeletre vezető lépcsőházat kétszárnyas kovácsoltvas kapu zárta le - ez ma az Iparművészeti Múzeumban látható. A lépcsőfeljáró korlátja barokk stílusú - valamennyi kovácsolt munka a világhírű egri mester, Fazola Henrik művészetét dicséri. A belsőben tizenkét barokk ajtószárny is megőrződött.


Sándor-Metternich-kastély Bajna
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.
Telefon szám: +36 30 0957 068
Fax szám: +
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: bajnaikastely.hu

2021. december 11-én a bajnai Sándor-Metternich-kastély 3 éves felújítás után megnyitotta kapuit. Az 1741-ben épült barokk épület mai klasszicista formáját Hild József tervei alapján 1834-ben nyerte el. A kastélyt gróf Sándor Móric, a legendás "ördöglovas" építtette. Dísztermeit freskók ékesítik. Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélyegyüttese.


Volt Batthyány-kastély (ma kórház)

Cím: 2870 Kisbér, Iskola u. 11.
Telefon szám: +36 34 552 600
Link: www.kisber.hu

A város legjelentősebb műemléke az a barokk kastély, amelyet a térség új ura, Batthyány Lajos építetett 1770-ben, s amelyet utódai 1840- körül klasszicista stílusban építették át. Jelenleg kórházként funciónál.


Egykori Esterházy-kastély - Tata

Cím: 2890 Tata, Kastély tér

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós gróf a vár lebontásával, annak helyére nagyszabású, új kastély tervének az elkészítésével bízta meg Fellner Jakabot. A négy változatban kidolgozott terv megvalósítását részben Esterházy Miklós halála (1765), részben az anyagiak hiúsították meg.


Gyurcsányi - Prónay kastély

Cím: 2617 Alsópetény,Petőfi út 52.
Link: www.pronaykastely.hu

A Gyurcsányi kastély 1750 körül épült, barokk stílusban. Jelenleg három épületből (nagykastély, kiskastély és egy melléképület) áll. A kis tó, apró nádassal, a gyönyörű környezetben elbúvó kastély ma is szemet gyönyörködtető látvány.


Gyürky-Solymossy Kastély

Cím: 3078 Bátonyterenye (Kisterenye), Népkert út 7.
Telefon szám: +36-32-350-620

Késő barokk stílusú, hagymakupolás épület egyetlen ilyen építménye Magyarországnak. 1790-ben építette a Gyürky család. Nyári lakként funkcionált az 1840-es évek végéig. Az 1900-as években a Solymossy család házasság útján jutott hozzá. A kúria egy 13 hektáros parkban helyezkedik el. Nyitva tartás: május 1 - október 31 között K-V: 9.00-15.00 óráig, november 1- április 30 között K-V: 10.00-14.00 óráig. Hétfő szünnap!


Jánossy-kastély

Cím: 2676 Cserhátsurány, Petőfi S. u. 14.

Kiemelkedő szépségű és műemléki szempontból is jelentős a kastély. A négy saroktornyos XVI. századi várkastély felhasználásával, a XVII. század végén épülhetett. A XVIII. században főhomlokzatát átalakították, gazdasági épületek és kerítés épült hozzá. Hátsó tornyait 1830 körül lebontották. A kastély udvari kapubejáratát pajzsot tartó oroszlánok díszítik. A saroktornyos épület őrtornyos kerítésével és kapubálványaival egyike a környék legharmonikusabb épületeinek. A kastély magántulajdon.


Szent-Miklóssy-Kubinyi kastély - Erdőtarcsa

Cím: 2177 Erdőtarcsa, Szent-Miklóssy kastély
Telefon szám: +36-32-478-050
Fax szám: +36-32-478-051
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.tudosudulo.hu

A felújított kastély jelenleg a MTA Erdőtarcsai Akadémiai Tudós Üdülő és Alkotóházaként működik. Kastélyunk kapuja mindenki előtt nyitva áll!


Vay-Zichy-kastély

Cím: 2698 Mohora, Kossuth u. 2.
Link: www.mohora.hu

Vay-Zichy-kastély .A középrizalitokkal ellátott épület feltehetően a XVII. században készült, XVIII. századi barokk átalakítással. A főhomlokzathoz kétkarú lépcső vezet. Az épület hagymakupolás saroktornyain látható félhold nem függ össze a feltételezett böszörmény-mohamedán múlttal vagy a török időkkel: csak érdekes díszítőelem. 1740 után a Sréter család birtokába került, valószínűleg ők bővíttették a XVIII. század második felében. A gróf Zichy, majd a Vay család a XIX. században volt birtokosa. Csak kívülről tekinthető meg, magántulajdonban van.


Reviczky-kastély - Nézsa

Cím: Nézsa,

A kastélyt 1801-ben építette gróf Klobusiczky István és Blaskovich Miklós. Később több tulajdonosa is volt az épületnek, az úrilaknak. A kastély utolsó előtti tulajdonosa Reviczky Tibor dr, az utolsó tulajdonos pedig Durneiss báró volt. A II. világháború idejében, 1945-ben a kastélyban orosz kórház működött. A háború befejezése után a környék lakói, -látván, hogy a kastélyt senki nem őrzi- kifosztották. A kastély rombolásra volt ítélve, de szerencsére nem történt meg, így jelenleg is látható ez a szép épület, mely a felnövő nemzedék oktatásának ad helyet.


Prónay-kastély - Romhány

Cím: Romhány, Kossuth u.
Link: www.retsagkisterseg.hu

Az 1770-es években épült kastély felépítéséről Prónay Pál döntött. Az épület barokk stílusú.


Forgách-kastély - Szécsény

Cím: 3170 Szécsény, Ady Endre út 7.
Link: www.kubinyimuzeum.hu

Szécsény leglátványosabb épülete a Forgách-kastély. A magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. 1973 óta múzeum, névadója Kubinyi Ferenc (1796-1874) jogtudós, reformkori politikus és paleontológus. A kastély parkja természetvédelmi terület. A Kubinyi Ferenc Múzeum az egykori Forgách-kastély főépületében kapott helyet.


Teleki-Degenfeld Kastélyszálló**** Szirák

Cím: 3044 Szirák, Petőfi u. 26.
Link: www.kastelyszirak.hu
Telefon szám: +36-32 485-300
Fax szám: +36-32 485-285

Nógrád megyében, Budapesttől 75 km-re, a Cserhát lábánál helyezkedik el a sziráki kastélyszálló. A kastélyszállóban kis- és nagy tanácskozó termek, könyvtár, szauna, szolárium, teniszpálya, automata tekepályák, fedett légfegyveres lőtér, jakuzzi, masszázs, valamint elegáns vendéglátóhelyek (étterem, csárda, borozó, söröző, drinkbár) biztosítják a vendégek teljes ellátását. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.


Volt Teleki-Degenfeld-kastély

Cím: Szirák, Petőfi u. 24-26.
Link: www.szirak.hu

Az egyemeletes kastély barokk stílusban épült 1690 körül. Középrésze téglalap alaprajzú, oldalszárnyai hátraugróak. A kronosztikon szerint késõbb romossá vált kastélyt Róth Tamás építtette újjá 1748-ban. Feltehetõen ebben az idõszakban készültek a díszterem falképei és a már elpusztult kandalló is. A XVIII. század második felében a Teleki család birtokába került. Több romantikus díszítménye és épületrészlete az 1860 körüli helyreállításkor készült. A századforduló táján a Degenfeld család lett a birtokosa. Jelenleg Kastélyszállókénz működik.


Huszár kastély

Cím: Tereske, Kossuth út 52.
Link: www.retsagkisterseg.hu

Madách Imre gyakran járt a községben, sőt a Baráti előnevű Huszári családdal rokonságban állt. A klasszicista, földszintes Huszár kastély 1848-ban épült négyoszlopos oromzatos, középrizalittal.


Volt Inkey-kastély Iharosberény

Cím: Iharosberény, Hársfa u. 7.
Link: www.iharosbereny.hu

A település legfontosabb idegenforgalmi látványossága az 1750-ben épült barokk kastélyépület, amely a 61-es út mellett, a csurgói kereszteződés előtt található. A főközlekedési út felöli oldalát tiszafa sövény, a római katolikus közösség kápolnája, a kereszteződés felől íves kőkerítés határolja, kovácsoltvas főkapuval. Az épületet Inkey Gáspár császári tábornagy építtette, az Inkey család iharosberényi ágának lakóhelye és uradalmi központja 1945-ig. Az épületben a háború alatt katonakórház működött, 1950-ben általános iskolát alapítottak falai között, amely ma is itt működik.


Szarkavár Somssich-kastély - Kaposújlak

Cím: 7522, Kaposújlak, Szarkavár
Link: www.kaposujlak.hu

A szarkavári erdőben álló kastély története az 1800-as évekre nyúlik vissza. Gróf Somssich Pongrác 1824-ben vásárolta meg a földbirtokot, amelyre 1831-ben építette fel klasszicista stílusú kastélyát. Ez képezi a jelenlegi épület középső tömbjét. 188S-ben gróf Somssich Józef nagyobbíttatta meg a kastélyt s építtette át ekektikus stílusban. A kastély jelenleg kastélyszállóként üzemel


Volt Széchenyi-kastély - Marcali

Cím: Marcali
Link: www.marcali.hu

A mostani eklektikus stílusú kastély 1912-ben épült, a XVIII. századi barokk kastély felhasználásával. Jelenleg kórház.


Szász Endre Kastélymúzeum - Várda
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 7442 Várda, Fő utca 97.
Link: szaszendre.com
Telefon szám: +36-30 959-6979
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Szászné Hajdu Katalin

A Szász Endre Kastélymúzeum Somogy megyében, Várdán található. Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. Születésének 90. évfordulója alkalmából idén a tárlatvezetést ajándékba adjuk a kirándulók számára.Az életművön kívül, az eredeti állapotokat őrző antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastély, a hozzá tartozó 6 hektáros arborétum jellegű park, ősfákkal, valamint a hajdani műterem is rendkívüli élményekkel gazdagíthatja a kastélymúzeumba ellátogatókat. További részletes információ az (i) ikonra kattintva olvasható.


Forgách-kastély - Mándok

Cím: 4644 Mándok,
Link: www.mandok.hu

Forgách-kastély Mándok. A kastély „U” alaprajzú földszintes, késő barokk épület, emeletes középrizalittal és manzárdtetővel.


Luby kastély - Nagyar

Cím: 4922 Nagyar Petőfi u. 6.
Link: www.luby.hu
Telefon szám: +36 1 633 3388

A késő klasszicista stílusban, 1878-79-ben épült emeletes Luby-kastélyt részben kora eklektikus stílusban átalakították. Itt született Luby Margit tanár, neves szatmári néprajzkutató, aki a közeli családi kriptában nyugszik. A XX. század második felében egy ideig általános iskolaként használt, majd megüresedett és életveszélyessé vált épület felújított állapotban 2012-től a Luby Interaktív Múzeumnak ad helyet. A kastély előtti parkban az Antik Rózsák Kertje várja a látogatókat.


Konferenciaközpont - Báthori Várkastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 4300 Nyírbátor, Vár utca 1.
Link: www.bathorivarkastely.com
Telefon szám: +36 42 254-105
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Bemutatom Önöknek Kelet-Magyarország egyik legimpozánsabb konferenciatermét. A vár méltó környezet egy szakmai konferencia, és kulturális rendezvény számára is. Az álom 2006. szeptemberére vált valóra a XV. század végén, a Báthori család által építetett étkezőpalota felújítása révén. A Báthori Várkastély tetőterében található exclusive, légkondicionált és a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt konferenciatermünk ideális helyszínt biztosít konferenciáknak, rendezvényeknek, üzleti megbeszéléseknek, továbbképzéseknek egyaránt.


Vay-várkastély

Cím: 4562 Vaja Damjanich u. 75.
Link: vajavar.hu
Telefon szám: +36-44 385-297

Az Alföld egyetlen reneszánkori kastélya, mely 2004. tavaszától régi fényében várja a látogatókat. Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye.


Perczel Béla kastélya

Cím: Bonyhád

Az egykori kastélyparkban találjuk a zománcgyárat alapító Perczel Béla kastélyát, amit a XX. század elején emeltek. Ma Városi Könyvtár.


Szegedy család kastélya - Acsád

Cím: 9746 Acsád, Semmelweis tér 1.
Telefon szám: +36-94/355-000
Fax szám: +36-94-355-293
Kapcsolattartó személy: Héra Károly igazgató
Link: www.acsad.hu

A Szegedy család kastélya 18. századi eredetű, de 1824-ben klasszicista stílusban átalakították. Dísztermében empire stílusú faliképek láthatók. Az elmúlt évben csodálatosan felújított műemlék kastélyban a Vas Megyei Önkormányzat Időskorúak Szociális Otthona üzemel, így látogathatósága korlátozott. Az igazgató Héra Károly, munkaidőben elérhető az Intézetben Itt található Magyarország legidősebb páfrányfenyője, 1820-ban telepítették


Sibrik-kastély Bozsok

Cím: 9727 Bozsok, Rákóczi Ferenc u. 1.
Telefon szám: +36-94/360-960
Link: www.bozsok.hu

Sibrik kastély napjainkban is a község északi határában, festőien szép környezetben, a Bozsok-patak partján áll.


Szapáry kastély - Bük

Cím: Bük, Gyár utca 37.
Link: www.kastelyok-utazas.hu

A nagyközség legjelentõsebb világi mûemléképülete ez a kastély. Helyén XVI. századi eredetû megerõsített udvarház állt, melyet 1696-ban Felsõbüki Nagy István korabarokk stílusban átépíttetett.A földszinti helyiségek többnyire bolthajtásosak, míg az emelet közepén a díszterem foglal helyet. Ennek hatalmas teknõboltozatát gyönyörû stukkó díszíti. Fonatok, levélsorok, puttók, sasok, kagylók keretében grisaille-képek (dombormû benyomását keltõ festmények) a négy évszakot ábrázolják, középen pedig ovális mezõben a Vénusz látható kíséretével. A kastély nem látogatható!


Felsőbüki Nagy-kastély - Rábapaty

Cím: 9641 Rábapaty-Alsópaty
Link: www.rabapaty.hu

A kastély építésének idejéről biztos adatunk nincs, de a monda szerint már a Wesselényi féle összeesküvéskor fontos központ volt. A birtok Sárvártól Répcelakig a Nádasdyaké volt. Az összeesküvés után a birtokot az Eszterházyak kapták meg. A felsőbüki Nagy családé vásárlás útján lett. Építését a XVII. század végére vagy a XVIII. század elejére teszik, épitési barokk stílusa erre az időre vall. A XVIII. században már kegyúri kastély volt. A mai alakját a XIX. században kapta, amikor nagy átalakítást végeztek rajta. A kastély ablakai, kandallói, mennyezeti stukkói és az épületen kívül lévő kőkút műemlékké teszik. A kastély rokokó-barokk stílusban épült. A mellette lévő gazdaság majorsági uradalomhoz tartozott. Jelenleg Iskola.


Markusovszky Kastély

Cím: 9661 Vasegerszeg, Rákóczi F. u. 1.
Link: www.vasegerszeg.hu

A XVIII. századi Wittnyédy (későbbi Markusovszky) -kastélyt 1820-ban klasszicista stílusban átépítették, majd a század második felében eklektikus stílusban alakították át. Az egykori híres lakójáról Markusovszky-kastélynak nevezett épület a keményegerszegi részen áll. A Wittnyédy családtól Kiss Gyula vásárolta meg (emiatt Kiss-kastélynak nevezték), akinek lányát Markusovszky Lajos vette el. A egyemeletes, T alaprajzú épület szép park közepén áll. Bejáratánál álló oszlopai nyitott erkélyt tartanak.


Sennyey, Bezerédj, Békássy kastély

Cím: 9766 Zsennye, Szabadság tér 3.
Link: www.zsennye.hu
Telefon szám: +36 94-379-017
Kapcsolattartó személy: Cser Lászlóné

Az alkotóotthon ma a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonában van. Az alkotóház működtetését a "Zsennyéért Alapítvány" végzi.


Devecseri várkastély

Cím: 8460 Devecser,
Link: www.devecser.hu

1986 óta működik Az Esterházy kastélyban városunk könyvtára. A hosszantartó felújítás során sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a kastélyt alkalmassá tették a könyvtári funkciók betöltésére. A restaurálással, műemléki értékek feltárásával pedig visszaállíthatóvá vált a várkastély régi hangulata.


Várkastély - Devecser

Cím: 8460 Devecser, Petőfi tér 5.
Link: www.vkdevecser.hu

A kisváros legszebb, legreprezentatívabb épületében, a volt Esterházy-kastélyban, évszázados falak között működik 1986. szeptember 12-e óta a megye egyik legjobban felszerelt könyvtára. A kastélyt hosszú ideig csak a kiváltságosok látogathatták, - napjainkban pedig a Somló-környék kulturális központjaként számon tartott intézmény a könyvek mellett széles körű szolgáltatásokkal várja a szellemiekben gazdagodni kívánó olvasókat. Web-lapunk sok hasznos információt, olvasnivalót kínál.


Erdődy-kastély - Doba

Cím: 8482 Doba,

Az Erdődyek 1839-ben, Doba északkeleti határában építtették klasszicista kastélyukat, melyben ma a Hollós István Szocioterápiás Pszichiátriai Kórház működik. Nem látogatható.


Zichy Kastély - Nagyvázsony

Cím: Nagyvázsony, Kossuth utca 10-14.
Telefon szám: +36-88 364-109

Vázsony egyetlen barokk világi emléke a község északi részén fekvő Zichy kastély. Az 1652-től birtokos Zichyek nem tartózkodnak állandóan Vázsonyban, az év nagy részét az ország más helyein fekvő kastélyaikban és lakóházaikban töltik. A kőből épített zsupfedésű házat építenek gazdatisztjeik számára. A kastély építéséhez csak a század végén Zichy Ferenc idejében kezdenek. Az épület későbarokk stílusú, az utcai homlokzatát 1820 körül klasszicista stílusban átalakították. A középrizalit elé egy négyoszlopos kocsifelhajtót, ennek timpanonjába órát építettek. A kastély 1997 óta magántulajdon, napjainkban hotelként működik, nem szállóvendégeknek nem látogatóható.


Esterházy-kastély - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Fő tér 1.
Telefon szám: +36 20 2631 565
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: esterhazykastely.papa.hu

A 18. században gróf Esterházy Károly Pápa földesura a régi vár elbontása után, annak helyén építette fel barokk kastélyát.A kastély leginpozánsabb helyisége a nádorterem, falán festmények és Pápa 18. századi képe látható. A kastélyban ma könyvtár, zeneiskola, művelődési ház, a Gróf Esterházy Múzeum és egy babamúzeum működik.


Eszterházy-kastély (Alkotóház) - Szigliget

Cím: Szigliget

Az Eszterházy-kastély a XIX. század elején épült klasszicista stílusban. Az épületet kis torony díszíti. 15 hektáros parkja természetvédelmi terület, botanikai gyűjteménnyel, ritka fafajokkal. Nem ritka a száz évesnél idősebb faóriás. A park végében folyik a Tapolca-patak.


Gróf Zichy- kastély

Cím: Várpalota, Kastélydomb
Link: www.trianonmuzeum.hu

A kastélydombon álló gróf Zichy- kastélyt 1722-ben kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület 1860-ban leégett, melyet akkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolt, aki a kastélyt újjáépíttette. Waldstein János Széchenyi István legközelebbi baráti körébe tartozott, felesége Zichy Terézia révén került a birtokába. A kastély újjáépítésének terveit Ybl Miklóssal készíttette.


Egervár Kastélyszálló - Egervár

Cím: 8913 Egervár, Vár utca 15.
Link: www.egervarivarkastely.hu
Telefon szám: +36-20 324-2257
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Az Egervár Kastélyszálló több reneszánsz szobával, lakosztállyal várja Vendégeit.


Várkastély - Egervár

Cím: Egervár
Link: www.egervar.hu

A vár mai arculatát 1712 - 13-ban kapta: Széchényi Zsigmond ekkor az épület megmentése végett felszámolta a külsó védelmi rendszert, és lebontatta az épület északi szárnyát. Az épületben turistaszálló üzemel, délkeleti toronyszobájában a vár történetét bemutató kiállítás kapott helyet. Az udvarán felépített szabadtén színpad a nyári hónapokban az Egervári Esték rendezvényeinek ad otthont.


Festetics-kastély - Keszthely

Cím: 8360 Keszthely, Kastély utca 1.
Link: www.helikonkastely.hu
Telefon szám: +36-83-314-194
Fax szám: +36-83-315-039
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A több mint negyedévezredes Festetics-kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet és ezzel Magyarország három legnagyobb, barokk kastélyainak egyike lett.


Szapáry-kastély - Letenye

Cím: Letenye
Link: www.letenye.hu

Letenye városközpontjában, a Béci-patak partján, impozáns ősparkban áll a 18. században épült Szapáry kastély.


Batthyány-kastély

Cím: Zalaszentgrót

1767-ben Batthyány Imre bontatta le a fosztogatásokat is megélt várat és a helyén felépíttette a ma is álló kastélyt. A copf stílusú U-alakú téglaépület főhomlokzata a Zala folyóval párhuzamosan fut, a szárnyak végén egy-egy félkör alakú torony áll. Az egyemeletes épület északi szárnya alatt van a pince, az emeleten pedig az egykori lakószobák találhatók, ugyanitt középen helyezkedik el a nyugat felé néző díszterem is. A földszint szobáiban az egykori cselédség kapott helyet. 1950-ben értelmi fogyatékos gyerekek számára létrehozott általános iskola, óvoda és diákotthon kezdte meg működését, lakói ma is fogyatékos gyermekek.


Barthodeiszky kastély

Cím: 9343 Beled, Rákóczi u. 122.
Link: www.beled.hu

Beled város központjában áll a Barthodeiszky uraság által építtetett kastély, amelyben jelenleg iskola működik, illetőleg itt kapott helyet a helytörténeti kiállítás


Festetics-kastély - Egyed

Cím: 9314 Egyed, Árpási út
Link: www.muemlekem.hu/muemlek?id=4034

A régi kastélyt lebontották és helyébe új épült. Egyedi Artúr parancsára neogótikus stílusban új kastélyt emeltek. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkak, az utca felőli homlokzaton a Batthyány család címere található. Kivülről tekinthető csak meg.


Volt Esterházy-kastély - Fertőd

Cím: Fertőd, Joseph Haydn u. 2.
Link: www.fertod.hu
Telefon szám: +36-99/537-640
Fax szám: +36-99/537-642

Elhelyezkedése, a díszpark alaprajza versailles-i elődjére emlékeztet, az egyes épületrészek azonban inkább a Habsburgok schönbrunni kastélyának vonásait mutatják.A főépület befejezése után elkészült az operaház, a Muzsikaház és a bábszínház, végül a kínai ház, melynek tetőzetét arany, drágakövek, kínai porcelán ékesítette. Ezt az épületet helyreállították, ma is áll a kastély kertjében.Nyitva tartás: Márc. 15-okt. 31.: K-V 10-18; nov. 2-márc. 14.: P-V 10-16


Várkastély - Hédervár

Cím: 9178 Hédervár, Fő u. 47.

A 12.-13. században épülhetett. Sokféle építészeti forma megtalálható rajta.


Régi várkastély - Kapuvár

Cím: Kapuvár, Fő tér 1.
Link: www.kapuvar.hu

Középkori eredetű. A kastély egyik részében polgármesteri hivatal a másik részében a Rábaközi Múzeum működik.


Dőry-kastély - Mihályi

Cím: 9342 Mihályi Korona u. 1
Link: www.mihalyi.eoldal.hu
Telefon szám: +36-(96) 599 216

A 15. században épült. A 18. században barokk stílusúvá formálták. Dőry-kastély: reneszánsz eredetű, romantikus stílusban részben átépített, a falu közepén, négy út találkozásának a DNY-i szögletében helyezkedik el, amelyet a monda szerint országos hírű esemény tett híressé. Erzsébet királyné a koronát ellopva Mihályin keresztül utazott, hogy majd Frigyesnek elzálogosítsa azt. Kalandos útjának történetét a kastélyban ismerheti meg a látogató, ennek emlékét emlékfa őrzi a 2,5 ha nagyságú parkban. Jelenleg művészettörténeti és régészeti kiállításoknak ad otthont. A helyreállítást követően a KÖH vendégháza és oktatóközpontja lesz. Pihenésre, kikapcsolódásra nyújt lehetőséget a Kis-Rába által kettészelt 2 hektáros védett park.


Széchenyi-kastély Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki u.3.
Link: www.nagycenk.hu
Telefon szám: +36-99-360-061

Széchényi Antal halála után Széchényi Ferenc lett Cenk birtokosa. A felvilágosult, nagy műveltségű főúr tette a család állandó lakhelyévé, és igazán jelentőssé a kastélyt. A Sopronban és Sopronhorpácson őrzött nagy értékű könyvtárát és gyűjteményét fokozatosan Cenkre költöztette, amelyet 1802-ben a nemzetnek ajándékozott, és ezzel megalapította a Magyar Nemzeti Múzeumot. Nagy változtatásokat tervez mind a kastélyban, mind a parkban, amelyek csak részben teljesülnek. Elvezetteti az Ikva patakot a kastély területéről, az angol kertet kül és belföldi csemetékkel ültetik tele, meghonosítják a ma is csodálatos platánokat és vadgesztenyefákat. A kastélyépület mindkét végét meghosszabbítják. Valószínű, hogy az un, „Vörös-kastély is ekkor épült a konyha és a személyzet részére.


Széchényi-kastély parkja - Sopronhorpács

Cím: Sopronhorpács, Fő u. 70.
Link: www.sopronhorpacs.hu

Ma közel 500 lombos és közel 150 örökzöld növény díszlik a parkban, amely a megyének a soproni botanikus kert után a legfajgazdagabb parkja. Az őshonos lágy szárú és cserjefajok ma is a magasártéri üde-félnedves, esetenként a vizes vízgazdálkodási fokozatot jelzik. Szub­mediterrán-szubatlanti növényfajok közűl itt él a borostyán és a kis téli­zöld meténg. A tölgy-kőris-szil ligeterdő állo­mányalkotó fajai mellett a mezei, a korai és a hegyi juhar, a májusfa vagy zselnicemeggy, a vénic szil és egy pangóvizes mélyedésben méz­gás éger is előfordul. Jelen vannak a hazai nyárak is.


Széchényi-kastély Sopronhorpács

Cím: Sopronhorpács, Fő u.
Link: www.sopronhorpacs.hu

Széchényi Zsigmond özvegye, aki később sógorának, Ferencnek lett felesége, nagy energiával befejezte az "új", a mai kastély építését. Anyósa, Széchényi Antalné a dé nesfai Cziráky-kastélypark mintájára szorgalmazta, hogy a horpácsi kas télyt övező ligetből tájképi parkot alakítsanak ki. Elgondolását mind két fia és a menye is felkarolta. Ekkor ültettek a kertbe természetes úton is felújuló kocsánytalan és ko csányos tölgyet, magas és magyar kőrist, mezei szilt, platánt, vadgesz tenyét és tiszafát, majd egyre több, részben a Kárpát-medence más tájain őshonos fafajt, részben, pedig egzótákat.


Volt Érseki kastély - Hajós

Cím: Hajós, Köztársaság tér 9.

Az épületet eredetileg vadászkastélynak építtette Patachich Gábor kalocsai érsek 1740-ben. Néhány évtizeddel később kibővítették a kastélyt, amely 1766-67-ben nyerte el mai formáját.A mai rekonstrukció folyamán az épület felújítása mellett kulturális és turisztikai funkciókkal is ellátták a kastélyt. Állandó és időszaki kiállításnak ad helyet immár a kastély, de ajándékboltot és exkluzív tárgyalótermet is kialakítottak az épületben. A kávézóban üldögélve pedig gyönyörködhetünk a helyreállított barokk kert látványában.


Karapancsai Vadászkastély

Telefon szám: +36-79/324-144
Fax szám: +36-79/324-181
Kapcsolattartó személy: Csiszár Angéla
Link: www.gemenczrt.hu

Hercegszántóhoz közel, a Béda-Karapancsa tájegységen található, a századfordulón Albrecht királyi főherceg által építettet Karapancsai Vadászkastély. Az egykoron II. Vilmos német császár, valamint I. Ferenc József császár és király szállásaként is szolgáló vadászkastély épületében I. osztályú, 2 illetve 1 ágyas szobákban és apartmanokban 21 főt tudunk elszállásolni.


Vécsey-kastély - Solt

Link: www.solt.hu
Cím: 6320 Solt, Vécsey tér 1.

Műemlékek és védettség alatt álló épületek Solt nagyközség egyik legszebb műemlék jellegő épülete a Vécsey kastély, mely 1816-ban épült.


Bocskai-várkastély Nagykereki

Link: www.bihariterseg.hu
Cím: Nagykereki, Bocskai tér 1.
Telefon szám: +36-54/420-216

Az Országos Műemléki Felügyelőség helyi kezdeményezésre 1959–1962 között állított helyre. Benne más jellegű hasznosítás mellett könyvtár és állandó múzeumi kiállítás is helyet kapott. Nyitva tartás: H-P 8-16; Szo-V előzetes bejelentkezéssel.


Horthy kastély - Kenderes

Link: www.kenderes.hu
Cím: 5331. Kenderes. Szent István u. 27.

A kastély az 1800-as évek elején épült, eredetileg nem a Horthy család birtokában volt, hanem Halassy kúriaként tartották nyílván. Jelenleg a kastélyba látogatók az épület szépségét tekinthetik meg, valamint azt a pár helyiséget, ami eredeti állapotában megmaradt. Az egykori pipázó pedig emlékszobaként őrzi a múltat, amelyben képeket láthatnak a régi idők kastélyáról.


Almásy-kastély - Kétpó

Link: www.varosvedo-tmiklos.hu
Cím: Kétpó, külterület

A török hódoltság korában lakatlanná vált Szenttamás-pusztát az Almásy család telepítette be újra, ők 1716-ban és 1720-ban szereztek birtokjogot a Törökszentmiklóst környező területekre. Az örökváltsági szerződés megkötése után a Szenttamási-pusztai részt Almásy Imre gróf kapta. A kastély eklektikus stílusban épült 1860-1890-ben. A földszintes, teraszos, kilátótoronnyal díszített nyári lakkal kezdték az építkezést. Később épült az emeletes kastély szárny, az önálló gazdasági épülettel, melyet egy nyitott tornác köt össze. A kastélyt 11,5 ha Kastélypark Almásy gróf lányának emeltette hozományként a Kétpó Külterületen található kastélyt. A kastély mellett angol telivér ménes működik.


Kastélyszálló

Link: www.kiralyret.hu
Cím: 2624 Szokolya - Királyrét
Telefon szám: +36-27-375-208,+36-30-539-2865

Köszöntjük Önt mi, a Kastélyszálló dolgozói, velünk együtt üdvözlik Önt szállodánk már régóta álló falai, a kényelmes szobák, vadregényes 21 hektáros ősparkunk sétaútjai és medencéi, lovaink, őzeink, horgásztavunk, grill-teraszunk.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner