12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 189 látnivalóban


Borsodi Földvár - Edelény
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: 0036-48-346-224
Cím: Edelény, Bors vezér út,

A város határában áll a megye névadó erődítménye, a borsodi földvár, a honfoglaláskori Bors vezér szálláshelye. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Füzéri vár

Telefon szám: +36-30 663 8802
Cím: Füzér, külterület
Kapcsolattartó személy: Kónya Ferenc
Link: www.fuzer.hu

A településtől alig 3 kilométerre található a Füzéri vár. A Felső-Hegyköz látképét uraló, 170 méter magas, hatalmas sziklahegy ormán magasodó, romos állapotában is impozáns füzéri vár helyén már a tatárjárás idején is erődítmény állt. Luxemburgi Zsigmond király előbb elzálogosította, majd 1389-ben Perényi Péter fiainak adományozta a várat. A Perényiek a 15. és a 16. században jelentős építkezéseket folytattak Füzéren. 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után, ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna a Szent Koronát, Füzérre szállíttatta és legalább egy évig itt rejtegette. A vár, mely az utóbbi évtizedben jelentős felújításokon és feltárásokon esett át, nyaranta számos kulturális és hagyományőrző esemény helyszíne.


Diósgyőri vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: +36-46-530-516, 46/533-355
Cím: 3534 Miskolc-Diósgyőr, Vár u. 24.
Link: www.diosgyorivar.hu
Fax szám: +36-46-530-465

A mészkőszírt, amelyre a diósgyőri várat építették, ideális adottságai folytán valószínűleg már jóval a honfoglalás előtt is lakott volt, védhetőségét pedig földsáncok emelésével növelték meg. Részletes leírés az ikonra kattintva olvasható.


Regéci vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Mogyoróska, külterület
Link: www.mogyoroska.hu

Mogyoróska és Regéc községek közötti vulkanikus eredetű hegycsúcson találjuk az északi-déli irányban hosszan elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi vár tekintélyes romjait. A várról részletes leírást az ikonra kattitva olvashat.


Rákóczi, Ónodi vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Ónod

Ónod vára. A szabályos négyzet alaprajzú ónodi vár a Sajó és a Hernád folyók torkolatánál lévő forgalmas átkelőhely – a körömi rév – közelében épült. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Regéc vára - Rákóczi vár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Regéc
Link: www.regec.hu

Szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várak kategóriájába tartozik. I. Rákóczi Ferenc özvegye, Zrínyi Ilona itt nevelte öt éves koráig fiát, II. Rákóczi Ferencet. A Rákóczi szabadságharc bukása után 1715-ben felrobbantották. Részletes információ az ikonra kattintva olvasható.


Szűzvár, Leányvár várrom

Cím: Révleányvár

 
A település a 14. században keletkezett. 1440-ben Szabolcs vármegyéhez tartozott. Váradi László várat építtetett itt, ezt I. Lipót romboltatta le 1683-ban.


Őrsúr vára (Latori vár)
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Sály külterület

Őrsúr vára Latorban található. Lator a várrom völgyében helyezkedik el közigazgatásilag Sályhoz tartozik, bár területileg kb. 1 km-rrel távolabb fekszik. Őrsúr várát a helybeliek éppen ezért Latori várnak is szokták nevezni.


Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út. 19.
Telefon szám: 0036-47-311-083
Fax szám: 0036-47-511-135
Link: www.rakoczimuzeum.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a sárospataki Rákóczi várban található.


Rákóczi vár, Patak várkastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19.
Telefon szám: 0036-47-311-083
Fax szám: 0036-47-511-135
Link: www.rakoczimuzeum.hu

Rákóczi vár, Patak várkastély. Részletes információ az ikonra kattintva olvasható.


Rákóczi vár, várkert

Cím: Sárospatak, Rákóczi vár, várkert
Link: www.sarospatak.varosom.hu

A vár életében a legjelentősebb fordulatot az 1616-os év hozta, amikor Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága következtében a Rákócziak fejedelmi központjává teszik a várat. Az 1640-es évektől újabb szárnyakkal és épületrészekkel bővült a vár, megépült a déli Lorántffy szárny- és loggia, valamint az ágyúterasz is.


Patak, Újhely vára - Sátoraljaújhely
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Sátoraljaújhely

 
Sátoraljaújhely várának több elnevezése is ismert – Újhely, Nagypatak, Sátorhegy és Patak vára –, közülük az utóbbi miatt az ide vonatkozó utalásokat sokáig tévesen Sárospatak várára értelmezték a szakemberek. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Szendrői vár - Alsó vár

Cím: Szendrő

A török veszély miatt sok nemesi család költözött be Szendrő városába, az alsó vár ezek védelmét szolgálta.


Szendrői vár - Felsővár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Szendrő

A szendrői várat a tatárjárás után, az 1300-as évek legelején Bebek György építtette és II. Rákóczi Ferenc 1707-ben bonttatta le. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Rákóczi, Huszár vár Szerencs
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3900 Szerencs, Huszárvár u.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb várának története elválaszthatatlanul összefonódott a magyar történelem és a település múltjával. Az Árpád-hegy déli lejtőire felhúzódó, középkori eredetű Szerencs falut és a 13. században épült bencés apátságát 1558-ban Némethy Ferenc tokaji kapitány elfoglalta, majd a monostort Tokaj elővárává alakította át. Részletesen az ikonra kattintva olvasható.


Szádvár romjai - Szögliget
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Szögliget
Link: www.szogliget.hu

A vár történetében érdemes megemlíteni, hogy 1566-os ostrománál Bebek Györgyné Patóchy Zsófia védte hősiesen, a vár azonban elesett. Miután a császári csapatok elfoglalták egy időre bérlők kezére került, 1686-ban azonban megszületett a döntés Bécsben; a várat le kell rombolni. Részletes leírás az ikonra katiitntva olvasható.


Csorbakő várának romjai

Cím: Szuhogy, külterület
Link: www.szendroitura.hu/latnivalok-csorbako-vara.html

A középkori Csorbakő vára a Szuhogy határában található Nagy-hegy egyik északkeleti gerincének végén épült fel. 1928-ban a várhegy északi oldalában jégkorszakbeli barlangot tártak fel, ahol több alig vagy egyáltalán nem ezüstözött rézlapocskákat találtak. Az ásatások során diluviális őscsontok ( gyapjas orrszarvú, ősló) maradványai kerültek elő. Még ebben az évben megindult a több évig tartó régészeti kutatások sora, melyek csak a belsővárra irányultak, de a külsővárra és az egyéb erődítményekre nem.


Tállyai várrom

Cím: Tállya, Óvár dűlő

Tállya, Várhegy: csekély maradványai lelhetők fel az Óvári dűlőben.


Rákóczi, Tokai vára - Tokaj
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Tokaj
Link: www.tokaj.hu

Tokaj várának története a messzi múlt homályába nyúlik vissza, de a 2007-ben megkezdődött régészeti feltárásoknak köszönhetően a legendákból egyre többször kezd valóság válni. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Dedevár romjai Uppony

Cím: Uppony
Link: www.uppony.hu

A természetben fennmaradt emlék: az őrt álló Dedevár, a romjaiban néma földvár.Uppony-tól keletre, kb. 1 kilométerre a szűk Upponyi szikla szoros után, mint a Fekete-hegy legmagasabb nyúlványa meredeken emelkedik e várhegy, s csaknem elzárja a völgyet. Régebben közvetlenül alatta folyt az upponyi patak, a Csernely, és mellette haladt el az Uppony - Dédesi országút. A keskeny hegyvonulat északi és déli oldala igen meredek a vár alatti részen, de keleti irányban mindkét oldalon fokozatosan kiszélesedik és lankásodik. A nyugati oldala élesen végződik és fokozatosan ereszkedik alá a völgybe, s helyenként egy-egy függőleges mészkőszikla nehezíti meg a feljutást. A vár területe: a vár a gerinc nyugati végén, igen kis területen feküdt. Háromszög alapú csúcsával nyugatra néz. A nyugati csúcsrésznél 3 méter szélességben lekerekítve, a keleti oldal, a háromszög alapja 8 méter. A kettő közötti távolság11 méter. Az egész vár alapterülete alig 60 négyzetméter. Inkább egy kőből épített és megerősített őrtorony lehetett. A vár közepe dobbantásra kongó hangot ad. Itt ásásból, kutatásból származó bemélyedés látható.


Halászbástya

Cím: Budapest, Szentháromság tér

A Mátyás-templom mellett található a Halászbástya, átépítése 1899-ben indult meg, és 1902-ben fejeződött be.


Királyi Palota

Cím: Budapest, I. kerület, Várhegy

Királyi Palota


Római őrtorony romjai - Leányfalu

Cím: Leányfalu, Móricz Zsigmond út

Római őrtorony romjai Leányfalu. A négyszögletes alapú őrtornyot I. Valentinianus császár uralkodása alatt építették. Feltehetően a IV-V. század fordulója körüli években esett áldozatul a barbárok támadásának.


Salgó vár, Perőcsényi

Cím: Perőcsény. külterület

A falutól délkeletre mintegy négy kilométerre a Börzsöny Várbérc nevű 715 méter magas csúcsán állt egykor Salgóvár, amely nem azonos a Salgótarjánnak is nevet adó Nógrád megyei, ismertebb Salgó várával. A várat feltehetőleg a Hont-Pázmány nemzetségből származó Salgó építtette a 13. század második felében. Salgó várát első ízben 1386-ban említi okirat, ekkor királyi birtok, majd 1394-ben, amikor Szécsényi Kónyafi Simon volt birtokosa. Halála után a várat fia, Salgói Miklós örökölte, akit 1419-ben említenek uraként. Salgói Miklós azonban hamis pénzt veretett, és Garai János temesi és pozsegai ispán feleségével, Hedvig hercegnővel házasságtörő viszonyt folytatott. E bűntettei miatt hűtlenségbe esett, ezért birtokait elvették, Salgó várát pedig 1424-ben lerombolták Luxemburgi Zsigmond király utasítására. Amikor 1437-ben az uradalmat Lévai Cseh Péter zálogba megszerezte, a várat már nem említik. A hegy csúcsán ma csak csekély falmaradványai láthatóak a várnak, viszont sziklacsúcsáról gyönyörű kilátás nyílik a Börzsöny belsejére. Forrás: hu.wikipedia.org


Váci vár Hegyes torony

Cím: Vác, Liszt Ferenc sétány 12.
Link: www.vac.hu

A Hegyes torony a középkori városfal legészakibb saroktornya. Vác egyetlen épen fennmaradt középkori építménye ma lakóépület.


Hartyáni földvár maradványai

Cím: Váchartyán
Link: www.vachartyan.hu

 
A község határában, az Aszód felé vezető főút mellett a Várhegy nevű dombon ismeretlen körülmények között keletkezett kisméretű vár vagy őrtorony alaktalan maradványai láthatók.


Római őrtorony maradványai - Verőce

Cím: Verőce, külterület
Link: www.veroce.hu

 
A település előtt kb. 1,5 km-re, a 12-es főút mellett, a Dunamező-dűlőben található a bal part egyetlen feltárt és konzervált római őrtornyának alapfala. A IV. században emeltette Valentinianus császár (361-375), de ugyanennek a századnak a végén a barbárok el is pusztították. A római erősség egy nagyobb és két kisebb őrtoronyból állt, melyek fallal csatlakoztak egymáshoz. A verőcei őrtornyot hajdan pontonhíd kötötte össze a szemközti, szentendrei-szigeti őrtoronnyal.


Alsó vár

Cím: Visegrág

Korabeli rajzokból, metszetekből újra épített vár, amely az eredeti vár-romokra épült.


Fellegvár - Visegrád

Cím: Visegrád, Fellegvár

A Fellegvár a visegrádi várrendszer (vízivár, alsóvár, felsővár) legismertebb tagja, mivel a Várhegy tetején álló építmény minden irányból messziről látszik, s a visegrádi kirándulások, túrák leggyakoribb célja. A szabálytalan alakú várat az autóparkoló mögötti, ötszög alakú külső keleti kaputoronynál érjük el, majd a a külső várudvarra, (panoráma!), az alsó várudvarra és az erős déli kaputornyon át a belső várudvarra juthatunk el. A belső vár alsó udvarában valaha a várőrség lakott. Itt van a kőkávás kút is, amely a védők szerencséjére igen bővizű volt.


Szársomlyó, Nagyharsány

Cím: Nagyharsány, Szársomlyó
Link: nagyharsany.5mp.eu

A falu fölé magasodó Szársomlyó a hegy csúcsa a Villányi-hegység legmagasabb része, 442 m. A csúcson fellelhetők még a középkori vár romjai.


Váty földvár

Cím: Nagyváty, külterület
Link: www.delzselic.hu/nagyvaty

 
Váty hajdani vára az Árpád-kor egyik székely ispánságának és a helyi esperesség központja volt. (A földvár maradványa a Fekete-erdő területén ma is látható).


Barbakán kert és bástya - Pécs

Cím: Pécs, Dóm tér

XV. századi, kör alaprajzú előretolt bástya a hajdani Püspökvár kettős falrendszerének része, ahol kellemes sétányok kígyóznak az ódon hangulatú falak mentén. A hagyomány szerint a híres hadvezér Kinizsi Pál nevéhez kötik a barbakán megépülését.


Tettye-i romok - Pécs


Szatmári György püspök 1505-1520 között vadaskertje közepén építtette fel reneszánsz nyári nyaralóját, amelyet a törökök derviskolostornak használtak. Ennek romjai megmaradt falai láthatók. A természetes díszletek között nyári szabadtéri színpad épült: tánc-és balett estek, koncertek, színházi előadások izgalmas misztikus színhelye.


Pécsváradi vár, Kolostorvár

Cím: Pécsvárad
Link: www.pecsvarad.hu

A vármúzeum hétfő kivételével 10-18 óráig látogatható. Bejelentésre (Tourinform Iroda) idegenvezetést ad, külön csoportot fogad a múzeum. A Szent István király által alapított egykori monostor múzeuma, a romkert, a várkápolna és a Kígyós-emlékkiállítás keddtől vasárnapig 10.00-18.00 óra között látogatható. Hétfő szünnap. Belépőárak: teljes árú jegy: 500,- Ft kedvezményes jegy (10 fő feletti csoportok, nyugdíjasok, diákok): 250 ,- Ft családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik): 1000,- Ft


Szászvári

Cím: Szászvár

Érdekes épületmaradványt tekinthetünk meg Szászvár főterénél, a régi XIII. században épült várat. Források bizonyítják, hogy a vár építése Bertalan pécsi püspök nevéhez fűződik, mivel ebben az időben került Szászvár a püspökséghez, mint gazdasági központ. Azonban elképzelhető, hogy a várnak elődje is volt, mivel a feltárások során római kori téglamaradványokat is találtak.


Kis- és Nagytatársánc

Cím: Pusztaföldvár, külterület
Link: www.pusztafoldvar.hu

 
Pusztaföldvár legfőbb természeti értéke a községtől délkeletre emelkedő földvára: a bronzkori Kis- és Nagytatársánc. A kettős sánc 3050 m hosszú, átmérője 1800 m. Tizenkét hektáros területét egykor a kettős sáncon kívül 26-27 m széles, 2 m mély vizesárok védte. Védelmi rendszerét bronzkori folyómeder köti össze.


Rondella - Szeged

Cím: Szeged, Felső-Tiszaparti sétány

XII-XIII. században épült vízi bástya volt a szegedi vár legnagyobb bástyája, öregtornya. E középkori építmények arra szolgáltak, hogy a védősereg maradékai, akik kénytelenek voltak feladni a vár egyes részeit, ide menekülhessenek - közölte a főépítész. Szavai szerint a bástyát a XVIII. században otrombán megcsonkították. Lebontása előtt - a benne elhelyezett vízkiemelő szerkezettel - ez az épület volt a víztorony.


Szegedi Vár maradványai

Cím: Szeged, Felső-Tiszaparti sétány
Link: szeged.network.hu

Az 1879. évi nagy árvíz erõsen megrongálta a várat is, ennek során keleti fala és az északkeleti saroktorony a Tiszába dõlt. Miután a romos vár jelentõsége megszûnt, 1883-ban megkezdték a még megmaradt falak lebontását. A Tisza parti sétányon ma látható kazamatasor emlékeztet a várra, ez azonban nem középkori eredetû, hanem Mária Terézia korából való.


Gárdonyi Rönkvár

Cím: Gárdony-Agárdpuszta, Sigray u. 1.
Link: www.gardonykultura.hu
Telefon szám: +36-30 402 6811

A Gárdonyi Géza Emlékház szomszédságában taláható az egri vár kicsinyített (rönkvár) másolata, amely alkalmas arra, hogy történelmi játék keretében idézzék fel az érdeklődőknek a magyar történelem egyik dicsőséges eseményét. Nyitva: 10.00-18.00 h hétfő kivételével minden nap. Belépőjegy: 400 Ft/fő, helyi lakosoknak 300 Ft. Jegyek a helyszínen, a Galéria Kávézóban kaphatóak.


Gerencsér várrom Pusztavám

Cím: Pusztavám külterület

Gerencsér vár: A vár romjai a Vértes nyugati lábánál, az oroszlány-pusztavámi úttól keletre a Fekete-ér-patak mellett, erdős területen találhatók. 13 x 7m alapterületű toronyszerű épület, amely 18 - 29m magas volt egykor. Két vagy három emeletes lehetett. Csák Ugrin építtette 1140 körül. Várként emlegetik, valójában középkori főúri lakótorony volt. A kőből épült vastagfalú torony a várúr családja menedékéül szolgált. Forrás: www.freeweb.hu/pif/pusztavam/pusztavam2.html


Úrhida vár, várrom

Cím: Újhida, külterület
Link: varkutato.blogter.hu

 
Szent István 1009-ben kiadott, a veszprémi püspökségnek szóló adománylevele említi - többek között - Úrhida várát, mint egy Fejér megyén belüli kerület (conpagus) központját. a 3. katonai felmérés térképén a kis mesterséges dombot. Ezek szerint Úrhida motte (földhalomvár) volt. Sajnos napjainkra már csak egy kis maradványa látható a 20. században szinte teljesen elhordott dombnak. Forrás: varkutato.blogter.hu, Dénes József


A Nagypince, Börtönkiállítás

Cím: Dobó István Vármúzeum, 3300 Eger, Vár 1.
Link: www.egrivar.hu
Telefon szám: +36-36-312-744
Fax szám: +36-36-312-450
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A börtönkiállítás néven ismert tárlat a középkori Magyarország büntetési nemeit mutatja be. A két ágból álló pince bal oldali ágában a megszégyenítés, testfenyítés, testcsonkítás eszközeit láthatjuk. Itt kapott helyet a pellengér (szégyenoszlop), mely általában a piactéren állt és kisebb vétségeket, tolvajokat, erkölcstelen életet élőket, pletykálkodó asszonyokat büntettek vele. A piactereken szabtak büntetést a kalodákkal is, melyek álló és ülő változatát is ismerjük. Érdekes változat volt a páros kaloda, mely perlekedő asszonyok, acsarkodó szomszédok büntetésére szolgált. A folyosó végén siralomházat rendeztek be, ahol a halálra ítélt az utolsó napjait töltötte. A jobb oldali folyosó középkori kivégzési nemeket és eszközeiket mutatja be.


Gótikus Palota

Cím: Dobó István Vármúzeum, 3300 Eger, Vár 1.
Link: www.egrivar.hu
Telefon szám: +36-36-312-744
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A palotát Beckensloer János püspök építette az 1470-es évek elején. A földszinti rész eredeti gótikus formájában áll, melybe több 16. századi házat és várfalszakaszt is belefoglaltak. Egernek ez a ma is álló, legrégebbi épülete. A palota képét meghatározza a gótikus folyosó, mely árkádos homlokzatú, keresztboltozatokkal fedett. A palota keleti vége – az egykor konyha – részben elpusztult, csak a feltárt falcsonkokat láthatjuk. Emeletén látható Az egri vár története című állandó kiállítás, a földszinten a Hősök terme tekinthető meg.


Kazamata az Egri Várban

Cím: 3300 Eger, Dobó István várban
Link: www.egrivar.hu
Telefon szám: +36-36 312-744
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Az 1540-es években alakult ki a külső és belső várrendszer, melynek átjárója a ma is látható Setét-kapu volt. A külső vár 1702-ben elpusztult, de a kaput ezután is használták és csak a XIX. század elején falazták be. A Setét-kaputól tovább haladva a földszinti Kaszárnyatermekbe juthatunk, melyek tüzérségi támadások idején hatékony védelmet jelentettek. A termek ma a vár gótikus székesegyházának építés történetét és a püspökkori várat, valamint a törökkori vár harcászatot és várépítészetet bemutató interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállításoknak adnak otthont. A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri Csillagok – regény és valóság címmel. A Kaszárnyatermekből a Gergely-bástyán át az 1570-es években épült földalatti járatrendszerbe jutunk. Ezek az alagutak a várfalakkal párhuzamosan épültek, így a föld alatt teremtettek biztonságos átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták.


Középkori székesegyház (Romkert)

Cím: Dobó István Vármúzeum, 3300 Eger, Vár 1.
Link: www.egrivar.hu
Telefon szám: +36-36 312-744
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Szent István által alapított egri püspökség 1001-1009 között a várdombon jött létre. Fennállásának fél évezrede során több templom épült a várban. A bazilika, melyet Szent János evangélista tiszteletére szenteltek, a 11-12. században épült. A székesegyház magas rangú egyházi és ritkábban világi személyek végső nyughelye volt. A szentély átellenes végében, a padlószint alatt épült kriptában temették el I. Imre királyt. A tatárok 1241-ben a székesegyházat feldúlták, kirabolták. Buda török kézre kerülése után, nagyobb ütemben folytatódott a vár megerősítése. Ennek esett áldozatul a székesegyház gótikus szentélybővítménye, melynek felső részét 1542-ben Varkoch Tamás várkapitány lebonttatta, alsó részét bástyává alakíttatta és ehhez csatlakoztatta a belső és külső várat elválasztó keleti várfalat


Világosvár Gyöngyöstarján

Cím: 3036 Gyöngyöstarján, külterület
Link: www.gyongyostarjan.hu

Látogassa meg Magyarország történelmi várait, köztük a gyöngyöstarjáni Világosvárat.


Kanázs vár romjai - Mátraderecske

Cím: Mátraderecse, külterület

Mátraderecske és Recs között a 260 m magas Baláta-bércen épült Kanázs várnak ma már csak nyomai találhatók a torony magányos falmaradványa.


Benevár romjai

Cím: Mátrafüred, külterület
Link: www.matrafured.hu

XIII. században épült vár maradványai fokozott állami védelem alá kerültek. A Benevár régészeti feltárása a nyolcvanas évek elején kezdődött az akkori városi tanács határozata alapján. A rom szabadon látogatható, megközelíthető a Mátrafüred központjában lévő Tornyos panzió mögötti parkolóból indulva északi irányban, a kék kereszt jelzésű turistaúton. Foto: www.gyongyos-matra.hu


Siroki vár - barlangvár
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 332 Sirok,
Link: www.facebook.com/sirokivar
Telefon szám: +36-70 1979-893

2010-ben megnyílhat a „Végvárak világa” barlangvár és turisztikai központ a siroki Vár-hegyen. A fejlesztési tervet a várrom vagyonkezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága dolgozta ki, így várhatóan 2009 őszén indulhat meg a 356 millió forintos turisztikai fejlesztés. A tervek szerint az alsóvár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával indul a felújítás. Ennek eredményeképpen kilátó teraszok, fedett és zárt terek jönnek létre, mely alkalmas a középkori várélet bemutatására. Hazánk egyetlen barlangvára egyedi díszkivilágítást is kap. A vároldalban új, rendezvényekre alkalmas helyszíneket alakítanak ki. Jegyárak: Felnőtt: 1000 Ft/fő, Csoportos (min. 15 fő): 800 Ft/fő, Diák vagy nyugdíjas jegy (diákigazolvánnyal, illetve nyugdíjas esetében OEP igazolvánnyal): 500 Ft/fő, Családi jegy (2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 év alatt): 2000 Ft/család, Siroki lakcímkártyával rendelkezők részére: 300 Ft.


Szarvaskői vár romjai

Cím: 3323 Szarvaskő, külterület
Link: www.szarvasko.hu

Az 1295-re felépült Szarvaskői várat Püspök várnak (Castrum Episcopi) nevezték, mivel a püspök építtette, az Ő birtoka volt. A vár működésének egy idejében Tarisznyavárnak is hívták, mert Eger várához tartozott, annak volt az egyik elővára. A várőrség hetenként váltotta egymást és az őrség mindig tarisznyában, vitte magával a hideg elemózsiát.


Árpádvár - Szihalom

Cím: 3377 Szihalom
Link: www.szihalom.hu

A helyszínt a magyar régészet már régóta ismeri és nagy részben mint õskori, kisebb részben mint honfoglalás kori lelõhelyet tartja nyilván. A várra vonatkozó okleveles adatot nem ismerünk, de a helység nevét megtaláljuk Anonymus Gestájában, ahol elmondja, hogy a honfoglaló magyarok e helyen Árpád vezérnek leveles színt építettek. A jelenleg is beépített területen csak a terep domborulataiból következtethetünk az egykori mocsárvár helyére.


Éleskő várának romja - Szilvásvárad

Cím: Szilvásvárad, külterület
Link: www.szilvasvarad.hu

Éleskő várának romja - Szilvásvárad


Csáki-, Oroszlánkő - vára


 
Oroszlánkő, Csákyvár, Cset vagy Oroszlán vára egy mára elpusztult vár a Vértesben. A Csák nemzetség ősi szálláshelyéhez tartozott, melynek nevét 1383-ban említették Oroszlankew formában. A vár mindenfelől mély árokkal és sánccal volt körülvéve. Romjai a mai Oroszlánytól délkeletre az Országos Kéktúra mentén, a Vértes hegység Öregbükk nevű hegye felé a vérteskozmai határban állnak, de a romokat mára már benőtte az erdő. Forrás: hu.wikipedia.org


A Castra ad Herculem erőd maradványai

Cím: Pilismarót, külterület

 
Az erődítmény maradványai a falutól délre, a Kis-hegynek nevezett dombon találhatók. A Constantinus császár idején épült castellumot félkör alakú tornyokkal erősített falak övezték, belsejében egy öthajós csarnok és két kisebb apszisos épület is előkerült az ásatások folyamán.


Salgó vára
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Salgóbánya (Salgótarján)

Salgó vára, Salgótarjántól északra, a Salgóbánya településrész feletti 625 méter magas sziklacsúcson – vulkáni kúpon – emelkednek a város egyetlen középkori műemlékének, Salgó várának romjai. A várrom és környéke természetvédelmi terület, gyakori és kedvelt célpontja a Medves vidékére irányuló kirándulásoknak, túráknak. Megközelíthető személyautóval, Salgótarjánból induló helyi járatú menetrendszerinti busszal, illetve a jelölt turistautakon gyalogosan. A vár szabadon látogatható.


Drégelyvár

Cím: 2645 Nagyoroszi,
Link: www.dregelyvarinfopont.gportal.hu

A községhez tartozik Drégelyvár vasúti megállóhely is, ahonnan egyórás gyalogtúrával közelíthetjük meg Drégely várának romjait.


Nógrád vára
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Nógrád, külterület
Link: nograd-var.hu
Telefon szám: +36-35-362-210, 562-000
Fax szám: +36-35-362-001
Kapcsolattartó személy: Szórágy Gyuláné

Nódrád vára a tengerszint fölé 286 méterrel – de a környező síkság fölé csak 50-60 méterrel – magasodó hegy tetején álló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos és belső várból álló nógrádi vár hazánk legrégibb kővárai közé tartozik. A kőből emelt vár keletkezésének pontos idejét nem ismerjük. A vár egész évben szabadon látogatható. Részletes ismertetés az ikonra kattintva olvasható.


Cserteri vár - Pásztó

Cím: Pásztó, külterület

Valamikor régen három vár is őrizte a Mátrán átvonuló hadiutat. Közülük kettőre már csupán egy-két mohával benőtt kődarab emlékeztet, s a Gombás-tető 338 méter magas, előreugró szirtjén emelkedett, egykori hasznosi várnak, a középkor egyik fontos erősségének is csak romjai - palotaépületének egyes részletei és egyik négyzetes tornyának alapjai - idézik a régvolt időket.


A Füleki Vár, Vármúzeum, Szlovákia

Cím: 986 01 Fülek, Hlavná ul. Szlovákia
Telefon szám: +00421-47-4382017
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Mgr. Viktória Tittonová, PhD.
Link: www.filakovo.sk

Salgótarjántól 16 kilométerre található a Füleki Vár. Érdemes megtenni ezt a rövidke utat, hogy megnézzük a felvidék egyik legszebb várát és múzeumát. Szlovákia legfiatalabb tűzhányóinak vidékén áll az ország egyik legrégibb kővára, Fülek, melyet valószínűleg a Kacsics nemzetség építtetett még a tatárjárás előtt. Várnagyai a középkorban rendre Borsod és Gömör megyék ispánjai voltak. Fülek 39 évig volt az Oszmán Birodalom legészakibb szandzsákjának székhelye. A császári hadak általi 1593-as visszafoglalását követően a szélesebb vidék egyetlen „töröktől biztonságos” helyévé vált. Nyitva tartás: március 15. és november 15. között hétfő-vasárnap: 10:00-18:00 A turistaidényen kívül (november 16. és március 14. között) minimum 15 fős csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján biztosítunk belépést.


Baglyaskő, Bagoly

Cím: Salgótarján, külterület

Baglyaskő, Bagoly


Salgó vára

Cím: Salgótarján, külterület
Link: www.salgotour.hu

Salgótarjántól északra, a Salgóbánya település feletti 625 m magas sziklacsúcson emelkednek a város egyetlen középkori műemlékének, Salgó várának romjai. A várrom és környéke természetvédelmi terület.


Végvárút Kékkőtől Királyhelmecig
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Fülek, Vármúzeum
Link: www.filakovo.sk
Telefon szám: 0(0421)-918-975634
Kapcsolattartó személy: Agócs Attila

A Füleki Vármúzeum a Felső-magyarországi Várak Egyesületével karöltve az Európai Unió Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programjának támogatásával 2009 végén elindította egy dél-szlovákiai várklaszter megszervezését.


Sámson, Fehérkő, Fejérkő

Cím: Sámsonháza
Link: www.samsonhaza.hu

A hagyomány szerint a várat II., vagy Vak Béla király uralkodása idején egy pártütő főúr, Sámson építette, aki 1132-ben Borics trónkövetelő híve volt. A vár első okleveles említése azonban csak 1409-ben történt, amikor Zsigmond király Zheten-i András deáknak és testvérének Gergelynek, a Zaránd vármegyei Egregh nevű várukért, a Pest vármegyei Tétényben levő birtokrészükért és más birtokokért különböző királyi birtokokat adott cserébe, köztük a Kachy János fia Pál magtalan halálával reá szállott Sámsonháza melletti Fejérkő várhelyet


Somoskő vára
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Somoskő (Somoskőújfalu)

Somoskő várát minden valószínűség szerint szintén a Kacsics nemzettség valamelyik ágának tagja építhette a tatárjárás után, pontos adatot azonban nem ismerünk a megvalósítás idejéről. Nevét a vár az alatta elterülő kis faluról, Somoskőről kapta. A szépen helyreállított csúcsos tornyú vár a határ túloldalán, Szlovákiában található, de Somoskőről, Salgótarján településrészéről kerülő nélkül is megközelíthető. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Szandai-vár

Cím: Szanda, külterület
Link: www.szanda.hu

A község felé magasodik a „hármashegy”. Az 545 méter magas három csúcsú Szanda-hegy tipikus vulkáni származék, amelynek bazaltkúpja meredeken esik alá minden irányban. A hegy legjelentősebb történeti, turisztikai nevezetessége a szandai vár. A nagy andezit kúp tetejére épült erődítmény már a XIII. században uralta a környéket, amely a későbbi századokban – a török időkre – része lett annak a várháromszögnek, amit Nógrád, Drégelypalánk várával együtt alkotott. A törökök 1545-ben foglalták el a várat és akkori várparancsnoka az a Hubiár aga volt, aki bajvívásban kiállt a mi Kapitány Györgyünkkel. A várban jelentéktelen katonai erőd állomásozott 5-6 éven át, mindössze 21 gyalogkatona élt itt, míg nem 1551-ben a török várőrséget 150 főre növelték. Ez a viszonylag nagyobb katonai erő sem tudott ellenállni a Horváth Bertalan balassagyarmati várkapitány által vezetett felmentő magyar seregnek. A legenda szerint egy szökevény török titkos föld alatti folyosót mutatott a magyar vitézeknek, akik így elfoglalták a várat. Az egykori vár hossza 60 méter, szélessége 30 méter hosszú lehetett. Ma már csak a négyzet alakú öregtorony 7 méteres maradéka, s alatta a vár egykori 4 méter átmérőjű, sziklába vésett vízgyűjtő medencéje látható.


Szécsényi vár maradványai

Cím: Szécsény
Link: www.szecseny.hu
Telefon szám: +36-32 370-143

Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak maradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg.


Tari várrom


Itt a templom közelében állnak Tar Lőrinc egykori várának maradványai, amelyet inkább udvarháznak, mint várnak vagy kastélynak tartanak.


Koroknya, Bajomi vár romjai

Cím: Nagybajom
Link: www.nagybajom.hu

 
A református temetőben az egykori nagybajomi vár sáncai láthatók.


Kási vár - Nyim

Cím: 8612 Nyim, külterület
Link: www.varbarat.hu/varak/kasi.html

A Kási vár romja, az ország egyik legnagyobb földvár-maradványa. Belső területe lapos, ovális alakú, átmérője 29x21 méter. Köröskörül rendkívül meredek oldal övezi, ami valószínűleg mesterséges kialakítású. Alatta 9-10 méterrel alacsonyabb szinten árok fut körbe, szélessége 7-8 m. Az árok külső szélét sánc kíséri, magassága 2-5 m. A sánc mögött újabb árok fut körbe, mélysége 1-3 m, szélessége 7-14 m, majd a természetes lejtő folytatódik. A vár teljes területe 95x90 méter, 0,63 ha. Forrás és fotó: www.varbarat.hu


Szőcsény várrom


 
Az egykor mocsarak övezte dombhátra a XVI. század közepén földvárat építettek. Kanizsa elfoglalásakor 1600-ban ezt is elfoglalták a törökök, és egészen 1686-ig megszállva tartották. A vár romjai a Somogyzsitfáról Csákányba vezető köves útról a Marót-völgyi-csatorna mentén vezető földúton közelíthetők meg. Forrás: www.vendegvaro.hu


Földvár (Gara-halom)

Cím: 4544 Nyírkarász, külterület
Link: www.nyirkarasz.hu

Földvár (Gara-halom) A község határában található egy földvár. Az egykori /a hetvenes években elbontott Nyíregyháza – Kisvárda /délnyugat-északkelet irányú/ vasútvonal közvetlen közelében, egy kb. 200-300 m széles, északkelet-délnyugati irányú – a település felé enyhén ereszkedő – dombhát végén terül el. A közel kör alakú, észak felé enyhén nyújtott vár egy 67-68 x 63 m-s területet foglal el. A várdomb nagyjából vízszintes platója 22 x 19 m alapterülettű, melynek közepén egy emlékmű magasodik. A 4,5-7m széles árok feneke a plató jelenlegi járószintjéhez képest 4-5 m-el mélyebben húzódik. Az 5,5-8,5m széles külső sánc a várdomb platójánál általában 1-1,5m-el alacsonyabban helyezkedik el, azonban a nyugati oldalon a kettő közel egyazon magasságban húzódik. Ennek magyarázata a dombhát keleti irányú ereszkedésében keresendő.


Földvár Szabolcs

Cím: Szabolcs,
Link: www.szabolcs.hu

A régészeti eredmények szerint a vár a honfoglalás után, a X. században épült. Az 1085. és 1091. évi úz-kun-besenyő támadások után falait kijavították, vastagították. Írott (okleveles) forrás 1067 körül a vár alatti utat említi. A tatárjárás (1241-42) után a mellette kiépült királyi megyeközpont (civitas) - benne két, a Boldogságos Szűz és Szent Mihály tiszteletére épített templommal, a megyét irányító ispán és az egyházi vezető, az esperes házaival, szolganépével - szerepe megszűnt, így a várat is felhagyták. Azóta az elkorhadó faszerkezetből kiömlő föld domború, begyepesedett sáncot alkot, amelyet a köznyelv "földvár"-nak nevez. Ma Közép-Kelet-Európa egyik legjobb állapotában fennmaradt X. századi erőssége, amely méltán élvez kiemelt műemléki védelmet


Vay-várkastély

Cím: 4562 Vaja Damjanich u. 75.
Link: vajavar.hu
Telefon szám: +36-44 385-297

Az Alföld egyetlen reneszánkori kastélya, mely 2004. tavaszától régi fényében várja a látogatókat. Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye.


Büdy várrom - Vámosatya

Cím: Vámosatya
Link: www.vamosatya.hu

Büdy várrom feltárás alatt


Janyai vár maradványai

Cím: Sióagárd külterület

 
A környék földesura, Bath, három várat is épített, egyet magának, ez a Bath-i vár, egyet a feleségének, ez a Janyai vár,- maradványai ma is megtalálhatók a sióagárdi határban -és egyet leányának, ez a Leányvár, - a vár maradványai még feltárásra várnak.


Várdomb - Hegyhátszentmárton

Cím: 9931Hegyhátszentmárton,
Link: www.orvidek.hu

 
Hegyhátszentmárton fő nevezetessége a 16. században épült reneszánsz Ivánczy-kastély romja, melyből azonban már csak az egykori várárok és a sáncok egy része látható.


Kígyókő várának maradványai - Ostffyasszonyfa

Cím: Ostffyasszonyfa
Link: www.ostffyasszonyfa.hu

 
A vár neve," Kígyókő - vár " volt, az ostffyasszonyfai és csöngei határ találkozásánál, melyet 1403-ban Garai Miklós nádor csapatai lerombolták. Ennek oka az volt, hogy Ostffy Ferenc a Zsigmond király (1387-1437) ellen lázadt Nápolyi Lászlóhoz csatlakozott. Napjainkban még látható a várfal része, valamint a megmaradt várkút.


Várrom - Szentgotthárd

Cím: Szentgotthárd, Széll Kálmán tér

Az épületet 1605-ben visszavonuló stájer csapatok robbantották föl. Maradványai ma is láthatók a Nagyboldogasszony-templom és a színházzá alakított Magtártemplom között.


Attila vára, és Királykő

Cím: Kapolcs

 
Malompart rendezvényközponttól rövid úton egy szép bükkös erdőn keresztül érhetjük el a Királykő sziklát. Egy vulkáni dombtetőn, északról meredek bazalt sziklasortól hozzáférhetetlen helyen állt, a monda szerint, Attila vára. Egy 50x80 méteres területen 20-40 cm magas sáncmaradványok látszanak.


Vázsonykő, Kinizsi vár - Nagyvázsony

Cím: Nagyvázsony
Link: www.nagyvazsony.hu

Nagyvázsony szívében álló Vázsonykő, már 1469-től szerepel okiratokon. A várat a szokásoktól eltérően nem dombtetőre, hanem az ó-falu házai közé építette a XIV. század végén a Vázsonyi nemzetség. A Vázsonyi család kihalása után a várat Mátyás király Kinizsi Pálnak ajándékozta, aki az 1480-es években védőfalakkal, palotaszárnnyal, kápolnával és barbakánszerű kapuvédővel erősítette meg. A hadvezér vörös márvány sírlapja a várkápolnában található, a várat pedig felesége, Magyar Benigna örökölte.


Ugodi vár

Cím: 8564 Ugod
Link: www.ugod.hu/tortenet/ugodvara.html

 
A kicsinyke vár épületei helyén egy templom épült. Az egykori vár külső falát könnyen ennek a templomnak a támfalának hihetnénk.


Keszői vár romjai

Cím: Várkesző
Link: www.varkeszo.hu

1795-ben a vár falait a győri püspökség romboltatta le. A vár megmaradt köveit útépítésre használták fel.


Hölgykő - Városlőd

Cím: Városlőd, külterület
Link: www.varoslod.hu

Kiugró, magas sziklán egy 4x4 méteres keresztmetszetű és 4-5 méter mély, terméskőbe vájt mélyedés - amely az évszázadok alatt feltöltődött -minden, amit az egykori várból még látni lehet. Okleveles feljegyzések szerint ezen a helyen állt Hölgykő vára, melyet valószinűleg Csák Péter bán építtetett, aki 1270 -ben kapta meg ezt a környéket. Tévesen "Mátyás barlang"-nak vagy Mátyás kastély"-nak is mondják néha. Az igazságnak Mátyás királyhoz csak annyi köze van, hogy nagy királyunk járt ezen a környéken, többször vadászott az itteni erdőkben, hisz az királyi vadászterület volt, és okleveles feljegyzések is vannak arról, hogy Mátyás király Beatrix királynéval és annak kíséretével együtt több napon át vendége volt a lövöldi fényes kolostornak.


Pusztapalota, Bátorkő vára

Cím: Várpalota külterület
Link: www.varpalota.hu

A Thuri- vártól nemzetközi turistajelzés vezet a Várvölgyön át Bátorkő váráig, mely a Fajdas hegységben egy sziklabércen emelkedik. Ez az egykori Pusztapalota romjai, Mátyás király vadászkastélya volt. A Bakony rengetegének egyik legszebb pontján épült a XIV. század elején ez a kis fellegvár, melyről említést tett Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula és Petőfi Sándor is műveikben. Az utolsó adat szerint 1559-től elhagyatott hely.


Újlaki-Thury, Újpalota

Cím: Várpalota, Hősök tere
Link: www.varpalota.hu

Eredetileg a Bakony erdejének egy sziklacsúcsán épült ezen a környéken vár, Bátorkő néven, a 12. században. A 14. század második felében az itt birtokot szerző Újlakiak építették meg a mai vár ősét. Palotájuk U alakú volt, északkeleti sarkán egy torony erősítette. Később négy saroktoronnyal erősített, szabályos alaprajzú várkastéllyá építették ki. A törökök többször megpróbálkoztak ostromával. 1566-ban kapitánya, Thuri György hősiesen megvédelmezte, csak 1593-ban kerül török kézre. Visszafoglalták, majd ismét gazdát cserélt és csak 1687-ben került véglegesen a keresztény csapatok birtokába. Még szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharcban is, a szabadságharc után tornyait visszabontották, védőfalait megrongálták, a 20. századra romossá vált. A vár épületeinek kutatása és helyreállítása az 1960-as évek óta folyik.


Veszprémi Vár

Cím: 8200 Veszprém, Vár u.
Link: www.veszpreminfo.hu
Telefon szám: +36-88-404-548
Fax szám: +36-88-404-548

Veszprém legjelentősebb nevezetessége a Vár. A hét dombra épült Veszprém ezeréves történelme a Vár épületegyütteseiben koncentrálódik. Itt kap helyet az Érseki Palota, a Szent Mihály Székesegyház, a Gizella Királyné Múzeum, valamint a szintén Gizella nevét viselő kápolna és a Szent György kápolna. A közelmúlt történelmét a vár jellegzetes barokk lakóházai idézik. Szép kilátás nyílik a városra a vár végén álló Szent István és Gizella királyné szobortól és a Tűztoronyból kitekintve is. Vendégeink több galériát és a Modern Képtárat (Vass László Gyűjteményt) is látogathatják. A szórakozni vágyókat egész évben várja a Petőfi Színház, a Pannon Várszínház és a Kabóca Bábszínház. A város híres állatkertje 1958. óta fogadja az érdeklődőket. A Laczkó Dezső Múzeumban egy állandó és két időszakos kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, a Bakonyi Ház pedig a múlt század kisnemesi lakosságának életébe enged bepillantást.


Cserszegi vár

Cím: 8372 Cserszegtomaj, Palotai utca 8-14.
Link: www.cserszegicsodavar.hu
Telefon szám: +36-30 747-0245
Kapcsolattartó személy: Tóth László

Cserszegtomaj dombjainak egyikére épült a korábbi Festetics-pince közvetlen közelébe a Cserszegi Vár. Védelmi jellege kevésbé, inkább kulturális küldetése szóra – és feltétlenül látogatásra – érdemes. Tóth László, a hagyományokat lelkesen őrző vártulajdonos, igazi magyar vendégszeretettel, bor- és gasztronómiai szakértelemmel, privát gyűjteményével várja a várba érkezőket.


Pogányvár.

Cím: 8764 Dióskál, külterület

 
A Pogányvár nevet viselő hegyen palánkvár, kisebb török őrhely lehetett. A szájhagyomány megőrizte vélhetően utolsó parancsnokának, Pili basának a nevét azzal is, hogy a hegy egyik magaslatát ma is Pilivár-nak hivják.


Kapornaki vár


 
1570-ben az apátságot végvárrá alakították át, és az ezt követő időkben a város lakossága gyorsan fogyott. A város jelentőségét lassan Zalaegerszeg vette át. A vár jelentősége közben fokozódott, 1600-ban sikerrel verték vissza a Kanizsa felől érkező törököket. Majd 1601-ben tovább erősítették a várat. A törökök 1664-ben elfoglalták, és fel is gyújtották a megmaradt települést. A vasvári békét követően azonban ismét magyar kézen volt. Az apátság is újraszerveződött a zalavári apátság felügyelete alatt, és fokozatosan növelte befolyását a várban. A 18. században indult meg a település újratelepülése.


Pölöskei vár maradványai

Cím: Pölöske, külterület
Link: www.poloske.hu

A vár építése 1242-1272 között volt, a várat a Hahót nemzetség építtette, ekkor még Piliskének hívták a települést. Ma a Pölöskei vár maradványai felett bozótos erdő nő. Már csak a falu lakói mesélnek róla a fiataloknak és az idelátogatóknak.


Rezi, Rezsi

Cím: Rezi, külterület Meleg hegy

Rezi vára a Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincén áll. Helyén a vaskorban egy erődített telep volt. Elsőként egy 1236-os dokumentumban említik Rezi községet zalai várföld néven.


Szentgyörgyvár (Békavár)

Cím: Szentgyörgyvári hegy

 
Nagykanizsa-miklósfai városrészétől keletre, a Szentgyörgyvári szőlőhegy keleti oldalán lévő kiugráson, a Szentgyörgyi folyás nevű, a Bakónaki patakba tartó patakocska által vájt völgy nyugati peremén, környezetétől mély szárazárokkal elválasztva találhatók a négyzet alakú erődítmény maradványai, melyet a környékbeliek Romlottvárként ismernek. ...


Feketevár nevü erőd

Cím: 9351 Babót, külterület

 
Az Árpád-korban állt itt egy Feketevár nevű erőd, melynek maradványait a régészek a 19. században tárták föl.


Püspökvár - Győr

Cím: Győr
Link: www.gyor.hu

Püspökvár: a Káptalandomb egyik meghatározó épületegyüttese a Püspöki Palota, vagy más néven a Püspökvár, az ezeréves győri püspökség székhelye, melynek ékessége a XIII. századból származó lakótorony és a XV. századi Dóczy-kápolna. Maga a Püspökvár nem látogatható, pincehelyiségeiben azonban megtekinthető az Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kiállítás.


Taródi vár - Sopron

Cím: 9400 Sopron, Csalogány köz 36.
Link: turizmus.sopron.hu
Telefon szám: +36 70 572 2818

Sopron talán legkülönösebb látnivalója a Taródi vár. A Kolostor-erdő közelében, a Felsőlővérek városrészben található. Nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri. Az egykori várúr sok próbát állt ki kamaszkori álmáért. A ma mintegy 4300 m² alapterületű épület valóban egy középkori vár elemeiből áll össze: a lakórésztől kezdve a kúton és a lovagtermen át a borházig, a felvonóhídig, a csigalépcsőkig, a várfürdőig. A soproni látványosság minden bizonnyal a magyarországi vízionális építészet leghíresebb és legjelentősebb alkotása. Legmagasabb tornya 20 méter magas. Régebben Bagolyvárnak, majd Bolondvárnak is hívták a különleges épületet, de manapság csak Taródi várnak nevezik.


Erődfal és sarokbástya - Hajdúszoboszló

Cím: Hősök tere
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Erődfal és sarokbástya Hajdúszoboszló. A református templom körül látható a védőfal egy szakasza a megmaradt sarokbástyával.


Vajdahunyad vára

Cím: Budapest, Városliget, Kós Károly sétány

Vajdahunyad vára


Domokos kolostor rom

Cím: Budapest, XIII. kerület, Margitsziget

Domokos kolostor rom Margitsziget.


Sümegi vár

Cím: 8330 Sümeg Várkert
Link: www.sumegvar.hu

A Sümegi várat Szent István ajándékozta a veszprémi püspökségnek. A török terjeszkedés évtizedeiben komoly szerepet ka- pott Sümeg vára, hiszen második vonalban védte Magyarországot, illetve Nyugat Európát. A város ugyan többször török kézre került, de a magaslatra épült erődítményt nem tudták bevenni.


Zádor-vár

Cím: Pécsely
Link: www.balatonkapuja.hu

A községtõl északra, a mai Zádor-hegy régen Szabad-hegy 363 m magas kúpján állnak a szabályos téglalap alaprajzú öregtornya a kaputoronnyal együtt a nyugati várfalnak a délivel való találkozásánál épült. Forrás, kép: www.balatonkapuja.hu

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner