12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 7823 látnivalóban


Boldogasszony szerb templom - Ráckeve

Telefon szám: +36-24-485-985
Cím: Ráckeve, Viola u. 1.
Link: www.rackeve.hu

A város egyik legjelentősebb műemlék együttese a Szerb Porta: templom, harangtorony, paplak és kőfal. A templomot a 15. század második felében kezdte el építeni az itt élő szerb lakosság gótikus stílusban. A 16. században a déli oldalon két mellékkápolna épült reneszánsz stílusban. A szentély falán középkori eredetű napóra található. Belsejének egész falfelületét bizánci hangulatú freskók díszítik. A templom szentélye mellett áll a gót eredetű, de zömében barokk harangtorony. A templomot körülvevő magas téglakerítés szintén a18. században épült. Kőkeretes, kosáríves kapuján az 1768-as évszám áll. Minden év augusztus 28-án, a templom búcsúján (Nagyboldogasszony ünnepén) a környék falvaiból és távoli településekről a szerb görögkeletiek összegyűlnek, hogy részt vegyenek a vallási szertartáson.


Római katolikus templom (Szent György) Bakonya

Telefon szám: +36-72 374-616
Cím: 7675 Bakonya, Fő u. 7.
Link: www.bakonya.hu

Bakonya híres ősi, Árpádkori templomáról, melyet Szent György tiszteletére emeltek. A XIII. századi eredetű, gótikus jegyeket is mutató templomot a XVIII. században barokk stílusban átalakították, a torony a XIX. században készült. A műemléki védettség alatt álló templom belső berendezése is figyelemre méltó: a kő szenteltvíztartó a XIII. században készült kora gótikus stílusban; a fő- és mellékoltár, az orgona, a szószék XVIII. századi, barokk stílusú.


Katolikus templom belső - Cserkút

Cím: Cserkút
Link: www.cserkut.hu

Cserkút katolikus templom belső.


Református templom - Drávaiványi

Cím: Drávaiványi, Rákóczi u.
Telefon szám: +36- 73-480-309

Drávaiványi református temploma.Az 1792-ben épült, késő barokk stílusú templom az Ormánság egyik kiemelkedő emléke. A templom mennyezetén 167 darab festett kazetta van, egy-egy sorban kilenc, a félkörös apszisnál négy sorban hét. A léckeretek találkozásánál vörösre festett, faragott fagombocskákat helyeztek el, díszítésül. A mennyezet középpontjában, napkorongban van az úgynevezett "király kazetta" a készíttetők adataival. Itt található az egész Ormánság református templomaiban egyetlen figurális rajzú ábrázolás, a kardot tartó, halfarkú, koronás női alak (sellő) mellette csőrében olajágat tartó galambbal és hallal.


Római katolikus templom - Görcsöny

Cím: Görcsöny, Hársfa u. 4.
Link: www.gorcsony.hu

Klasszicizáló késő barokk stílusban épült 1812-ben. Berendezési tárgyai közül a szenteltvíztartó török mosómedence volt, szent Péter és Pál szobrok a barokk korban készültek a XVIII. században, a pécsi székesegyházból kerültek ide, a szószék 1812-ből való. Freskóit Gebauer Ernő készítette. Műemlék jellegű védelem alatt áll a templom.


Római katolikus templom - Hosszúhetény

Cím: Hosszúhetény
Link: www.hosszuheteny.hu
Telefon szám: +36-72 490-825

Pápai adóívek szerint 1335-ben már létezik Hetényben katolikus plébánia. A falu középkori temploma helyén 1773-ban kezdték építeni az új barokk stílusú római katolikus templomot, melyet 1740-ben szenteltek fel Szent Miklós tiszteletére. Freskóit Gebauer Ernő pécsi festő készítette.


Református templom - Kórós

Cím: Kórós,

Kóros település református temploma késő barokk stílusú, 1793-ban épült.


Református templom - Kovácshida

Cím: 7847 Kovácshida, Móricz Zsigmond u. 60.
Telefon szám: +36-72-480-350

Kovácshida 1833-ban épült, klasszicista stílusú református temploma műemlék. Olyan nevezetesség, amely németországi idegenforgalmi prospektusokban is helyet kapott.


Római katolikus templom - Kővágószőlős

Cím: Kővágószőlős
Link: www.kovagoszolos.hu

Legjelentősebb műemlék a még ma is tekintélyt parancsoló tömegű templom, a XIII. századból származó tornyával, amelynek több szintjén is megfigyelhetőek a román ikerablakok, kosáríves kapuját pedig íves oromzat díszíti.


Mánfai római katolikus templom

Cím: Mánfa, Melegmányi völgy, Kaposvári út
Telefon szám: +36-74 484-544

Az egész Mecsek-hegyhát üdülőkörzet egyik ékkövét, a Mánfai Árpá-kori római katolikus templomot, amelyben a nyári hangversenyeken kívül, esküvők, keresztelők megtartására is alkalmas.


Római katolikus plébániatemplom - Mecseknádasd

Cím: 7695 Mecseknádasd, Szentháromság tér
Telefon szám: +36-72-463-173
Link: www.communio.hu/mecseknadasd/1.htm

770-es évben felszentelt barokk Szt.György plébániatemplom a község főterén, a Szentháromság téren áll. A 1-hajós templom oltárképei feltehetően Dorfmeißter vagy Maulberts, esetleg tanítványaik keze munkái. A templomban látható Skóciai Szent Margitnak, a skót nemzet védőszentjének ereklyéje, mely a skót katolikus egyház, jelesül G. J. Gray bíboros-érsek ajándéka.


Református templom - Nagyharsány

Cím: 7822 Nagyharsány, Kossuth Lajos tér
Link: nagyharsany.5mp.eu

A falu műemlékké nyilvánított református temploma a 13. századból való. A 15. században bővítették és telepítették a jelenlegi támpillérekkel körülvett szentélyt, amelyben a nyolcszög három oldalával kapcsolódik a hajóhoz. Mai barokk formáját a templom a 1782- es évben kapta a torony kivételével, amelyet 1900-ban emeltek. A legutolsó restauráláskor találták meg a román kaput és három résablakot a déli oldalon.


Katolikus templom - Palkonya

Cím: Palkonya, Fő u.
Link: www.palkonya.hu

A falu katolikus templomát a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el.


A Mindenszentek temploma - Pécs

Cím: Pécs, Tettye u.

Az eredetileg egyhajós román stílusú templom volt, mely a 12. században épülhetett. A 15. században gótikus stílusban alakították át háromhajóssá. Barokk formáját a 18. században kapta. A törökök ezt az egy templomot hagyták meg a keresztények számára. Külseje egyszerű, főhomlokzatának háromszögű oromzatán alacsony torony emelkedik. Belső berendezése nagyrészt 18. századi barokk.


Belvárosi Templom - Pécs

Cím: Pécs, Széchenyi tér
Link: www.pecs.hu

Pécs főterén, a Széchenyi téren áll a Belvárosi templom, Gázi Kászim pasa egykori dzsámija, mely a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása. A középkorban itt állt a Szent Bertalan plébániatemplom, mely többszöri átépítés során háromhajóssá bővült, s a város második legnagyobb temploma lett. Nyitva tartási idő: Április 16.-október 14.között látogatható 10.00 és 16.00


Líceumtemplom és rendház - Pécs

Cím: Pécs, Király u. 44.

A 18. században épült török dzsámi helyén és felhasználásával, a pálos szerzetesek számára. A kéttornyos nyugati homlokzat legfőbb dísze a copf stílusú szobrokkal díszített főkapu. A belső egyhajós, eredeti berendezése elpusztult. A templomhoz kapcsolódik az egykori pálos kolostor barokk épülete, amely ma a Széchenyi Gimnázium otthona.


Szent Ágoston templom - Pécs

Cím: Pécs, Ágoston tér

A középkori templomot a törökök dzsámivá alakították. A város visszafoglalása után Ágoston-rendi szerzetesek kapták meg az épületet és 1702-ben megkezdték az átalakítást. Az 1750-es tűzvész után újjáépült. A templom nyugati homlokzatát erőteljes lizénák tagolják, fülkeszobrok díszítik, s rajta emelkedik a torony. A déli homlokzaton három török ablak látható. A belső egyhajós, falfestményei 1936-ban készültek. A szentély festményeit Gebauer Ernő és Gádor Emil alkotta 1941-ben. A szobrokkal díszített oltárok és a szószék 18.századi munkák.


Római katolikus templom - Pécsvárad

Cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth tér 16.
Telefon szám: +36-72 465-365
Link: www.pecsvarad.hu

A pécsváradi római katolikus Nagyboldogasszony templom 1757-67 között épült, barokk stílusban.


Római katolikus (volt ferences) templom - Siklós

Cím: 7800 Siklós, Vajda J. tér 1.
Telefon szám: +36-72/579-353
Link: www.siklosiplebania.hu
Fax szám: +36-72/579-352
Kapcsolattartó személy: Dohány Zoltán, római katolikus plébános

Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom 1333 körül már állhatott egy írásos forrás alapján. Feltehetően a Kán nembeli Siklósiak voltak az alapítók. Átépítése a 15 sz. elején, már a Garai család birtoklása idején történt. A templom 1950-ig a ferenceseké volt, akik a török idők után települtek az épületegyüttesbe A siklósi várhegy délkeleti csücskében áll a hozzá délről csatlakozó egykori kolostorral együtt.


Ferences templom - Szigetvár

Cím: Szigetvár, Zárda u.
Link: www.szigetvar.hu

A barokk stílusu ferences templomot 1736-ban építették. A templomban szép barokk hármas oltárt és valószínúleg a török korból származó két kõ mosdómedencét találunk. A ferences rendház ma zeneiskola. Az épületben állandó kiállításon Zágon Gyula festményeit és faragásait tekinthetjük meg.


Turbék római katolikus temploma

Cím: Szigetvár - Turbék
Link: www.szigetvar.hu

Turbéki templom Szigetvár városának külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra található. A mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket emeltek (erre emlékeztet az 1913-ban elhelyezett emléktábla). Turbék mindmáig a mohamedánok egyik zarándokhelye Európában.


Református templom - Eger

Cím: 3300 Eger, Deák F. u. 56.
Link: www.egrireformatus.hu
Telefon szám: +36-36 414-804

Eger Hatvani hóstya városrészén található a város egyetlen református temploma. Az egri reformátusok első temploma 1930-ban készült el, neobarokk stílusban melyet egy évtizedig közösen használtak istentiszteleteik megtartására az evangélikusokkal és unitáriusokkal. A templom szépen illeszkedik az egri barokk épületek sorába, egyike hazánk legszebb református templomainak.


Szent László templom Ságújfalu

Cím: 3162 Ságújfalu, Kossuth u.
Telefon szám: +36-32 402-038

Ságújfalun a Szent László tiszteletére szentelt templomot 1939-ben építették. A XX. század 30-as éveiben dr. Horváth József karancssági plébános határozta el, hogy "templom kell ennek a népnek" és a nagy gazdasági válság, valamint a közelgő háború fenyegetése ellenére megvalósította tervét. Az oltárkép Kákonyi Asztrik munkája, a mennyezetet és az oldalfalakat Szilágyi János freskói díszítik. A templom oldalán az építésének megörökítését szolgáló emléktábla található. Forrás és kép: http://miserend.hu/?templom=949


Andocs római katolikus temploma

Cím: 8675 Andocs, Szabadság tér,
Telefon szám: +36-84 372-688
Link: www.andocs.hu

A templom szentélye gótikus, hajója barokk stílusú, a kaposvári egyházmegyének ez az egyik legértékesebb műemléktemploma. A templomszentelés napjára 1747-ben Széchenyi Katalin grófnő, a Szűzanyát ünnepi ruhába öltöztette. Hogy előtte öltöztették-e nem tudni, de ez a hagyomány azóta sem szűnt meg.


Római katolikus templom - Balatonkeresztúr

Cím: Balatonkeresztúr

Balatonkeresztúr római katolikus temploma 1753-1758-ig épült Hofstadter Kristóf uradalmi építész tervei szerint. A napjainkban ideutazók akár (Barcs-Marcali, akár Budapest-Nagykanizsa felől érkeznek) elhaladnak a külsejében is megújuló templom mellett, melyet a déli oldalon un. „hegedű-ablak” díszit.


Római katolikus templom - Balatonlelle

Cím: 8638 Balatonlelle, Kossuth Lajos u. 81.
Telefon szám: +36-85-350-189
Link: www.lelleiplebania.eoldal.hu

A régi bazilika a török idők alatt teljesen elpusztult. Helyén az 1720-as évben építettek új templomot fa toronnyal, amelyet 1756-ban tégla szerkezetűre cseréltek.Ezt a templomot 1943-ban bontották le, amikor is Árkay Bertalan budapesti műépítész tervei alapján elkezdődött a mai vöröskőből emelt templom építése.


Római katolikus templom - Balatonszemes

Cím: 8636 Balatonszemes, Fő u.

A balatonszemesi római katolikus templom restaurálására 1964-ben került sor, megszabadították a barokkos díszektől és így az épület visszakapta a török előtti nemes egyszerűségét. Ez a templom a falu közepén a Fő utca kanyarulatában található.


Római katolikus templom - Berzence

Cím: 7516 Berzence, Szabadság tér 6.
Telefon szám: +36-82 446-003
Link: www.berzence.hu

Római katolikus templom - Berzence. Szent Kereszt felmagasztalása templom. A templom búcsúja: szeptember 14.


Római katolikus templom - Kőröshegy

Cím: Kőröshegy, József Attila utca 1.
Telefon szám: +36- 84-340-466
Link: www.koroshegy.hu

Báthory István országbíró a XV. század második felében építette. Önálló plébániaként 1759 óta működik. 1970-ben Kovács Endre orgonaművész saját tervei alapján felújították a múlt század végi orgonát és így lehetőség nyílt a Musica Antigua Hungarica", majd a " Cantus Pannonicus" elnevezésű nyári hangversenyek megrendezésére. Ezek a hangversenyek országos hírűek.


Római katolikus templom - Nagyatád

Cím: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 6.
Telefon szám: +36-82/351-672
Link: nagyatadkatolikus.hu
Kapcsolattartó személy: Dr. Kisnemes János h. esperes

Czindery Ferenc 1731-ben telepítette ide a ferenceseket, akik kezdetben a fatemplomot használták. 1751-ben tették le az új rendház alapkövét, ez időben épült a keleti szárny. 1759-ben a déli szárny emelésével folytatódott a munka és a szentély építésével megkezdődött az új templom falainak felhúzása is. A templom építése a hetvenes évek végére fejeződött be. A ferences előírásoknak megfelelően akkor - igaz csak fából - apró torony állt a szentély északi oldalán. A mai - klasszicista - torony 1844-re készült el.


Evangélikus templom - Siófok

Cím: Siófok, Fő út 220.
Telefon szám: +36 84 310 549
Link: www.siofok-lutheran.eu
Fax szám: +36 84 310 549

Siófokon, a mai magyar organikus építészet nagyja, Makovecz Imre által tervezett evangélikus templomot találhatunk. A finn segítséggel épített és 1990-ben felszentelt fa szerkezetű templomot különleges alakjára utalva 'Krisztus hajójakét' is ismerik. Tornyában megtalálható a finn és a magyar ősi mitológiában is szereplő életfa, amely a halált legyőző életet jelképezi


Szent Egyed templom és apátság környéke

Cím: Somogyvár
Link: www.somogyvar.hu

Szent László király 1091 és 1095 között - az általa Franciaországból behívott bencés szerzetesek számára - apátságot építtetett a somogyvári, úgynevezett Kupa-várhegyen. A templom és a monostor a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, tiszta lombardiai román stílusban. Temploma három-hajós volt, három, félkörívvel záródó szentélye Keletre nézett, a nyugati homlokzaton két tornyot emeltek.


Református templom 1. - Szenna

Cím: Szenna,

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látványosságai közt kiemelkedő szerepet játszik az 1785-ben, népi barokk stílusban épült református templom, Somogy megye egyik legszebb műemléke.


Római katolikus templom - Tab

Cím: 8660 Tab, Ságvári Endre u. 6.

Tab római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Törökkoppány

Cím: Törökkoppány, Szabadság tér

Törökkoppány római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Zala

Cím: Zala
Link: www.zalafalu.hu

Az okiratok az 1278-ban Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt templomát említik meg a községnek. Legközelebb 1748-ban találunk említést róla, amikor tető és boltozat nélkül áll. Hat évvel később a templom egész épületét, a sekrestye nélkül Zichy Ferenc kapitány, helybeli földesúr restauráltatta


Református templom - Bonyhád

Cím: 7150 Bonyhád, Petőfi Sándor u. 14.
Link: www.bonyhad.reformatus.hu
Telefon szám: +36-74 450-909

Bonyhád református temploma 1801-ben épült.


Római katolikus (ferences) templom - Dunaföldvár

Cím: Dunaföldvár

Római katolikus (ferences) templom - Dunaföldvár


Görögkeleti templom- és kolostoregyüttes

Cím: Grábóc
Link: www.szeki.hu

Magyarország egyetlen működő szerb kolostora a Tolnai megyei Grábóc faluban található. Múltja több mint 400 évre nyúlik vissza. 1585-ben a dalmát tengerpart egyik szerb kolostorából, Dragovicból öt szerzetes elindult, hogy a Dél-Dunántúlon korábban megtelepült szerbektől nyert értesülés alapján kolostort alapítson és ellássa a paphiánnyal küzdő hívek lelki szolgálatát. 1619-ben Dragovic összes szerzetese áttelepült Grábócra.


Római katolikus templom - Kurd

Cím: 7226 Kurd, Petőfi Sándor u. 17.
Telefon szám: +36-74 385-081

Ma Kurdon a római katolikus templom legfőbb művészettörténeti értékeit azok a Pécsről származó emlékek jelentik, amik 1882 után, a székesegyház átépítése során váltak feleslegessé. Ekkor az egyházmegye több temploma részesült a székesegyház barokk kori berendezéséből. Kurdra három oltár, és a székesegyház szószéke került.


Szentlélek-templom Paks

Cím: Paks, Újtemplom utca

A katolikus hitközség Makovecz Imrét kérte fel 1987-ben egy felépítendő hitoktatási épületre. Az építkezés 1988 májusában kezdődött és 1990 június 03-án felszentelték a Szentlélek templomot.


Belvárosi római katolikus templom - Szekszárd

Cím: 7100 Szekszárd, Béla király tér 9.
Telefon szám: +36-74 510-892
Link: www.plebaniaszekszard.hu

Szekszárd belvárosában a történelmi múltú Béla király téren található Római katolikus Urunk mennybemenetele templom, amely 1802 és 1806 között épült késő barokk stílusban.


Római katolikus plébániatemplom - Bük

Cím: Bük, Petõfi Sándor utca 29.

Római katolikus plébániatemplom - Bük


Nagyboldogasszony kegytemplom Cslldömölk

Cím: 9500 Celldömölk, Koptik Odó u. 9.
Telefon szám: +36-95 420-135
Link: kis-mariacell.uw.hu

1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adták át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templomot, melynek tornyai csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom a város központjába épült, közvetlen szomszédságba a Bencés Apátsági épülettel (jelenleg Polgármesteri Hivatal), a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral.


Románkori Szent Mihály templom

Cím: 9764 Csempeszkopács, Rákóczi Ferenc utca 21.
Telefon szám: +36 94/379-678
Link: www.csempeszkopacs.hu
Kapcsolattartó személy: Sümeghi József

Románkori téglatemplomát Kopácson, mesterséges dombra építették. A dombot a kitermelt föld helyén létrejött széles árok vette körül. Helyben égetett téglából építették, melyhez egy korábbi építmény római kori nagy formátumú tégláit is felhasználták, a diadalív északi pillérébe beépítve. A gazdag téglapárkányú keletelt szentély és hajó, a kőből faragott bélletes kapuval, 13. század közepén már állt.Rangos tárgyi emléke a templomnak a barokk oltárkép, levéldíszes keretezésével, függőleges és vízszintes hármas kompozíciójával, a Szentháromsággal és a Szent Családdal. A levéldíszes keretezés tetején áll Szent Mihály szobra. Az oltárképfal 1758-ban már a szentélyben állt. A karzat északi falán id. Dorffmaister István Szentháromság képe az érett Nyugat-Magyarországi barokk korszakát képviseli.


Szent Jakab templom - Hegyhátszentjakab

Cím: Hegyhátszentjakab
Link: www.hegyhatszentjakab.hu

Az Őrség szélén elhelyezkedő Hegyhátszentjakab első okleveles említése 1310-ből származik, nevét templomának védőszentjéről Szent Jakabról kapta. Árpád-kori eredetű műemléktemploma kis dombon épült, a XIII.századi román templomok stílusában, a település súlypontjában. Védőszentje Szent Jakab apostol. Berendezése XVIII. századi. 1738-ban megváltotta az Esterházy-család, a XVIII. század közepére már a Sigray-család a templom kegyura. Gazdag rokokó oltárát Szent Jakab apostol és a Szentháromság faszobrai díszítik. Szépek a templom késő barokk, faragott ereklyetartói is.


Jézus szíve plébániatemplom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg a várkör Fő téri torkolatában
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A Jézus szíve plébániatemplom Kőszegen az egykori Korona kávéház helyére épült, neogótikus stílusban, 1892-1894-ben. Tervezője a bécsi Ludwig Schöne volt, aki a megyeszékhelyen, Szombathelyen is sokat munkálkodott ebben az időben. A csarnoktemplom háromhajós, csonka kereszthajóval. Szentélye sokszög záródású.


Kálvária-templom - Kőszeg
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 9730 Kőszeg, Kálvária domb
Link: www.szepmagyarorszag.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

Kálvária-templom - Kőszeg. A Ludwig Schöne által 1890-ben tervezett 14 stációépület vezet a 393 m magas hegyen álló kápolnához, ami a provinciális barokk építészet talán legszebb hazai temploma. 1729-1734 között épült. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható a www.szepmagyarorszag.hu oldal anyagából.


Szent Imre-templom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 12.
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A templom 1615-1618 között készült el. A templom mai formájában gótizáló, késő reneszánsz épület.


Szent Jakab-templom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg, Rajnis József u. 2.
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A templom (1403-07)a város legszebb műemlékei közé tartozik. Gótikus szentélye,fából készült Madonna-szobra és freskói méltán emelik a város látnivalói élére.


Római katolikus templom - Kőszegszerdahely

Cím: 9725 Kőszegszerdahely, Kossuth u. 41
Link: miserend.hu/?templom=2047
Telefon szám: +36-94 563-397

Kőszegszerdahely római katolikus temploma Árpádkori alapokra épült, 1975-ben lett felújítva


Kisboldogasszony templom - Magyarszecsőd

Cím: 9912 Magyarszecsőd, Jókai út 2.
Link: www.magyarszecsod.hu
Telefon szám: +36-94/422-291
Kapcsolattartó személy: Körmendi plébániahivatal

Az 1242-1260 között felépült a római katolikus templom, amit Kisboldogasszony tiszteletére szenteltek fel. Az egyhajós román stílusú épület téglából készült. A hajóban és a szentélyben található festések a XVII. századból valók. A főoltár XVIII. században készült barokk stílusban. A XIX. században toronnyal bővítették.


Szent Péter templom - Őriszentpéter

Cím: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 17.
Link: mek.niif.hu
Telefon szám: +36-94/428-077
Kapcsolattartó személy: Plébániahivatal

Szent Péter templom - Őriszentpéter. A templom megléte (amit nagyjából 1200-tól vitathatatlan tényként kezelhetünk) ugyanis arról árulkodik, hogy az államalapítás utáni időkben már korán kiemelkedett a szomszédok sorából Őriszentpéter.


Római katolikus templom - Rábatöttös

Cím: Rábatöttös
Link: www.rabatottos.hu
Telefon szám: +36-94/379-068

A Szent Cecília templom ékessége és méltán bemutatható idegenforgalmi és egyházi épülete a községnek.


Szent Erzsébet, ferences templom - Szombathely

Cím: 9700 Szombathely, Savaria tér
Link: www.szombathely.hu

1360-ban az itáliai Szienai János ferences rendtársaival együtt építette fel gótikus stílusban az alapfalaiban még ma is meglévô csarnoktemplomot. Elôtte a középkorban Remete Szent Antal tiszteletére emelt kórháztemplom állt itt, mellette ispotállyal. Az 1630-as években barokk stílusban építették át a templom hajóját, a szentély azonban megmaradt eredeti stílusában, mely napjainkig a város kiemelt gótikus emléke. Egyik mellékoltárán látható a fallal körülvett város legrégebbi képe is. Barokk berendezésébôl említésre méltóak az oltárok és a szószék.


Szent Márton, domonkos templom - Szombathely

Cím: 9700 Szombethely, Szent Márton u.

Szent Márton, domonkos templom - Szombathely


Szent Vid templom - Velem

Cím: 9726 Velem, Szent Vid dűlői hegytető
Telefon szám: +36-94/360-013
Kapcsolattartó személy: Kőszegszerdahelyi plébániahivatal

A hegyen található Szent Vid-templomot, amelynek tornyában 13. századi kerített lőréses alapokat találtak, már a 17. század végén jelzik a források. Egyhajós barokk épületét 1859-ben építették át. Korábban a környék jelentős búcsújáró helye volt.


Római katolikus (Szentháromság) templom Velemér

Cím: Velemér,
Telefon szám: +36-30-448-9276
Kapcsolattartó személy: Szabó Elekné, Velemér, Fő u. 54.
Link: www.velemer.hu

A 13. században épült templom a késő román, kora gótika jegyeit mutatja. A hajdani erődtemplom falait freskók borítják. Az 1300-as években készült mű mára már csak töredékeiben maradt meg, de így is csodálatra méltó. A képeket Aquila János készítette. Szabó Elekné, Velemér, fő u. 54.


Evangélikus templom - Dabrony

Cím: 8485 Dabrony
Link: www.lutheran.hu

Evangélikus templom - Dabrony


Római katolikus templom - Devecser

Cím: 8460 Devecser, Petőfi tér
Link: www.devecser.hu

Devecser város első temploma már az 1550-es évetől kezdve romokban állt a mai római katolikus templom helyén. Az 1700-as években újjászervezett devecseri plébániához 12 környékbeli falu római katolikus lakossága tartozott. 1732-ben súlyos pestisjárvány dühöngött Devecserben, számos embert temettek el ekkor a mai templom helyén. Az első ismert római katolikus plébános Mátéfi István volt.1738 május 15-én szerepelt először az anyakönyvekben. Az Ő idején indult meg a római katolikus templom építése. Elsőnek a szentély épült fel, de a torony is állt már 1740 májusában. A templommal egyidejűleg épült a mögötte elhelyezkedő plébánia ház is.


Nagygannai római katolikus kerektemplom

Cím: 8597 Ganna, Fő utca 37.
Link: www.ganna.hu
Telefon szám: +36-30 304-3362

A római Pantheon kicsinyített mása Charles Moreau tervei alapján készült 1808 és 1818 között. Az altemplom az Esterházy család kriptája az itt található szarkofágok értékes műalkotások.


Római katolikus templom - Magyarpolány

Cím: Magyarpolány

Római katolikus templom - Magyarpolány Magyarpolány műemlék plébániatemplomát az egyesített zirci és heinrichaui (sziléziai) cisztercita apátság építtette Szent László király tiszteletére. A templom 1761-től épült, egyhajós, előreugró homlokzati toronnyal. A torony fedése eredetileg barokk hagymakupola volt, de az 1868-as tűzvész után cserélték ki a mai romantikus toronysisakra.


Ferences Kisboldogasszony templom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Mikes Kelemen u. 2.
Telefon szám: +36-89 313-793
Link: www.papa.hu

Assisi Szent Ferenc követőit, a ferenceseket a Gara-család telepítette Pápára a 15. század közepén.


Római katolikus (bencés) templom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Fő u. 12.
Telefon szám: +36-89 324-105
Link: www.papa.hu

Pápa római katolikus (bencés) temploma 1734-42 között épült.


Római katolikus nagytemplom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Fő tér 11.
Telefon szám: +36-89 324-105

Pápa város nevezetességei közé tartozik a katolikus nagytemplom, amelyet 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr költségén kezdtek el építeni, Fellner Jakab uradalmi építész tervei alapján. Fellner halála után az építkezést Grossmann József vezette. A templom 15 év alatt épült fel. A végleges díszítések elkészülte után, 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József püspök.


Római katolikus templom - Somlószőlős

Cím: Somlószőlős

Római katolikus templom - Somlószőlős


Római katolikus templom - Somlóvásárhely

Cím: 8481 Somlóvásárhely,
Link: www.somlovasarhelyplebania.hu

Somlóvásárhely római katolikus temploma (Szent István első vértanú). A barokk templomot 1788 és 1791 között építették.


Becsehely-polai Mindenszentek-templom

Cím: 8866 Becsehely-Pola, Kossuth Lajos u. 210.
Link: www.becsehely.hu
Telefon szám: +36-93 351-020

A polai falurészben található templom a XIII. században épült románstílusban, majd a XV. században átépítették. Hajóját barokkstílusban állították helyre 1716-47 között, de szentélye román maradt. A sekrestye 1965-ben épült. Kép: www.martinus.hu


Római katolikus templom - Becsehely

Cím: 8866 Becsehely, Jókai Mór u. 1.
Link: www.becsehely.hu
Telefon szám: +36-93 351-020
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Kirner Antal Zoltán plébános

Becsehely rokokkó római katolikus temploma ( titulusa Keresztelő Szent János ) 1758-ban épült.


Zalaszentmihályfa temploma

Cím: 8991 Böde-Zalaszentmihályfa között
Link: www.gocsej.celodin.hu/bode.htm
Telefon szám: +36-92/312-157
Kapcsolattartó személy: Zalaegerszeg, Mária Magdolna plébániahivatal

A román stílusú, Szent Mihály tiszteletére szentelt templom 1220 körül épült. Később gótikus stílusban átalakították, majd elpusztult szentélye helyén a XVIII. században újat emeltek, barokk stílusban. A hajón román ablakok vannak.


Ferences kegytemplom - Bucsuszentlászló

Cím: 8925 Búcsúszentlászló, Arany János u. 15.
Link: www.bucsuszentlaszlo.koznet.hu
Telefon szám: +36-92 362-018

A bucsuszentlászlói templomot hazánk legszebb templomai között tartják számon, amely békés nyugalmával százezrek számára adott már lelki erőt és vigasztalást az évszázadok alatt.


Római katolikus templom - Csatár

Cím: Csatár
Link: www.zalaszam.hu/utikonyv/3_2.htm

Római katolikus templom. Román stílusban épült a 13. században, 1738-ban barokk stílusban állították helyre, közelében barokk Nepomuki Szent János szobor és a múlt század elejéről származó feszület. A környéken állt a Márton comes által 1137-ben alapított bencés kolostor, melynek templomát 1149-ben szentelték fel. Ebből a kolostorból került az ausztriai Admontba a középkori magyar kódexművészet egyik legértékesebb alkotása, a Csatári Biblia.


Római katolikus templom - Csesztreg

Cím: Csesztreg, Kossuth u.
Link: www.csesztreg.hu

A csesztregi plébániatemplom részletformái és az épület arányai alapján a 13. század második felében épülhetett. Elsõ írásos említése 1323-ból származik.


Szent Katalin Római katolikus templom - Egervár

Cím: Egervár
Link: www.egervar.hu

A település ma is álló templomának építése - Egervári László nevéhez fűződik,Széchényi Ignác nevéhez kötődik a templom teljes barokk átalakítása 1749 - 1757 között. Ekkor készült szószéke és oltára a magyar barokk művészet kiemelkedő alkotásai.


Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus templom

Cím: Kehida
Link: www.kehkusegyhaz.atw.hu

A templom építéséhez Hertelendy Gábor l747-ben fogott hozzá, felszentelése 1755. április 5-én történt. Eredetileg is Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelték, ezt a titulusát jelenleg is őrzi. A tornya 1807-ben készült el. Berendezése barokk munka, diadalív szerű főoltára az angyali üdvözletet ábrázolja, szobrokkal gazdagon díszített. Tornyában három harang lakik, a legnagyobb közel 4 q súlyú. Részletes egyházműemlék-történeti leírást a templom bejáratnál elhelyezett tájékoztató táblán olvashatnak. Miserend: vasárnap déli 12 óra, búcsú nap: húsvét hétfő. Állandóan látogatható, kulcs Deák F. u. 8. alatt.


Római katolikus (Szent Mihály) templom - Lenti

Cím: Lenti
Link: www.lenti.hu

A főtér közepén álló műemlék jellegű templom egy középkori, Szent György titulusú templom helyén épült, amely 1669 előtt összeomlott. Ekkor a vár bejáratánál fatemplomot emeltek Szent Ferenc tiszteletére. Ez már 1688-ban omlófélben volt, 1690-ben misézni sem lehetett benne. A kőtemplom helyén 1691-ben alapították az új templomot, amely 1698-ra készült el. Szent Mihály tiszteletére szentelték.


Római katolikus templom - Letenye

Cím: Letenye, Szabadság tér 13.
Link: www.templomaink.hu
Telefon szám: +36-93-343-070
Kapcsolattartó személy: Németh Károly

Szapáry Péter építtette 1765-ben. A mellékoltáron Mária-kegykép, Szent István és Szent László szobra, a hajó bal oldalán Szent István korona felajánlása című kép látható. Hegyessisakos tornya a főhomlokzaton emelkedik, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul.


Alsóvárosi templom és kolostor - Nagykanizsa

Cím: 8800 Nagykanizsa, Szent Imre u.
Link: www.szentjozsefplebania.hu
Telefon szám: +36-93 787-965

Az alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József plébániatemplom a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lebontott vár tégláiból a ferencrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek, a falak mentén díszes mellékoltárok láthatóak. A szenteltvíztartót eredeti török sírkőből faragták. A főoltár képét C. F. Sambach festette 1770 körül.


Felsővárosi templom - Nagykanizsa

Cím: 8800 Nagykanizsa, Deák tér 4.
Link: tourinformnagykanizsa.hu
Telefon szám: +36-93 313-301

1823-ban a városi tanács határozatot hozott a Felsővárosi templom bővítésére, a hajót négy ölnyivel megnagyobbították és egy kétemeletes tornyot építettek hozzá. Idővel a templom kicsinek bizonyult, ezért 1942-ben a 18. századi részek lebontása után az eredetinél jóval nagyobb alapterületű, kereszthajós, modern részt építettek hozzá, csupán a tornyot hagyták érintetlenül. A templom belső berendezése egyszerű, a tere világos.


Római katolikus templom - Nagykapornak
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 8935 Nagykapornak,
Link: www.nagykapornak.hu

Római katolikus templom. 1170 körül épült, román stílusban. Eredetileg bencés apátsági templom volt, 1566-ig állt fenn a bencés kolostor, mely hiteles hely volt. Sokszor tartották itt a megyei közgyűléseket és a törvényszéket.


Római katolikus templom - Nova

Cím: 8948 Nova,
Link: www.nova.hu

Nova római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Salomvár

Cím: Salomvár
Link: www.salomvar.hu

Római Katolikus Műemlék Templom és a hozzá kapcsolódó plébániaház A falu és legértékesebb műemlék templomának története szorosan összekapcsolódik egymással.


Henry Newman templom

Cím: 8357 Sümegcsehi,
Link: www.sumegcsehi.hu

A templom a Szentháromság egy Isten imádására, Názáret misztériumának szemlélésére, John Henry Newman bíboros szentté avatásáért emeltetet az Úr 2005. esztendejében.


Szent Mihály plébániatemplom - Sümegcsehi

Cím: 8357 Sümegcsehi, Kossuth Lajos utca 6.
Link: www.sumegcsehi.hu
Telefon szám: +36-83 374-544

Sümegcsehi római katolikus temploma.


Református templom - Szentgyörgyvölgy

Cím: 8975 Szentgyörgyvölgy,
Link: www.szentgyorgyvolgy.hu

Figyelemre méltó az 1787-ben emelt, festett kazettás mennyezetű református templom.


Szent György katolikus templom - Szentgyörgyvölgy

Cím: 8975 Szentgyörgyvölgy,
Link: www.szentgyorgyvolgy.hu

Katolikus templomát Szent György tiszteletére építették, a falu középkori temploma helyére. A korai templomot a hagyomány 1202-ből származtatja. 2000-ben, nemzetközi zsűri megítélése alapján Európai falu-felújítási különdíjban részesült.


Gyümölcsoltó Boldogasszony templom - Türje

Cím: 8796 Türje, Szabadság tér 20.
Link: www.turje.hu
Telefon szám: +36-83/356-016
Kapcsolattartó személy: Plébániahivatal

A falu legfontosabb nevezetessége a XIII.századi és a török pusztítást követően a XVIII. században ismét felvirágzó premontrei prépostság román stílusú téglából épült plébániatemploma. A legépebben megmaradtak egyike abban a sorban, abban a sorban, amit Ják, Zsámbék, Ócsa, a XIII. század első felében épült legjelentősebb műemlékeink neve fémjelez.


Református templom - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Zárda u. 2.
Telefon szám: +36-92-596-969
Kapcsolattartó személy: Török Zoltán lelkész
Fax szám: +36-92-596-969

Református templom - Zalaegerszeg. A templom az erdélyi építészet hagyományait tükrözi. Érdemes megtekinteni a templom üvegablakait, melyeket a II. világháború idejére eltávolítottak, majd az 1990-es években restaurálva visszahelyeztek. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.


Római katolikus plébániatemplom - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Mindszenty József tér 1.
Telefon szám: +36-92-599-230
Fax szám: +39-92-599-231
Link: www.mariamagdolna.hu

Az 1975-ben Hild-emlékéremmel is kitüntetett megyeszékhely belvárosában sétálva műemlék épületei közül kiemelkedik a Padányi Bíró Márton püspök által építtetett barokk stílusú Mária Magdolna római katolikus plébániatemplom, mely falait Cymball freskói díszítik.


Kiskomáromi római katolikus templom

Cím: Zalakomár

Kiskomáromi római katolikus templom. A műemlék jellegű épület 1772-ben épült. Faragott, gazdag vasalású főkapuja, festett mennyezete különös bájt kölcsönöz az épületnek. A keresztelő medence márvány, címerrel díszített, 1698-ból való. Tetején copf stílusú fedél és szobor található. A templom hajójában kétoldalt vasszerkezetű galéria húzódik, amely 1890 körüli munka. Értékét külön növeli, hogy freskói egy részét Dorffmeister készítette 1781-ben és 1793-ban.


Római katolikus templom (Mindenszentek) - Zalalövő

Cím: 999 Zalalövő, Petőfi u. 100.
Telefon szám: +36-92-371-049
Link: zalalovo.plebania.hu

A plébániától nyugatra, kb. 1 km-re, a Petőfi Sándor utcában található a Zalamindszenti templom, Mindenszentek tiszteletére felszentelve.


Római katolikus templom - Zalaszántó

Cím: Zalaszántó
Link: szentimre.plebania.hu/templomaink/zalaszanto.htm

XIII. századi Szent Kozma és Damján római katolikus templom mely a Balaton-felvidék és Magyarország egyik legszebb román-gótikus stílusú műemléke.


Római katolikus templom - Zalaszentgrót

Cím: 8790 Zalaszentgrót, Templom tér 1.
Telefon szám: +36-83-360-030

Szent Imre római katolikus templom Zalaszentgrót. 1753-58 között épült, részben a kisszentgróti ferences kolostor anyagának felhasználásával. Toronysisakját a múlt század hetvenes éveiben szélvihar döntötte le, akkor egyszerűbb formában állították helyre.


Assisi Szent Ferenc templom - Kapuvár

Cím: 9330 Kapuvár, Kossuth Lajos u. 34.
Telefon szám: +36-96 242-017
Link: www.kapuvar.hu

Kapuvár Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelt temploma 1942-ben épült.


Sarlós Boldog Asszony temploma (Házhely)

Cím: 9330 Kapuvár, Iskola u. 1.
Telefon szám: +36-96 242-602
Link: www.kapuvar.plebania.hu

Kapuvár házhelyi részén Jáky György tervei alapján épült Sarlós Boldog Asszon templom alapkövét 1989 júniusában tették le és Dr. Pápai Lajos győri püspök szentelte fel 1991 szeptember 12-én.


Szent Márton templom - Kópháza

Cím: Kópháza, Nagycenki út mellett
Link: www.kophaza.hu

Szent Márton templom Kópháza.


Szent István Plébánia templom - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk Széchenyi tér
Link: www.nagycenk.hu
Kapcsolattartó személy: Kulcs a mauzóleum gondnokánál!

Nagycenk község kulturális, történelmi és vallási középpontjában, a Széchenyi-tér dél-nyugati magaslatán áll a Szent Istvánról elnevezett plébániatemplom .1860. február 3-án Széchenyi Döblingben fogadta Ybl Miklóst, és megbízta a templom terveinek elkészítésével. Kérte, hogy ".... minden cikornyás díszítményt kizáró, egyszerű, de mégis elég tágas Isten házát..." építsen, és kikötötte, hogy a torony ne a kapuzat fölé, hanem a templom oldalán épüljön. Széchenyi nagyon sietette a tervek elkészítését, de halála miatt már nem láthatta azokat. A templom építésének ügyét özvegye és fia vette kézbe. Az építkezés 1860. augusztus 20-án kezdődött, és a templomot 1864. augusztus 20-án szentelték fel.


Római katolikus templom - Nemeskér

Cím: Nemeskér, Fő u. 47.
Kapcsolattartó személy: Újkéri plébánia
Telefon szám: +36-99-365-221

Nemeskér római katolikus temploma.


Római katolikus (Szent Péter és Pál) templom

Cím: Sopronhorpács
Link: www.sopronhorpacs.hu

Római katolikus (Szent Péter és Pál) templom. Országos viszonylatban is kevés olyan román kori műemlékünk van, amely oly sok építészettörténeti problémát vet fel, mint a sopronhorpácsi római katolikus templom Bár az 1956-1960 évi helyreállítás során sok kérdés tisztázódott, újak is merültek fel, s így jelenleg is akadnak kérdőjelek. A kb. 800 éves templomban, megtalálhatjuk a román, a gót, a barokk és a mostani kor építészeti jegyeit. A templom főkapuzata, alaprajzi elrendezése és az északi fal kiképzése különösen figyelemre méltó: a 13. századi állapotában az épület egyik legjelentősebb falusi templomunk volt.


Római katolikus templom - Kacorlap

Cím: Kacorlak
Link: www.kacorlak.hu

A falu első temploma 1740 körül épült, ennek teteje, kórusa fából volt; az akkori templomot Szent Anna tiszteletére szentelték. 1778-ban már életveszélyesnek tartották. A mai templomot 1875-ben építették. A kisméretű templom szentélye szeletelt, félköríves, északi oldalán keskeny ablakkal; ez későbbi keletű, a sekrestye építésének idejéből. Homlokzati sisakos tornya van. Szűz Mária tiszteletére szentelték fel, a helyiek ehhez kapcsolódóan szeptember elején tartják a Mária-napi búcsút.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner