12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 7848 látnivalóban


Római katolikus templom (Szent György) Bakonya

Telefon szám: +36-72 374-616
Cím: 7675 Bakonya, Fő u. 7.
Link: www.bakonya.hu

Bakonya híres ősi, Árpádkori templomáról, melyet Szent György tiszteletére emeltek. A XIII. századi eredetű, gótikus jegyeket is mutató templomot a XVIII. században barokk stílusban átalakították, a torony a XIX. században készült. A műemléki védettség alatt álló templom belső berendezése is figyelemre méltó: a kő szenteltvíztartó a XIII. században készült kora gótikus stílusban; a fő- és mellékoltár, az orgona, a szószék XVIII. századi, barokk stílusú.


Katolikus templom belső - Cserkút

Cím: Cserkút
Link: www.cserkut.hu

Cserkút katolikus templom belső.


Református templom - Drávaiványi

Cím: Drávaiványi, Rákóczi u.
Telefon szám: +36- 73-480-309

Drávaiványi református temploma.Az 1792-ben épült, késő barokk stílusú templom az Ormánság egyik kiemelkedő emléke. A templom mennyezetén 167 darab festett kazetta van, egy-egy sorban kilenc, a félkörös apszisnál négy sorban hét. A léckeretek találkozásánál vörösre festett, faragott fagombocskákat helyeztek el, díszítésül. A mennyezet középpontjában, napkorongban van az úgynevezett "király kazetta" a készíttetők adataival. Itt található az egész Ormánság református templomaiban egyetlen figurális rajzú ábrázolás, a kardot tartó, halfarkú, koronás női alak (sellő) mellette csőrében olajágat tartó galambbal és hallal.


Római katolikus templom - Görcsöny

Cím: Görcsöny, Hársfa u. 4.
Link: www.gorcsony.hu

Klasszicizáló késő barokk stílusban épült 1812-ben. Berendezési tárgyai közül a szenteltvíztartó török mosómedence volt, szent Péter és Pál szobrok a barokk korban készültek a XVIII. században, a pécsi székesegyházból kerültek ide, a szószék 1812-ből való. Freskóit Gebauer Ernő készítette. Műemlék jellegű védelem alatt áll a templom.


Római katolikus templom - Hosszúhetény

Cím: Hosszúhetény
Link: www.hosszuheteny.hu
Telefon szám: +36-72 490-825

Pápai adóívek szerint 1335-ben már létezik Hetényben katolikus plébánia. A falu középkori temploma helyén 1773-ban kezdték építeni az új barokk stílusú római katolikus templomot, melyet 1740-ben szenteltek fel Szent Miklós tiszteletére. Freskóit Gebauer Ernő pécsi festő készítette.


Református templom - Kórós

Cím: Kórós,

Kóros település református temploma késő barokk stílusú, 1793-ban épült.


Református templom - Kovácshida

Cím: 7847 Kovácshida, Móricz Zsigmond u. 60.
Telefon szám: +36-72-480-350

Kovácshida 1833-ban épült, klasszicista stílusú református temploma műemlék. Olyan nevezetesség, amely németországi idegenforgalmi prospektusokban is helyet kapott.


Római katolikus templom - Kővágószőlős

Cím: Kővágószőlős
Link: www.kovagoszolos.hu

Legjelentősebb műemlék a még ma is tekintélyt parancsoló tömegű templom, a XIII. századból származó tornyával, amelynek több szintjén is megfigyelhetőek a román ikerablakok, kosáríves kapuját pedig íves oromzat díszíti.


Mánfai római katolikus templom

Cím: Mánfa, Melegmányi völgy, Kaposvári út
Telefon szám: +36-74 484-544

Az egész Mecsek-hegyhát üdülőkörzet egyik ékkövét, a Mánfai Árpá-kori római katolikus templomot, amelyben a nyári hangversenyeken kívül, esküvők, keresztelők megtartására is alkalmas.


Római katolikus plébániatemplom - Mecseknádasd

Cím: 7695 Mecseknádasd, Szentháromság tér
Telefon szám: +36-72-463-173
Link: www.communio.hu/mecseknadasd/1.htm

770-es évben felszentelt barokk Szt.György plébániatemplom a község főterén, a Szentháromság téren áll. A 1-hajós templom oltárképei feltehetően Dorfmeißter vagy Maulberts, esetleg tanítványaik keze munkái. A templomban látható Skóciai Szent Margitnak, a skót nemzet védőszentjének ereklyéje, mely a skót katolikus egyház, jelesül G. J. Gray bíboros-érsek ajándéka.


Református templom - Nagyharsány

Cím: 7822 Nagyharsány, Kossuth Lajos tér
Link: nagyharsany.5mp.eu

A falu műemlékké nyilvánított református temploma a 13. századból való. A 15. században bővítették és telepítették a jelenlegi támpillérekkel körülvett szentélyt, amelyben a nyolcszög három oldalával kapcsolódik a hajóhoz. Mai barokk formáját a templom a 1782- es évben kapta a torony kivételével, amelyet 1900-ban emeltek. A legutolsó restauráláskor találták meg a román kaput és három résablakot a déli oldalon.


Katolikus templom - Palkonya

Cím: Palkonya, Fő u.
Link: www.palkonya.hu

A falu katolikus templomát a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el.


A Mindenszentek temploma - Pécs

Cím: Pécs, Tettye u.

Az eredetileg egyhajós román stílusú templom volt, mely a 12. században épülhetett. A 15. században gótikus stílusban alakították át háromhajóssá. Barokk formáját a 18. században kapta. A törökök ezt az egy templomot hagyták meg a keresztények számára. Külseje egyszerű, főhomlokzatának háromszögű oromzatán alacsony torony emelkedik. Belső berendezése nagyrészt 18. századi barokk.


Belvárosi Templom - Pécs

Cím: Pécs, Széchenyi tér
Link: www.pecs.hu

Pécs főterén, a Széchenyi téren áll a Belvárosi templom, Gázi Kászim pasa egykori dzsámija, mely a magyarországi török építészet legmonumentálisabb alkotása. A középkorban itt állt a Szent Bertalan plébániatemplom, mely többszöri átépítés során háromhajóssá bővült, s a város második legnagyobb temploma lett. Nyitva tartási idő: Április 16.-október 14.között látogatható 10.00 és 16.00


Líceumtemplom és rendház - Pécs

Cím: Pécs, Király u. 44.

A 18. században épült török dzsámi helyén és felhasználásával, a pálos szerzetesek számára. A kéttornyos nyugati homlokzat legfőbb dísze a copf stílusú szobrokkal díszített főkapu. A belső egyhajós, eredeti berendezése elpusztult. A templomhoz kapcsolódik az egykori pálos kolostor barokk épülete, amely ma a Széchenyi Gimnázium otthona.


Szent Ágoston templom - Pécs

Cím: Pécs, Ágoston tér

A középkori templomot a törökök dzsámivá alakították. A város visszafoglalása után Ágoston-rendi szerzetesek kapták meg az épületet és 1702-ben megkezdték az átalakítást. Az 1750-es tűzvész után újjáépült. A templom nyugati homlokzatát erőteljes lizénák tagolják, fülkeszobrok díszítik, s rajta emelkedik a torony. A déli homlokzaton három török ablak látható. A belső egyhajós, falfestményei 1936-ban készültek. A szentély festményeit Gebauer Ernő és Gádor Emil alkotta 1941-ben. A szobrokkal díszített oltárok és a szószék 18.századi munkák.


Római katolikus templom - Pécsvárad

Cím: 7720 Pécsvárad, Kossuth tér 16.
Telefon szám: +36-72 465-365
Link: www.pecsvarad.hu

A pécsváradi római katolikus Nagyboldogasszony templom 1757-67 között épült, barokk stílusban.


Római katolikus (volt ferences) templom - Siklós

Cím: 7800 Siklós, Vajda J. tér 1.
Telefon szám: +36-72/579-353
Link: www.siklosiplebania.hu
Fax szám: +36-72/579-352
Kapcsolattartó személy: Dohány Zoltán, római katolikus plébános

Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom 1333 körül már állhatott egy írásos forrás alapján. Feltehetően a Kán nembeli Siklósiak voltak az alapítók. Átépítése a 15 sz. elején, már a Garai család birtoklása idején történt. A templom 1950-ig a ferenceseké volt, akik a török idők után települtek az épületegyüttesbe A siklósi várhegy délkeleti csücskében áll a hozzá délről csatlakozó egykori kolostorral együtt.


Ferences templom - Szigetvár

Cím: Szigetvár, Zárda u.
Link: www.szigetvar.hu

A barokk stílusu ferences templomot 1736-ban építették. A templomban szép barokk hármas oltárt és valószínúleg a török korból származó két kõ mosdómedencét találunk. A ferences rendház ma zeneiskola. Az épületben állandó kiállításon Zágon Gyula festményeit és faragásait tekinthetjük meg.


Turbék római katolikus temploma

Cím: Szigetvár - Turbék
Link: www.szigetvar.hu

Turbéki templom Szigetvár városának külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra található. A mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket emeltek (erre emlékeztet az 1913-ban elhelyezett emléktábla). Turbék mindmáig a mohamedánok egyik zarándokhelye Európában.


Református templom - Eger

Cím: 3300 Eger, Deák F. u. 56.
Link: www.egrireformatus.hu
Telefon szám: +36-36 414-804

Eger Hatvani hóstya városrészén található a város egyetlen református temploma. Az egri reformátusok első temploma 1930-ban készült el, neobarokk stílusban melyet egy évtizedig közösen használtak istentiszteleteik megtartására az evangélikusokkal és unitáriusokkal. A templom szépen illeszkedik az egri barokk épületek sorába, egyike hazánk legszebb református templomainak.


Szent László templom Ságújfalu

Cím: 3162 Ságújfalu, Kossuth u.
Telefon szám: +36-32 402-038

Ságújfalun a Szent László tiszteletére szentelt templomot 1939-ben építették. A XX. század 30-as éveiben dr. Horváth József karancssági plébános határozta el, hogy "templom kell ennek a népnek" és a nagy gazdasági válság, valamint a közelgő háború fenyegetése ellenére megvalósította tervét. Az oltárkép Kákonyi Asztrik munkája, a mennyezetet és az oldalfalakat Szilágyi János freskói díszítik. A templom oldalán az építésének megörökítését szolgáló emléktábla található. Forrás és kép: http://miserend.hu/?templom=949


Andocs római katolikus temploma

Cím: 8675 Andocs, Szabadság tér,
Telefon szám: +36-84 372-688
Link: www.andocs.hu

A templom szentélye gótikus, hajója barokk stílusú, a kaposvári egyházmegyének ez az egyik legértékesebb műemléktemploma. A templomszentelés napjára 1747-ben Széchenyi Katalin grófnő, a Szűzanyát ünnepi ruhába öltöztette. Hogy előtte öltöztették-e nem tudni, de ez a hagyomány azóta sem szűnt meg.


Római katolikus plébániatemplom - Balatonberény

Cím: 8649 Balatonberény,
Link: www.balatonbereny.hu

Az Anjou-korban, 1350 körül épült római katolikus templom a magyar gótika kevés fennmaradt épületemlékeinek egyike.


Római katolikus templom - Balatonkeresztúr

Cím: Balatonkeresztúr

Balatonkeresztúr római katolikus temploma 1753-1758-ig épült Hofstadter Kristóf uradalmi építész tervei szerint. A napjainkban ideutazók akár (Barcs-Marcali, akár Budapest-Nagykanizsa felől érkeznek) elhaladnak a külsejében is megújuló templom mellett, melyet a déli oldalon un. „hegedű-ablak” díszit.


Római katolikus templom - Balatonlelle

Cím: 8638 Balatonlelle, Kossuth Lajos u. 81.
Telefon szám: +36-85-350-189
Link: www.lelleiplebania.eoldal.hu

A régi bazilika a török idők alatt teljesen elpusztult. Helyén az 1720-as évben építettek új templomot fa toronnyal, amelyet 1756-ban tégla szerkezetűre cseréltek.Ezt a templomot 1943-ban bontották le, amikor is Árkay Bertalan budapesti műépítész tervei alapján elkezdődött a mai vöröskőből emelt templom építése.


Római katolikus templom - Balatonszemes

Cím: 8636 Balatonszemes, Fő u.

A balatonszemesi római katolikus templom restaurálására 1964-ben került sor, megszabadították a barokkos díszektől és így az épület visszakapta a török előtti nemes egyszerűségét. Ez a templom a falu közepén a Fő utca kanyarulatában található.


Római katolikus templom - Berzence

Cím: 7516 Berzence, Szabadság tér 6.
Telefon szám: +36-82 446-003
Link: www.berzence.hu

Római katolikus templom - Berzence. Szent Kereszt felmagasztalása templom. A templom búcsúja: szeptember 14.


Római katolikus templom - Kőröshegy

Cím: Kőröshegy, József Attila utca 1.
Telefon szám: +36- 84-340-466
Link: www.koroshegy.hu

Báthory István országbíró a XV. század második felében építette. Önálló plébániaként 1759 óta működik. 1970-ben Kovács Endre orgonaművész saját tervei alapján felújították a múlt század végi orgonát és így lehetőség nyílt a Musica Antigua Hungarica", majd a " Cantus Pannonicus" elnevezésű nyári hangversenyek megrendezésére. Ezek a hangversenyek országos hírűek.


Római katolikus templom - Nagyatád

Cím: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 6.
Telefon szám: +36-82/351-672
Link: nagyatadkatolikus.hu
Kapcsolattartó személy: Dr. Kisnemes János h. esperes

Czindery Ferenc 1731-ben telepítette ide a ferenceseket, akik kezdetben a fatemplomot használták. 1751-ben tették le az új rendház alapkövét, ez időben épült a keleti szárny. 1759-ben a déli szárny emelésével folytatódott a munka és a szentély építésével megkezdődött az új templom falainak felhúzása is. A templom építése a hetvenes évek végére fejeződött be. A ferences előírásoknak megfelelően akkor - igaz csak fából - apró torony állt a szentély északi oldalán. A mai - klasszicista - torony 1844-re készült el.


Evangélikus templom - Siófok

Cím: Siófok, Fő út 220.
Telefon szám: +36 84 310 549
Link: www.siofok-lutheran.eu
Fax szám: +36 84 310 549

Siófokon, a mai magyar organikus építészet nagyja, Makovecz Imre által tervezett evangélikus templomot találhatunk. A finn segítséggel épített és 1990-ben felszentelt fa szerkezetű templomot különleges alakjára utalva 'Krisztus hajójakét' is ismerik. Tornyában megtalálható a finn és a magyar ősi mitológiában is szereplő életfa, amely a halált legyőző életet jelképezi


Szent Egyed templom és apátság környéke

Cím: Somogyvár
Link: www.somogyvar.hu

Szent László király 1091 és 1095 között - az általa Franciaországból behívott bencés szerzetesek számára - apátságot építtetett a somogyvári, úgynevezett Kupa-várhegyen. A templom és a monostor a kor egyik legnagyobb és legelegánsabb létesítménye volt, tiszta lombardiai román stílusban. Temploma három-hajós volt, három, félkörívvel záródó szentélye Keletre nézett, a nyugati homlokzaton két tornyot emeltek.


Református templom 1. - Szenna

Cím: Szenna,

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény látványosságai közt kiemelkedő szerepet játszik az 1785-ben, népi barokk stílusban épült református templom, Somogy megye egyik legszebb műemléke.


Római katolikus templom - Tab

Cím: 8660 Tab, Ságvári Endre u. 6.

Tab római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Törökkoppány

Cím: Törökkoppány, Szabadság tér

Törökkoppány római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Zala

Cím: Zala
Link: www.zalafalu.hu

Az okiratok az 1278-ban Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt templomát említik meg a községnek. Legközelebb 1748-ban találunk említést róla, amikor tető és boltozat nélkül áll. Hat évvel később a templom egész épületét, a sekrestye nélkül Zichy Ferenc kapitány, helybeli földesúr restauráltatta


Református templom - Bonyhád

Cím: 7150 Bonyhád, Petőfi Sándor u. 14.
Link: www.bonyhad.reformatus.hu
Telefon szám: +36-74 450-909

Bonyhád református temploma 1801-ben épült.


Római katolikus (ferences) templom - Dunaföldvár

Cím: Dunaföldvár

Római katolikus (ferences) templom - Dunaföldvár


Görögkeleti templom- és kolostoregyüttes

Cím: Grábóc
Link: www.szeki.hu

Magyarország egyetlen működő szerb kolostora a Tolnai megyei Grábóc faluban található. Múltja több mint 400 évre nyúlik vissza. 1585-ben a dalmát tengerpart egyik szerb kolostorából, Dragovicból öt szerzetes elindult, hogy a Dél-Dunántúlon korábban megtelepült szerbektől nyert értesülés alapján kolostort alapítson és ellássa a paphiánnyal küzdő hívek lelki szolgálatát. 1619-ben Dragovic összes szerzetese áttelepült Grábócra.


Kurd római katolikus templom a

Cím: 7226 Kurd, Petőfi Sándor u. 17.
Telefon szám: +36-74 385-081

Ma Kurdon a római katolikus templom legfőbb művészettörténeti értékeit azok a Pécsről származó emlékek jelentik, amik 1882 után, a székesegyház átépítése során váltak feleslegessé. Ekkor az egyházmegye több temploma részesült a székesegyház barokk kori berendezéséből. Kurdra három oltár, és a székesegyház szószéke került.


Szentlélek-templom Paks

Cím: Paks, Újtemplom utca

A katolikus hitközség Makovecz Imrét kérte fel 1987-ben egy felépítendő hitoktatási épületre. Az építkezés 1988 májusában kezdődött és 1990 június 03-án felszentelték a Szentlélek templomot.


Belvárosi római katolikus templom - Szekszárd

Cím: 7100 Szekszárd, Béla király tér 9.
Telefon szám: +36-74 510-892
Link: www.plebaniaszekszard.hu

Szekszárd belvárosában a történelmi múltú Béla király téren található Római katolikus Urunk mennybemenetele templom, amely 1802 és 1806 között épült késő barokk stílusban.


Római katolikus plébániatemplom - Bük

Cím: Bük, Petõfi Sándor utca 29.

Római katolikus plébániatemplom - Bük


Nagyboldogasszony kegytemplom Cslldömölk

Cím: 9500 Celldömölk, Koptik Odó u. 9.
Telefon szám: +36-95 420-135
Link: kis-mariacell.uw.hu

1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adták át a Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templomot, melynek tornyai csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom a város központjába épült, közvetlen szomszédságba a Bencés Apátsági épülettel (jelenleg Polgármesteri Hivatal), a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral.


Románkori Szent Mihály templom

Cím: 9764 Csempeszkopács, Rákóczi Ferenc utca 21.
Telefon szám: +36 94/379-678
Link: www.csempeszkopacs.hu
Kapcsolattartó személy: Sümeghi József

Románkori téglatemplomát Kopácson, mesterséges dombra építették. A dombot a kitermelt föld helyén létrejött széles árok vette körül. Helyben égetett téglából építették, melyhez egy korábbi építmény római kori nagy formátumú tégláit is felhasználták, a diadalív északi pillérébe beépítve. A gazdag téglapárkányú keletelt szentély és hajó, a kőből faragott bélletes kapuval, 13. század közepén már állt.Rangos tárgyi emléke a templomnak a barokk oltárkép, levéldíszes keretezésével, függőleges és vízszintes hármas kompozíciójával, a Szentháromsággal és a Szent Családdal. A levéldíszes keretezés tetején áll Szent Mihály szobra. Az oltárképfal 1758-ban már a szentélyben állt. A karzat északi falán id. Dorffmaister István Szentháromság képe az érett Nyugat-Magyarországi barokk korszakát képviseli.


Szent Jakab templom - Hegyhátszentjakab

Cím: Hegyhátszentjakab
Link: www.hegyhatszentjakab.hu

Az Őrség szélén elhelyezkedő Hegyhátszentjakab első okleveles említése 1310-ből származik, nevét templomának védőszentjéről Szent Jakabról kapta. Árpád-kori eredetű műemléktemploma kis dombon épült, a XIII.századi román templomok stílusában, a település súlypontjában. Védőszentje Szent Jakab apostol. Berendezése XVIII. századi. 1738-ban megváltotta az Esterházy-család, a XVIII. század közepére már a Sigray-család a templom kegyura. Gazdag rokokó oltárát Szent Jakab apostol és a Szentháromság faszobrai díszítik. Szépek a templom késő barokk, faragott ereklyetartói is.


Jézus szíve plébániatemplom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg a várkör Fő téri torkolatában
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A Jézus szíve plébániatemplom Kőszegen az egykori Korona kávéház helyére épült, neogótikus stílusban, 1892-1894-ben. Tervezője a bécsi Ludwig Schöne volt, aki a megyeszékhelyen, Szombathelyen is sokat munkálkodott ebben az időben. A csarnoktemplom háromhajós, csonka kereszthajóval. Szentélye sokszög záródású.


Kálvária-templom - Kőszeg
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 9730 Kőszeg, Kálvária domb
Link: www.szepmagyarorszag.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

Kálvária-templom - Kőszeg. A Ludwig Schöne által 1890-ben tervezett 14 stációépület vezet a 393 m magas hegyen álló kápolnához, ami a provinciális barokk építészet talán legszebb hazai temploma. 1729-1734 között épült. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható a www.szepmagyarorszag.hu oldal anyagából.


Szent Imre-templom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 12.
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A templom 1615-1618 között készült el. A templom mai formájában gótizáló, késő reneszánsz épület.


Szent Jakab-templom - Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg, Rajnis József u. 2.
Link: www.koszeg.hu
Telefon szám: +36-94-563-397

A templom (1403-07)a város legszebb műemlékei közé tartozik. Gótikus szentélye,fából készült Madonna-szobra és freskói méltán emelik a város látnivalói élére.


Római katolikus templom - Kőszegszerdahely

Cím: 9725 Kőszegszerdahely, Kossuth u. 41
Link: miserend.hu/?templom=2047
Telefon szám: +36-94 563-397

Kőszegszerdahely római katolikus temploma Árpádkori alapokra épült, 1975-ben lett felújítva


Kisboldogasszony templom - Magyarszecsőd

Cím: 9912 Magyarszecsőd, Jókai út 2.
Link: www.magyarszecsod.hu
Telefon szám: +36-94/422-291
Kapcsolattartó személy: Körmendi plébániahivatal

Az 1242-1260 között felépült a római katolikus templom, amit Kisboldogasszony tiszteletére szenteltek fel. Az egyhajós román stílusú épület téglából készült. A hajóban és a szentélyben található festések a XVII. századból valók. A főoltár XVIII. században készült barokk stílusban. A XIX. században toronnyal bővítették.


Szent Péter templom - Őriszentpéter

Cím: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 17.
Link: mek.niif.hu
Telefon szám: +36-94/428-077
Kapcsolattartó személy: Plébániahivatal

Szent Péter templom - Őriszentpéter. A templom megléte (amit nagyjából 1200-tól vitathatatlan tényként kezelhetünk) ugyanis arról árulkodik, hogy az államalapítás utáni időkben már korán kiemelkedett a szomszédok sorából Őriszentpéter.


Római katolikus templom - Rábatöttös

Cím: Rábatöttös
Link: www.rabatottos.hu
Telefon szám: +36-94/379-068

A Szent Cecília templom ékessége és méltán bemutatható idegenforgalmi és egyházi épülete a községnek.


Szent Erzsébet, ferences templom - Szombathely

Cím: 9700 Szombathely, Savaria tér
Link: www.szombathely.hu

1360-ban az itáliai Szienai János ferences rendtársaival együtt építette fel gótikus stílusban az alapfalaiban még ma is meglévô csarnoktemplomot. Elôtte a középkorban Remete Szent Antal tiszteletére emelt kórháztemplom állt itt, mellette ispotállyal. Az 1630-as években barokk stílusban építették át a templom hajóját, a szentély azonban megmaradt eredeti stílusában, mely napjainkig a város kiemelt gótikus emléke. Egyik mellékoltárán látható a fallal körülvett város legrégebbi képe is. Barokk berendezésébôl említésre méltóak az oltárok és a szószék.


Szent Márton, domonkos templom - Szombathely

Cím: 9700 Szombethely, Szent Márton u.

Szent Márton, domonkos templom - Szombathely


Szent Vid templom - Velem

Cím: 9726 Velem, Szent Vid dűlői hegytető
Telefon szám: +36-94/360-013
Kapcsolattartó személy: Kőszegszerdahelyi plébániahivatal

A hegyen található Szent Vid-templomot, amelynek tornyában 13. századi kerített lőréses alapokat találtak, már a 17. század végén jelzik a források. Egyhajós barokk épületét 1859-ben építették át. Korábban a környék jelentős búcsújáró helye volt.


Római katolikus (Szentháromság) templom Velemér

Cím: Velemér,
Telefon szám: +36-30-448-9276
Kapcsolattartó személy: Szabó Elekné, Velemér, Fő u. 54.
Link: www.velemer.hu

A 13. században épült templom a késő román, kora gótika jegyeit mutatja. A hajdani erődtemplom falait freskók borítják. Az 1300-as években készült mű mára már csak töredékeiben maradt meg, de így is csodálatra méltó. A képeket Aquila János készítette. Szabó Elekné, Velemér, fő u. 54.


Evangélikus templom - Dabrony

Cím: 8485 Dabrony
Link: www.lutheran.hu

Evangélikus templom - Dabrony


Római katolikus templom - Devecser

Cím: 8460 Devecser, Petőfi tér
Link: www.devecser.hu

Devecser város első temploma már az 1550-es évetől kezdve romokban állt a mai római katolikus templom helyén. Az 1700-as években újjászervezett devecseri plébániához 12 környékbeli falu római katolikus lakossága tartozott. 1732-ben súlyos pestisjárvány dühöngött Devecserben, számos embert temettek el ekkor a mai templom helyén. Az első ismert római katolikus plébános Mátéfi István volt.1738 május 15-én szerepelt először az anyakönyvekben. Az Ő idején indult meg a római katolikus templom építése. Elsőnek a szentély épült fel, de a torony is állt már 1740 májusában. A templommal egyidejűleg épült a mögötte elhelyezkedő plébánia ház is.


Nagygannai római katolikus kerektemplom

Cím: 8597 Ganna, Fő utca 37.
Link: www.ganna.hu
Telefon szám: +36-30 304-3362

A római Pantheon kicsinyített mása Charles Moreau tervei alapján készült 1808 és 1818 között. Az altemplom az Esterházy család kriptája az itt található szarkofágok értékes műalkotások.


Római katolikus templom - Magyarpolány

Cím: Magyarpolány

Római katolikus templom - Magyarpolány Magyarpolány műemlék plébániatemplomát az egyesített zirci és heinrichaui (sziléziai) cisztercita apátság építtette Szent László király tiszteletére. A templom 1761-től épült, egyhajós, előreugró homlokzati toronnyal. A torony fedése eredetileg barokk hagymakupola volt, de az 1868-as tűzvész után cserélték ki a mai romantikus toronysisakra.


Ferences Kisboldogasszony templom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Mikes Kelemen u. 2.
Telefon szám: +36-89 313-793
Link: www.papa.hu

Assisi Szent Ferenc követőit, a ferenceseket a Gara-család telepítette Pápára a 15. század közepén.


Római katolikus (bencés) templom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Fő u. 12.
Telefon szám: +36-89 324-105
Link: www.papa.hu

Pápa római katolikus (bencés) temploma 1734-42 között épült.


Római katolikus nagytemplom - Pápa

Cím: 8500 Pápa, Fő tér 11.
Telefon szám: +36-89 324-105

Pápa város nevezetességei közé tartozik a katolikus nagytemplom, amelyet 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr költségén kezdtek el építeni, Fellner Jakab uradalmi építész tervei alapján. Fellner halála után az építkezést Grossmann József vezette. A templom 15 év alatt épült fel. A végleges díszítések elkészülte után, 1795. május 3-án szentelte fel Pierer József püspök.


Római katolikus templom - Somlószőlős

Cím: Somlószőlős

Római katolikus templom - Somlószőlős


Római katolikus templom - Somlóvásárhely

Cím: 8481 Somlóvásárhely,
Link: www.somlovasarhelyplebania.hu

Somlóvásárhely római katolikus temploma (Szent István első vértanú). A barokk templomot 1788 és 1791 között építették.


Becsehely-polai Mindenszentek-templom

Cím: 8866 Becsehely-Pola, Kossuth Lajos u. 210.
Link: www.becsehely.hu
Telefon szám: +36-93 351-020

A polai falurészben található templom a XIII. században épült románstílusban, majd a XV. században átépítették. Hajóját barokkstílusban állították helyre 1716-47 között, de szentélye román maradt. A sekrestye 1965-ben épült. Kép: www.martinus.hu


Római katolikus templom - Becsehely

Cím: 8866 Becsehely, Jókai Mór u. 1.
Link: www.becsehely.hu
Telefon szám: +36-93 351-020
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Kirner Antal Zoltán plébános

Becsehely rokokkó római katolikus temploma ( titulusa Keresztelő Szent János ) 1758-ban épült.


Zalaszentmihályfa temploma

Cím: 8991 Böde-Zalaszentmihályfa között
Link: www.gocsej.celodin.hu/bode.htm
Telefon szám: +36-92/312-157
Kapcsolattartó személy: Zalaegerszeg, Mária Magdolna plébániahivatal

A román stílusú, Szent Mihály tiszteletére szentelt templom 1220 körül épült. Később gótikus stílusban átalakították, majd elpusztult szentélye helyén a XVIII. században újat emeltek, barokk stílusban. A hajón román ablakok vannak.


Ferences kegytemplom - Bucsuszentlászló

Cím: 8925 Búcsúszentlászló, Arany János u. 15.
Link: www.bucsuszentlaszlo.koznet.hu
Telefon szám: +36-92 362-018

A bucsuszentlászlói templomot hazánk legszebb templomai között tartják számon, amely békés nyugalmával százezrek számára adott már lelki erőt és vigasztalást az évszázadok alatt.


Római katolikus templom - Csatár

Cím: Csatár
Link: www.zalaszam.hu/utikonyv/3_2.htm

Római katolikus templom. Román stílusban épült a 13. században, 1738-ban barokk stílusban állították helyre, közelében barokk Nepomuki Szent János szobor és a múlt század elejéről származó feszület. A környéken állt a Márton comes által 1137-ben alapított bencés kolostor, melynek templomát 1149-ben szentelték fel. Ebből a kolostorból került az ausztriai Admontba a középkori magyar kódexművészet egyik legértékesebb alkotása, a Csatári Biblia.


Római katolikus templom - Csesztreg

Cím: Csesztreg, Kossuth u.
Link: www.csesztreg.hu

A csesztregi plébániatemplom részletformái és az épület arányai alapján a 13. század második felében épülhetett. Elsõ írásos említése 1323-ból származik.


Szent Katalin Római katolikus templom - Egervár

Cím: Egervár
Link: www.egervar.hu

A település ma is álló templomának építése - Egervári László nevéhez fűződik,Széchényi Ignác nevéhez kötődik a templom teljes barokk átalakítása 1749 - 1757 között. Ekkor készült szószéke és oltára a magyar barokk művészet kiemelkedő alkotásai.


Gyümölcsoltó Boldogasszony Római Katolikus templom

Cím: Kehida
Link: www.kehkusegyhaz.atw.hu

A templom építéséhez Hertelendy Gábor l747-ben fogott hozzá, felszentelése 1755. április 5-én történt. Eredetileg is Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelték, ezt a titulusát jelenleg is őrzi. A tornya 1807-ben készült el. Berendezése barokk munka, diadalív szerű főoltára az angyali üdvözletet ábrázolja, szobrokkal gazdagon díszített. Tornyában három harang lakik, a legnagyobb közel 4 q súlyú. Részletes egyházműemlék-történeti leírást a templom bejáratnál elhelyezett tájékoztató táblán olvashatnak. Miserend: vasárnap déli 12 óra, búcsú nap: húsvét hétfő. Állandóan látogatható, kulcs Deák F. u. 8. alatt.


Római katolikus (Szent Mihály) templom - Lenti

Cím: Lenti
Link: www.lenti.hu

A főtér közepén álló műemlék jellegű templom egy középkori, Szent György titulusú templom helyén épült, amely 1669 előtt összeomlott. Ekkor a vár bejáratánál fatemplomot emeltek Szent Ferenc tiszteletére. Ez már 1688-ban omlófélben volt, 1690-ben misézni sem lehetett benne. A kőtemplom helyén 1691-ben alapították az új templomot, amely 1698-ra készült el. Szent Mihály tiszteletére szentelték.


Római katolikus templom - Letenye

Cím: Letenye, Szabadság tér 13.
Link: www.templomaink.hu
Telefon szám: +36-93-343-070
Kapcsolattartó személy: Németh Károly

Szapáry Péter építtette 1765-ben. A mellékoltáron Mária-kegykép, Szent István és Szent László szobra, a hajó bal oldalán Szent István korona felajánlása című kép látható. Hegyessisakos tornya a főhomlokzaton emelkedik, szentélye a nyolcszög három oldalával zárul.


Alsóvárosi templom és kolostor - Nagykanizsa

Cím: 8800 Nagykanizsa, Szent Imre u.
Link: www.szentjozsefplebania.hu
Telefon szám: +36-93 787-965

Az alsóvárosi templom, hivatalos nevén Szent József plébániatemplom a város legértékesebb műemléke. 1702-14 között épült a lebontott vár tégláiból a ferencrendi szerzetesek számára. A templom főhajós és egy mellékhajós rendszerű. A falakon és a szentély kupoláján stukkós domborművek, a falak mentén díszes mellékoltárok láthatóak. A szenteltvíztartót eredeti török sírkőből faragták. A főoltár képét C. F. Sambach festette 1770 körül.


Felsővárosi templom - Nagykanizsa

Cím: 8800 Nagykanizsa, Deák tér 4.
Link: tourinformnagykanizsa.hu
Telefon szám: +36-93 313-301

1823-ban a városi tanács határozatot hozott a Felsővárosi templom bővítésére, a hajót négy ölnyivel megnagyobbították és egy kétemeletes tornyot építettek hozzá. Idővel a templom kicsinek bizonyult, ezért 1942-ben a 18. századi részek lebontása után az eredetinél jóval nagyobb alapterületű, kereszthajós, modern részt építettek hozzá, csupán a tornyot hagyták érintetlenül. A templom belső berendezése egyszerű, a tere világos.


Római katolikus templom - Nagykapornak
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 8935 Nagykapornak,
Link: www.nagykapornak.hu

Római katolikus templom. 1170 körül épült, román stílusban. Eredetileg bencés apátsági templom volt, 1566-ig állt fenn a bencés kolostor, mely hiteles hely volt. Sokszor tartották itt a megyei közgyűléseket és a törvényszéket.


Római katolikus templom - Nova

Cím: 8948 Nova,
Link: www.nova.hu

Nova római katolikus temploma.


Római katolikus templom - Salomvár

Cím: Salomvár
Link: www.salomvar.hu

Római Katolikus Műemlék Templom és a hozzá kapcsolódó plébániaház A falu és legértékesebb műemlék templomának története szorosan összekapcsolódik egymással.


Henry Newman templom

Cím: 8357 Sümegcsehi,
Link: www.sumegcsehi.hu

A templom a Szentháromság egy Isten imádására, Názáret misztériumának szemlélésére, John Henry Newman bíboros szentté avatásáért emeltetet az Úr 2005. esztendejében.


Szent Mihály plébániatemplom - Sümegcsehi

Cím: 8357 Sümegcsehi, Kossuth Lajos utca 6.
Link: www.sumegcsehi.hu
Telefon szám: +36-83 374-544

Sümegcsehi római katolikus temploma.


Református templom - Szentgyörgyvölgy

Cím: 8975 Szentgyörgyvölgy,
Link: www.szentgyorgyvolgy.hu

Figyelemre méltó az 1787-ben emelt, festett kazettás mennyezetű református templom.


Szent György katolikus templom - Szentgyörgyvölgy

Cím: 8975 Szentgyörgyvölgy,
Link: www.szentgyorgyvolgy.hu

Katolikus templomát Szent György tiszteletére építették, a falu középkori temploma helyére. A korai templomot a hagyomány 1202-ből származtatja. 2000-ben, nemzetközi zsűri megítélése alapján Európai falu-felújítási különdíjban részesült.


Gyümölcsoltó Boldogasszony templom - Türje

Cím: 8796 Türje, Szabadság tér 20.
Link: www.turje.hu
Telefon szám: +36-83/356-016
Kapcsolattartó személy: Plébániahivatal

A falu legfontosabb nevezetessége a XIII.századi és a török pusztítást követően a XVIII. században ismét felvirágzó premontrei prépostság román stílusú téglából épült plébániatemploma. A legépebben megmaradtak egyike abban a sorban, abban a sorban, amit Ják, Zsámbék, Ócsa, a XIII. század első felében épült legjelentősebb műemlékeink neve fémjelez.


Református templom - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Zárda u. 2.
Telefon szám: +36-92-596-969
Kapcsolattartó személy: Török Zoltán lelkész
Fax szám: +36-92-596-969

Református templom - Zalaegerszeg. A templom az erdélyi építészet hagyományait tükrözi. Érdemes megtekinteni a templom üvegablakait, melyeket a II. világháború idejére eltávolítottak, majd az 1990-es években restaurálva visszahelyeztek. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.


Római katolikus plébániatemplom - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Mindszenty József tér 1.
Telefon szám: +36-92-599-230
Fax szám: +39-92-599-231
Link: www.mariamagdolna.hu

Az 1975-ben Hild-emlékéremmel is kitüntetett megyeszékhely belvárosában sétálva műemlék épületei közül kiemelkedik a Padányi Bíró Márton püspök által építtetett barokk stílusú Mária Magdolna római katolikus plébániatemplom, mely falait Cymball freskói díszítik.


Kiskomáromi római katolikus templom

Cím: Zalakomár

Kiskomáromi római katolikus templom. A műemlék jellegű épület 1772-ben épült. Faragott, gazdag vasalású főkapuja, festett mennyezete különös bájt kölcsönöz az épületnek. A keresztelő medence márvány, címerrel díszített, 1698-ból való. Tetején copf stílusú fedél és szobor található. A templom hajójában kétoldalt vasszerkezetű galéria húzódik, amely 1890 körüli munka. Értékét külön növeli, hogy freskói egy részét Dorffmeister készítette 1781-ben és 1793-ban.


Római katolikus templom (Mindenszentek) - Zalalövő

Cím: 999 Zalalövő, Petőfi u. 100.
Telefon szám: +36-92-371-049
Link: zalalovo.plebania.hu

A plébániától nyugatra, kb. 1 km-re, a Petőfi Sándor utcában található a Zalamindszenti templom, Mindenszentek tiszteletére felszentelve.


Római katolikus templom - Zalaszántó

Cím: Zalaszántó
Link: szentimre.plebania.hu/templomaink/zalaszanto.htm

XIII. századi Szent Kozma és Damján római katolikus templom mely a Balaton-felvidék és Magyarország egyik legszebb román-gótikus stílusú műemléke.


Római katolikus templom - Zalaszentgrót

Cím: 8790 Zalaszentgrót, Templom tér 1.
Telefon szám: +36-83-360-030

Szent Imre római katolikus templom Zalaszentgrót. 1753-58 között épült, részben a kisszentgróti ferences kolostor anyagának felhasználásával. Toronysisakját a múlt század hetvenes éveiben szélvihar döntötte le, akkor egyszerűbb formában állították helyre.


Assisi Szent Ferenc templom - Kapuvár

Cím: 9330 Kapuvár, Kossuth Lajos u. 34.
Telefon szám: +36-96 242-017
Link: www.kapuvar.hu

Kapuvár Assisi Szent Ferenc tiszteletére szentelt temploma 1942-ben épült.


Sarlós Boldog Asszony temploma (Házhely)

Cím: 9330 Kapuvár, Iskola u. 1.
Telefon szám: +36-96 242-602
Link: www.kapuvar.plebania.hu

Kapuvár házhelyi részén Jáky György tervei alapján épült Sarlós Boldog Asszon templom alapkövét 1989 júniusában tették le és Dr. Pápai Lajos győri püspök szentelte fel 1991 szeptember 12-én.


Szent Márton templom - Kópháza

Cím: Kópháza, Nagycenki út mellett
Link: www.kophaza.hu

Szent Márton templom Kópháza.


Szent István Plébánia templom - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk Széchenyi tér
Link: www.nagycenk.hu
Kapcsolattartó személy: Kulcs a mauzóleum gondnokánál!

Nagycenk község kulturális, történelmi és vallási középpontjában, a Széchenyi-tér dél-nyugati magaslatán áll a Szent Istvánról elnevezett plébániatemplom .1860. február 3-án Széchenyi Döblingben fogadta Ybl Miklóst, és megbízta a templom terveinek elkészítésével. Kérte, hogy ".... minden cikornyás díszítményt kizáró, egyszerű, de mégis elég tágas Isten házát..." építsen, és kikötötte, hogy a torony ne a kapuzat fölé, hanem a templom oldalán épüljön. Széchenyi nagyon sietette a tervek elkészítését, de halála miatt már nem láthatta azokat. A templom építésének ügyét özvegye és fia vette kézbe. Az építkezés 1860. augusztus 20-án kezdődött, és a templomot 1864. augusztus 20-án szentelték fel.


Római katolikus templom - Nemeskér

Cím: Nemeskér, Fő u. 47.
Kapcsolattartó személy: Újkéri plébánia
Telefon szám: +36-99-365-221

Nemeskér római katolikus temploma.


Római katolikus (Szent Péter és Pál) templom

Cím: Sopronhorpács
Link: www.sopronhorpacs.hu

Római katolikus (Szent Péter és Pál) templom. Országos viszonylatban is kevés olyan román kori műemlékünk van, amely oly sok építészettörténeti problémát vet fel, mint a sopronhorpácsi római katolikus templom Bár az 1956-1960 évi helyreállítás során sok kérdés tisztázódott, újak is merültek fel, s így jelenleg is akadnak kérdőjelek. A kb. 800 éves templomban, megtalálhatjuk a román, a gót, a barokk és a mostani kor építészeti jegyeit. A templom főkapuzata, alaprajzi elrendezése és az északi fal kiképzése különösen figyelemre méltó: a 13. századi állapotában az épület egyik legjelentősebb falusi templomunk volt.


Római katolikus templom - Kacorlap

Cím: Kacorlak
Link: www.kacorlak.hu

A falu első temploma 1740 körül épült, ennek teteje, kórusa fából volt; az akkori templomot Szent Anna tiszteletére szentelték. 1778-ban már életveszélyesnek tartották. A mai templomot 1875-ben építették. A kisméretű templom szentélye szeletelt, félköríves, északi oldalán keskeny ablakkal; ez későbbi keletű, a sekrestye építésének idejéből. Homlokzati sisakos tornya van. Szűz Mária tiszteletére szentelték fel, a helyiek ehhez kapcsolódóan szeptember elején tartják a Mária-napi búcsút.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner