12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 1016 látnivalóban


Kapy-kúria - Abaújalpár

Cím: Petőfi Sándor u. 42.

Nevezetes műemlék jellegű épülete a Abaújalpáron a Petőfi utcában álló XIX. századi, klasszicista stílusban épült Kapy-kúria, amely a tipikus mezővárosi kúriák közé tartozik. Forrás: www.koh7.hermuz.hu


Bárczay-kastély - Abaújkér

Cím: 3882 Abaújkér, Rákóczi u. 1.
Link: www.borsod-kozoktatas.hu

Bárczay-kastély - Abaújkér. A barokk kastély a 18. század közepén épült. Tervezőjét, építőmesterét a kassai kőművescéh mesterei között kell keresni, éppen úgy, mint az építtető család származási helyén, - a Kassa melletti - Bárca községben korábban épült kastélyoknál. A Bárczayak már a 13. század elejétől több községben birtokosok voltak Abaúj vármegyében, s e kastélyon kívül több más általuk építtetett kastélyt ismerünk. A kastély magántulajdonba került, az új tulajdonos igényesen állíttatta helyre, nem látogatható.


Perczel-kúria - Berzék

Cím: 3575 Berzék, Kossuth L. u. 33.
Link: berzek.mindenkilapja.hu

A XVIII. században épült, majd a XIX. században klasszicista elemekkel bővített Perczel kúria ma is a család birtokában van.


Potoczky-kúria Berzék

Cím: 3575 Berzék, Petőfi S. u. 38.
Link: berzek.mindenkilapja.hu

A Potoczky család leszármazottja Németh Marika operett-primadonna aki a tulajdonában lévő 1823-ban klasszicista stílusban épült udvarházat a községnek adományozta. Jelenleg itt működik a Polgármesteri Hivatal.


Sturmann kastély - Csernely

Cím: 3648 Csernely - Táncsics utca 20
Telefon szám: +36-48 440-011

A műemlék együttes a község központjában a főútvonal mellett található, a főépület mellett istálló és magtár található. A kúriát a Sturman család épitette a XVIII. században. Az eredetileg barokk stilusban megépitett kastély ma felújitva üresen áll.


A Vay-kastély - Dubicsány

Cím: 3635 Dubicsány, Kossuth Lajos út 55.
Telefon szám: +36 48 432 663
Link: www.dubicsany.hu

Dubicsány legfőbb nevezetessége a kastély, melyet a Vay család építtetett a XVIII. század derekán, majd a bécsi bankárcsaládból származó Barta Arnold tulajdonába került. Ő igényei szerint építtették át az épületet a XX. század elején. Jelenleg panzióként üzemel, a Borsod Volán tulajdona.


Bárczay-Patay kúria - Göncruszka

Cím: Göncruszka,
Link: www.goncruszka.net

A Bárczay-Patay kúria, amely a Petőfi és Kazinczy utca torkolatától balra található, 1777-ben épült barokk stílusban. A kúria névadója a korábbi birtokos Bárczay János abaúji főispán, aki 1596-ban házasság révén került Göncruszkára.A később leégett kúriát Patay Etelka építtette újjá a19. században, mely során a kúria klasszicista jegyekkel bővült. A földszintes, háromtraktusos épület ablakkeretei copf stílusúak. A kúriához tartozik még egy közel 1,5 hektáros terület. Az épület 2006-ban lett teljesen felújítva, komfortosítva, parkosítva. Jelenleg Művelődési Házként funkcionál.


Kornis-Kazinczy kúria

Cím: 3894 Göncruszka, Kazinczy u. 28.
Link: www.goncruszka.net

Göncruszkán található még az egykori Kornis-Kazinczy kúria. Itt élt férjével Krajnyik József kassai táblabíróval Kazinczy Klára, az író-nyelvújító Kazinczy Ferenc egyik testvére. Maga az író is sokszor megfordult a házban.


Péchy-kúria Kázsmárk

Cím: 3831 Kázsmárk, Hegyalja út 4.
Link: www.pechy-de-pechujfalu.hu

A Péchy-kúria 1802-ben épült, klasszicizáló késő barokk stílusban.


Pallavicini-kastély - Kurityán

Cím: 3732 Kurityán
Link: www.kurityan.hu

Kurityán település központjában található az egykori Pallavicini-kastély. A kastély 1830 körül épült klasszicista stílusban, melyet később eklektikus stílusban átalakítottak. Az épület ma gyermeknevelő otthonként működik.


Volt Bárczay-kastély - Pere

Cím: Pere, Rákóczi u. 1.

A falu műemlék jellegű épülete a Rákóczi utcában álló Bárczay-kastély, amely 1830 körül épült. Ma a polgármesteri hivatal működik benne.


Csoma-Farkas kúria Rásonysápberencs

Cím: Rásonysápberencs
Link: www.muemlekem.hu/muemlek?id=3052

Rásonysápberencs közepén egy parkban áll a barokk eredetű klasszicista Csoma-Farkas kúria. Az 1800-as években a Csoma családnak van itt nagyobb birtoka, melyet később a családba nősült Farkasfalvi Farkas Géza örökölt.


Erdődy-féle vadászkastély

Cím: 3572 Sajólád, Gyömrőpuszta
Link: www.sajolad.hu

A kastély és környezete jelenlegi állapotában nem látogatható.


Hőnig kastéy - Szalaszend

Cím: Szalaszend,
Link: www.szalaszend.hu

Szalaszenden található a későbarokk stílusban épült, 18. század végén átalakított Hönig kastély. A kastély a 18. század végi átalakításakor nyerte el jelenlegi formáját. A kastélyt a Henkey-Hőnig, majd ezután a Külkey család lakja. Utcai homlokzatában a kosáríves, beüvegezett tornác válik hangsúlyossá. A kastélyban fiókos kolostorboltozatok fedik le a helyiségeket. A kastély ma a falu polgármesteri hivatalaként és művelődési házaként, illetve helyi könyvtárként működik.


Rákóczi kastély - Tolcsva

Cím: Tolcsva, Kossuth u. 63.
Link: www.kastelyutak.hu

Tolcsván található a Rákóczi kastély, az egykori „Királyudvar” épülete. A kastély a 17. század jellegzetes korabarokk stílusában épült Lorántffy Zsuzsanna egykori udvarháza. A manzárdtetős épület főhomlokzatán korabarokk festett homlokzat architektúra található. A műemléket 1960-ban helyreállították és 1972-től a Szőlészeti és Borászati Múzeumnak ad helyet


Lónyai-kastély Vilmány

Cím: Vilmány
Link: www.vilmany.hu

Lónyai-kastély Vilmány. Az épület reprezentatív környezetben található. A központi épületet, a Kastélyt hatalmas park övezi, mely ízlésesen parkosított. A több mint egy hektáron található épület és kiszolgáló helyiségei valamint melléképületei jelenleg magántulajdonban van.


Romantikus kúria Zsujtán

Cím: 3897 Zsujta,
Link: www.zsujta.hu

A kis falunkat Zsujtát a 18. században kisnemesek lakták, több gyönyörű kúria árulkodik róla. Az egyik legszebb (legarányosabb) épületet 1883-ban Dr. Nagymáthé István, köz- és váltóügyvéd építette a családjának. A ház udvarán áll a település XII. századból százmazó református temploma. Nem látogatható.


Huszár kastély Bernecebaráti

Cím: Bernecebaráti
Link: www.bernecebarati.hu

Bernece és Baráti települések 1521-től mintegy két évszázadig az esztergomi kanonok birtokában voltak, majd az 1700-as években kerültek a Garamszentkeresztről származó Huszár-család tulajdonába, mely időszakról tanúskodik a barokk stílusban épült kastély. Huszár József (született 1739 meghalt 1816) királyi tanácsos volt és az esztergomi érseki birtokból Baráti helységet nyerte adományul. Ettől kezdve a család a Baráti előnevet vette fel. Az államosított kastélyban 1945 után iskolát rendeztek be, majd az új iskola épületének megépítése után gyermekotthon működött benne, jelenleg üresen áll.


Orosdy kastély - Pilisszántó

Cím: Pilisszántó
Link: www.pilisszanto.hu
Telefon szám: +36-1 264-5744

Az 1900-as évek elején épült a Pilis hegy lábánál az Orosdy kastély, amely ma ifjúsági szálláshelyként üzemel.


Barcza-kastély Pusztazámor

Cím: Pusztazámor
Link: www.pusztazamor.hu

A faluhatártól kb. fél kilométernyire a főút baloldalán található a község legnagyobb területű nevezetessége, a valószínűleg XVIII. században épült Barcza-kastély. A fennállása alatt többször is átalakított, mai formájában eklektikus stílusú épület az azt körülvevő 3 hektáros arborétum jellegű ősparkban helyezkedik el a Zámori-patak jobboldalán.


Muslay-kastély Rád

Cím: Rád, Rákóczi utca 1

 
Rád település nevezetességei között találjuk a műemléki védettség alatt álló Muslay kastélyt.


Muslay-Toperczer-kúria Rád

Cím: Rád,

 
Muslay-Toperczer-kúria. A földszinten, a téglalap alaprajzú épületben ma könyvtár működik.


Zsille-Kúria - Tápióbicske

Cím: 2764 Tápióbicske, Nagykátai út 7.
Link: www.tapiobicske.hu

Volt Zsille-kúria, késő klasszicista, 1840. Ma egészségház és lakás.


Andrássy-kastély Tóalmás

Cím: Tóalmás

A Millennium méltó megünneplésére készülve 1894-95-ben építtette Wahrmann Renáta az ún. Bócz-kertben ma is álló fényűző 50 szobás eklektikus stílusú kastélyt, Ybl Lajos tervei alapján. 1989-től az Amerikában létrehozott, Magyarországon is működő WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány az épület tulajdonosa.


Turai Schossberger Kastély

Cím: 2194 Tura, Park út 37.
Telefon szám: +36-30 625 61 39
Kapcsolattartó személy: Tordai Anna
Link: www.turaikastely.hu

A változatos tömegű, festői megjelenésű egyemeletes épület meredek, magas tetőivel, kupoláival a francia reneszánsz kastélyokra emlékeztet. A kastély külső megjelenése az építés óta nem módosult, 1958 óta műemléki védettség alatt áll. Külön figyelmet érdemel: a tetőt borító természetes pala, mely eredeti francia pala; és az épület festőiségét adó magas téglakémények, kovácsoltvas díszrácsok, tornyok, díszbádog csúcsdíszek, tetőablakok.


Vadászkastély - Valkó

Cím: 2114 Valkó, Külterület
Telefon szám: +36/28/483-123

 
A Valkói erdőkbe a Vadászkastély nagy látogatottságának örvend a hazai és külföldi vadászok körében.


Gyulai-Gaál kastély Baté

Cím: Baté
Link: www.bate.hu

Beté szívében fekvő Gyulai-Gaál kastély, amely a II. világháború előtt nagy és gondosan ápolt park közepén állt, ma múzeumi műtárgyak raktárépülete. A kastélyt 1796-ban, copf stílusban építette Gyulai-Gaál Kristóf, aki Somogy megye főispánja volt a XVIII. század végéig.


A megyefai Jeszenszky kastély - Bükkösd

Cím: Bükkösd
Link: www.bukkosd.hu

Az õsi kastélyt 1788-ban Jeszenszky Antal építtette . A kastélyt az õ leszármazottjai , örökösei bírták az államosításig. Az idõk során többször is átépítették, melynek eredményeképpen tovább bõvült. 1790-ben egy tűzvész során a kastélyt Jeszenszky Antal ismét felépíttette. Jelentõs a XIX.sz. elsõ felében Jeszenszky Nepomuki János kastélyfelújítási munkálatai is, melyek során belsõ átalakításokat végeztek, elsõsorban az ÉK-i szárnyban. A 200 éves kastély gazdára vár.


Petrovszky-, később Jeszenszky-kastély - Bükkösd

Cím: Bükkösd
Link: www.bukkosd.hu

A műemléki védelem alatt álló, U alakú épületet Baranya megye legelegánsabb homlokzatú barokk kastélyaként tartják számon. Tervezője Fischer von Erlach, Mária Terézia híres építésze volt. A katély magán tulajdonba van.


Fodor-kúria - Drávafok

Cím: 7964 Drávafok,
Link: www.dravafok.hu
Telefon szám: +36-72-329-897

A Fodor-kúria napjainkban az Ormánsági Szabadiskola központja.


Nádassy kastély - ma Boróka Szociális Otthon

Cím: 7681 Helesfa
Link: www.helesfa.hu

A XVIII. században épült a Nádosyak kastélya, amelyet egy 20 holdas park vesz körül. Itt sétálva számos ritkasággal találkozhat az idelátogató, a park természetvédelmi terület. A kastély ma a megyei közgyűlés által fenntartott szociális otthon.


Kajdacsy-kastély Hidas

Cím: 7696 Hidas,
Link: www.hidas.hu

Az egykori birtokos, a Kajdacsy család emeletes klasszicista kastélya 1820 körül épült.


Országh-kastély Magyartelek

Cím: Magyartelek

Országh-kastély - klasszicista stílusban épült. A falu körüli földek egykori tulajdonosának kastélya és a körülötte lévő park szép fáival áll helyi védelem alatt.


Stephaich - Nádasy kúria Görösgalpuszta

Cím: Görösgalpuszta (Nemeske)

 
Görösgalpuszta a későbbi évek során Stephaics Ferenc és Nádasdy Elek földbirtokosok tulajdonát képezte, e két családnevét viseli Görösgalpuszta területén található a 13. században épült hajdani kúria.


Perczel-kastély - Rózsafa

Cím: 7914 Rózsafa, Bodorfapuszta
Link: www.delzselic.hu

A bodorfapusztai Perczel-kastély, amelyet később a XIX. században klasszicista stílusban átépítettek.


Egykori Sauska kastély

Cím: Somberek
Link: www.somberek.hu

Településünk földjeinek legnagyobb része a 18. századtól az 1940-ig a cseh származású Sauska nemesi család tulajdonában volt. Az egykori Sauska kastély, a hozzátartozó szép parkkal, ma időseket gondozó és ellátó Szociális Otthon.


Biedermann kastély - Szentegát

Cím: Szentegát
Link: www.szentegat.hu

Szentegát település középpontjában helyezkedik el a mára már magántulajdonba került Biedermann kastély.


Weinckheim-kúria - Pusztaszőlős

Cím: Pusztaszőlős - Kaszaper
Link: programtippek.hu

Megmentették a lebontástól és a pusztulástól a régi Weinckheim-kúriát, ahol 2004. nyarára 14 férőhelyes szociális otthon létesült.


Károlyi – Berchtold Kastély Árpádhalom

Cím: 6623 Árpádhalom, Árpád u. 1.
Link: www.arpadhalom.hu

Berchtold Lipótné az 1890-es évek közepén vette kézbe, az árpádhalmi gazdaság irányítását. A kastély 1897–1898 folyamán historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban építette, a 23 holdas erdő közepén. Az épület központi része földszintes, oldalszárnya emeletes, udvari traktusán íves kiképzésű, oszlopos, födött terasszal. Az épület ma művelődési ház, iskola és könyvtár.


Károlyi-kastély - Derekegyház

Cím: 6621 Derekegyház, Köztársaság tér 9.

1765-től a település a gróf Károlyi család birtoka lett, akik Egy imopozáns barokk-copf stílusú kastélyt építettek. Jelenleg szociális otthon az épület, amely a hozzátartozó parkkal együtt műemlékvédelmi jelentőségű. A XX.Század elején a báró Weis-Manfréd örökrsök birtoloták a kastélyt, akik 1932-ben manzárd emeletet építettek rá. Jelenleg hasznosítása miatt csak részben látogatható.


Szőgyény-Marich kúria - Csór

Cím: Csór
Link: www.csor.hu

Sokan itt nálunk Csóron csak "kastélyként" ismerik, holott a pontos megnevezése kúria. A jelenleg kétszintes épület építtetője valószínűsíthetően a Marich család lehetett valamikor a XVIII. század második felében.


Kastély Iszkaszentgyörgy

Cím: Iszkaszentgyörgy
Link: www.iszkaszentgyorgy.hu

A kastély legrégebbi részét Amadé Antal építtette. 1800-ban a kastély a Bajzáthok tulajdonába került, akik 1820-ban jelentős építkezésekbe fogtak. A Bajzáth-kastély falfestményeit néhány éve restaurálták, s ezek időnként megtekinthetőek. A kastély ezen területét jelenleg nem használják, bár néha egy-egy kiállítást tartanak itt.


Jankovich Kúria Rácalmás

Cím: 2459 Rácalmás, Jankovich köz 1-7.
Link: www.jankovichkuria.hu
Telefon szám: +3625-440-020; +3630 632-2683
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Jankovich-kúria Konferencia -és Rendezvényközpontunk, mely Rácalmáson található, festői környezetben 7 teremmel (összesen mintegy 500 m2 területen) várja mindazokat, akik ideális helyszínt keresnek konferenciák, szakmai tréningek, esküvők, fogadások számára.


Modrovich – Bay kúria

Cím: 2459 Rácalmás,

A ma már magántulajdonban lévő Modrovich-Bay-kúria egyike a falu legimpozánsabb épületeinek. Pompás külseje kitűnő fekvéssel párosul; a kúriából nyíló látvány a Dunával és a Duna-Tisza közével páratlan élményt nyújt. A kúria 1840 körül épült, későklasszicista vonásai: például a két pillér és oszlop által tartott timpanonos portikuszok elől és az épület hátulján valamint az épületet körbeölelő kert főúri hangulatot árasztanak.


Zichy Kastély - Sárszentmihály

Cím: Sárszentmihály
Telefon szám: +36 22 44 55 49
Link: www.zichykastely.hu

A Zichy grófok 1900 körül építették fel Sárszentmihályon második kastélyukat. 2000-ben boldog Apor Vilmos tiszteletére Dr Takács Nándor székesfehérvári megyés-püspök kápolnát szentelt a parkban. Új tulajdonosa teljesen felújítatta. Látogatás csoportoknak, rendezvények: esküvő, keresztelő, fogadások előzetes bejelentkezéssel.


Zichy kastély és parkja Soponya

Cím: Soponya
Link: www.soponya.gportal.hu

A Zichy család kastélya az 1740-es években épült. A kastélyhoz egy 47 hektáros angolpark tartozik, ami eléggé elhanyagolt állapotban van. Az épületben 1959-1999. között gyermekotthon működött. Jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság befektetőket keres az épületegyüttes hasznosítására. A kastély nem látogatható!


Zichy-kastély Vajta

Cím: 7041 Vajta
Link: www.vajta.hu

A Zichy grófok 1650-ben szerezték meg a vajtai uradalmat, ahol - a család egy kisebb méretű, korábban épült kúriája útán építették a kastélyt. Az 1900-as évek elején a Zichy család az öt leggazdagabb nemesi család közé tartozott Magyarországon, több mint harminc magánbirtokkal rendelkezett. Pollack Mihály 1815. évi klasszicista terve alapján Havel Lipót és Schmidt Miksa építette Zichy Aladár gróf megrendelésére 1923-ban a kastélyt, amely később gyermeküdülő lett, majd oktatási intézmény kapott itt helyet. A Calvary Chapel (Golgota Keresztény Gyülekezet) 2000-ben vásárolta meg, hogy a Kelet Európaiak számára is elérhető Biblia iskolát alapítson benne. Elkezdődött a vallási főiskola kialakítása. www.ccbce.com


Gschwindt-kastély - Velence

Cím: Velence

Jelenleg nem látogatható.


Szeleczky-kastély - Boconád

Cím: 3368 Boconád, Szabadság tér 14.
Telefon szám: +36-36-584-006

A Szeleczky család barokk kastélya 1760-ban épült fel. Előcsarnokában az építéskor készült, nagyon szép rokokó falképek láthatók ma is. Az épület ma iskola.


Fajzatpusztai kúria - Gyöngyöstarján

Cím: Gyöngyöstarján, Fajzatpuszta
Link: www.gyongyostarjan.hu

A Fajzatpusztai kúria és a park magántulajdonban van, így történelmi értékeit gazdái óvják és őrzik. A 12 szobából álló épület berendezéseinek többsége a XIX. századból való. A festői szépségű kúriában az 1980-as években forgatták a Vadon című filmet, melynek során szinte minden bútordarabot megmozgattak. A kastélyban lakó tulajdonos elmondása alapján a berendezés ma eredeti állapotában található. Az épületet csodálatos angolpark veszi körül, melyben óriási vadgesztenye-, feketedió-, és nyárfák, valamint csertölgyek és fákká nőtt virginiai borókák találhatók, melyek védetté nyilvánítása ritkaságuk és öregségük miatt feltétlenül indokolt.


Kristály kastély - Hatvan

Cím: 3000 Hatvan, Boldogi út 1.

A kastélyt 1906-ban építette az egyik jelentős hatvani Deutsch család. Később az épület óvodaként működött, a konzervgyár és a cukorgyár művelődési otthona volt.


Mlinkó kastély - Hevesvezekény

Cím: Hevesvezekény
Link: www.hevesvezekeny.hu

A Szalgháry kastélytól mintegy 50 méterre találjuk az egykor postaként, valamint vendéglátóipari egységként működő épületet. Jelenleg lezárva, üresen omladozik.


Csikós–Kovács-kúria - Mónosbél

Cím: Mónosbél, Béke u. 30.

A 19. században kedvelt pihenőhellyé vált Mónosbél, két kúria is épült ide ebben az időszakban.


Brezovay Kastély - Nagyréde


1770 - 1800 között épült klasszicista stílusban.


Fay Kastély - Nagyréde


Földszintes, tornácos, klasszicista épület barokk maggal. Az épület eredeti, a 18. század közepe táján épült magja téglalap alapú, az oldalrizalitok és a tornác a 19. század elején épültek hozzá.


Földváry Kastély - Nagyréde


Magas dombon álló, földszintes, klasszicista kúria-épület a 19. század első feléből. U alakú alaprajzú, később hozzáépített kilépő, négyoszlopos, oromzatos középtornáccal, a déli hosszoldalon hatoszlopos tornáccal.


Géczy-kúria

Cím: Kisbagyon
Link: www.kisbagyon.hu

Géczy Dénes úri lakja 1852-ben épült. Ma itt működik a község polgármesteri hivatala, illetve a Faluház és a könyvtár. A Faluház kertjében található a hősi emlékmű, amelyet a település lakói emeltek a háborúban elesetteknek.


Ráday-kastély

Cím: 3188 Ludányhalászi Rákóczi út 71-73.
Link: www.ludanyhalaszi.hu

A kastély építését Ráday Pál középbirtokos, művelt, több nyelven kifogástalanul beszélő nemes kezdte el 1700-ban. Rádayt a Nógrádi rendek 23 évesen választották meg jegyzőjüknek. A nemes 1703-ban Rákóczinak esküdött fel, belső titkára is lett. Az épület egyemeletes klasszicista lakóház, napjainkban szociális otthon. 50 hektáros kertje védett terület, a Bükki Nemzeti Park felügyelete alatt áll. A kastély és kertje engedéllyel látogatható.


Révay-kúria - Szátok

Cím: Szátok, Kossuth u. 106-108.

A Dobordali-patak partján áll, a XVII. században építették. Többször átalakították. Falai közt megyei intézmény, a Százszorszép nevet viselő Általános Iskola és Diákotthon működik.


Simonyi-kastély (régi vármegyeháza)

Cím: Szügy, Rákóczi u. 99-103.

A XVIII. század közepétől 1790-ig Szügyben tartotta törvényszékeit a vármegye, tehát ez a falu volt Nógrád megye székhelye. A közgyűlések színhelyéül az egykori Kubinyi-kastély szolgált, ami azonban az idők során elpusztult – egyes vélemények szerint tűzvész rombolta le. Azonban teljes szépségében megmaradt az 1750 táján épített két barokk őrtorony, amely emeletes manzárdtetős épület, és a közöttük lévő oromzatos kapuval hangsúlyozott, lőréses kőkapuzat. Az 1980-as években a helyi közösségi vezetésével feltárták a volt vármegyeháza alapjait, amely ma megtekinthető a mai modern általános iskola épülete előtt.


Frideczky-kúria

Cím: Tereske, Kossuth u.
Link: www.retsagkisterseg.hu

A klasszicista stílusú, 1830-ban épült Frideczky-kúria földszintes, hat tengelyes, négyoszlopos, oromzatos középrészű épület. Madách ellen felségárulás, szervezkedés vádjával indított perben Frideczky Lajost – aki egy ideig Görgey mellett segédkezet – ki is hallgatták. Jelenleg nem látogatható.


Dessewffy-Bánffy kúria

Cím: 2688 Vanyarc, Madách Imre utca
Link: www.vanyarc.hu

A Dessewffy-Bánffy kúria 1830 körül épült klasszicista stílusban. A kúria ma magántulajdon, nem látogatható.


Festetics-Inkey kastély

Cím: Alsóbogát,
Link: www.alsobogat.hu

1853 körül klasszicista stílusban - a jelenlegi állapot szerint - épített, magánkézben lévő műemlékünk, a község legjelentősebb látnivalója és címerének egyik fő eleme, a Festetics - Inkey kastély.


Prinke kastély - Helytörténeti Gyűjtemény Babócsa

Cím: Babócsa
Link: www.babocsa.hu

Napjainkban az említett egykori vártól délnyugatra áll a Prinke-kastély. Az épület 1983-ig általános iskolaként működött, majd a Babócsáért Egyesület Helytörténeti Gyűjteményként nyílvántartott, úgynevezett falumúzeumot hozott létre a termeiben.


Festetics-kastély - Berzence

Cím: 7516 Berzence, Szabadság tér 17
Link: www.berzenceszoci.hu

Festetics-kastély, Berzence A XVIII. században, barokk stílusban épült, műemlék jellegű Festetics-kastély ma szociális betegotthonként működik.


Márffy kúria - Hencse

Cím: 7532 Hencse, Kossuth L. u. 1-3
Link: www.europeanlakes.com
Telefon szám: +36 30 516-1488
Fax szám: +36 82 481-248

A kúria a 1813-15 között épült klasszicista stílusban. Tulajdonosa a környék birtokosa, a Márffy család volt egészen a II. világháború végéig. A kastély parkját a XIX. század végén Márffy Béla alakította ki, számos faritkaság található benne. Az egykori földesúr leszármazottai ma is szívesen visszatérnek Hencsébe, tartják a kapcsolatot a falu lakóival. Mai tulajdonosa magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó golfcentrumot épített ki Hencsén, ahová a világ számos országából jönnek a sport szerelmesei.


Maár-kastély - Kercseliget

Cím: 7256 Kercseliget,

 
A Maár kastély műemlék jellegű épület az 1800-as évek elején épült klasszicista stílusban.


Sárközy-kúria Kisasszond

Cím: Kisasszond
Link: www.civertan.hu/legifoto/galery_image.php?id=16592

Sárközy-kúria – A parkkal övezett Sárközy kastély eredetileg barokk stílusban épült, majd a 19. század elején bővítették, s klasszicista stílusban építették át. A megye egyik legszebb helyreállított műemléke ma magántulajdonban van nem látogatható.


Zichy kastély - Nágocs

Cím: Nágocs, Ady Endre utca 15.

A Zichy család barokk stílusú kastélya 1714-ben épült meg majd az 1830-as években a földbirtokos emeletet építtetett a kúriára, és klasszicista stílusban átalakította. A kastély értéke volt többek között könyvtára is, amely 1945 után elkallódott, sorsa ismeretlen. Maga az épület is több használó kezébe került. Volt itt iskola, tsz-iroda, orvosi rendelő, gyermekotthon, közben az épület külső és belső állaga egyre romlott. forrás és fotó: www.geocaching.hu


Perczel-kastély - Somogybükkösd

Cím: Somogybükkös, Bodorfapuszta
Link: muemlekem.hu/muemlek?id=1902

A falu központjában álló kastély és kúria ad helyet a nemrég felújított Perczel-pincének, a könyvtárnak, teleház– ifjúsági klubnak, az orvosi rendelőnek is.


Véssey-kastély, katélypark

Cím: 8734 Somogyzsitfa-Szőcsénypuszta Ady E. u. 8.
Link: www.somogyzsitfa.hu

A Véssey-kastély Parkja csodálatos élményt nyújt. A bejáratnál jobbról és balról is jegenyefák fogadnak. Szemben a 120-130 éves hársfasor a tanműhelyek felé vezet, de közben fiatal tölgyfákat veszünk észre


Tallián kastély Szabás

Cím: Szabás
Link: szabassportegyesulet.5mp.eu

A falunak több birtokosa volt az elmúlt évszázadokban. A legutolsó birtokos a Tallián család, kik közül Tallián János az 1800-as évek derekán felépítette kastélyát, ahol boldog családi életet élt, gyarapította birtokait és fejlesztette gazdaságát. A 20. század elején két téglagyár és egy gőzmalom adott a helybélieknek munkát. A kastélyt a második világháború utáni államosítások után 1955-ig magtárként és terménytárolóként használták. Mára a múltból megmaradt építészeti emlékeket társadalmi és gyógyászati célra hasznosítják.


Egykori Svastics-Kladnigg kastély

Cím: Szentgáloskér
Link: www.xn--kastly-szentgloskr-bsb4moa.hu

Településkép szempontjából meghatározó védett épületről van szó, a kastély Somogy megye magas eszmei értékű épülete. A Szentgáloskéri Svastics-Kladnigg Kastélyt még néhány éve önkormányzati feladatok ellátására használták és szövetkezeti irodaközpontként funkcionált. Hasonlóan a Mernyei Kastélyhoz, mostani állapotában nem hasznosítható, felújításra szorul. Jelenleg üresen áll, balesetveszélyes, és lepusztulófélben van. A kastélyépületet növényféleségekben gazdag kastélypark öleli körbe, valamint a közvetlen környezetében található több épület, melyek egy része balesetveszélyes.


Komoróczi kúria - Hodász

Cím: 4334 Hodász,
Link: www.hodasz.hu

 
Komoróczi kúria (Kisnemesi kúria) Lakóépület, valószínűleg XVIII. századi kisnemesi kúria, udvarház,. Homlokzatai részben megőrizték az egykori barokk elemeket. Erősen átépítve.


Kende-kúria - Nagyar

Cím: 4922 Nagyar , Petőfi u. 1.
Link: www.nagyar.hu
Telefon szám: +36-44 364-122

A három oldalról oszlopos tornáccal körülvett Kende Zsigmond-féle kúria klasszicista stílusban épült a XIX. század első felében. Mára felújították.


Apponyi Kiskastély - Medina

Cím: 7057 Medina, Rákóczi F. u. 21
Link: www.apponyi-kastely.hu
Telefon szám: +36-30 860-9564

Az M6-os autópályától 6 km-re fekszik az aprócska tolna megyei község, Medina. A domboldalon fekvő falu határában épült későklasszicista Apponyi Kiskastély a környező természetvédelmi területre tekint. A kastélyszálló kifejezés szegényes, nem fedi a valóságot, mert légköre családias, gondoskodó …mint a Nagymamánál volt vidéken. Szemet-lelket gyönyörködtető nyugalom szigete. 3 hektáros parkja szinte a Sióig fut.


Eszterházy kastély

Cím: 7193 Regöly-Majsapuszta
Telefon szám: +36-74/502-046

 
Az Eszterházy család egykori kastélya, amely a Regöllyel egybeépült Majsapusztán áll, ma rehabilitációs intézet


Csapó-kastély

Cím: Tengelic , Középtengelic
Link: hantos.uw.hu

Csapó Dániel 1819-20-ban építteti fel a kastélyát, aminek terveit Pollack Mihály készítette el. Csapó pesti üzleti és kereskedelmi kapcsolatai révén kerül kapcsolatba a nagy mesterrel, aki például lovakat is vásárolt Tengelicről. Ez a szerény méretű épület lesz Tolna az első klasszicista világi épülete, és így mintát is szolgáltat majd a később épülő kúriáknak.


Gindly-Benyovszky-kastély

Cím: Felsőtengelic
Link: hantos.uw.hu

Felsőtengelic lehetett egykoron a Gindly család egyik első központja. A XVIII. században épült kis barokk kastélyt a XIX. század elején klasszicista stílusban átépítették. A Gindly család XIX. század végi kihalása után a Benyovszky családé lett a kastély. A kastély parkja védett, számos növénykülönlegesség és ritka madárfaj megtalálható benne. Ma alkotóház.


Gindy-Benyovszky-kúria

Cím: 7054 Alsótengelic,
Link: hantos.uw.hu

Késõ klasszicista stílusban épült 1840 körül, ma Szakosított Idõsek Otthona.


Széchenyi-kastély Gencsapáti

Cím: Gencsapáti
Link: www.gencsapati.hu

A kastélyt az 1820-as években építtette a Széchenyi család klasszicista stílusban, majd a század végén átalakították és kibővítették eklektikus stílusban. A kastély körül szép állományú arborétum fekszik. A park kialakítása a fák kora alapján a múlt század elejére tehető. Egyes fái -főleg a tölgyek- a többi Vas megyei parkhoz hasonlóan a hajdani ártéri erdők maradványa (erre jó bizonyíték az 5-600 évesnek tartott kocsányos tölgy). A park fénykorát Széchenyi Dezső idején élte (a századfordulón), ebben az időben nyerte el a park jelenlegi arculatát. A parkban a hazai őshonos fajokon kívül számos platán, egzotikus fenyő (pl.: mamutfenyő, Kolorádó fenyő), örökzöld rhododendron található. A park területe 1980 óta megyeileg védett, mint gyermekintézmény csak engedéllyel látogatható.


Minnich-kastély

Cím: 9511 Kemenesmihályfa,

A kastélyban először általános iskolát, majd később óvodát és napköziotthont helyeztek el, jelenleg is ezt a célt szolgálja. A kastélyparkban több vadgesztenyefa és egy kolorádófenyő még látható.


Vidos-kúria (ősi Vidos-kastély)

Cím: 9511 Kemenesmihályfa,

Magántulajdonban van, nem látogatható.


Volt Széchenyi kastély - Peresznye

Cím: Peresznye
Link: peresznye.info

Peresznyén a volt Széchenyi kastély 1727-ben épült barokk stílusban, átalakítása eklektikus stílusban 1880-ban történt. Jelenleg szociális otthonként működik.


Bertha kúria - Rábahídvég

Cím: 9777 Rábahídvég,
Link: www.kormend.hu

Bertha kúria - Rábahídvég


Stirling-villa - Velem

Cím: 9726 Velem, Rákóczi út 96.

A Stirling-villában helyezték el a miniszterelnökséget, őrizték a koronát 1944. december 29. és 1945. március 19. között. (Emlékhelye megtekinthető) 1944. december 24-én pedig itt tartották az utolsó országgyűlést. Foto: www.naturpark.hu


Bezerédy-kastély Kisgörbő

Cím: Kisgörbő

Kisgörbő nevezetessége a XVIII. század második felében emelt földszintes épület a Bezerédy kúria. Magántulajdonban van, nem látogatható.


Teleki kastély - Pölöske

Cím: Pölöske
Link: www.poloske.hu

Teleki kastély - Pölöske. A Széchenyi család tulajdonába került az egész terület a török hódoltság után. A vár köveiből építették a 18. században a földszintes egyszerű falusi barokk kastélyt, és két hatalmas emeletes lekontyolt tetőzettel a magtárakat, továbbá az útszéli kis kápolnát és a volt hatalmas kancaistállót. Széchenyinek nem volt fiúgyermeke, ezért leánya férje, Teleki gróf vette át a birtokot és a vár környékének rétjeit. A hadsereg lovait itt nevelték. A kastély épületét jelenleg az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet Fajtakísérleti Állomás használja.


Pálffy kúria - Pölöskefő

Cím: 8773 Pölöskefő, Ady u. 18.
Link: poloskefo.nagykar.hu
Telefon szám: +36-93 391101

A település egyik legjelentősebb épülete a Pálffy-kúria, ami jelenleg faluházként működik.


Dőry-kastély - Jobaháza

Cím: Jobaháza
Link: www.jobahaza.hu

Jobaháza látnivalója a volt Dőry-kastély, amely most szociális otthon.


Széchenyi vadászkastély

Cím: 9327 Rábasebes, Széchenyi u. 16.

 
Érintetlen természeti környezetben a Rába folyó partján található az egykor Széchenyi vadászkastély, amely a századforduló magyarországi kastélyépítészetének egyik gyöngyszeme. Nem látogatható!


Püspöki kastély - Szany

Cím: 9317. Szany, Kossuth u. 2.
Telefon szám: +36-96/287 529
Link: www.szany.hu

Püspöki kastély: a szép klasszicista stílusú, egyemeletes épület 1783-ban épült. Az épület középrizalitos, felette háromszögű timpanon emelkedik, az ablakok kőkeretesek. Az emeleten sima könyöklő- és szemöldökpárkányok vannak. Az udvari homlokzat dísze a szép kertre néző ión oszlopokon nyugvó ballusztrádos erkély. Eredetileg az emeleten volt a nagyterem és 6 szoba, a földszinten pedig öt szoba és a mellékhelyiségek helyezkedtek el. Az 1800-as évek végén átalakították. Az épületben régen a napközi otthonos iskolának adott helyet. Akkoriban nyitotta meg kapuit a könyvtár (1200 db. könyv), ami mai napig is működik a kastélyban. Most a kastély a falu-múzeumnak ad helyet


Rimanóczy kastély - Zsira

Cím: 9476 Zsira
Telefon szám: +36-99-543-200
Link: www.efozsira.hu

Gyülevizen a Rimanóczy-család emlékét őrzi az 1739-ben épült barokk stílusú kastély. Az épület kialakítása méltóságteljes eleganciát és fegyelmet sugároz. Környezete, termei Szabó István filmjében is látható. A kastélyban jelenlej a Fogyatékosok zsirai Otthona működik. Előzetes bejelentés alapján megtekinthető e szép épületegyüttes.


Egykori Préposti kastély - Tépe

Cím: Tépa, Bajcsy Zs. u. 18
Link: www.tepe.hu

Tépén a Bajcsy Zs.u. 18.sz. alatt találjuk a nagyváradi káptalan egykori Préposti kastélyát, műemléki épület. A klasszicista stílusú műemlék épületet 1820-ban fejezték be. A karcsú torony bádogfedésű sisakzáródása barokk stíluselemeket visel. A kastélyban ma 80 férőhelyes térségi feladatokat ellátó, felnőtt fogyatékosok és pszichiátriai betegek otthona működik. Az épület teljes külső felújítása 2008. évben befejeződött.


Orczy-kastély - Újszász

Cím: 5052 Újszász, Abonyi u. 1.

A Szolnokról Jászberénybe vezető műúton, az újszászi Zagyva-híd előtt már messziről feltűnik a ma Szociális Otthonként használt műemlék kastély hatalmas épülete, a hozzá csatlakozó parkerdővel. Keletkezése az Orczy családhoz köthető, akik 1721-től birtokolták Újszász pusztát. A Kastély Otthon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye, nem látogatható.


Kastély, majd Tüdőszanatórium

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

A jezsuita rend 1701-ben iktatott új tulajdonába, s rögtön építkezéshez és új lakosok telepítéséhez fogott. Ekkor építik kolostor-épületüket is. A rend feloszlatása-kor (1773) a kormány a birtokot a szerveződő tanulmányi alap javára foglalja le. Innen kerül 1777-ben Majláth József cs. és kir. kamarai tanácshoz Mária Terézia adománylevelével. Az épület az 1920-as évek óta tüdőszanatórium.


Walla-kastély

Cím: Törökbáli
Link: www.torokbalint.hu

Walla József, az iparosból nagypolgárrá emelkedett mozaiklap- és cementgyáros jóvoltából öt épülettel gazdagodott Törökbálint az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején. Közülük három: az Árpád utcai villa, a Kastély utcai kastély és a régi temetőben lévő családi kripta ma is áll, s műemléki védelmet élvez. Az országos védettséget élvező műemlék néhány éve restaurálás-ra került, ma magántulajdon.


Egykori Zichy-kis kastély

Cím: 8112 Zichyújfalu, Kastélypark
Link: www.velenceitonal.hu

Egykori Zichy-kis kastély ma Polgármestei hivatal. Nem látogatható.


Zichy-kastély Zákányfalu

Cím: 8853 Zákányfalu, Szabadság u. 92.
Link: www.dravamedence.hu

A Zichy-kastélyt a Zichy család az 1835-ben épült udvarházból 1911-14 között kastéllyá alakíttatta. Az eklektikus úrilak 1945-től iskolaként működik, a kastélypark több növényritkasággal és hársfasorával szerez élményt az idelátogatóknak.


Püspöki kastély

Cím: Püspökszentlászló
Link: juhaszrita.uw.hu/kastely.htm

A volt püspöki kastély 1797-ben épült klasszicizáló késő barokk stílusban. 1946-ban a dombóvári orsolyita nővérek kapták meg a kastélyt, akik iskolát nyitottak, majd a felekezeti iskolák államosítása után, Virág Ferenc püspök az egyházi szeretetszolgálatnak adta, 1954-ben. Ide hozták házi őrizetbe Mindszenthy József bíboros hercegprímást, és itt tartották 1955. július 14-től november 1-ig, hogy a kínzások alatt legyengült egészségi állapotát feljavítsák. Emlékét 1991 óta márványtábla őrzi a kastély falán. Az idős nővérek 1955 telétől 1997-ig éltek az újra egyházi, szociális otthonná lett kastélyban, mely mögött katonás rendben sorakozik 70 elhunyt szerzetesnő sírja.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner