12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 1016 látnivalóban


A Platthy-kastély parkja

Telefon szám: +36-48-344-269
Cím: 3642 Bánhorváti, Rákóczi út 62 /64

Bánhorváti talán a vidék műemlékekben leggazdagabb faluja, itt található a Platthy család gyönyörű parkkal ölelt egykori barokk kastélya.A kastély előtti parkrészben gyönyörű fák állhattak és állnak ma is. A száz évvel ezelőtti időkből megmaradt hatalmas akác, két óriás krisztustövisfa és pompás alakú vadgesztenyefa áll, amelyet a szájhagyomány Jókai fájaként tart nyilván. A kastély mögött és előtt majorsági épületek, odébb csendes családi kripta.


Platthy-kastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: +36-48-344-269
Cím: 3642 Bánhorváti, Tompa Mihály út 2.

Bánhorváti talán a vidék műemlékekben leggazdagabb faluja, itt található a Platthy család gyönyörű parkkal ölelt egykori barokk kastélya. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.


Péchy-Zichy-kastély - Boldogkőváralja

Telefon szám: +36-46 387-722
Cím: 3885 Boldogkőváralja, Kossuth L. u. 2.
Link: www.boldogkovaralja.hu

Péchy - Zichy kastély előzetes egyeztetéssel látogatható. A magas kőkerítéssel körülvett kastélykert számos növényi érdekességet és ritkaságot rejt magában. Nagyméretű hársak, juharok, fekete fenyők és más védett növények találhatók. 1768-ban épült az egyemeletes, oromzatos barokk kastély, mely most is a maga szépségében pompázik.


L’Huillier-Coburg kastély - Edelény

Telefon szám: 0036-20-358-0467
Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.
Link: www.edelenyikastelysziget.hu

L’Huillier-Coburg kastély öt termében rokokó freskók találhatók, valamint öt copf stílusú cserépkályha. A Bódva holtága és a szabályozás során készült új medre által alkotott szigeten áll. Az 1910-ben elhelyezett kovácsoltvas főkapuja a város szimbóluma. A kastély, az egyik legnagyobb magyarországi barokk műemlék, amely az elkészült második fejlesztési üteme után 2014. április 5-től ismét látogatható.


Rhédey kastély - Emőd

Cím: 3432 Emőd,
Link: www.emod.hu

A XVII. században végig a Rákóczi családból került ki Emőd birtokosa: Rákóczi György, Rákóczi Pál, majd Rákóczi Júlianna. Így erre az időre tehető a kastély építésének kezdete, ami 1720-ra készült el. A kastély barokk stílusban épült. A kastély parkja arborétummal és egy ásott Bertalan-kúttal rendelkezett. A II. Világháború idején lakatlan volt. 1962-64-ben felújították és műemlékké nyilvánították. 1964-től óvoda működik benne.


Fáy-kastély - Fáj

Cím: Fáj, Bolt u. 1.
Link: www.kastelyutak.hu

Kistelepülés, nem messze a 3-as számú főúttól, a Fáji-patak völgyében található. Az Árpád-ház idejében királyi bírtok, később IV. Béla adományozta a területet az akkori Forrai (Fáy) családnak, akik megmentették a muhi csatából menekülő király életét. A Fáy-családfát több elismert, híres személyiség gazdagította, mint pl. Fáy András író, politikus, a reformkor jelentős alakja, vagy Fáy Dániel hittérítő, aki Portugáliában halt vértanúhalált.


Rákóczi-kastély - Felsővadász

Cím: Felsővadász, Rákóczi u. 1.
Link: www.kastelyutak.hu

A település legjelentősebb látnivalója maga a Rákóczi kastély. A falu központjában található kastély alapjai a 16. századból valók. A kastélyt az 1860-as években építették át kétszintes épületté. Az átépítés előtt az udvarház a török időkig kisebb erődítményként is szolgált, a két őrtorony ma is látható. A Rákóczi szabadságharc bukását követően a kastély, Mesko Jakab, majd a 19.-20. században Vay Artúr birtokosok kezébe került. Itt nyitották meg a környék első postahivatalát 1871-ben. A hivatalból származó első-takarékkönyv váltókat a budapesti Posta Múzeumban lehet megtekinteni. A kastély ma körzeti általános iskolaként működik.


Károlyi-kastély

Cím: 3993 Füzérradvány, Kossuth út 4/A
Link: www.nemzetimuemlek.hu
Telefon szám: +36-47 370 078

Magyarország egyik legnagyobb kastélya. A XVI. században épült Ybl Miklós tervei alapján, melyet Károlyi Ede átépítettet romantikus-elektikus stílusban az 1850-es években. A kastély állami tulajdonban van, felújítás alatt áll (Műemlékek Állami Gondnoksága). A már felújított részek látogathatók. Külön kell fizetni a parkolásért, a WC használatért, a múzeum megtekintéséért, és külön kell fizetni ha fel kíván mászni a csigalépcsős toronyba. Az eredeti bútorzatból semmi sem maradt, a Sárospataki múzeumból vannak a bútorok kölcsönben.


Dőry-kastély

Cím: Girincs, Rákóczi u. 1.
Link: www.girincs.5mp.eu
Telefon szám: +36-49 459-829

Az 1730-as években kezdte a család girincsi kastélyát építeni. A 19. század elejére nyerte el ma is látható formáját. Az 1945 után államosított kastélyban ma Gyógypedagógiai Intézet működik.


Kastélypark - Hejce

Cím: Hejce, Béke tér 1.
Telefon szám: +36-46-387-309

A püspöki kastély kertje védett terület.


Püspöki kastély - Hejce

Cím: Hejce, Béke tér 1.
Telefon szám: +36-46-387-309
Link: www.kastelyutak.hu

Hejce központjában találhatjuk a Püspöki Kastélyt. A település évszázadokon keresztül az egri püspökséghez tartozott. 1774-ben gróf Esterházy Károly püspök, Fellner Jakab tervei szerint copf stílusú püspöki kastélyt építtetett a községben, ami 1805-ben átkerül a kassai püspökséghez és a püspök nyaralója lett. Napjainkban szeretetotthonként, 40 férőhelyes, csak nőket befogadó intézményként funkcionál. A püspöki kastély kertje védett terület.


Melczer-kastély

Cím: 3899 Kéked, Fő u. 21.

A Zempléni-hegységben, a szlovák határhoz pár km.re található a Melczer-kastély. Nem látogatható.


Andrássy-kastély

Cím: Monok, Kossuth u. 15.
Link: www.monok.hu

A katélyban jelenleg iskola működik.


Monaky-várkastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Monok, Széchenyi u. 12.

A monoki ún. régi vagy kiskastély, a falu központban, található. A 22x16 m-es kiterjedésű, zárt tömböt képező emeletes épület nyugati sarkából kerek toronyépítmény, átellenes részéből pedig egy négyzetes épületrész nyúlik ki. A kastély mai formáját az 1960-as években nyerte el. A 14. századi, gótikus épületet a 16-17. században reneszánsz sgrafittókkal egészítették ki, majd a 19. században klasszicista elemekkel bővítették. A 16. században bástyás erődfallal vették körül. Az egykori kastély reneszánsz kőkeretes ikerablakokkal és pártázatos falakkal volt ellátott, a belső díszítésének nyomait kék ornamentális festésrészletek mutatják. Bástyás erődfal védte a várat, melyet lőréses saroktorony is erősített. Az Andrássyak gyökeres átalakításokat végeztek a kastélyon. A kastély körül kerektornyos külső fal maradványa található.


Török-kastély

Cím: Ónod
Link: www.kastelyutak.hu

A település határában találhatjuk az egykori Török kastély épületét. A barokk stílusú kastélyt Török István építette az 1800-as években, amely később a Melczer család birtokába került. A kastély egyemeletes, négy saroktornyos épület. Ma a település általános iskolája működik az épületben.


Bodrogközi Kastélymúzeum (kastélyenteriőr)

Cím: 3964, Pácin Kastélykert
Link: www.hermuz.hu
Telefon szám: +36-47/322-351
Kapcsolattartó személy: Fehér József

Kastélyenteriőr tárgyai; bodrogközi népi kultúra (paraszti gazdálkodás, halászat, kismesterségek, lakáskultúra); Czinke Ferenc grafikái A múzeumépület Magyarország legnagyobb, egyedülálló reneszánsz kastélya. Műemléki értékét ez adja. Története évszázadokra nyúlik vissza. a jelenleg is látható kastélyt 1560-1581 között építették. A hajdani fényében pompázó kastély egyik fő nevezetessége a Bodrogköznek. Teljes képét adja a tájegység népművészetének, népi kultúrájának.


Magóchy kastély - Pácin
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3964 Pácin, Kastélykert
Link: www.hermuz.hu
Telefon szám: +36-47/322-351
Kapcsolattartó személy: Fehér József

A kastély, ma mint múzeumépület Magyarország legnagyobb, egyedülálló reneszánsz kastélya. Mûemléki értékét ez adja. Története évszázadokra nyúlik vissza. a jelenleg is látható kastélyt 1560-1581 között építették. A hajdani fényében pompázó kastély egyik fõ nevezetessége a Bodrogköznek. Teljes képét adja a tájegység népmûvészetének, népi kultúrájának. Részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.


Serényi-kastély - Putnok

Cím: Putnok, Serényi L. tér 2.
Link: www.putnok.hu

A Serényi-kastély klasszicista stílusban épült 1834-ben. 1860-ban átalakították. Jelentősebb értéke: a délnyugati főhomlokzat közepén kiugró 4 ionoszlopos portikúm, melynek akrotérionos timpanonjában gazdag stukkódísz van. A főhomlokzat mindkét végén a szélső ablakok felett timpanon dísz található. A kastély legjelentősebb helyisége a nagyterem. A kastély magántulajdonban van, ezért nem látogatható.


Patay-kastély

Cím: Taktabáj, Alkotmány u. 39.
Link: www.taktabaj.helyinfo.hu

A faluban található a Patay család kastélya, melyet Tornyos Tamás kassai mesterrel építtetett Patay Sámuel. Ma újra álet zengi be, hiszen iskola és óvoda működik a kastélyban.


Maillot-kastély

Cím: 3907 Tállya, Rákóczi u. 10.
Link: www.tallya.hu

A Mailloth kastély 1720 körül épült barokk stílusban, de a 19. század során többször átalakították. Nyugati oldalán 19. századi kétpilléres portikusz található. A kastély ma általános és művészeti iskola, kulturált parkkal.


Károlyi vadászkastély - Telkibánya

Cím: 3896 Telkibánya, Szabadság út 11.
Link: www.ezustfenyo.hu
Telefon szám: +36-46 388-506; +3630 982-0778
Fax szám: +36-46 388-506

Telkibánya fő nevezetessége a központban található egykori Károlyi-kastély. Az 1930-as években tiroli stílusban épült, faborítású kétemeletes épületet egy hat hektár nagyságú erdő veszi körül. A Telkibányán főként erdőgazdálkodást folytató Károlyi család a vadászkastély belső berendezési tárgyait darabonként válogatta össze Ausztriában. A II. világháború után állami tulajdonba került kastélyban munkásüdülőt építettek ki, majd turistaházként működtették. Az épületegyüttes életében az új időszámítás 1998-ban kezdődött. Jelenleg kastélyszállóként üzemel.


Rákóczi-Dessewffy-kastély - Tokaj

Cím: Tokaj, Bajcsy-Zs. u. 19-21.

A Rákóczi-Dessewffy-kastély az 1700-as években épült, barokk stílusban. Ma borászati központ. A kastély magántulajdonban van, ezért nem látogatható.


Hadik-kastély - Tornanádaska

Cím: Tornanádaska, Kossuth u. 1.
Link: www.kastelyutak.hu

Tornanádaska legjelentősebb emléke a ma középkori eredetű, 18.-19. században barokk stílusban átalakított Hadik-kastély. A falu a 17. század végén a Gyulay család birtokába kerül, ekkor már egy megerősített udvarház áll a kastély mai helyén. Az épületet a Gyulay család idejében alakítják át barokk kastéllyá. 1793-ban itt száll meg Robert Townson világutazó, aki később kiadott könyvében már megemlékezik a településről. A kastélyban jelenleg gyógypedagógiai nevelőintézet működik. A kastély korlátozottan látogatható.


Fóti Károlyi Kastély

Cím: Fót

A mai kastély helyén álló egykori földszintes kúriát a XVIII. század végén ismeretlen építőművész tervei alapján emelték. A fóti uradalom első birtokosa gr. Károlyi István volt, a családi székhely kiépíttetője. hazánk egyik legimpozánsabb klasszicista kastélyát ma ismét a Károlyi család – Károlyi László gróf és családja lakja.


Gödöllői Királyi Kastély - Gödöllő

Cím: Gödöllő, Királyi kastély
Link: www.godollo.hu

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk műemlék-együttese, a Grassalkovich I. Antal gróf (1694-1771) megbízására 1735 után épült Grassalkovich-kastély, mely új típust teremtett a hazai barokk kastélyépítészetben.A kis híján teljesen elpusztuló kastély rekonstrukciója 1994-ben kezdődött, 1996-ban adták át a főhomlokzati szárnyat, mely a dísztermet és a királyi lakosztályokat bemutató állandó kiállításnak, a Kastély Múzeumnak adott otthont.


Teleki-Tisza Kastély Nagykovácsi

Cím: 2094 Nagykovácsi, Kossuth utca 2–4.
Link: teleki-tisza-kastely.hu
Telefon szám: +36-20 380-0806
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A korábban Wattay, ma Teleki-Tisza-kastély egyemeletes klasszicista épülete 1840 körül épült; többször átalakították. Nyitva tartás, házirend: Rendezvény esetén a nyitvatartási idők változhatnak. Kastélypark: hétfő-vasárnap 10-18 óra között. Kastély Cukrászda: szerda-vasárnap 10-18 óra között. Kastélyépület: önállóan nem látogatható. A terület magánterület, belépni a házirend elfogadása mellett lehetséges.


Manno-kastély - Nyáregyháza

Cím: 2723 Nyáregyháza, Mátyás király út 1.
Link: www.kastelyok-utazas.hu

A Manno kastély néhány éve magán tulajdonba került, felújították, azaz majdnem. Az új tulajdonos Kastélyszállodaként kívánta hasznosítani


Beleznay-Nyári kastély - Pilis

Cím: Pilis
Link: www.pilis.hu

Pilisen található Pest megye egyik legrégebbi kastélya, melyet az itteni földesúr, Beleznay János építtetett 1710 körül. Az U-alakú, barokk stílusú kastélyt itáliai mesterrel építtette. Az épület a Mária Terézia kori barokk kastélyépítészet egyik kiemelkedő példája. A még jelentős méretű park közepén álló, barokk stílusú emeletes főépületet kétoldalt tornyok fogják közre, melyekhez földszintes oldalszárnyak csatlakoznak és alkotnak hangulatos belső udvart. Ma általános iskola és diákotthon.


Györgyey Kastély Étterem és Panzió

Cím: 2767 Tápiógyörgye, Táncsics Mihály út 2.
Link: www.gyorgyeypanzio.hu
Telefon szám: +36-53 583 546
Fax szám: +36-53 383-002
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Györgyey Kastély Étterem és Panzió, Budapesttől 80 km-re, a Pest megyei Tápiógyörgyén található, a Györgyey Kastéllyal szemben. A kastély tulajdonosainak életét bemutató fotók valamint a Tápió-vidékre jellemző ételek történelmi utazásra hívják Önöket. Tápiógyörgye nyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat 2006-ban, és az Európai Falumegújítási versenyen 2. kategóriás díjat vehetett át. Évente több mint 30 ezer virág díszíti az utcákat, esténként díszvilágításban gyönyörködhet a faluközpontjában, ahol panziónkat is megtalálja. Látogasson el hozzánk! K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.


Puchner kastély - Bikal
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 7346 Bikal, Rákóczi u. 23
Link: www.puchner.hu
Telefon szám: +36-72 459-547
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Az 1840-es évek végén építtette lakhelyét Bikal új földesura, báró Puchner Antal. A kastély többszöri átalakítását követően a XIX. század végén nyerte el végleges, ma is látható, kései historizáló stílusú formáját. A kastély ma szállodaként működik.


Festetics kastély parkja

Cím: Cserő, Szabadság út 1.

A Festetics kastély és parkja magán viseli a régi korok építészeti kultúráját. Dendzológiai szempontból is nagy érték. Idős, ritkaságnak számító növényállománya miatt természetvédelmi terület.


Nádassy-kastély parkja - Helesfa

Cím: 7681 Helesfa
Telefon szám: +36-72-378-643
Link: www.helesfa.hu

Az arborétumot látogatni, csak előzetes bejelentkezés után lehet!


Püspöki kastély - Mecseknádasd

Cím: Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 75.
Telefon szám: +36-72-463-173

Klimo György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel - a délre néző domboldalon - a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították. A XX. században oktatási intézményként használták az épületet Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba. Jelenleg nem látogatható.


Batthyány-kastély parkja - Mozsgó

Cím: 7932 Mozsgó, Mátyás kir. u. 1

A kastély parkja, amely a XVIII. századi Batthyány-féle első rendezés szerint ősfáival, természetes területi domborzati kialakításával, a parkon átfolyó SOVICZA-patak megduzzasztásával készített dísztavával a Biedermann-családnak díszparkjaként került kialakításra. A kastély 1896-ban történt megépítése új park kialakítását tette szükségessé. A mozsgói Batthyány-kastély a fogyatékos személyeknek ad otthont. Kérésre bárkit körbevezetnek az épületben és a természetvédelem alatt álló park területén is.


Volt Esterházy kastély - Szentlőrinc

Cím: 7940 Szentlőrinc, Templom tér 8.
Link: www.szentlorinc.hu

2006. június 23-án avattuk, a felújított - volt Esterházy kastély - épületben helyet adó városházát.


Kastélypark - Bélmegyer

Cím: Bélmegyer-Fáspuszta

Wenckheim kastély parkja Bélmegyer.


Wenckheim kastély - Bélmegyer

Cím: Bélmegyer-Fáspuszta

A kastély Ybl Miklós tervei szerint épült romantikus stílusban 1855-1862 között. A gazdag tömegtagoltságú kastély egyemeletes, nyolcszögletű saroktornya kétemeletes. Kisebb átalakításokat végeztek rajta. Az előtérből az emeletre vezető fa lépcső ma is az épület dísze. A kastélyban 1998. április 15-ig nevelőotthon működött. 2007 márciusában megvásárolta egy osztrák üzletember, aki konferencia központot, és pihenőházat kíván itt létrehozni cége menedzsmentjének. A kastély visszanyerte eredeti állapotát. Idegenforgalom számára zárt, csak külső megtekintése lehetséges.


Mittrovszky kastély - Szarvas

Cím: Szarvas
Link: www.szarvas.hu

Mittrovszky Wladimir gróf egykori kastélya 1835 körül, klasszicista stílusban épült. A kastélyt a városi elöljáróság 1854-ben megvásárolta. Ettől kezdve a földszintes, portikuszos, szobordíszek nélküli timpanonos épület községházaként szolgált egészen 1972-ig.


Kastélypark - Tarhos

Cím: Tarhos, Békési út 7.
Link: www.tarhos.hu
Telefon szám: +36-66-429-161

Wenckheim-kastély parkja helyileg védett, értékes faállománnyal, valamint gazdag madárvilággal rendelkezik. 23 hektáros faállományában kocsányos tölgyek és gyertyánok, sok idős, 100 év körüli fa (vörös és piramistölgyek) és számos, a XX. század elején telepített örökzöld él.


Gerliczy kastély - Deszk

Cím: Deszk, Alkotmány u.

A volt Gerliczy-kastély épületében jelenleg a Mellkasi Betegek Szakkórháza működik, melyet egy csodálatos hét hektáros park övez.


A Festetics-kastély parkja

Cím: 8135 Dég, Kastélypark
Link: www.mag.hu

A kastély körül hatalmas angolparkot alakítottak ki, amit Zádor Anna feltételezése szerint talán szintén Pollack Mihály tervezett. A kastély impozáns tájba helyezése, az épület és a környezet szoros egysége utal erre. A kastély parkja egész évben látogatható.


Kégl-kastély - Székesfehérvár

Cím: Székesfehérvár, Csalapuszta

Csalapusztát 1873-ban Kégl György, a székesfehérvári Szent György Kórház megalapítója vásárolta meg.Hauszmann Alajos tervei alapján 1878-ban építette itt fel neoreneszánsz családi kastélyát.


Sajnovics-Batthyány-Dréher kastély Tordas

Cím: Tordas, Sajnovics tér 5.
Link: www.tordas.hu

Többszörösen bővített és átépített, bonyolult alaprajzú épület. A kastély építését a XVIII. században a Sajnovics család kezdte el. 1864-1875 között rövid ideig a Batthyányiaké, majd 1875-től a Dréher család tulajdona. Ekkor történt homlokzatainak historizáló-romantikus Tudor-stílusú átépítése. Faburkolatos dísztermében Otto Walter lovakat ábrázoló olajképei (1899.) Az épület a közelmúltig a Fővárosi Önkormányzat Szociális Otthonaként üzemelt. A leromlott állapotú kastélypark természetvédelem alatt áll.


Ürményi kastély - Vál

Cím: 2473 Vál, Vajda János u. 1.
Link: www.val.hu
Telefon szám: +36-22 243-274

Az emeletes, U - alakú, copf stílusjegyeket hordozó kastélyt 1780-90 között építették fel az Ürményiek, felhasználva a jezsuita rend - még az 1700 előtti időkből származó - földszintes kúriájának falait. A terveket valószínűleg Kasselik Fidél készítette. aki az Ürményiek pesti palotáját is tervezte. 1878-ban a család arra kényszerült, hogy váli birtokát és kastélyát eladja, melyet Dreher Antal vásárolt meg. Az államosítás után mezőgazdasági szakiskola, majd könyvtár és a község nagy költőjére emlékező Vajda János Emlékmúzeum került elhelyezésre az épületben. Jelenleg a kastély a helyi önkormányzat tulajdona, üresen áll. A kastély csak kívülről tekinthető meg.


Weincheim-kastély - Velence

Cím: Velence, Kastély, Tópart u. 52.
Link: www.velence.hu

Weincheim-kastély ma a város könyvtára található az épületben.


volt Szepessy-Spitzer-kastély (Semjén-kastély)

Cím: 3360 Heves, Arany János utca 62.

Szepessy-Spitzer-kastély volt Semjén-kastély Heves. Jelenleg a Heves -Alatkai Hagyományőrző és Környezetvédelmi Egyesület tulajdonában van, nem látogatható. 2021 januárjában lebontásra került.


Pallavicini-kastély - La Contessa Kastélyhotel****
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Szilvásvárad, Park u. 6.
Telefon szám: +36 36 564-064
Fax szám: +36 36 564-065
Link: www.lacontessa.hu

A kastély építtetése a Keglevich grófi családhoz kötődik, akik 1666-tól egészen 1894-ig tulajdonolták a szilvásváradi uradalmat. Gróf Keglevich Béla kérésére, Ybl Miklós tervei alapján épült a mai kastély elődje, mely még földszintes és tornyos volt. A Keglevichek után Erdődy Rudolf lett a település birtokosa, s ezzel együtt a kastélyé is, majd 1914-től az új tulajdonos Pallavicini Alfonz Károly őrgróf lett, aki nászajándékként vásárolta meg a több hektáros ősparkkal körülvett épületet. Eredetileg vadászkastélynak szánta, később azonban emeleti szinttel kibővítve neobarokk stílusban átépítette, kialakítva ezzel a kastély épületének mai formáját. A kastély jelenleg La Contessa Kastélyhotel**** kastélyszállóként működik.


Hunkár kastély - Bakonybánk

Cím: Bakonybánk

A kastélyt 1780 körül építették copf stílusban és egy meghatározó pontja a falu képének és hangulatának. Parkjában több faritkaság is látható. Ma általános iskola működik benne.


Stróbel Kastély - Bakonybánk

Cím: Bakonybánk

1922-ben épült kastély, eklektikus stílusban. Itt tekinthető meg a Bánki Donát Emlékszoba.


Volt Esterházy uradalom kastélyparkja

Cím: Bokonyszombathely
Link: www.bakonyszombathely.hu

A 13 ha-os volt Esterházy uradalom védett kastélyparkja.


Gyürky-Solymossy Kastély és Kastélypark

Cím: 3078 Bátonyterenye (Kisterenye), Népkert út 7.
Telefon szám: +36-32-350-620

A park területe 13 hektár, ahová többnyire a környéken honos fafajtákat telepítettek, de megtalálhatóak a különböző fafajták egyedi példányai is. A park kistavában egy időben békákat is tartottak. Az elmúlt évekig a park jellegzetes állata a páva volt.


Bánó-kastély Felsőmocsolád

Cím: 7456 Felsőmocsolád, Malom u. 2.
Link: www.mocsolad.com

Bánó-kastély Felsőmocsolád


Hunyady kastély - Kéthely

Cím: Kéthely

1760 körül épült, barokk stílusban, 1912-1920 között neobarokk stílusban bővítették. 1986-ban az épület központi és nyugati részének tetőszerkezete tűzvész áldozata lett, jelenleg ideiglenes födém fedi. A kastélytüzet az épület felújításával összefüggő, fűtéskorszerűsítési munkálatok során végzett szabálytalan lánghegesztés okozta. Az épületben a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Szociális Otthona működött, jelenleg üresen áll.


Hertelendy kastély

Cím: 7541 Kutas, Kozmapuszta
Telefon szám: +36 82 568 400
Fax szám: +36 82 568 030
Link: www.hotel-hertelendy.hu

A teljesen felújított kastélyban jelenleg a négycsillagos Hertelendy Kastélyszálló működik. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.


Hoyos Miksa-féle grófi kastély

Cím: 7535 Lad
Link: www.lad.hu

Az egykori Hoyos-kastély, mely angol vadászkastély stílusban épült, kora nevezetes látványossága volt. Az épület az ezredfordulóra sajnos igen leromlott, s jelentõs felújítást kellene végrehajtani rajta, hogy ismét régi fényében csillogjon.


Chernel-kastély - Ötvöskonyi

Cím: 7511 Ötvöskónyi, Fő u. 53.
Telefon szám: +36-82-710-005

Az 1895-ben épült Chernel kastélyban - melynek utolsó tulajdonosa a Novák család volt - 1954-55-tol tüdőgyógyintézet működött, majd az 1986-87-es felújítás után új feladatot kapott. Ma a nagyatádi kórház pszichiátriai osztályának rehabilitációs részlege működik az ódon falak között.


Márffy-kastély

Cím: 8707 Pusztakovácsi, Fő u. 152.
Telefon szám: +36-85/337-096
Kapcsolattartó személy: Samu Zoltán Tamás
Link: www.pusztakovacsi.hu

Somogyország közepén, a Balatontól 30 kilométerre, az 1000 lelkes Pusztakovácsi kisközségben található az egykori Márffy kastély. A közel 10 éve felújított és átalakított épület 5 kétágyas(pótágyazható) és 2 négyágyas (pótágyzaható), apartman jellegű fürdőszobás szobával áll vendégeink rendelkezésére.


Széchenyi-kastély - Segesd

Cím: Segesd
Link: www.segesd.hu

Az egykori Széchenyi kastélyban ma szociális otthon működik.


Somogyfajsz Kund kastély

Cím: 8708 Somogyfajsz, Kastélykert 3
Link: www.somogyfajsz.hu
Telefon szám: +36-85 337-146

A Kund Kastély, mely a községben működő Somogy Természetvédelmi Szervezet székhelye. A Szervezet természetvédelmi feladatokat lát el Belső - Somogy jelentős részén. A tulajdonukban van a falu határában lévő fekvő "ősgyep" legelőn tartott szürkemarha gulya. A Kastélyhoz tartozó parkban található a Kund család temetkezési helyéül szolgáló kápolna és kripta.


A Széchenyi család kastélya

Cím: Somogyvár,
Link: www.somogyvar.hu

Az egykor a Széchenyi-családot szolgáló kastélyba 1946-ban speciális általános iskolát és nevelőotthont költöztettek, falai között fogyatékos gyermekekkel foglalkoznak. 1997-ben adták át az intézmény 500 személyesre bővített korszerű, minden igényt kielégítő konyháját és éttermét. A kastélyba nyugodtan bekopogtathat az utazó, hogy a régi faragásait őrző előcsarnokot és a bencés apátság egykori, rekonstruált épületének makettjét megcsodálhassa. A kastély diákotthona nyáron vendégek fogadására is alkalmas, nagyobb létszámú csoportok is elhelyezést kaphatnak benne.


Jankovich kastély - Szőlősgyörök

Cím: Szőlősgyörök
Link: www.szolosgyorok.hu

Szőlősgyörök központjában fekszik az 1820-ban klasszicista stílusban épített Jankovich kastély, melyet romantikus stílusba építettek át 1860-ban. 17 hektáros parkja védett, jelenleg a fővárosi önkormányzat tulajdonában van, ezért nem látogatható.


Volt Dégenfeld-kastély - Baktalórántháza

Cím: 4561 Baktalórántháza
Link: degenfeldmuzeum.hu

A kastély XX. századi történelme már korántsem olyan fényes, mint az előző évszázadban. 1919. április végétől a megszálló román királyi hadsereg katonáinak garázdálkodásai miatt a kastélyt nemcsak hogy kirabolják, de az összes iratot, könyveket elégetik, bútorokat összetörik .Az „utolsó bakti gróf” Dégenfeld Pál már nem is lakik –a román megszállás után - itt. 1945-ben a Kastélyt államosítják, és 1995-ig Tüdőszanatóriumként működött. A város Önkormányzata jelentős erőfeszítéseket tett a kastély és a hozzákapcsolódó park tulajdonjogának visszaszerzése érdekében, mely 2006 áprilisában sikerrel járt.


Egykori Bay-kastély

Cím: Beregsurány

A másik kastélyt Bay Ferenc és testvérei építették a XVIII. században barokk stílusban, melyet a XIX. században eklektikus elemekkel átépítettek. Ma a községi óvoda működik itt.


Volt Uray-kastély

Cím: Beregsurány
Link: www.beregsurany.hu

A község középpontjában álló Ybl Miklós tervei alapján báró Uray Gyula által építtetett kastély romantikus elemekkel tarkított klasszicista stílusban. Az Uray kastélyt az Önkormányzat használja: itt alakították ki a Polgármesteri Hivatalt és a kultúrházat, melyet 2,5 hektár parkosított terület vesz körül, ritkaságnak számító fa matuzsálemekkel ( jegenyetölgy, nemes hárs, platán).


Vay-kastély Berkesz

Cím: 4521 Berkesz, Rákóczi utca 5
Link: www.berkesz.hu
Telefon szám: +36-45 459 002

A Vay család a 18. század végén hatalmas kastélyt építtetett Berkeszen Vay József fia, Ádám. Jelenleg II. Rákóczi Ferenc Nevelőotthon.


Tisza-kastély parkja

Cím: Kocsord, Árpád út 3.
Link: www.kocsord.hu

A 7 hektáros területen hatalmas méretű tulipánfa, vöröstölgy, több mint 120 éves mezei juhar, hársfák, diók, gesztenyék, füzek, bükkök, fenyők sorakoznak.


Egykori Andrássy-kastély - Tiszadob

Cím: 4456 Tiszadob Bocskai u. 59.
Link: www.tiszadob.info
Telefon szám: +36-20 233-93-68
Fax szám: +36-42 722-987

Ám ami igazán kivételessé teheti a tiszadobi kirándulást, az az élő és a holt Tisza ölelésében található Andrássy-kastély. A soktornyú, mesébe illő palotát, 1880 és 1885 között, a francia gótika stílusában építtette Andrássy Gyula, volt miniszterelnök, Alpár Ignác tervei szerint. A szájhagyomány szerint Erzsébet királyné tiszteletére, a Loire menti kastélyok mintájára készült épületnek az év körmintájára 4 bejárata, 12 tornya, 52 szobája és 365 ablaka van. A kastély szállóként működik, nagy termeiben rendezvényeket és konferenciákat tartanak.Üdülési csekket elfogadó hely.


Egykori Dessewffy-kastély - Tiszavasvári

Cím: Tiszavasvári, Petőfi u. 1.
Link: www.tiszavasvari.hu

A Dessewffy-kastély 1820. körül épült klasszicista stílusban (ma szakközépiskolai kollégium). A gróf felesége 1833-ban állíttatta a kastély mellett azt a kápolnát, amelyet a kastélyhoz kapcsoltak. Az épület utolsó bővítésére Dessewffy Aurél idejében, 1870. körül került sor, ekkor nyerte el mai alakját. Jelenleg diákotthon működik benne. A kastély körüli angolpark védett történelmi kert, őshonos és egzotikus fajok másfélszáz éves példányaival.


Volt Lónyay-kastély - Tuzsér

Cím: Tuzsér, Ady E. u. 2.
Link: www.tuzser.hu

A volt Lónyay-kastély, Tuzsér legértékesebb épülete és látnivalója a község belterületén, a főutcán található: melléképületeivel ma is zárt együttest alkot.


Volt Tomcsányi-kastély - Vásárosnamény

Cím: 4800 Vásárosnamény Szabadság tér 26.
Link: www.beregi-muzeum.hu
Telefon szám: +36- 45 470 638,

A Tomcsányi-kastély ad otthont a Beregi Múzeum gyűjteményének. A kastélyt 1728-ban építette Lónyay László, jelenlegi barokk formáját fia, ifj. Lónyay


Mechwart-kastély - Belecska

Cím: 7061 Belecska,

A századfordulón épült kastély ma szociális otthon, nem látogatható.


Apponyi kastély - Lengyel

Cím: Lengyel
Link: www.lengyel.hu

Apponyi József gróf 1824 és 1829 között építtette a kastélyt klasszicista stílusban. A műemlék jellegű kastélyban 1946 óta mezőgazdasági középiskola működik, több kiállításnak is helyet adva.


Kastély park - Lengyel

Cím: Lengyel, Petőfi Sándor u. 5.
Link: www.lengyel.hu/park.html

Az Apponyi kastély parkja Apponyi József, Apponyi Sándor munkáságát dícséri.


Esterházy vadászkastély - Tamási

Cím: 7090 Tamási, Hársfa u. 7.

1770 körül épült, nevét építőjéről, Esterházy Fényes Miklósról kapta. A Kúria ma magánlakásként áll fenn, nem látogatható.


Schöller-kastély - Csepreg

Cím: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 22.
Link: www.csepreg.hu

A Kanizsai család későközépkori, először 1509-ben említett várkastélya 1532-től a Nádasdyaké, később a Draskovich, majd 1884-ig a Jankovich családé. Klasszicista átépítése 1808-1811 között Hild Vencel nevéhez fűződik. Jankovich Gyula gróf eladta a bécsi Schöller cukorgyárnak, később járási szolgabíróság működött falai közt.


Széchenyi-kastély Hegyfalu

Cím: Hegyfalu
Link: www.hegyfalu.hu

A kastély feltehetően XVIII. századi barokk eredetű. Klasszicista stílusban 1815-ben építették át, majd a XX. század század közepén modern stílusban bővítették. Ma tüdőszanatórium. Parkja védett.A ma Széchenyi-kastélynak nevezett épület gazdái is sűrűn váltották egymást. A XVIII. századi tulajdonos, Gludovátz József 1794-ben a híres Dorffmeister Istvánnal festtette ki a kastély nyolcszögű dísztermének mennyezetét, valamint a falakra 8 olajképet is rendelt tőle. A festő 14 oldalas verses magyarázatot írt az alkotáshoz "A Hegyaljai Történetbeli Képesszálának magyarázatja vitézi versekben" címmel. A falfestmény és a képek eltűntek.


Erdődy várkastély - Jánosháza

Cím: 9545 Jánosháza,

A lakórészre 1855-ben emeletet építettek, utolsó átalakítására 1935-ben került sor, amikor újabb emelet készült el, ekkor került a ma is látható jellegzetes sisak a toronyra. A kastély egészen az államosításig az Erdődyeké maradt. A II. világháború végén a bevonuló orosz csapatok feldúlták és kifosztották. A háború után egy ideig járványkórház működött falai között, melynek során állapota tovább romlott. Később mezőgazdasági szakiskolát és óvodát alakítottak ki benne, míg a tetőtérben múzeum kapott helyet. Az épület jelenleg üresen áll, felújításra szorul.


Várkastély - Jánosháza

Cím: 9545 Jánosháza,
Link: www.janoshaza.hu

A kastély egészen az államosításig az Erdődyeké maradt. A II. világháború végén a bevonuló orosz csapatok feldúlták és kifosztották. A háború után egy ideig járványkórház működött falai között, melynek során állapota tovább romlott. Később mezőgazdasági szakiskolát és óvodát alakítottak ki benne, míg a tetőtérben múzeum kapott helyet. Az üresen álló épület jelenleg felújítás alatt áll.


Berzsenyi-kastély Kemenessömjén

Cím: Kemenessömjén
Link: www.kemenessomjen.hu

Kemenessömjen talán legszebb ékessége a Berzsenyi-kastély. 2005-ben a kastély magántulajdonába került, nem látogatható.


Radó-kastély Kemenessömjén

Cím: Kemenessömjén
Link: www.kemenessomjen.hu

A község másik nevezetes, régi épülete a Radó-kastély. Jelenleg elhagyottan áll, jövője egyelőre bizonytalan.


Széll Kálmán kastély

Cím: 9951 Rátót, Fõ u. 32.
Link: www.rexclinic.hu
Telefon szám: +3694 538 017; +3620 293-5073

Széll József, Kálmán édesapja gasztonyi birtokának eladása után 1865-ben Rátóton vett birtokot és azt fiának adta át. A már akkor álló földszintes lakóházat Széll Kálmán emeletráépítéssel 18 szobás, ma is figyelmet keltő kastéllyá alakította át. Később a kastély Széll Kálmán vőjének Bernrieder Jánosnak tulajdonába került át. A háború nem az épületben tett kárt, sajnos az enyészeté lett az a hatalmas könyvtár, levelezési anyag, mely ma jobban segítené a megismerést. A kastély épület 1945 óta több funkciót töltött be. A 40-es évek végén a szervezendő gépállomások traktorosainak lett a szállása. Később Kultúrotthon szerepét töltötte be. 1957-től Körzeti Általános Iskola funkcióját látta el 2001-ig. 2003-ban a katély magántulajdonba került, jelenleg Rex Clinic Hotel néven kastélyszállóként működik. A kastélyhoz 1,5 ha parkterület tartozik.


Ambrózy-kastély Tanakajd

Cím: Tanakajd
Link: www.tanakajd.hu

Tanakajd nevezetes épülete az Ambrózy-kastély, amely 1820. Körül épült klasszicista stílusban, 1914-től a tulajdonos Ambrózy-Migazzi István gróf jeles botanikus, aki Kám határában birtokot vásárolt és a trianoni döntés miatt felvidéki malonyai birtokának elvesztése után hozzálátott élete nagy botanikai vállalkozásához, a Jeliben létrehozott arborétumhoz. Országos védelem alatt áll. Az épületben 1954-től a Vas Megyei Növényegészségügyi és Tájvédelmi Állomás működik.


Erdődy-kastély Vép

Cím: Vép, Szent Imre u. 36-38.
Link: www.vep.hu

A kastély XVI. századi, késő reneszánsz eredetű, majd barokk stílusban épült ki. Romantikus stílusban 1850 körül alakították át, 20 évvel később pedig elnyerte eklektikus, sgraffitós díszítését a főlépcsőház. Parkja védett.


Eszterházy-kastély

Cím: Bakonyoszlop, Kossuth u. 1.
Telefon szám: +36-88-435-001
Fax szám: +36-88-435-001
Kapcsolattartó személy: Kovács István

A kastély jelenleg gyermekotthonkét működik, nem látogatható!


Helikon Kastélymúzeum - Keszthely

Cím: 8360 Keszthely, Kastély u. 1.
Telefon szám: +36-83-314-194
Fax szám: +36-83-315-039
Link: www.helikonkastely.hu

A barokk kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el. Az akkor 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században háromszor átépítették, bővítették, így ma 101 helyiséggel büszkélkedhet. Az U alakú egyemeletes épületet Festetics Kristóf fia, Pál bővítette, az ő nevéhez fűződik a mai múzeumi bejárat. Festetics Pál fia, Festetics György 1792 és 1804 között kialakíttatta a kápolnát és megépíttette a kétemeletes könyvtári szárnyat, amelynek - eredetiben megmaradt - bútorzatát Kerbl János keszthelyi asztalos készítette.


Termálfürdő a Szapáry kastély ősparkjában

Cím: 8868 Letenye, Sénig Ferenc u.
Telefon szám: +36-93-343-092
Fax szám: +36-93-314-279
Link: www.letenye.hu
Kapcsolattartó személy: Kendli Richárd

A Szapáry-kastély ősparkjának öreg tölgyei és vérbükkjei alat 50 °C -os termálvízre épült fel a 33x20 m-es nagymedence, a kör alakú gyermekmedence, röplabda és strandfoci pálya.


Misefa Kastélyszálló*** Étterme

Cím: Misefa, Béke u. 2.
Telefon szám: +36-92-367-009
Link: www.misefa-kastelyszallo.hu

Misefa Kastélyszálló*** Étterme


Vadászkastély Tornyiszentmiklós

Cím: Tornyiszentmiklós, Kossuth u. 20.
Telefon szám: +36-92/376-301
Kapcsolattartó személy: Kalmár Ferenc

A vendégház eredetileg vízi malomként épült és szolgált, később Hohenzoller német herceg vadászkastélya volt. A település határában festői környezetben, az Ájás patak mentén helyezkedik el tágas parkkal körülvéve. Elsősorban gyermektáborokat fogad, de különböző rendezvényeknek is otthont ad.


Kastély Étterem - Balf (Sopron)

Cím: 9494 Sopron-Balf, Fürdő sor 12.
Telefon szám: +3699 314-266; +3630 937-2040

Kastély Étterem


Khuen-Héderváry-kastély parkja

Cím: Hédervár, Fő u. 47.
Link: www.hedervar.hu

Petri Bernhard tervezte meg, és személyes irányításával hozta létre a múlt század elején az angolparkot. A 17 hold és 572 négyszögöl területi parkot, a helybeliek szerint patak osztja ketté, és a szélrózsa minden irányában sétautak tagolják. Hosszúságuk összesen mintegy 2,5 km.


Redl-kastély Tompa - Szabadföld

Cím: Tompa - Szabadföld
Link: www.tompa.hu

A Redl-kastély neogót stílusban épült. A kastély utolsó ura báró Podmaniczky Endre főispán volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a II. világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Később volt raktár, termelőszövetkezeti iroda, 1957 óta a Fővárosi Tanács (Jelenleg Fővárosi Önkormányzat) kezelésében van, pszichiátriai betegotthonként működik.


Pap kastély - Jászfényszaru

Cím: Jászfényszaru
Link: www.jaszfenyszaru.hu

Pap kastély - Jászfényszaru


Rimóczi kastély - Jászfényszaru

Cím: 5126 Jászfényszaru, Szabadság tér 18
Link: www.jaszfenyszaru.hu
Telefon szám: +36-30-392-26-02.

Rimóczi kastély - Jászfényszaru.


Almásy Kastély

Cím: 5411 Kétpó, külterület
Link: www.almasyhotel.hu
Telefon szám: +36 56 708-800
Fax szám: +36 56 708-448

A régi pompájában helyreállitott kastély ma már a pihenni vágyók legmagasabb igényeinek megfelelő szállodaként működik.


Biró-kastély Örményes

Cím: Örményes
Link: www.kosakaroly.hu/irasok/bz/tornyos.html

Biró-kastély Örményes, fotó: www.civertan.hu


Magyary Kossa-kastély - Tomajmonostora

Cím: Tomajmonostora
Link: www.tomajmonostora.hu

Tomajmonostorán a Magyary Kossa-kastély műemlék jellegű kastély a XIX. század végén épült neobarokk stílusban. A településtől - Kunhegyes irányában - 1 km-re, külterületen, egy dombon található.


Nagytétényi Kastélymúzeum

Cím: 1225 Budapest, Kastélypark u. 9 - 11.
Link: www.nagytetenyi.hu
Telefon szám: +36-1-207-0005
Fax szám: +36-1-207-4680

Nagytétényi Kastélymúzeum. A 18. században épült, parkkal körülvett Száraz-Rudnyánszky kastély újra látogatható: felújítva, eredeti pompájában várja látogatóit. Pillantson be a barokk kastély falai mögé: termeiben tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállítása, mely Európában egyedülálló módon és gazdagságban mutatja be a bútorművesség kézműves korszakát a 14. századtól a 19. sz. közepéig.


Graefl-kastély - Kétútköz (Poroszló)

Cím: Kétúzköz (Poroszló)
Link: www.graeflmajor.hu
Telefon szám: +36-70 9475 476
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Tisza-tó partján fekvő Poroszló településhez közel a 33-as úton Poroszló előtt (Kétútköz) helyezkedik el a Graefl család az 1900-as évek elején építtette vadászkastély. A területen amely 7,3 hektáros, több kisebb lakóépület, és egy 30 m magas víztorony, növényzettel dúsan beborított környezetében található. A romantikus vadászkastély a mai napig megőrizte szecessziós jellemzőit. Díszítő festése rekonstruálható, a fa ablakbéleletek, fa ajtótokok és ajtószárnyak jó állapotban maradtak meg a színes márvány mozaiklap burkolattal együtt. A kastély felújítás után többfajta funkciót láthat el: hotel, klinika, szépségfarm, nyugdíjas otthon, cég üdülő, művésztelep, stb. A Tisza-tó kellemes nyugodt környezete, a különleges madárvilág, apróvad és dús növényzet biztosítja a teljes ellazulást. Forrás: www.historicgarden.net


de la Motte kastély Noszvaj
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3325 Noszvaj, Dobó u. 10.
Link: www.noszvaj.hu
Telefon szám: +36-30 588-5744
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Építtetője, Báró Szepessy Sámuel Később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. A kastély közkeletű elnevezése az ő második házasságából származik: férje de la Motte ezredes Mária Terézia udvarából, neki tulajdonítják a kastély belső franciás díszítését és utalásait. Tervezője lehet Fellner Jakab vagy maga a kivitelező Povolni János. A falfestmények Kracker János Lukács és Zách János, Szikora György valamint Lieb Antal munkái. Bejárat a TÜNDÉRKERT HOTEL felől! A belépők is itt válthatók meg.


de la Motte-kastély parkja

Cím: 3325 Noszvaj, Dobó u. 10.
Link: www.noszvaj.hu

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. Védett műemlék mintaszerűen rekonstruálva. A kastélyt nagy kiterjedésű park úgy nevezett angol kert övezi.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner