|
Teljes találat 19 látnivalóban
|
|
Telefon szám: 0036-47-348-050, 20-376-6944 |
Fax szám: 0036-47-548-027 |
E-mail: |
|
|
Kapcsolattartó személy: Leskó István |
Cím: Mád, Batthyány u. 29. |
Link: www.lesko-tokaji.hu |
|
|
A Leskó családi pincészet Tokaj-hegyalja egyik legszebb fekvesű falujában, Mádon található. A család a hagyományos tokaji szőlőfajtákkal, a Furminttal, Hárslevelűvel, Sárga muskotállyal foglalkozik. Ebből a három fajtából készülnek a legfinomabb tokaji borkülönlegességek, a Tokaji Eszencia, Aszúeszencia, Aszú, Szamorodni, Fordítás és Máslás borok.
Élvezze a gondviselés, a napfény és a szeretet arany cseppjeit! |
|
|
Világhírű természetes desszertbor, amely első sorban furmint és hárslevelű szőlő bogyóiból készül. A hosszú, száraz, napfényes őszön a Botrytis Cinerea hatására alakulnak ki az aszúszemek, amiket kézzel, szemen ként gyűjtenek össze. Az aszúbor, aszúszemekből készített „aszútésztának” tokaji musttal vagy Új borral való felöntésével készül. Ahány „puttony” asszútésztát tesznek egy „gönci hordó” borhoz, annyi puttonyos lesz (3, 4, 5 vagy 6) a Tokaji Aszú. Pincében tölgyfahordóban érlelik. Fogyasztását tökéletes sav és cukor harmóniája miatt süteményekhez, gyümölcsökhöz, sajtokhoz és kávé után ajánljuk.
|
|
|
A Tokaji Furmint igazi hungaricum. A Fajta valószínűleg magyar eredetű, Tokajban a 18. század óta termesztik. A Furmint bora adja a Hárslevelű és a Sárgamuskotály mellett az aszú alapját. Furmint borainkat a furmint szőlő nem aszúsodott szemeiből készítjük. Tükrösen fényes, szalmasárga színű, gyümölcsös illatú, határozott savtartalmú, fűszeres ízű, harmonikus bor. 10-11°C-ra hűtve halászlé után vagy sertés- esetleg malacsültekhez ajánljuk, de baráti beszélgetések kiváló kísérője is lehet.
|
|
|
Mindenik bor közül kimagaslik azonban a Tokaji. Hírével, minőségével és azzal az ígérettel, amit puszta léte jelent. Nem csupán hazánkban kíséri rendkívüli tisztelet: a leghíresebb magyar termék, melynek neve azonnal érthető és sokat mondó akárhol hangzik is el. A név, melyet történelme szentesít és az a hagyomány, amely nem enged, engedhet meg más filozófiát a termelők részéről, minthogy a minőség mindenek felett. |
|
|
Mindenekelőtt két évszázadon át tartó szorgalmas, kitartó munkát, sok vecsési családnak megélhetést. A mai Vecsésnek tradíciót, országos hírű terméket. A vecsési savanyított káposzta ma általánosan ismert fogyasztói márkanév, ezért köszönettel és hálával tartozunk elődeinknek. |
|
|
A Gyulai kolbász enyhén füstös, zamatos jellegzetesen "gyulai" ízű, melynek csípős változatát kiegészíti egy mérsékelt csípős íz. A kolbász halvány piros színű, a szeletelt kolbászban jól kivehető, hogy a szalonna darabkák jóval nagyobbak, mint a hús összetevő. A kolbász párosával, vékony kolbászként 25-30-cm-es hosszúságban, rőtvörös színben könnyen felismerhető az élelmiszerboltok pultjain. |
Cím: Makó, |
Link: www.mako.hu |
|
|
Makót világhírűvé leginkább az a makói vöröshagyma tette, amely ma már márkázott, védjeggyel, illetve földrajzi árujelzővel ellátott magyar termék. |
Cím: 6721 Szeged, Felső-Tiszapart 10. |
Link: www.pickmuzeum.hu |
Telefon szám: +36-20 980-8000 |
Fax szám: +36-62 480-800 |
|
|
A Pick szalámi egyik legismertebb hungarikumunk, mely összetételének titkát féltve őrzik. A gyáralapító a Pick család volt, melynek tagjai meghatározó személyiségei voltak a kolbász, szalámi gyártásnak már a múlt században. |
Cím: 6721 Szeged, Felső-Tiszapart 10. |
Link: www.pickmuzeum.hu |
Telefon szám: +36-20 980-8000 |
Fax szám: +36-62 480-800 |
|
|
A Szegeden készült fűszerpaprika őrleményre nem tekinthetünk úgy, mint a többi hagyományos fűszerre. Története több évszázados, és legalább ugyanennyi ideig létezni is fog ez a dél-magyarországi egzotikum a hozzáértő kezek között. Királyok, császárok, hadvezérek, főúri dámák, földműves parasztemberek és tudósok alakították e történetet akaratukkal, szívükkel, vagy néha tudatukon kívül. A paprika a szegedi Alsóvárosi Templom kertjéből terjedt el Magyarországon. |
|
|
A Hungarikum Bizottság (HB) 2017. március 21-i ülésén a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért. Forrás és kép: heol.hu |
Cím: 8440 Herend, Kossuth Lajos utca 135. |
Telefon szám: +36-88 523-100 |
Fax szám: +36-88 261-518 |
Link: porcelanium.com |
|
|
Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éve hagyományaihoz hűen készíti kézműves remekműveit. A nyers porcelánmassza megmunkálása a korongozó, öntő szakembereken át a kemence értéket teremtő tüzén keresztül a festőecset utolsó simításáig kézi úton történik mind a mai napig Herenden. Születik így a Herendi Porcelán, Hungarikum a magyar örökség része. |
Cím: Kalocsa |
Link: www.paprikart.hu |
|
|
Látta már a gulyáslevesek, pörköltek gyönyörű, gyöngyöző sötétpiros színét?
Érezte már illatát, a mással nem helyettesíthető aromáját, gazdag ízanyagát?
Tudja, hogy ezt az élményt csak a kalocsai és a tájkörzeten kívül (Szeged, egyéb) termelt magyar fűszerpaprika fajtákból előállított őrlemény teszi csak lehetővé az Ön számá-ra? |
Cím: 6300 Kalocsa, Malatin tér 5. |
Link: www.porcelanfesto.hu |
Telefon szám: +36-78-462-017 |
Fax szám: +36-78-462-017 |
E-mail: |
|
|
Kapcsolattartó személy: Szentesi Zoltán |
|
|
A kézzel festett, gazdagon díszített porcelánjaink és étkészleteink
iránt. Porcelánok széles választékát ajánljuk Önnek, amelyek
nemcsak életünk jeles napjait varázsolják ünnepivé,
hanem mindennapi használatra is kiválóan alkalmasak.
A porcelánfestő üzemet 1971-ben alapították, azóta
arra törekszünk, hogy magas színvonalon ötvözzük
Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű,
színpompás népművészetének legnemesebb
hagyományait a porcelánfestés művészetével. |
Cím: Kiskunhalas |
Link: www.halasicsipke.hu |
Telefon szám: +36-77-421-982 |
Fax szám: +36-77-421-982 |
|
|
1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatta be Dékáni Árpád, az azóta világhírűvé vált halasi csipkék első darabjait. "Halasi magyar csipkék, cérna és selyemből. Rózsás, szarvasos, bimbós, címeres, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús, tubarózsás stb. mintával. Közöttük egy csipkelegyező Roosewelt Alice részére, megrendelte Zseni József. |
Cím: 5300 Karcag |
Link: www.hungarikum.hu |
|
|
A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. A Nagykunság az Alföld legnagyobb állattartó körzete volt, a táplálkozásában a juhhús nagyon fontos helyet foglalt el. Anagyállattartó gazdálkodás miatt a tőkeállatnak számító marhát (szürke marhát) és lovat nem fogyasztották eleink, de a juhhústannál inkább. Még a 18. században is hatalmas nyájak beretválták a nagykunsági városok határát. A népi táplálkozásban a húsfogyasztás alapját tehát a juhhús adta. Az életmódból adódóan nem is lehetett más. |
Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4. |
Link: www.gundel.hu |
Telefon szám: +36 1 889-8100; +3630 603-2480 |
|
|
Büszkén értesítjük vendégeinket és partnereinket, hogy a Magyar Értéktárba való bejutás után, február 26-án a Hungarikum Bizottság Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari örökségét és a Gundel Éttermet beválasztotta a Hungarikum Gyűjteménybe. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy az új hungarikumok olyan rendkívül értékes teljesítményei a magyarságnak, amelyek határokon kívül is ismertek és elismertek. A magyar kiválóságok száma ezzel 34-re emelkedett |
Cím: 1222 Budapest, Háros u. 2-6. |
Link: torley.hu/torleymuzeum_hirek |
Telefon szám: +36-1 424-2500 |
Fax szám: +36-1 226-0420 |
E-mail: |
|
|
|
|
Hungarikum lett a Törley pezsgő
Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő, így most már hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai. Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőborgyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található. A pincészet 134 éves történetében mindig meghatározó volt a magas szakmai minőségre való törekvés és az újító szemlélet.
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt. |
|
|
Több mint 100 éve, az 1800-as évek végén kezdtek rózsatöveket termeszteni a Tisza-Maros szögében. A löszös talaj, a sok napsütés, az öntözési lehetőség és a generációkon át megörökölt szakmai tudás egyedülálló minőséget produkál. Évente 4-5 millió rózsatövet llítanak elő Szőregen, egy-egy tőben a termesztő 3 évi munkája van. A hazai rózsatermelés 98 százaléka származik erről a tájról. |
|