12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 197 látnivalóban


Ördögtorony tanösvény - Cserépfalu

Cím: Cserépfalu, 8 km, 21 látnivaló, 4 óra

A Bükkalján remek turistautak vannak. Emellett kiépítettük az Ördögtorony tanösvényt is, túrafüzet is van hozzá. A Bükk, Dél – Bükk térképek, atlaszok jó segítséget nyújtanak a túrázáshoz. Indulóhely: Cserépfalu, Kossuth u. 125. Önkormányzati Hivatallal szembeni buszmegállótól. Vezetőfüzet kapható a hivatalban és a Látogatóparkban.


Erdei túrák - Cserépváralja

Cím: Cserépváralja
Link: www.cserepvaralja.hu

A szép természeti környezet jó túrázási, kirándulási lehetőséget biztosít. A falu nevezetességeinek megtekintése mellett lehetőség van túrázásra, kirándulásra, Bükki Nemzeti Park területén, érintve Cserépváralja leglátványosabb természeti értékeit a kaptárköveket. A gyalogtúrát kedvelők felkereshetik a csodálatosan szép Alsó-, és Felső-szorosokat és a Szurdok-völgyet.


Országos Kéktúra

Cím: Hollóháza

Zempléni Tájvédelmi Körzet érintetlen természeti területei, erdői, vadvilága (szarvas, őz, vaddisznó, fácán, stb.). 6 km gyalogút a Nagy- Milic 896 m magas csúcsára, ahonnan páratlan kilátás nyílik Kassáig. Az Országos Kéktúra kezdőpontja.


Mezitlábas tanösvény és herbapark

Cím: 3786 Irota Petőfi út 53.
Telefon szám: +36-48-341-965

A HERBA-PARKBAN legalább 30 fajta gyógy- és fűszernövény található. Ismertető táblák segítik a megismerést és ki-ki összeállíthatja saját fűszerkeverékét. A mintegy 500 m-en kanyargó, különböző anyagokkal kitöltött mezítlábas ösvény a városiak számára már elfeledett, de az egészséget erősítő mezítlábas sétát teszi lehetővé.


Kék túra útvonal - Kishuta

Cím: Kishuta

Kishután halad át a Kék túra útvonal.Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút.


Komlóskai Telér Tanösvény

Cím: Komlóska
Link: www.komloska.hu

A Komlóska belterületén lévő turistaszállótól induló tanösvény felkanyarodik a községtől Ény-ra lévő Szkalkára, majd visszaereszkedik Komlóskára, ahonnan a délre futó Hollós-patak völgyébe vezet. Innen Ny-i irányba felvisz a Pusztavár 426 m magas tetejére, ahol egy 6 állomásból álló hurkot képezve levezet a kiindulóponthoz.


Országos Kék-túra - Regéc

Cím: Regéc, külterület
Link: www.regec.hu

Regécen keresztezik egymást a kék-zöld-piros túra útvonalai.A túra útvonalakon csodálatos környezetben el lehet jutni Telkibánya, Kéked, Háromhuta, Füzér, Hollóháza településekre.


Erdei túra - Répáshuta

Cím: Répáshuta, külterület

Répáshuta és környéke elsősorban a kirándulni, sportolni vágyóknak nyújt lehetőségeket, s mindazoknak, akik szeretik a természetet. Számos túraútvonal, tanösvény várja a természetjárókat.


Tárnics tanösvény - Répáshuta

Cím: 3559 Répáshuta, Herman O. út 44.
Telefon szám: +36-46-390-176.+36-30-586-8383
Fax szám: +36-46-390-176
Kapcsolattartó személy: Vasas Ernő
Link: www.eszakerdo.hu

Erdei iskolai programok megszervezéséhez szíves segítséget nyújtunk, további igény esetén tanösvény-túrákhoz erdész szakvezetőt biztosítunk. Tanösvényeinkhez tájékoztató füzet készült, mely segítséget nyújt az erdészeti-természetvédelmi ismereteket előtérbe helyező Tárnics tanösvény 8 fő és 7 mellékállomásán, valamint a tájképi-tájtörténeti indíttatású Kőbalta tanösvény 3 állomásán az eligazodásban.


II. Vitézlő teljesítménytúra Szendrő

Cím: 3752 Szendrő, Part út 13.
Telefon szám: +36-48-460-151
Kapcsolattartó személy: Antal Ferenc
Link: www.szendroitura.hu

II. Vitézlõ teljesítménytúra. Országos teljesítménytúra a Bódva völgyében 2007. április 28-án (szombaton). Részletes információ az ikonra kattintva olvasható, tölthető le.


Borz tanösvény

Cím: 3761 Szin, Szabadság u. 84
Telefon szám: +36-48/464-004
Link: www.szin.hu
Fax szám: +36-48/564-510

Szeretettel várja a természet iránt érdeklődőket. Bővebb információ (szállásfoglalás,túravezetés): ÉSZAKERDŐ RT. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatósága.


Réce tanösvény Felső-Kiskunsági Puszta-Apaj

Cím: 2345 Apaj,
Link: knp.nemzetipark.gov.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A tanösvény az Apajról keleti irányba leágazó Kunpeszér - Bugyi felé haladó közforgalmú műúton érhető el. A tanösvény kiinduló pontját egy nagyobb tájékoztató tábla jelzi, ahol az út szélén parkolni is lehet.


Vadaspark, madarak - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu
Telefon szám: +36-23/451-783

A vetési varjú a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a varjúfélék (Corvidae) családjába tartozó faj. A fajt veszélyeztetettsége és a hirtelen állománycsökkenése miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a kék vércsével együtt – a 2009-es év madarának választotta.


csobanka.lap.hu

Cím: Csobánka
Link: www.csobanka.lap.hu
Kapcsolattartó személy: bCili

csobanka.lap.hu


Kirándulások a Pilis, Visegrádi-hegységben

Cím: Dobogókő, Pilis, Visegrádi-hegység
Link: www.dobogokosi.hu/kirandulas.htm
Telefon szám: +36-30-852-0340

Dobogókő a fővárostól fél órán belül elérhető, így ha egésznapos turázásra nincs is időnk, akkor is érdemes legalább egy órácskára föllátogatni Dobogókőre, s a friss levegőt magunkba szívva megtekinteni az ország egyik legszebb panorámáját a kilátóból.


Túrák, túrajánlatok

Cím: Kóspallag, Börzsöny
Link: www.kospallag.hu

A Börzsöny turistaút hálózata számtalan túra, kirándulás szervezésére ad lehetőséget.


Börzsönyi túrák - Perőcsény

Cím: Perőcsény, Börzsöny

Itt található az ország legnagyobb összefüggő, "érintetlen", fokozottan védett hegyvidéki területe, melynek nagyrészét a börzsönyi ősvulkán kalderája foglalja magába. Fokozott védettsége ellenére turistautakon jól bejárható, a kaldera-peremen vezető turistautakról teljes és felejthetetlen kép tárul a látogatók elé.


Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvény

Cím: Pilisborosjenő, külterület
Link: pbjmuvhaz.emagyarorszag.hu

Pilisborosjenői Kevélyhegyi tanösvény hossza 10km.


Kék túra - Piliscsaba

Cím: Piliscsaba
Link: www.piliscsaba.hu

A Budai-hegységben a kék jelzés a kálvária mellett vezet el. Az országos kék túra útvonala mellett találhatóak a Csabai gomba, Ördög oltár és Kígyószikla nevű sziklák, valamint kissé távolabb, már a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén az Erzsébet-kút is.


Jági tanösvény - Pilisszentiván

Cím: Pilisszentiván
Link: www.szenas.hu

 
Jági tanösvény. Ha most jársz először erre, talán még nem is hallottál a Jági-tóról. A Budai-hegység turistatérképén a Pilisszentivánhoz közeli tó mellett nem találunk nevet, és a szomszédos Jági-rét is Vadász-rét néven szerepel. Ám a tanösvénynek olyan nevet adtunk, amely a helybeliek számára természetesen hangzik. Szentivánon az 1720-as évek óta élnek németek, akik nemcsak a földrajzi neveket, de a természeti értékeket is továbbadták utódaiknak.


Tanösvény - Szigetszentmiklós

Cím: Szigetszentmiklós
Link: www.szigetszentmiklos.hu

A RSD-ág kiemelkedő jelentőségű természeti értéke a vízfelületének északi részén található úszóláp-együttes, amely a kiterjedése alapján Európában a második legnagyobb úszólápos terület a franciaországi Rhone-delta úszólápja után. Az itt létrehozott ökológiai tanösvény különlegessége, hogy az úszólápokra építették a terület növény- és állatvilágát bemutató sétautat.


Botanikai tanösvény a múzeumkertben - Tápiószele

Cím: 2766 Tápiószele, Múzeum út 13.
Link: www.blaskovichmuzeum.hu
Telefon szám: +36-53 380-157
Kapcsolattartó személy: Gócsáné Dr. Móró Csilla

2008-ban MÚZEUMPEDAGÓGIAI NÍVÓDÍJAT kapott a tápiószelei kúria műemléki környezetében kialakított BOTANIKAI TANÖSVÉNY. Nemcsak a Blaskovich kúria eredeti berendezése szép tükre a magyar köznemesi életformának, hanem az udvarházat övező park is. Kialakítása az 1910-es évekre megy vissza. 2007-ben kialakított botanikai tanösvény elsődleges célja az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékek megismertetése, szakszerű bemutatása.


Kákás Tanösvény

Cím: 2747 Törtel, külterület
Link: www.tortel.hu

A Törtel külterületés a Kákás Tanösvény 7 állomásán egy-egy színes tábla van elhelyezve, mely az adott élőhely legjellemzőbb faját, gazdaságát, művészeti, történelmi örökségét mutatja be. Kiváló túraútvonal az alföldi környezetet kedvelőknek. A terület rengeteg érdekességet, megfigyelni valót rejt magában.


Pilisi túra

Cím: Visegrád, külterület

Erdei túra, kirándulás Visegrádról indulva a Pilisbe.


Sasréti tanösvény - Almamellék

Cím: Almamellék
Link: www.mecsekerdo.hu

Sasréti tanösvény Almamellék. A majd kétszáz éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetünk a helyi lágyszárúakkal, az erdő természetes felújulásával, ugyanis a kidőlt fák helyén különböző korú újulatfoltok vannak.A Kikerics központ mellett fajátszótér várja a gyerekeket, a tanösvény felénél az Almás-patak forrásánál pedig kiépített szalonnasütő hely van. Igény szerint lehetőség van a tanösvényen szakvezetésre is.


Turistautak, gyalogtúra útvonalak Feked környékén

Cím: 7724 Feked, külterület
Link: www.feked.hu

A túrázni vágyóknak lehetőségük van a környéken lévő három turistaútvonal körbejárására. Kettő a központból indul, míg a harmadik a település bejáratánál lévő buszmegállóból. Az útvonalak érintik a falu határaiban lévő kereszteket, szép erdei utakat, szomszéd településeket, forrást, romos öreg erdészlakot, esőbeállót, szalonnasütő helyet, patakot. Aki pedig hosszabb túrát készül megtenni a Pécsvárad és Mohács közötti hangulatos, szinte mindvégig erdő övezte úton, az is kellemes pihenőhelyet talál Fekeden.


Nagypartosi tanösvény

Cím: Kölked,
Link: www.kolked.hu

 
A Fehér Gólya Múzeumtól könnyen megközelíthető. Útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremén a Dunáig vezet. Magyarország egyik legnagyobb ártéri legelőjén megnézhetjük a ridegtartású szürkemarha gulyát is. Kis szerencsével pirókkal (a szürkemarha zsemleszínű borja) is találkozhatunk. Az útvonal érinti a rekonstruált Belestye-fokot, valamint átvezet az Ásáson átívelő helyreállított kőhídon.


Kirándulóhely - Liptód

Cím: 7757 Liptód, külterület
Link: www.liptod.hu

Liptód közelében a Lókúti kirándulóhely.


Kormorános erdő tanösvény - Matty

Cím: Matty, Külterület
Link: ddnp.nemzetipark.gov.hu
Telefon szám: +36-(72) 517 200

 
Kormorános erdő tanösvény Kelet-Dráva tájegységben a Mattyi Madár Emlékparkot elhagyva Keselyősfapuszta határában a tanösvény ismerteti a Dráva árterének élővilágát. Egykori folyómedreken érjük el a folyó partját ahonnan megtekinthető a túl oldalon fészkelő nagy számú kormorán kolónia.


Ezüsthárs Tanösvény - Mozsgó

Cím: 7932 Mozsgó,
Link: www.mecsekerdo.hu
Telefon szám: +36-73/514-100

A Mecseki Erdészeti Zrt. gyönyörű helyszínt választott új tanösvényének kiépítéséhez, melynek névadója a Zselici vidék jellegzetes és meghatározó fafaja, az ezüsthárs. A körülbelül 6 kilométeres, kényelmes sétával bejárható tanösvény tábláinak segítségével megismerkedhetnek az odalátogatók az erdőgazdaság, és az erdészek mindennapi munkájával, a Dél-Zselic geológiájával, természeti értékeivel, a tanösvény kezdő és végpontján pedig szomjukat olthatják a frissen felújított források vizével.


Kirándulási lehetőségek - Palé

Cím: 7370 Palé,

Kirándulási lehetőségek Palé környéke.


Tanösvény - Sándorfalva

Cím: Sándorfalva, külterület

Sándorfalva tan- és sétaösvény (1,1 km) A 20 hektáros erdőrészleten kialakított útvonal mentén ismertető táblák segítik a tájékozódást. A növénytársulások mellett elsősorban a madárvilág figyelhető meg.


Baglyas-hegy - Bakonykúti

Cím: 8046 Bakonykúti, külterület
Link: www.bakonykuti.hu

A 363 m magas Baglyas-hegy tömbje -különösen távolabbról nézve- tűzhányóra emlékeztet. Fehérlő, réteghatároktól szeletelt falak, mély horhosok, keskenyre kopott gerincek, leszakadozott, állat-formájú sziklák, elvetélődött, elvon-szolódott dolomit-tömbök bizarr világa ez.


Burok-völgy - Bakonykúti

Cím: 8046 Bakonykúti, külterület
Link: www.bakonykuti.hu

A völgy jelentős része turistautakon bejárható. Egy része nehezen járható (főként a kidőlt fák miatt), viszont a völgy annyira szűk, oldalai pedig annyira meredekek hogy eltévedni sem lehet. Sehol se térjünk le az ösvényről, ez egy Természetvédelmi terület!


Gajavölgy - Bodajk

Cím: Bodajk

fotó: Salgói János, Bodajki Helytörténeti Egyesület.


Nagy-sziget és Ártéri Tanösvény

Cím: 2459 Rácalmás, Jankovich Miklós köz 5-7.
Telefon szám: +36-25 440-020
Link: www.jankovichkuria.hu

A Duna Ökoturisztikai Központ a természetet szeretők számára színes és változatos programok széles választékát kínálja!egyéni és csoportos túrák a természetvédelmi Nagy-sziget tanösvényein; csónaktúrák a Kis- és Nagy-Dunán, horgászati, természetfotózási és madármegfigyelési lehetőségek; kerékpártúrák (5 km védett kerékpárút a Nagy-sziget és Dunaújváros között); a térség jellegzetes kézműves mesterségeinek (fafaragás, szövés-fonás, fazekasság) bemutatása, kipróbálása, hagyományos népi ételek készítése kemencében és csikótűzhelyen.


Szénégetők útja - Mátraszentimre

Cím: Mátraszentimre, külterület
Link: www.matraszentimre.hu/turaajanlatok/57-szenegetokutja

A Szénégetők útja a Cserkő bánya pihenőtől indul a Bögös rétig. Az 1990-es évekig az itt bányászott nyersanyag, az ún. "cserkő" - sötétszürke-feketés, tömött szövetű andezit, keménysége, fagy- és kopásállósága miatt - a mátrai üdülőhelyek jellegzetes építőanyaga. A kiépített pihenőnél a bányáról ismertető olvasható.


Kiránduló helyek - Kesztölc

Cím: Kesztölc, Külterület
Link: www.kesztolc.hu

Kiránduló helyek - Kesztölc


Bakony

Cím: A Bakony

A Bakony kőzeteinek zöme a Tethys-tenger üledékeiből alakult ki a földtörténeti középkor ( triász-jura-kréta) idején, de megtaláljuk az ennél idősebb és fiatalabb kőzeteket is. A Bakony Magyarország egyik legvadregényesebb tája, a Balatontól északra terül el. A hegység jelentős részét összefüggő erdőség borítja, elsősorban gyönyörű bükkösök és tölgyesek.


Tanösvény a Kő-hegyen

Cím: Tatabánya, Kő-hegy
Telefon szám: 06-20-344-6507
Link: www.tatabanya.hu

Nemrégiben adták át a Turul - szobor lábától induló geológiai tanösvényt, amely a Vértes és Gerecse hegység mészkő alapú több százmillió éves kőzeteit mutatja be.


Nagykő, Bárna

Cím: Bárna

Nagykőalji-tisztáson át jól kiépített turistaút vezet a páratlan kilátást


Varjúbérc

Cím: 3067 Garáb, Külterület

 
A település a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet középpontjában fekszik. A falu fölé emelkedik az 510 méter magas Varjúbérc. Itt jól megfigyelhető a vidék növényvilága.


Kirándulóhely

Cím: 2645 Nagyoroszi,

 
A drégelyi hegyek, a Börzsöny és a Cserhát varázsol látványos, szép természeti hátteret a község köré, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének része. Túrázások közben ritka növényeket és állatokat csodálhatnak meg a itt természet kedvelői (parlagi sas, holló, vadmacska).


Baglyaskő Látogatóközpont

Cím: Salgótarján, Karancs út 78.
Telefon szám: +36-32 413-255
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.bnpi.hu

A beltéri kiállítóhelyen Salgótarján környékének kultúrtörténeti és földtani értékeivel ismerkedhet meg a látogató. A látogatóközpont körüli parkban és a Baglyas-kő Természetvédelmi Területen tanösvény mutatja be a tájegység természeti értékeit és honos fás szárú növényeit. Ingyenesen látogatható. Nyitva tartás: március 1-től október 31-ig, keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapokon 9.00 - 16.00 óráig; november 1-től február 28-ig, keddtől - vasárnapig, valamint ünnepnapokon 9.00 - 15.00 óráig.


Sámsonházi tanösvény

Cím: Sámsonháza
Link: www.samsonhaza.hu

Sámsonházi tanösvény


Gyadai Tanösvény - Szendehely

Cím: 2640 Szendehely-Katalinpuszta
Link: erdeikirandulasok.hu
Telefon szám: +3635 576-019; +3620 451-9053
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.


Öregerdő tanösvény - Kaszó

Cím: Kaszó, Kaszópuszta 1.
Link: www.kaszort.hu
Telefon szám: +36-82 352-065

Öregerdő tanösvény Kaszó


Vidrapark tanösvény - Mike

Cím: 7512 Mike / Mikétől nyugatra vezető úton tábla jelzi
Telefon szám: +36-85/337-146

 
A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul ki előttünk a vidrának, Európa legértékesebb menyétféle ragadozójának természetes élőhelye, annak növény-, és állatvilága.


Erdei túrák - Zamárdi
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Zamárdi, külterület
Link: www.zamardi.hu

Zamárdi területén három, térképen is jelölt turista útvonal van. Részben kerékpárral is bejárhatók, de gyalogtúrázásra is kiválóak, és lehetőség nyílik akár lóháton bejárni a környéket.


Jánki-erdő

Cím: 4741 Jánkmajtis, külerület

 
A Szatmári-síkság erdeinek egyik legszebb példánya a Tapolnok-csatorna övezte Jánki-erdő. A 383 hektáros, tölgy-kőris-szil elegyes erdő nyiladékaiban nő nyáron a réti kardvirág.


Lónyay erdő - Mátyus

Cím: 4835 Mátyus,
Link: matyus-kozseg.gportal.hu

 
Mátyusnál még tekintélyes része húzódik a gyönyörű gyertyános tölgyes és tölgy-kőris-szil erdőkből álló Lónyay erdőnek, amelyben gímszarvas, vaddisznó, vadmacska és fekete gólya tanyázik.


Az Ecsedi-láp gerincesei

Cím: Nagyecsed környéke
Telefon szám: +36--20-937 3651
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Somlai Tibor

Az Ecsedi-láp gerincesei


Völgységi Múzeumi Tanösvény

Cím: Bonyhád

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül 2008.október 11. szombat 14.00-18.00 A Völgységi Múzeumi Tanösvény bonyhádi állomásaiból a város sokszínű etnikai összetételét és kultúráját tükröző négyórás sétával adunk keresztmetszetet. Völgységi Múzeum - „Magyarországi Németek Háza” - Székely Ház - ózsinagóga és a neológ temető - Perczel Mór tábornok emlékszobája - Herbszt Helga fazekas bemutatója.


Nyéki-Holt-Duna

Cím: Pörbőly, külterület
Link: www.ddnp.hu

A pörbölyi gátőrháznál kezdődik az egyik legsajátosabb gemenci tanösvény. Madármegfigyelő toronyból tekinthető meg a fokozottan védett Nyéki-Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világa. Megközelítés: erdei vasút, vasút, kerékpár, gyalog, autó, busz


A Farkaserdő - Bejcgyertyános

Cím: 9683 Bejcgyertyános,
Link: www.szherdeszet.hu
Kapcsolattartó személy: Sárvári Erdészeti Rt

Sárvártól délre terül el a Farkaserdõ. Az 5500 hektáros egybefüggõ erdõtest a Vas megyei dombvidékbõl foglal el lankás oldalakat. A szakközönség a gyertyános (cseres) tölgyesek felújítása és nevelése kapcsán jól ismeri.


Geológiai és madártani tanösvény - Celldömölk

Cím: Celldömölk, Ság-hegy
Link: www.celldomolk.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Ság hegyen kiépített tanösvények vezetik körbe az érkező turistákat és 16 tábla segítségével mutatják be a hegy keletkezésének történetét, és annak gazdag növény- és állatvilágát. Színes képek és leíró szövegek tájékoztatják az érdeklődőket Magyarország legfiatalabb tűzhányójáról.


Rába völgye gyümölcsút - Csörötnek

Cím: Csörötnek
Link: www.csorotnek.hu

Az Őrség kapujában – a Rába völgyében elhelyezkedő település csodálatos adottságú dombvonulatai már a középkorban is a tájegység bor- és gyümölcstermelésének egyik jelentős színtere volt. A Rába völgyétől délre húzódó dombvonulatainak napfényben gazdag lejtőin, a házak kertjeiben ma is változatos gyümölcstermesztés zajlik.


Eörségh-tanösvény

Cím: Kerceszomorja, külterület

Kercaszomoron bejárható az Eörségh-tanösvény, melyen erdők, mezők és patakok élővilága és a település épített öröksége látható. Legérdekesebb állomása a dombtetőn található Pusztatemető, az egykori Szent Vencel templom sánccal körülvett helye. Évszázados kocsányos tölgyek, millenniumi hársfák a szomoróci sökfás temetőben, 1877-ben épült egyágasos harangláb várják a kirándulókat. A Szervátiusz-portán növényi ornamentikás cserépkályha csempék, damaszk vadászkések és tőrök láthatók készítés közben, a Pongrácz-portán pedig a régi paraszti világ eszközei tekinthetők meg.


Sárgaliliom tanösvény

Cím: Magyarszombatfa, külterület

A Sárgaliliom tanösvény 2003-ban készült. A tanösvény bejárásához való felkészülést és az útvonalon történő könnyebb eligazodást ez a tájékoztató segíti a kedves érdeklődők részére. A sárgaliliom (Hemerocallis lilio-asphodelus) az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, amelynek egyik legnagyobb állománya e vidéken található.


Ság hegy

Cím: 9561 Nagysimonyi,

 
A Ság hegy 1975 óta természetvédelmi terület, jelenleg a Fertőhanság Nemzeti Parkhoz tartozik. Nagyon sok turista keresi fel különösen a szüreti napok alkalmával.


Sárgaliliom tanösvény - Velemér

Cím: Velemér, külterület
Link: sargaliliomtanosveny.tar.hu

2004-ben nyitották meg hivatalosan a látogatókat a Belső Őrség három faluján (Veleméren, Gödörházán és Magyarszombatfán) végigvezető, kb. 6 km hosszú Sárgaliliom tanösvényt. A sárgaliliom az Őrség kiemelkedő szépségű növényritkasága, amelyet Carolus Clusius németalföldi botanikus írt le elsőként, még a XVI. században. Ezek a virágok több veleméri telek patakhoz közeli részén díszlenek ma is. A Clusius által Hollandiába vitt sárgaliliomokból a holland kertészek tucatnyi eltérő színű változatot nemesítettek ki, amelyek a veleméri Cserépmadár szállás előtti ágyásban megtekinthetők. A tanösvény két okból kapta nevét erről a virágról. Egyrészt, mert a sárgaliliom nagy számban fordul elő a területen, ez az Őrség egyik legjellegzetesebb növényritkasága. Másrészt azért, mert a tanösvény kialakításához szükséges anyagi alapot a budapesti holland nagykövetség, az egykori kutató hazájának képviselete biztosította.


Tanúhegyek Teljesítménytúra
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Badacsonytördemic
Link: www.bthe.hu

Pünkösdkor az ország egyik legszebb vidékére, a Balaton-felvidékre invitál kicsiket és nagyokat, baráti társaságokat és magányos vándorokat a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE). A Tanúhegyek gyalogos és kerékpáros túrák és teljesítménytúrák a fizikai megmérettetés mellett tartalmas programok teszik emlékezetessé a tavasz egyik legszebb hétvégéjét.


Pele Apó tanösvény

Cím: 8312 Balatonederics, Balatongyörök
Link: www.bfnpi.hu
Telefon szám: +36-87/ 555-290
Fax szám: +36-87- 555-261

Gyermekeknek létrehozott tanösvény, ahol Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló, 8.5 km hosszú ösvény, Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be.


Bakony- Csesznek

Cím: Bakony

Bakony- Csesznek


Bakony - Döbrönte

Cím: 8597 Döbrönte,

A Döbrönte települést körülölelő Bakony kellemes túrák helyszíne lehet.


Ámos-hegyi Pihenőerdő - Eplény

Cím: 8413 Eplény, Külterület
Link: www.epleny.hu

230 hektár területen tanösvénnyel, kilátóval, tornapályával, erdei játszóterekkel várjuk az ide látogatókat.


Bakony - Eplény

Cím: A Bakony

A Bakony - Eplény


Barangolás az erdőben - Eplény

Cím: 3413 Eplény, külterület Bakony
Telefon szám: +36 88 591-510
Fax szám: +36 88 591-549
Kapcsolattartó személy: Veszprémi Erdőgazdaság Rt.
Link: www.verga.hu

Erdei túrák, séták a Bakonyban.


Bakony - Fenyőfő

Cím: Bakony

A falu környezete természetvédelmi terület délre a Bakony legmagasabb vonulata húzódik, délnyugat-északkeleti irányban a Koris-hegy. (709 m), Kék-hegy (661 m), Csarda-tető (441 m). Felsorolhatatlan mennyiségű természeti érték, látnivaló található. A homoki ösfenyves, ősborókás, Cuha szurdokvölgy, a Hódos-ér völgye, barlangok, források, Toth ároki rezervátum, emlékművek (pl:Szentkereszt), kilátok, bronzkori emlékhelyek, romok.


Bakony - Jásd

Cím: A Bakony

Bakony - Jásd


Bakony - Magyarpolány

Cím: Bakony

Magyarpolány ideális lehetőségeket biztosít mindazoknak, akik jó levegőre, kikapcsolódásra vágynak. Pihenőhelyekkel ellátott túraútvonalaink mindegyikén gyönyörű természeti környezetben sétálhat ide a látgató. Ajánlott túraútvonalaink a 394 m magas Polányi-hegyre, a cukorsüvegként kimagasló Kálvária-hegyre és lejtőikre kalauzolják vendégeinket.


Bakony

Cím: Olaszfalu - Bakony

A Bakonyról elsőként a természet jut eszünkbe. Hegyek és erdők - szépségek és rejtelmek. A gyönyörű és megnyugtató táj látványa. A friss levegő, a hegyi patakok, a tovasurranó állatok nesze. Itt a lehetőség: ismerjük meg! A Bakony mindenkié - itt gyermek és felnőtt egyaránt jól érezheti magát.


Eperjes-hegyi Tanösvény

Cím: 8414 Olaszfalu, külterület
Link: www.olaszfalu.hu

Olaszfaluban az önkormányzat és közel ötven társtulajdonos döntött úgy, hogy védetté teszik Eperjes-hegyi területüket. Pikkelyes páfrány A 82 hektáros Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú, kb. 150 m szintkülönbséget leküzdő, jelzett faoszlopokkal jelölt megállókkal. Olaszfaluban a busz végállomásánál nyíló Major utca végén van a tanösvény "indító" táblája, s két autóparkoló. Innen a következő nevezetességeken át vezet az út: Kőkapu - Ördöglik - Eperjes sziklafal - Majális-rét - Földtani feltárások - Idős vadcseresznyefák - Eperjes sziklafal - Eperjes-tető, kilátóhely - Zsomboly - Kőfaragások - Mészégető.


Erdők övezte, értékes természeti környezet

Cím: 8948 Barlahida,
Link: www.barlahida.hu

Barlahida erdők övezte, értékes természeti környezet, túrázásra, kikapcsolódásra alkalmas hely.


Erdok övezte, értékes természeti környezet Böde

Cím: 8991 Böde, külterület
Link: www.gocsej.celodin.hu/bode.htm

 
Erdok övezte, értékes természeti környezet Böde


Túralehetőségek Döbröce környékén

Cím: Döbrönce
Link: www.dobroce.hu

Kovácsi-hegy jól jelzett turistaútjai kínálnak túrázási lehetõséget Magyarország e még viszonylag ismeretlen tanúhegyén. A kihelyezett ismertetõk vezetik és tájékoztatják a turistákat a páratlan geológiai és más természeti látnivalók között.


Dolomit tanösvény - Zarándokút a Fénykereszthez

Cím: 8315 Gyenesdiás, külterület
Link: www.gyenesdias.info.hu
Telefon szám: +36-83 511-790

A szűkebb értelemben vett Keszthelyi-hegység túlnyomórészt felsőtriász dolomitból épül fel és hazánk egyik legváltozatosabb élővilágú vidéke, ahol a szubmediterrán xerotherm sztyeplejtőktől kezdve, a zárt tölgyeseken és bükkösökön át, a jégkori maradványokat őrző hideg szurdokvölgyekig igen sok élőhely típus megtalálható, különlegesen gazdag, egyedi értékeket is tartalmazó flórával és faunával.


Kirándulóhely - Iklódbördőce

Cím: 8958 Iklódbördöce,
Link: www.iklodbordoce.hu

 
Iklódbördőce Zala megye délnyugati részén, a Kerka alsó folyásánál található, Lentitől mintegy 3-4 kilométerre. Az alsó Kerka-völgy a Lenti kistérséghez tartozik, a Mura folyó mellett, Letenyétől 15 kilométerre északra helyezkedik el. Iklódbördőce a Cserta völgyének jobboldali részén és a hozzá csatlakozó domblábi-domboldali területen található, mely összességében az Északi-Göcseji dombság morfológiai táj egység déli pereme.


Tenke-hegy - Lendvadedes

Cím: 8978 Lendvadendes,
Link: www.tersegfejlesztes.hu

Lendvadedes falu felett emelkedik a több mint 300 méter magas Tenke-hegy, melynek déli oldala már Szlovéniához tartozik. A hegy tetején kilátó áll, melynek tetejéről csodálatos panoráma tárul az ember szeme elé. Látható innen a Lenti medence, a környező dombok és a szomszédos Szlovénia is.


Kirándulóhely

Cím: 8776 Magyarszentmiklós,

 
A települést források, patakok és szőlőhegyek övezik, így az idelátogató túrázók gyönyőrű környezetben kirándulhatnak.


Kovácsi-hegyi bazaltutca - Nagygörbő

Cím: 8356 Nagygörbő,
Telefon szám: +36- 83/574-010
Link: www.nagygorbo.hu

A Kovácsi-hegy bazaltfolyosói, bazalfülkéi kitûnõ és kedvelt kiránydulóhelyek.Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) Tanösvény.A Kovácsi-hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett természeti értéke. A turistautakon barangolva találkozhatunk a természet apró szépségeivel, egy-egy idõs fával, madarakkal, az erdõ vadjaival. Zala megye 7 csodája a Kovácsi-hegyi bazaltutca. Az értékfelmérő akció ötletgazdái és képviselői 2010. augusztus 28-án szombaton márványtáblával és az ezt elismerő oklevéllel jelölték meg a természeti csodák sorába tartozó Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található Kovácsi-hegy sziklaösvényét.


Kirándulóhely - Nemessándorháza

Cím: 8925 Nemessándorháza,

 
Kirándulóhely - Nemessándorháza


Erdei túra - Vaspör

Cím: Vaspör, külterület

Erdei túrák Vaspör


Holt-Duna tavak Morotva-tó

Cím: 9233 Lipót
Link: www.lipot.hu

A községet északról határolja a 68 ha területű Holt-Duna, a vízimadarak fészkelő és élőhelye, a vízi és mocsári növényzet igazi paradicsoma. (a Holt-Duna helyett időnként a Morotva-tó kifejezéssel is találkozhatunk) A Holt-Duna partján a Fertő-Hanság Nemzeti Park Szigetköz Tájvédelmi Körzete tanösvényt alakított ki, esőbeállókkal, pihenőhelyekkel, madár lesekkel.


Hany Istók Tanösvény

Cím: 9354 Osli,

 
A tanösvény kiindulási pontját, az Esterházy Madárvártát az Osli és Földsziget községeket összekötő műútról lehet megközelíteni.


Rekettye Tanösvény (Orgoványi rétek)

Cím: 6076 Ágasegyháza,
Telefon szám: +36-76/482-611, 36-30/488-4553
Kapcsolattartó személy: Kiskunsági Nemzeti Park Ludnai Tünde
Link: www.knp.hu

Az Ágasegyházán áthaladó piros sáv jelzésű túraútvonalon érhető el a 6 állomásból álló tanösvény, mely 2,3 km hosszú. Az utolsó állomásnál egy megfigyelőtorony található. Innen a piros négyzet jelzésű túraúton lehet elérni Orgovány települést. A tanösvény az Ágasegyházi-rétek tájtörténeti vonatkozásait tárja fel.


Tanösvények - Baja

Cím: 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon szám: +36 (74) 491-483
Link: www.gemenczrt.hu
Fax szám: +36 (74) 591-029

A Malomtelelői tanösvény az 55-ös közúttól 8 km-re északra, az ártéri erdőben található. Legkönnyebben a Pörbölyről induló Gemenci Erdei Vasúttal érhető el. A Bárányfoki-tanösvény a Gemenci Erdei Vasút Bárányfoki végállomásánál található, Szekszárdtól 6 km-re, kb. 50 perc alatt járható végig. A Nyéki-holt Dunai tanösvény az 55-ös közút mentén, a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól (a pörbölyi kisvasút állomástól) kb. 1 km-re található.


Kirándulóhely Fehér-tó - Gátér

Cím: 6111. Gátér,

 
A Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területté nyilvánította a Fehér-tó gátéri részét. A területen sokféle védett vadmadár megfigyelhető. Jellemző vonuló madarak a darvak, a vadludak, récék és a parti madarak. Rendszeresen fészkelnek itt a gémfélék.


Pimpó tanösvény - Orgoványi rétek

Cím: 6077 Orgovány,
Telefon szám: +36-76-482-611
Fax szám: +36-76-481-074
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: knp.nemzetipark.gov.hu

A tanösvény 4 km hosszúságú és 5 állomásból áll a Pimpó tanösvény nevet kapta, s Orgovány község külterületén helyezkedik el.


Vöcsök tanösvény

Cím: Pálmonostora, külterület
Telefon szám: +36-30-488-4549
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.knp.hu
Kapcsolattartó személy: Molnár László

A három és fél kilométer hosszú Vöcsök tanösvény a halastavak és a környező élőhelyek növény- és állatvilágába nyújt betekintést.


Egyek-Pusztakócsi mocsarak bemutatóterület

Cím: Kócsújfalu
Link: www.golyavar-porta.hu

Kerékpáros vagy gyalogtúra keretében bejárható a tanösvény, melynek legfontosabb állomásai bemutatják a Fekete rét mocsarának élővilágát, a Górés-tanyai madárrepatriáló telepet, és a Meggyes csárdamúzeumot.A csárda 1760 körül épült, a csárda előtti földutat ma is Só útnak nevezik. Ezen szállították a máramarosi sót a tiszai révtől az alföldi településekre. A túrák kiindulópontja az 53-54-es kilométerkőtől Kócsújfalunál.


Tisza-parti tanösvény

Cím: 5085 Rákóczifalva, külterület
Link: www.erdopedagogia.hu
Telefon szám: +36-20 221-57-20
Kapcsolattartó személy: Dósa Gyula erdész-erdőpedagógus

A Tanösvény egész évben látogatható a hét minden napján, napszaktól függetlenül, díjtalanul. (Természetesen – mivel a Tisza árterében található – az áradások idején bizonyos részei víz alatt állhatnak, akkor sajnos a Tanösvény látogatása lehetetlenné válik.) A Tanösvényen szakvezetési is igényelhető, mellyel kapcsolatban Dósa Gyula erdész-erdőpedagógussal (vadgazdálkodási szakmérnök) kell a kapcsolatot felvenni.


Geológiai bemutatóhely

Cím: Felsőörs, külterület
Link: www.balatonriviera.hu

A felsoörsi Forrás-hegy nemzetközi jelentoségu földtani, oslénytani, rétegtani érdekességeket kínál. Geológusok szorgos munkája nyomán látott napvilágot és világszerte ismertté vált Magyarország első földtani alapszelvénye, melyről a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával Geológiai Bemutatóhely létesült.


Mátra

Cím: Mátra

A Mátra, mint az Északi-középhegység része, származása szerint Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el, és bár nem a legnagyobb kiterjedésű hegységünk, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa az 1014 m-es Kékes és a 964 m magas Galyatető.


4x4 túra

Kapcsolattartó személy: Peter Tóth

Terepjáró túra -csak helyi vezetővel, és kis létszámban, a természetes vadállomány és környezet megóvása érdekében. Útvonal kb. 2-5 óra időtartam.


Fekete-hegyi Tanösvény

Cím: Mikóháza, külterület
Link: www.mikohaza.hu

Fekete-hegyi Tanösvény (Mikóháza - Fekete-hegy)Természeti adottságai kedveznek az erdő- és vadgazdálkodásnak, üdülési potenciálja is jelentősen fejlődik. Számos turistaút halad el mellette, közvetlen környéke bővelkedik természeti szépségekben, történelmi és irodalmi emlékhelyekben. Dinamikusan fejlődő infrastruktúrájával, bővülő szálláslehetőségeivel és egyéb más szolgáltatásaival egyre vonzóbb turisztika célponttá válik az idelátogató turisták számára.


Drávaszentesi tanösvény

Cím: 7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Link: ddnp.nemzetipark.gov.hu
Telefon szám: +36-82 461-285; +3630 474-3591

A Dráva Kapu Bemutatóközponttól induló kb. 2 km hosszú földút mentén a látogatók a "Drávaszentesi üde rétek" történetével és élővilágával ismerkedhetnek. Az út elhalad az őshonos állatbemutató mellett, majd a Rinya-patak árterén kialakított vizes élőhely madármegfigyelő tornyánál ér véget. A réten a Nemzeti Park szürke marha gulyája legel.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner