12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Teljes találat 197 látnivalóban


Szalamandra tanösvény - Dédestapolcsány

Telefon szám: +36-48-501-037
Fax szám: +36-48-501-037
Cím: Dédestapolcsány-Lázbérc
Link: www.dedestapolcsany.hu

A Szalamandra tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik. A Szalamandra tanösvény hossza kb. 6 km, változatos terepen. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet tovább menni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 m a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért, ha csendben közlekedünk az erdőben megleshetjük őket eredeti élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, vagy pihenőpadok vannak. A tanösvény jele sárga - fekete, ezen a jelen haladjunk. A végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.


Tanösvény - Hercegkút

Cím: Hercegkút
Link: bnpi.hu

Hercegkúton a Pogány-kút remekül ki van táblázva és a turistajelek is jól láthatóak. A kiindulópontot a község főútján − a Petőfi utcában − tábla jelzi. Letérni az alvégen a Pogánykút Kulcsos Turistaház melletti kőkeresztnél kell a Rákóczi utcába. Itt tér le a főútról a jelzésű, illetve itt megy át a Sárospatak felől jövő jelű Rákóczi-turistaút, majd egyesülnek és együtt haladnak egészen a Pogány-kútig. Az utca végéig aszfaltozott úton juthatunk el, innen továbbmenni azonban már gyalog érdemes. Hercegkúttól csak kb. másfél km-t kell sétálni viszonylag könnyű terepen.


Erdei túra - Répáshuta

Cím: Répáshuta, külterület

Répáshuta és környéke elsősorban a kirándulni, sportolni vágyóknak nyújt lehetőségeket, s mindazoknak, akik szeretik a természetet. Számos túraútvonal, tanösvény várja a természetjárókat.


Ménes-patak völgye - Szögliget

Cím: Szögliget
Link: www.szogliget.hu

Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén fekszik. A települést a 27-es főútról letérve a Bódva-völgyétől északi irányban, a Ménes patak partján találhatjuk meg. A falu, mint ahogy azt a neve is mutatja, igazi liget, hiszen a völgykatlanban megbúvó települést három irányból dús növényzettől ékes magas hegyek veszik körül és csak a negyedik irányban elhelyezkedő lankás dombok között vezető úton lehet megközelíteni


Ósva-völgy szurdoka, Kutyaszorító

Cím: Telkibánya, külterület

Az Ósva-völgyben látható felszíni perlitfolyás. E vulkáni eredetű, szilikát tartalmú kőzet különleges formában jelenik meg itt. A felszínre kibújva a perlit szemecskék folyamatosan peregnek - mintha valóban folyna a finom "homok". Hazánkban csak ebben a térségben fordul elő ez a ritka ásvány. A perlit a riolit egy különleges, szürkés-fehér színű, morzsalékony szerkezetű, apró üveggyöngyszerű változata. Hevítésre "felfúvódik", a könnyű, levegős, fehér anyagot nagy mennyiségben használja az építőipar hőszigetelésre, a kertészetek a földkeverékek lazításához.


Nagy-Kopasz-hegy Tokaj

Cím: Tokaj Kopasz-hegy

A táj különlegessége abból adódik, hogy az érintkező tájak nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági kistájakból (Bodrogköz, Taktaköz, Nyírség).


Erdei túra - Biatorbágy

Cím: Biatorbágy, Iharos

Találkozás: az Iharosi forrásoknál lévő parkolóban. A túra útvonala: a forrásoktól a piros jelzésen a Kőhegyre, majd tovább a sziklák érintésével, a Szélkapu völgy keresztezésével a Szily kápolnához. A kirándulás hossza: A focipályáig: a rövidebb kb.: 4km, a hosszabb kb.: 5 km, a pályától a forrásig kb.: 1,5 km az aszfaltos úton.


Vadaspark - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Telefon szám: +3623 451-783; +3620 661-7972
Kapcsolattartó személy: Jaloveczky Viktória
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás: A Vadaspark egész évben, minden nap szeretettel várja látogatóit az alábbi nyitva tartási időben. Hétköznap 9.00 - 16.00 óráig. Hétvégén és ünnepnapon: 9.00 - 16.00 óráig, de a parkot 17.00-ig kell elhagyni. Belépő: felnőtt 1.200 Ft, gyermek (2 - 14 korig) 600 Ft, diák, nyugdíjas belépő 800 Ft. Családi jegy (2 szülő + 1 gyermek) 2.700 Ft.


Vadaspark, bölény - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Telefon szám: +36-23/451-783
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu

Az európai bölény Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse.Korábban az európai bölények csaknem egész Európában előfordultak a lombhullató erdőkben. Az elmúlt évszázadokban élőhelyük egyre csökkent, míg végül a vadon élő állomány teljesen kihalt. Ma visszatelepített állományok élnek Lengyelországban .


Vadaspark, jávorszarvas és muflon - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Telefon szám: +36-23/451-783
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu

A muflont Európa nagy részére, a Mátrába is, vadászati célokból telepítették be, és helyenként – például az erdei talajokon – gondot okoz, hogy a hosszú paták akadályozzák a járásban. A muflonok főként szürkületkor járnak táplálék után. Ahol nem zavarják őket, nappal is megfigyelhetők. Jól látnak és futnak, ügyesen ugranak.


Vadaspark, szarvas - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Telefon szám: +36-23/451-783
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu

A gímszarvas az egyik legnagyobb szarvasféle. A világ sok részén húsa táplálékforrásnak számít. Gyönyörű agancsáért sokan vadásznak rá. A tisztásokkal és rétekkel tarkított lombos és elegyes erdők lakója. A legjobb körülményeket valaha bizonyára a folyóárterekben találta meg.


Vadaspark, vaddisznók - Budakeszi

Cím: 2092 Budakeszi
Telefon szám: +36-23/451-783
Link: www.vadaspark-budakeszi.hu

A vaddisznó az emlősök osztályába a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe és a disznófélék (Suidae) családjába tartozó faj. A vaddisznó családi közösségekben, csapatokban jár, amit kondának nevezünk. A csapat magját az öreg koca jelenti, a süldőkkel és a malacokkal.


Csobánka, (Dobogókő 4 km)

Cím: Csobánka

Csobánka, (Dobogókő 4 km)


Szurdok völgy tanösvény ( 2 km )

Cím: Csobánka, (Budapest 14 km)

Szurdok völgy tanösvény ( 2 km )


Szer kövek - Dobogókő

Cím: Dobogókő

A vulkanikus eredetű sziklaszirtek különleges látványt nyújtanak.


Szurdok völgy tanösvény ( 2 km ) - Dobogókő

Cím: Csobánka, (Dobogókő 2 km, Budapest 14 km)

Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető műúttól DNY-ra, mintegy 200 m-re, azzal csaknem párhuzamosan található a Dera-patak szurdokvölgy, amely mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel.


Táltos túra - Dobogókő

Cím: Dobogókő
Telefon szám: +36-1 251-4983

A Táltos Turul túra során megérezhetjük a 70 ezer éves ősi szkéta kultúránk örök életű energiáit és épületmaradványait. Vezetik: Kovács András Táltos, Szántai Lajos történész, Bubik István és Csabai János színművész.


Csillagösvény Pilisszántó

Cím: Pilisszántó, külterület
Link: www.pilisszantozarandokhely.hu

A Pilis hegy tetején épült, 2006. december 21-én felszentelt kápolnához egy köves gyalogút, a Csillagösvény vezet. Szõnyi József Pilisszántó volt polgármestere, aki elkötelezetten vallatja a múltat, az ösvény mellé hét faragott stációt álmodott – dicsõséges történelmünk emlékére, az utókor okulására.


Dera-patak szurdokvölgy - Pilisszentkereszt

Cím: 2098 Pilisszentkereszt, külterület
Link: www.pilisszentkereszt.hu

Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető műúttól DNY-ra, mintegy 200 m-re, azzal csaknem párhuzamosan található a Dera-patak szurdokvölgy, amely mind földtani, mind geomorfológiai szempontból jelentős természeti értéket képvisel.


Vas-kapu sziklabordája - Pilisszentkereszt

Cím: 2098 Pilisszentkereszt, külterület
Link: www.pilisszentkereszt.hu

 
A Pilis-tető meredeken leszakadó keleti oldalának közepe táján, mintegy 250 méterre a völgytalp felett, egy rétegborda oldalában két egymás felett emelkedő, messzire ellátszó, diadalívszerű sziklakapu, a Vaskapu látható.


Kő-hegy (természetvédelmi terület)

Cím: Pomáz
Link: www.pomaz.hu

Kő-hegy – A helyi legenda szerint Árpád vezér a Dunán átkelve a Kő-hegy tetejéről irányította a honfoglalás hadműveleteit.A Pilis hegység turista útjainak egyik fő kiindulási pontja és bázisa városunk. A HÉV állomástól gyalogtúrával egy-másfél óra alatt elérhető a legszebb kirándulóhelyek bármelyike.


Fehér gólya tanösvény - Tápiószele

Cím: 2766 Tápiószele, külterület
Telefon szám: +36-53-380-133
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Terék Mihályné

Indulás a Tápió híd melletti néprajzi háztól: Tápiószele, Ceglédi út 5. A Tápió-patak partján a horgásztóig vezető tanösvény 2002 áprilisában a WWF és a DINP segítségével jött létre. Bejárásával a település környezeti, természeti értékeinek megismerésére nyílik lehetőség. A 2 km hosszú tanösvényen nyolc állomás található, a bejárási idő 70 perc. Ismertető füzet segíti a tájékozódást.


Les-völgy

Cím: Verőce, külterület
Link: www.veroce.hu

Verőcéről kirándulási lehetőség adódik Magyarkút, onnan pedig a Les-völgy, illetve Királyrét felé. Magyarkúttól kelet felé rátérhetünk az országos kéktúra útvonalára. Északnyugat felé Nógrád várához vezet a jelzés. Északkelet felé elindulva a Naszály (652 méter) magas meredek oldalú karsztfennsíkjára juthatunk. Fotó: www.turistamagazin.hu Lanczi Péter


Apátkúti-völgy

Cím: Visegrád, Mátyás Király út

Erdei túra, kirándulás Visegrádról indulva az Apátkúti-völgybe.


Lepence-völgy

Cím: Visegrád, külterület

Erdei túra, kirándulás Visegrádról indulva Lepence-völgy.


Denevéri tanösvény - Abaliget

Cím: Abaliget
Link: www.abaliget.hu

A barlang bejáratától indul a denevéres táblákkal ellátott tanösvény, melynek 12 állomásán a felszín természeti értékeinek és a hozzájuk kapcsolódó folyamatoknak megismerésére nyílik lehetőség.


Hármaskereszt - Abaliget

Cím: Abaliget
Link: www.abaliget.hu

Az Abaliget-Orfű összekötő út mentén a Millennium évében felújított Hármaskeresztnél megállva csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. Már régóta csak egy kereszt áll ezen a helyen mégis Hármaskeresztnek hívják. Valamikor valószínűleg kálvária volt ezen a helyen. A hagyomány szerint a kereszteket az a Mattenheim József állíttatta, aki 1768-ban a barlangban járt. Állítólag tizenöt gyermeke született a molnárnak, de születésük után egymás után meghaltak. Már a nyolcadikat temette el, amikor fogadalomból emeltette a kálváriát


Környező erdők - Hetvehely

Cím: Hetvehely

Túralehetőség Hetvehely környező erdeiben.


Erdei túra - Kárász

Cím: Kárász

Erdei túra - Kárász


Erdőség Kisvaszar

Cím: Kisvaszar

Túrázási lehetőség a környék erdeibe.


Erdei túra - Kovácsszénája

Cím: Kovácsszénája

Erdei túra - Kovácsszénája. Szép természeti környezetben elhelyezkedő mecseki aprófalu, a Nyugat-Mecsek és a Zselic határán. A faluból indul a SO jelzés, mely az Orfűről érkező S+ jelzéshez csatlakozik.


Erdei túra - Kővágószőlős

Cím: Kővágószőlős

Túrák a Mecsekbe.


Erdei túrák - Óbánya

Cím: Óbánya
Link: obanyaivolgy.mindenkilapja.hu

Számtalan könnyű és erősebb túra lehetőség nyílik a szélrózsa minden irányába, mint Óbányáról, mint Kisújbányáról is, hiszen rengeteg jól járható túristaút van a környéken rendkivül sok látnivalóval, érdekességgel és jó levegővel! A részletekért tekintse meg az ajánlott web oldalat.


Séta a patak mentén - Óbánya

Cím: Óbánya

Az Óbányára érkezők túraútvonlakból bőven válogathatnak, egy kis könnyű túra a patak nemtén


Havi-hegy - Pécs


Havi-hegy - Pécs egyik városrésze a Mecsek-hegység déli oldalán a Tettyétől délkeletre. Innen nyílik az egyik legszebb kilátás a Pécs városra


Malomvölgyi tó és parkerdő - Pécs

Cím: Pécs, Malomvölgy

A festői környezet ajánlott kirándulásra, pihenésre, kerékpártúrákra. A 2-es számú tóban lehet a horgásszenvedélynek hódolni. Minden évszakban csodálatos, felüdülés testnek és léleknek.


Misina-tető - Pécs

Cím: Mecsek

Kedvelt kirándulóhely a mecseki parkerdő. Sokszázféle ásvány ,kőzet, növény és állatfaj teszi változatossá és gazdaggá a vidéket. A Tubeshez, Kantavárhoz, Kisréthez, Melegmányi-völgyhöz, Kőlyuk-barlanghoz és a Misina-tetőhöz vezető utakon megkapó szépségű látvány gyönyörködtet. Tiszta időben kirajzolódnak a Mecsek hegység vonulatai, a Hegyhát és a Duna vidéke is látható innen.


Erzsébet-liget - Szarvas


Erzsébet-liget - Szarvas


Emlékerdő - Ásotthalom

Cím: Ásotthalom, Külterület
Link: www.asotthalom.hu

Az Emlékerdőt 1944-ben Csongrád megyében másodikként nyilvánították védett területté. A terület Kiss Ferencnek - "A szegedi erdők atyjának" - is emléket kíván állítani. Területe ma 17 hektár. Kiss Ferenc javaslatára 1886-tól természeti emlékként kívánták fenntartani az utókor számára. Az elmúlt 118 évben a területen nem végeztek erdészeti munkálatokat, ezáltal egy sajátos erdőrezervátum alakult ki. ( A fényképen Kiss Ferenc emlékére 1976-ban felállított emlékoszlop látható. foto: Andrési Pál )


Erdei túra - Üllés

Cím: Üllés, Árpád dűlő
Link: www.ulles.hu

Tanösvény (Üllés, Árpád dűlő) A Tanösvény Kiskunhalas irányában a Battancs-tanyánál leágazó dűlőútra letérve kezdődően, a Horgásztó környezetében került kialakításra. Hossza kürülbelül 3 km, mely kényelmes, természetjáró sétával 1-1,5 óra kellemes kikapcsolódást nyújt. A tájékozódást állomásjelző táblák könnyítik, melyek a fellelhető tájbéli értékekről (pl.: szibériai nőszirom) is ismertetővel szolgálnak.


Szocreál Tanösvény - Dunaújváros
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Dunaújváros
Link: info.dunaujvaros.hu

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy számos kultúra megvetette lábát a területén, hatott a sorsára, sőt befolyásolta életét. Manapság a római, török kori, reneszánsz, barokk és még számos korszak alkotásai igazi csemegét kínálnak az országba érkező turisták számára. Akkor miért ne lehetne a szocreál idegenforgalmi vonzerő? Ez olyan egyedülálló adottság, mely speciális vonzerőt jelent, amelyet más országban nem ismerhet meg a látogató. A kommunizmus hagyatéka örökségünk, múltunk részét képezi.


Gaja-szurdok

Cím: Fehérvárcsurgó, külterület
Link: gaja.atw.hu

Sokszor felvetődött a kérdés: Szép-e a Bakony? Minden tájnak, hegyvidéknek megvan a maga sajátos szépsége, ezt kell keresni. Ezt találni a Keleti-Bakonyban, a Gaja patak szurdokvölgyében. A szurdokvölgyben erősen párás a levegő, amely a buján tenyésző növényzet létrejöttét segíti. Egy egy kanyarulatban kedvező napsütési helyzet alakul ki, ami szinte őserdei klímát teremt. A szurdok csendjében csodálatosan visszhangzik a kakukk kiáltása. Festői táj a Gaja-szurdok tornyosodó szikláival, mély szakadékaival, lágy szellőtől zúgó fenyőivel. A völgyben a Gaja patak kanyarog, hol simán csendesen, hol pedig sziklás medrében átzúgva, hangos moraj közt siet tova.


Sóstó tanösvény - Székesfehérvár

Cím: 8000 Székesfehérvár, Sárkeresztúri út
Link: kiralyiseta.szekesfehervar.hu

A Sós-tó Északi medencéjébe vezető tanösvény információs táblákkal ellátott, madármegfigyelő kilátóval rendelkező, 6.6km hosszú.


Bél-kői Tanösvény

Cím: Bélapátfalva, külterület
Link: www.bnpi.hu/?m=tanosveny&id=7
Telefon szám: +36-36-554-005
Fax szám: +36-36-554-122

A hegy fehér sziklái 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. A kanyargós szerpentin a hegy tetejére vezet, ahonnan páratlan látvány tárul a szemlélődő elé. A tanösvény 4 km hosszú, az apátságtól indul és a Bélkő 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen, végződik.


Szépasszony-völgy

Cím: 3300 Eger, Szépasszony-völgy

A Szépasszony-völgy, Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. Nevének kialakulásához legendák sora fűződik. Egy 1843-as irat alapján, Bakó Ferenc néprajzkutató szerint, a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Más kutatások szerint a völgyben illetve annak közvetlen közelében lakott egy valóban szép asszony, akire szintén visszavezetik a völgy elnevezését.


Felsőtárkányi tó és környéke

Cím: Felsőtárkány

Kellemes kikapcsolódást jelent Felsőtárkányban egy kis séta a tó körkényéken.


Túra Galyatetőről

Cím: Galyatető,

Nagyszálló közelében kialakult turistaut-csomópontról az országos kék jelzés nyugat felé Mátraszentimrére délkelet felé Mátraházára, a piros jelzés észak felé erős ereszkedővel Mátramindszent vasútállomásra nyugat és dél felé Mátraszentimrén át Gyöngyössolymosra a sárga jelzés közvetlenül Gyöngyössolymosra a piros keresztjelzés erős ereszkedővel, Rudolftanyán át Parádsasvárra vezet.


Mátrafüred - Csepegő-forrás

Cím: Mátrafüred,
Link: www.matrafured.hu

A Tornyos-panzió mögötti sétaúton haladva elérjük a gépkocsiparkolót, majd folytatva utunkat a patak kis fahídján keresztül elindulunk a Kőporos-tető felé. Nemsokára találkozunk a P jelzéssel és utunk egy lapos részbe ér, melynek elnevezése, Kis-Sás-tó. Ma már csak neve őrzi az egykori tó létét. Sétautunk nemsokára egy kanyargó kocsiútba torkollik, mely köves és salakos és ezen ÉK felé haladva pillanthatjuk meg a forrást. Mellette folyik a Vizes-kesző patak. Tűzrakó helye ideális a szalonnasütéshez.


Mátrafüred - Muzsla-kilátó - Rákóczi forrás

Cím: Mátrafüred,
Link: www.matrafured.hu

A Muzsla-kilátótól folytatjuk utunkat, cserjés, bokros ösvényeken keresztül, ahonnan megpillanthatjuk Kékest és a Nagy-Lapát-tetőt. Ezek után az erdőbe érve ÉK irányban, villanyvezetékeket keresztezve érjük el a 476 méteren található Rákóczi- forrást. Itt kiépített tűzrakó helyet és esőbeállót találunk. Nevét, II.Rákóczi Ferencről kapta, és érdekesség, hogy a forráshoz emelt kőemléket, 1929-ben egy kurucokat ábrázoló domborművel ékesítették.


Túra Fallóskútra - Mátraszentimre

Link: www.matrainfo.hu

Mátraszentimre - Bagolyirtás - Fallóskút - Mátraszentimre. Táv: 8 km, Szintemelkedés: 160 m Túraidõ: 2 óra 20 perc Kellemes túra, enyhe emelkedõkkel. Fallóskúton a Mária-kápolna megtekintését ajánljuk.


Ilona-völgyi tanösvény

Link: guideathand.com/hu/sight/80101
Cím: Parádfürdő, Károlyi kastélyük indul

A tanösvény Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi kastély (Rákóczi-fa) mellől indul és az Ilona-patak mellett, a zöld jelzésű turistaúttal megegyezően vezet az Ilona-völgyi vízesésig a fehér alapon kék átló tanösvény jelzés. Az Ilona-völgy közvetlen bejáratánál hatalmas kocsányos tölgy, az úgynevezett Rákóczi-fa állt, amely 2015-ben egy viharban kidőlt. A 300 éves fa törzséből egy méretes darab ma is látható a helyszínen. Az Ilona-patak mellett vezető tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve.


Túra a Nyirjes-tóhoz - Sirok

Cím: Sirok, külterület

Természetvédelmi terület a Nyírjes-tó – közepén tőzegmohaláp, ritka tőzegmohafajokkal – a Darnó-hegy délkeleti lejtőjén. 1957-ben Kovács Margit és Máthé Imre fedezték fel a Nyírjes-tónak keresztelt mohalápot. A területet négy évvel később természetvédelmi területté nyilvánították. hazánkban a tőzegmohás lápok kb. 10 ezer évvel ezelőtt, közvetlenül a jégkorszak utáni időben alakultak ki. A különösen érdekes tőzegmohafajok mellett több ritka sásféle virít. Sajátos hangulatot áraszt fehér pamacsaival a hüvelyes gyapjúsás, a lila virágfüzérű rétifüzény és az aranysárga színben pompázó lizinka.


Millenniumi Tanösvény, Szalajka völgyi sétaút

Cím: Szilvásvárad
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületébõl elindulva a Kalapat-kilátóig vezet.


Szalajka-völgy

Cím: Szilvásvárad-Szalajka völgy

A Szalajka-völgy a Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye.A völgy fő értéke a sebes folyású Szalajka-patak és a Fátyol vízesés. Közkedvelt kirándulóhely.


Országos Kék Túra - Bakonybánk

Cím: Bakonybánk
Link: kektura.hu

A Táncsics túra - mely a Kék Túra útvonalának része- érinti a falut.


Erdei túrák, túravezetés - Bátonyterenye

Cím: Bátonyterenye, Hegyaljai út 13.
Telefon szám: +36-30-541-54-57
Kapcsolattartó személy: Kiss Péter

Az Ágasvár Természetbarát Egyesület szervezett túrái.


Honti-szakadék

Cím: Hont külterület
Link: www.nograd.net

Hont község a 2-es számú főközlekedési út mellett Nógrád megye legnyugatibb települése. A híres pleisztocénkori őslénytani leleteket rejtő szakadék vagy szakadás - ahogyan a helybeliek nevezik - a községtől délnyugatra az út bal oldalán a Hont Motellel szemben található. A főútról keskeny gyalogúton jutunk a meredek falú szurdokvölgybe, ahol a vízmosás monumentalitásán és a rejtélyes völgyformán kívül mást ne keressünk, mert a leletek védettek. A védett földtani szelvények mikrofaunája jelenti a tudományos értéket. A parányi egysejtûek mészvázait rejtő rétegek nehezen érhetőek el és megközelítésük balesetveszélyes.


Kápolna-hegy - Karancslapujtő

Cím: Karancslapujtő
Link: www.karancslapujto.hu

A Kápolnahegy rendkívüli történelmi és vallási emléket őriz, itt található a XIII. században épített román stílusú Szent (Boldog) Margit- kápolna, melynek keletkezését titok fedi. Maga a Kápolnahegy a bronzkorban erődítményként szolgált, máig kivehetők az árkádok maradványai, illetve nyomai.


Kirándulóhelyek Nagylóc környéke

Cím: 3175 Nagylóc,

 
Fehér-hegy és Kutya-hegy, Keletrõl az Õrhegy, Délrõl a Kavicsos-tetõ , Nyugatról a Szél-hegy .


Túrázás - Pásztó

Cím: 3060 Pásztó, Régivásártér út 28.
Telefon szám: +36-32-460-152, 30-657-7293
Kapcsolattartó személy: Sándor István
Link: www.nyikom.hu

A túrázás olyan sport, amely az egészséges kirándulások mellett személyiséget gazdagító, pótolhatatlan értéket jelent mindenki számára. A személyes találkozások, ismeretségek, tapasztalások élményét, a friss levegõt, a hegycsúcsokról elénk táruló táj látványát nem pótolhatja sem film, sem könyv, sem pedig fénykép. A teljesítménytúrák igazán emberpróbáló kihívást jelentenek még az aktív sportolók számára is. Nem ritka az 50 km hosszú táv, ami alatt az összes szintemelkedés elérheti a 2000 métert.


Sipos-hegy - Fonyód

Cím: 8640 Fonyód- Sipos hegy

A Sipos-hegy kőzete, a vulkáni működés eredményeként megszilárdult bazalt a környék legfőbb útépítő köve lett. A Balaton déli partján ez az egyetlen bazalthegy. Növényzet: A Sipos-hegy főbb alkotó fafajtái a csertölgy és a virágos kőr. A Balaton partján egyedül Fonyódról látható tiszta, páramentes időben teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig Közép-Európa legnagyobb állóvize, a Balaton.


Baktalórántházi erdő

Cím: Baktalórántháza, külterület

Kellemes séták színhelye lehet a Baktalórántházi erdő.


Tarpai Szőlőhegy Tanösvény - Tarpa

Cím: Tarpa
Link: www.tarpa.eu

A Szőlő-hegy tanösvény a Beregisíkon Tarpa nagyközség külterületén található. A tarpai Nagy-hegyet és környékének élővilágát mutatja be - kitérve a beregi tájat évszázadok óta formáló és megőrző természetközeli gazdálkodás főbb jellemzőire is. A nemzeti park tájvédelmi körzetébe tartozó Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben a Nemzeti Fejlesztési Terv részét képező Regionális Operatív Program támogatásával megvalósult az információs táblákkal felszerelt bemutatóösvény a Tarpai Szőlőhegy - Tarpai Nagy-erdő túraútvonalon.


Lengyel-Annafürdő

Cím: Lengyel. külterület
Link: www.lengyel.hu/annafurdo.htm

Kellemes erdei túrára invitáljuk a patinás Lengyel-Annafürdő-i vadászháztól. A fürdő területén található az annafürdői kereszt is. A fából készült keresztett gróf Apponyi Rudolfné született Beckendorf Anna grófnő állítatta. 1897 június 8-án szentelte fel Hetyey Sámuel pécsi megyéspüspök. Az eredeti kereszt az évek során tönkre ment, ezért 2000-ben felújításra került.


Parkerdő - Tamási

Cím: Tamási

A Tamási közeláben található Parkerdő kellemes kirándulások, túrák helyszíne.


Séta az erdőben - Váralja

Cím: Váralja,
Link: www.varalja.hu

Váralja hajtűkanyarokkal meg-tűzdelt főutcáját elhagyva, csordogáló patak mellett jut el a látogató a Parkerdőig. A kirándulóközpontot 1977-ben, a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet határán, a falutól az úgynevezett erdészházig.


Szajki parkerdő - Hosszúpereszteg

Cím: 9676 Hosszúpereszteg, külterület
Link: www.hosszupereszteg.hu

 
Szajki parkerdő - Hosszúpereszteg Az is találhat elég szépséget a környékben, aki békésebb célból járja a rengeteget. Nem véletlenül szeli át a peresztegi erdõt a kék túra útvonala. Az itteni tölgyesek, akácosok, fenyvesek növény- és állatvilága sok érdekességet tartogat az erre túrázók számára. Érdemes megpihenni a lombok alatt, vagy felmászni egy magaslesre és gyönyörködni a hosszúperesztegi táj szépségében.


Boroszlán tanösvény - Bakonybél

Cím: Bakonybél, külterület
Link: www.bfnpi.hu

A Gerence völgyébõl, az odvaskõi parkolótól induló sétaút a Magas-Bakony Tájvédelmi körzet természeti értékeit tárja fel a látogatók elõtt. Az egész évben szabadon látogatható tanösvény egy hosszabb hét km-es és egy rövidebb két km hosszúságú útvonalat ajánl a látogatók részére. Az ajánlott nyomvonal a meglévõ turista útvonalakra, azok látnivalókban legizgalmasabb részeire illeszkedik, lehetõséget kínál fokozottan védett természeti képzõdmények, élõhelyek és élõvilág megismerésére is (Odvaskõi-barlang, magyar gurgolya, fekete gólya stb).


Országos Kék Túra

Cím: Bakonyoszlop
Link: www.bakonyoszlop.hu

Az Országos Kék Túra útvonala érinti a falut.


Kéki-völgy - Balatonfüred

Cím: 8230 Balatonfüred, külterület
Link: www.balatonfured.hu

 
Az 1211-es tihanyi apátsági birtokösszeíró levél említi mint egyházi birtokot, az egész völgy az apátságé volt. A török elleni harcok során elnéptelenedett, elpusztult, csak a neve maradt fenn. Neve arra utalhat, hogy a környéken sok kék szín lehetett (kökény), tehát eredhet elnevezése a környéken uralkodó növényzetről. A hagyomány szerint a forrás környékén rengeteg ibolya nyílott, és erről kapta volna a nevét. Ma a Kéki-völgy, Kéki-forrás, Kéki-dűlő, Kéki-patak őrzi a "Kék" helynevet.


Kiserdő - Balatonfüred

Cím: 8230 Balatonfüred, Szív kórház és 71-es út között
Link: www.balatonfured.hu
Telefon szám: 0036-87-580-480
Fax szám: 0036-87-580-481
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Jelentős, védett érték a "Kiserdőnek" nevezett 10 hektáros park, a 71-es főút (Petőfi S. u.) és a Szívkórház között. Nevezik a város tüdejének is. Alsó részét 1792-ben, felső részét 1878-ban telepítették Itt található az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopa.


Koloska völgy és tanösvény - Balatonfüred

Cím: 8230 Balatonfüred, külterület
Link: www.balatonfured.hu
Telefon szám: 0036-87-580-480
Fax szám: 0036-87-580-481
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Balatonfüredi Erdő természetvédelmi terület szívében található Koloska - Völgy nagyon sok lehetőséget kínál az idelátogatóknak a szabadidő hasznos eltöltésére.Többek között: erdei környezetben a kiépített tornapályán a praktikusan megtervezett tornaszereken aktív kondíciójavító tornára. A tanösvény bejárásával a környék növény- és állatvilágáról, valamint geológiai sajátosságairól kapunk átfogó képet.Ajánlott iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt.


Bakony - Borzavár

Cím: A Bakony

A Bakony hazánk legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb formákat viselő hegysége. A bakonyi erdők az érintetlen természet szépségével, dús aljnövényzetével, a fák tövében burjánzó páfrányokkal, a vegyes erdők különlegesen szép látványával örvendeztetik meg az idelátogatót.


Bakony - Hárskút

Cím: Hárskút
Link: www.harsut.hu

Hárskút a Bakony hegység és egyben a Dunántúl legmagasabban fekvő települése, tengerszint feletti magassága 499,5 m. Veszprémtől 18 km-re, Zirctől 12 km-re van közúton. A legközelebbi vasútállomás Márkóról menetrendszerű autóbusz járattal közelíthető meg. Személygépkocsival Márkón át a 8-as főközlekedési útról, Zircről és Pápa felől Lókút érintésével szép vonalvezetésű, kicsit meredek úton érheti el a látogató. Havas, jeges időben a megközelítés a 8-as út felől ajánlott.


Kornyi-tó

Cím: Kővágóörs

A Káli-medence közepén elterülő Kornyi-tó a vízimadarak paradicsoma, a mintegy kétharmadát beborító nádas és a mellette elterülő vizes-nádas területek ideális fészkelő helyet biztosítanak. foto: www.kali.hu


Szent György-hegyi Bazaltorgonák Tanösvény

Cím: 8300 Raposka,
Telefon szám: +36-87-555-291
Link: www.bfnpi.hu

A Szent György-hegy híres bazaltorgonái mellett haladó, csaknem 4 km hosszú tanösvény a hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A raposkai bányudvarból (megközelíthető Tapoca felöl) indul az ajánlott nyomvonalú ösvény.


Szentbékkálai kőfejtő

Cím: Szentbékkálla, külterület
Link: www.szentbekkalla.hu

A Szentbékkállai Kőfejtő geológiai feltárásban egy közel Észak-déli irányú egykori völgy hosszmetszete tárul elénk, melyben a kitörésekhez kötődő üledékes kőzeteket (piroklasztitokat) láthatunk. A pirokraszt-ár ebben a völgyben haladt déli irányban, miután a vulkán nagy erejű kitörésének felhője összeomlott.


Üsti-hegy

Cím: Szentgál, külterület

 
Szentgál határában akad néhány 500 m-es hegycsúcs, köztük az Üsti-hegy 536 m.


Szent György-hegy - Tapolca

Cím: Tapolca, külterület

A híres, 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán hatalmas bazaltoszlopok sorakoznak. A Tapolcai-medence vulkáni eredetű hegyei közül többnek a felszínén is megfigyelhető az oszlopos elválás.


Erdei túra - Úrkút

Cím: 8409 Úrkút, külterület
Link: www.urkut.hu

Amennyiben nem járt még nálunk javaslom, hogy keresse fel Úrkutat, nézze meg a csodálatos természetet, Csárdahegyi Őskarsztot, Falugyűjteményt sétáljon végig falunkon.


Iglauer Park-Városlőd Villa Kht.

Cím: Fenyves u.10-11
Link: www.iglauerpark.hu
Telefon szám: +36/88/240-021
Fax szám: +36/88/240-021
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Krein Péter

A településen több túraútvonalat alakított ki a Természetjárók klubja. Minden túraútvonal az Iglauer parktól indul és útjelzésekkel ellátott. A gyaloglást, természetet kedvelők 5, 10, 20 kilométer hosszú utakon sétálhatnak a erdőben, réteken és így juthatnak el Városlőd talán legszebb részeire. A hozzánk látogatót megérinti a vadregényes táj hangulata,nálunk a természet a hangadó!


Erdei túra

Cím: Balatongyörök

A kiépített Pele-apó tanösvény a Keszthelyi-hegység növény- és állatfajai bemutatására hivatott, 8,5 km hosszú 38 ismertetőtáblával. Igazi élményt jelent.


Erdő - Rezi

Cím: Rezi

Rezi a Keszthelyi-hegység belsejében helyezkedik el. Nyugatról, délről és északról erdőségek, keletről szőlős domboldalak övezik a községet.


Erdei túra - Vaspör

Cím: Vaspör, külterület

Erdei túrák Vaspör


Alsóerdő - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg,

Kirándulási lehetőségek sokaságát rejti a környék, számtalan kellemes élményt nyújtva a természet szerelmeseinek.


Azáleás-völgy - Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg-Alsóerdő

A sajátos mikroklímájú völgybe mamutfenyőket, sima fenyőt, kaukázusi jegenyefenyőt, japán vörösfenyőt, zöld és kék duglászokat telepítettek. Május közepétől a völgy virágba borul, a zömében sárga virágú azáleák, rododendronok bontogatják szirmaikat, melyekről a völgy a nevét is kapta.


Kovácsi-hegy Természetvédelmi Tanösvény

Cím: Zalaszántó, külterület

Kovácsi-hegy Természetvédelmi Tanösvény


Hűvösvölgy megálló

Cím: Budapest, Hűvösvülgy

Hűvösvölgy megálló.


Makkosmária, Római katolikus templom

Cím: Makkosmária
Telefon szám: +36-23-451-882
Link: www.gyermekvasut.com

Erdei túra Makkosmária római katolikus templomához.


Sváb-hegy

Cím: Budakeszi útról közelíthető meg

 
A Svábhegy Budapest városrésze a XII. kerületben.


Erdei túrák a Lillafüredi kisvasúttal

Cím: Miskolc, Erdész u. 2.
Telefon szám: 06-46/530-593
Fax szám: 06-46/530-593
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Mátrai Imre
Link: www.eszakerdo.hu

Feledhetetlen élmény a kirándulás a Lillafüredi kisvasúttal.


Tiszavirág Ártéri Sétaút és Pákász Tanösvény
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 5358 Tiszafüred - Tiszaörvény, Vízpart
Telefon szám: +36-30-954-8620
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Szabics Imre
Link: www.szabicskikoto.hu

A Tiszavirág Ártéri Sétaút 2007-ben létesült, 1500 méter hosszú ártéri tanösvény, mely a Tisza-tó egyik szigetszerű szárazulatán helyezkedik el a Szabics kikötővel szemben. 10 állomáson keresztül tudhatunk meg érdekességeket a Tiszavirágok. azaz a kérészek életéről. 2011-ben elnyerte Az év ökoturisztikai létesítménye címet. 2015-ben egy új szakasszal bővült, mely az Örvényi Pákász Tanösvény nevet kapta. A mintegy 1000 méter hosszú Örvényi Pákász labirintusában 12 állomáson keresztül ismerheti meg a látogató mindazt, amit az egykori pákászélet jelentett és mindeközben ő maga is a természet részévé válhat.


Borókás völgyek Montain-bike útvonal

Cím: Csíz, 5 km

Tökéletes útvonalak, csodálatos környezet, változó terepviszonyok a terep-kerékpárosok kedvenc helye. Útvonal 3-14 km.

Lapozó:  |<<  <<  >>  >>| 

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner