12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Velem
www.velem.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Bakos László E-mail: korjvelem@t-online.hu
 Telefon: 0036-94 563-380 Fax: 0036-94 563-379
emlékmű, műemlék, szobor,    forrás,    kastély, kúria,    kilátó, panoráma,    múzeum,    szálláshely,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Harangláb és Hősök Kapuja Velem

Cím: 9726 Velem
Link: www.velem.hu

Velem község központjában és annak jelképeként számon tartott harangláb és kapu a falut átszelő Szerdahelyi-patak partján épült a világháborúkban elesettek emlékezetére. A közösség eseményeinek, ünnepeinek (nemzeti, egyházi ünnepek, Gesztenyeünnep) színtere. A Perenyéből 1849 óta hagyományosan érkező zarándoklókat fogadják itt, Maria Zell-i, Rőti zarándoklatok kiindulópontja.
 forrás
Természetes forrás. Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Hangulatos kirándulás az egész család részére.
 

Hörmann-forrás - Velem

Cím: 9726 Velem,
Link: www.naturpark.hu

Először Csarmas-kútjának nevezték, ebből eredt a Csarmas-patak is. A XVIII. században kapta a Hörmann-forrás nevet. Híres egyrészt arról, hogy valamennyi közül a legmagasabban fekvő forrás (713 m), másfelől névadójáról, Bethlen Gábor korának tragikus sorsú várnagyáról, Hörmann Mihályról. Forrás és kép: www.naturpark.hu
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Stirling-villa - Velem

Cím: 9726 Velem, Rákóczi út 96.

A Stirling-villában helyezték el a miniszterelnökséget, őrizték a koronát 1944. december 29. és 1945. március 19. között. (Emlékhelye megtekinthető) 1944. december 24-én pedig itt tartották az utolsó országgyűlést. Foto: www.naturpark.hu
 kilátó, panoráma
Csodálatos természeti környezetben, egyedülálló táj panorámája tárul elénk. Egy kis sétával felejthetetlen látnivaló várja Önöket.
 

Szent Vid-hegy - Velem

Cím: 9726 Velem,
Link: www.alon.hu

A Szent Vid-hegy valószínűleg az Árpád-korban is erődített hely volt. Azonban a vár első írásos említése csak a XIII. századból való, Castrum Viti néven. Ekkor a faluval együtt a Németújváriak birtoka volt. A későbbiek során elfoglalta Frigyes császár, akitől Mátyás király vette vissza a XV. század második felében. Jurisich Miklós 1532-ben még a Szent Vid kapitánya címet viselte, de a vár ekkor már valószínűleg romokban volt. A Szent Vid-hegyen (tszf. 568 m) található Szent Vid-templomot az egykori vár sarokbástyájára építették a XVIII. században, mely azóta a környékbeliek búcsújáró helye.


Írott-kő - Velem

Cím: 9726 Velem, külterület

Az Írott-kő 884m a Dunántúl legmagasabb pontja. A hegy tetején épült kilátó 1913-ban épült kilátóból gyönyörű körpanoráma tárul a turisták elé.
 múzeum
 

Malommúzeum - Velem

Cím: 9726 Velem, Rákóczi u. 1.
Telefon szám: +36-30 389-5067
Link: velemimalom.blog.hu

Érdekesség még a műemlék jellegű malomépület, amely Kőszegszerdahely házaival határos. A kétkerekes malmot az 1568-as összeírás említi először. Az utolsó molnárfamília, a Schulterek - akikről a nevét is kapta - Felsőőrről költöztek ide. 1870 és 1900 között nem működött. 1913-ban lebontották, de a következő évben kőből újjáépítették. 1951-ben államosították, de csak néhány évig működött. Bezárása után először teljesen fel akarták számolni, de 1965-ben műemléki védettség alá helyezték, majd 1980-ban helyreállították és múzeummá alakították. Nyitva tartás: Április. 1. – október 31.: Keddtől Vasárnapig 10.00–18.00.
 szálláshely
 

Pittyes Kocsma - Velem

Cím: 9726 Velem, Rákóczi u. 34 sz.
Telefon szám: +36-94-360-990;+36-20 355 1997
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A szubalpin klímájú alpesi kisfalu, Velem központjában található családi házban kiadó 2 db 2+1 ágyas szoba. Az itt működő fizető-vendégszolgálatnál a falu és az üdülőövezet területén lévő nyaralóházakba is foglalható szállás. A család működtet egy hangulatos kiskocsmát - csapolt sörrel, biliárdasztallal, házias ízű hideg ételekkel. Kerékpárkölcsönzés a helyszínen lehetséges. Szeretettel várjuk Önt és családját, barátait is!
 SZÉP Kártya elfogadóhely
K&H. MKB és OTP Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) elfogadóhelyek Magyarországon.
 

SZÉP kártya elfogadóhelyek Velem

Cím: 9726 Velem
Link: www.szeporszag.hu/Velem.telepules

Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) elfogadóhelyek Velem. Részletes lista az ikonra kattitntva olvasható.
 templom
 

Szent Vid templom - Velem

Cím: 9726 Velem, Szent Vid dűlői hegytető
Telefon szám: +36-94/360-013
Kapcsolattartó személy: Kőszegszerdahelyi plébániahivatal

A hegyen található Szent Vid-templomot, amelynek tornyában 13. századi kerített lőréses alapokat találtak, már a 17. század végén jelzik a források. Egyhajós barokk épületét 1859-ben építették át. Korábban a környék jelentős búcsújáró helye volt.
 programok, rendezvények
 

Velemi gesztenyenapok

Cím: Velem, több helyszínen
Telefon szám: +36-94 563-380
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.velem.hu
Mikortól: 2020-10-10
Meddig: 2020-10-11

Velemi Gesztenyenapok TISZTELT ÉRDEKLŐDŐK! A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL AZ IDÉN 2020. OKTÓBER 10-11. KÖZÖTT TERVEZETT VELEMI GESZTENYENAPOK RENDEZVÉNYÜNK ELMARAD! MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK! VELEM KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner