12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Várpalota
www.varpalota.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Campanari-Talabér Márta E-mail: titkarsag@varpalota.hu
 Telefon: +36-88 472-012 Fax: +36-88 472-444
állandó kiállítás,    cukrászda,    egészség centrum,    étterem,    híres étterem,    horgászat, horgásztó,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    mozi,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    programok, rendezvények,    szálláshely,    templom,    történeti múzeum,    utazási irodák, turistainformáció,    vár, várrom,    zsinagóga

 étterem
 

Royal Pub

Telefon szám: +36-88/788-510; 70/776 5748
Fax szám: +36-88/788-510
Cím: Várpalota, Szabadság tér 5.Múzeumkert Étterem - Várpalota

Telefon szám: +36-88-575-805
Cím: 8100 Várpalota, Szent István u. 1
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.muzeumkert.hu

Várpalotán a városközpontba a várral szemben található a Múzeumkert Étterem. Nyitva tartás hétfő - vasárnap 9.00 - 22.00 óráig.
 híres étterem
Zamatos étkezések, zsenge, friss és ropogós különlegességek, itt kiváló helyi séf ajánl finomságokat.
 

Két Bagolyhoz Fogadó

Telefon szám: +36-88-592-910
Cím: 8100, Várpalota, Péti u. 2.
Link: www.ketbagoly.hu
Fax szám: +36-36-88-592-911

A Két Bagolyhoz Fogadónkban vállaljuk kisebb családi és üzleti összejövetelek, rendezvények színvonalas lebonyolítását, valamint állófogadásokra, alkalmakra, szemet gyönyörködtető, ízletes hidegtálak készítését is. Esküvők teljeskörű szervezését, lebonyolítását 50-60 főig vállajuk.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Nagybivalyos-horgásztó

Telefon szám: +36-20 235-3837
Cím: Várpalotától 3 km-re
Link: www.nagybivalyos.hu
Kapcsolattartó személy: Nagy Sándor

A 8-as főútról Várpalota belterületén Ősi község felé kanyarodva, a vasúti síneken átkelve műúton 2 km, majd a bányaépületnél balra található a Nagybivalyos-horgásztó. A halőrház kibővített területen biztosít lehetőséget horgászcikkek, büféáruk kiszolgálására.


Nagybirkás tó (horgászhely) - Várpalota

Telefon szám: +36-30-226-6920
Cím: Várpalota, külterület

Várpalotán a 38 hektáros Nagybirkás tó környéke gondozott, családi programokra is alkalmas.A két tóból álló természetes környezetű zöld területtel rendelkező Nagybirkás tó kitünő kikapcsolódást nyujt kicsinek és nagynak egyaránt.


Tengerszem a Bakonyban

Telefon szám: +36-20-910-8344
Cím: Bántapuszta
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Bierling E. István

TENGERSZEM A BAKONYBAN! Horgász- és víziparadicsom Várpalota-Öskü között, téliesített faházzal egész évben kiadó, bérelhető! Fenyvessel körbevett 9 ha-os kristálytiszta vízű tó csak az Öné.
 imaház, kápolna
 

Zichy kápolna - Várpalota

Cím: Várpalota
Link: www.varpalota.hu

A katolikus temetőben található Zichy kápolna. Oltára különleges értékű, homokkőből faragott.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Gróf Zichy- kastély

Cím: Várpalota, Kastélydomb
Link: www.trianonmuzeum.hu

A kastélydombon álló gróf Zichy- kastélyt 1722-ben kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület 1860-ban leégett, melyet akkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolt, aki a kastélyt újjáépíttette. Waldstein János Széchenyi István legközelebbi baráti körébe tartozott, felesége Zichy Terézia révén került a birtokába. A kastély újjáépítésének terveit Ybl Miklóssal készíttette.
 múzeum
 

Várpalotai Bányászattörténeti Gyűjtemény

Cím: Várpalota, Szabadság tér 1.

 


Magyar Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Cím: Várpalota, Hősök tere ( a várban)
Link: www.varpalota.hu

Az 1961-ben alapított múzeum a Várpalota fôterén álló Thury-vár ideiglenesen felújított szárnyában kapott helyet. Munkatársai a kémia tudományához, oktatásához és alkalmazásához kapcsolódó tárgyi és írásos emlékeket gyûjtik, konzerválják és rendszerezik. 1996 végére a gyûjtemény 8100 tárggyal, 37200 ipartörténeti dokumentummal, 8700 fénykép-negatívval büszkélkedhetett. A könyvtár állománya 16500 kötet fölött volt. A múzeum kiállításai megtekinthetôk április 1-tôl november 1-ig (hétfô kivételével) naponta 11-17 óráig.


Trianon Múzeum

Cím: Várpalota, Jókai u. 15.
Link: www.trianonmuzeum.hu
Telefon szám: +36-88/473-523

Ma a Gróf Zichy- kastély épülete a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát- medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Fodor Sára Tájház

Cím: 8100. Várpalota, Jókai u. 15.
Link: www.varpalota.hu
Telefon szám: +36-88-472-305

Az egykori Megyeház és modern 10 emeletes lakóépületek szomszédságában bújik meg a Tájház épülete. Ez a parasztház a környék és a település paraszti és iparos múltjából fennmaradt eszközöket mutatja be az utókor számára. A gyűjteményt a lakosság adta össze régi emlékeikből, így a látogató elé tárulnak a régi palotai élet megmaradt eszközei a meszesek, földművelők, fazekasok, csapók, bognárok mézeskalácsosok mindennapjaiból.
 programok, rendezvények
 

Mátyás, az igazságos - programsorozat

Cím: Várpalota, Thury- vár és környéke
Link: www.varpalota.hu
Telefon szám: +36-88 787 835;+36-30 8152 556
Kapcsolattartó személy: Makkné Fülöp Gabriella

Mátyás, az igazságos 3 napos programsorozat a Reneszánsz Év jegyében Várpalotán a Thury vában és környékén 2008. augusztus 22-24. Reneszánsz táncház, reneszánsz lakoma, élő reneszánsz zenés várséta, „Kinizsi Pál” színielőadás, történelmi zászlók találkozója, török zene, hastánc, udvari bolondok – mulatság 3 napon át. A részletes program az ikonra kattintva olvasható, tölthető le.
 szálláshely
 

Két Bagoly Fogadó Várpalota

Cím: 8100, Várpalota, Péti u.2.
Link: www.ketbagoly.hu
Telefon szám: +36-88-592-910
Fax szám: +36-88-592-911
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Várpalota központjában, a 8-as számú főútvonal mellett található - a Balatontól 25 km távolságra. A modern, minden igényt kielégítő vendégház esztendőn át várja a pihenni vágyókat, utazókat. Az esztétikusan berendezett tíz kétágyas szoba mindegyike fürdőszobával, valamint színes TV-vel és telefonnal is ellátott. Kitűnő parkolási lehetőség, házon belül saját garázs, söröző és étterem található.
 templom
 

Evangélikus templom - Várpalota

Cím: Várpalota
Link: www.varpalota.hu

A várpalotai evangélikus templom a Thuri György téren áll, melyet 1779-ben építettek egy már korábban ott álló templom helyén, akkor még torony nélkül. Oltárképe 1799-ben, majd tornya, azt követően karzata készült el. A karzaton 9 táblakép látható. A templomban fekete márványtábla, mellyel az első világháborúban elesettekre emlékeznek.


Református templom - Várpalota

Cím: Várpalota
Link: www.varpalota.hu

Várpalota református temploma egyhajós, későbarokk (vagy: paraszt- barokk) stílusú, három szakaszos, 1788-ban épült az egykori Huszárvár falaira.


Római katolikus templom - Várpalota

Cím: Várpalota
Link: www.varpalota.hu

A vár és a Zichy Kastély között elhelyezkedő katolikus templom barokk stílusban épült 1774 és 1777 között. Harangján az 1743-as évszám látható. Szentségtartója 75 kg tömör ezüst. Hajója 4 boltmezőre oszlik, szentélye ötszögletű. A templom ajtóit domborművek díszítik. A színes ablaküvegek a második világháborúban megsemmisültek. Az épület mellett áll Nepomuki Szent János szobra, mely 1733-ban készült. A templom előtt található a Mária kútszobor. Az épületet 2002-ben újították fel.
 vár, várrom
Múltat idéző, híres ütközetek emlékei. Valódi építészeti ritkaság, a többszáz éves események azonnal szemünk elé kerülnek. Történelmi bemutatók és hadijátékok szórakoztatják látogatóinkat. Kiváló kikapcsolódás és ismeret. Várjuk Önöket.
 

Pusztapalota, Bátorkő vára

Cím: Várpalota külterület
Link: www.varpalota.hu

A Thuri- vártól nemzetközi turistajelzés vezet a Várvölgyön át Bátorkő váráig, mely a Fajdas hegységben egy sziklabércen emelkedik. Ez az egykori Pusztapalota romjai, Mátyás király vadászkastélya volt. A Bakony rengetegének egyik legszebb pontján épült a XIV. század elején ez a kis fellegvár, melyről említést tett Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Krúdy Gyula és Petőfi Sándor is műveikben. Az utolsó adat szerint 1559-től elhagyatott hely.


Újlaki-Thury, Újpalota

Cím: Várpalota, Hősök tere
Link: www.varpalota.hu

Eredetileg a Bakony erdejének egy sziklacsúcsán épült ezen a környéken vár, Bátorkő néven, a 12. században. A 14. század második felében az itt birtokot szerző Újlakiak építették meg a mai vár ősét. Palotájuk U alakú volt, északkeleti sarkán egy torony erősítette. Később négy saroktoronnyal erősített, szabályos alaprajzú várkastéllyá építették ki. A törökök többször megpróbálkoztak ostromával. 1566-ban kapitánya, Thuri György hősiesen megvédelmezte, csak 1593-ban kerül török kézre. Visszafoglalták, majd ismét gazdát cserélt és csak 1687-ben került véglegesen a keresztény csapatok birtokába. Még szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharcban is, a szabadságharc után tornyait visszabontották, védőfalait megrongálták, a 20. századra romossá vált. A vár épületeinek kutatása és helyreállítása az 1960-as évek óta folyik.
 zsinagóga
 

Zsinagóga - Nagy Gyula Galéria

Cím: 8100. Várpalota, Szent István u. 3.
Link: www.varpalota.hu

A helyi zsidó hitközség 1834-ben kezdte meg építtetését, 1840-re készült el. Az épület erős rokonságot mutat az óbudai régi zsinagógával s rajtuk kívül Magyarországon klasszicista stílusban nem is építettek zsinagógát. Ma a Nagy Gyula Galéria nevét viseli, melyben a konstruktivizmus egyik jelentős képviselőjének Matzon Frigyes állandó kiállítása látható.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner