12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Váralja
www.varalja.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Sziebert Éva E-mail: info@varalja.hu
 Telefon: +36-74 558-052 Fax: +36-74 558-053
arborétum,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    erdei túra, tanösvény,    falusi turizmus,    horgászat, horgásztó,    klub, egyesület,    lovaglás,    mulatság, fesztivál,    múzeum,    növénykert, park,    sétáló utca, városkép,    szálláshely,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom,    vár, várrom,    wellness központ

 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Református templom - templom belső - Váralja

Cím: Váralja
Link: www.varalja.hu

Pontos történelmi adataink nincsenek Váralja reformációjáról, az 1560-as évektől számítható. A legrégebbi anyakönyvünk 1732-től való. Ennek első lapjain az akkori lelkész feljegyzése szerint ez az egyházközség régi, de, hogy mikortól számítható ezt nem tudhatjuk, mert az időknek mostohasága miatt a régi anyakönyvek elvesztek.


Evangélikus templom - templom belső - Váralja

Cím: Váralja
Link: www.varalja.hu

Az 1700-as években Hessen vidékéről német telepesek érkeztek Tolna megyébe, Mária Terézia meghívására, hogy a török hódoltság alatt elnéptelenedett falvak ismét életre keljenek. A mindmáig élő emlékezet szerint a Dunán hajózva jöttek, az építkezéshez alkalmas úsztatott farönkök “társaságában” ( ,amelyeket nemcsak a házépítéshez használtak fel, hanem csere-árucikkek is voltak egyben). A betelepedő németek között evangélikusok és római katolikusok egyaránt voltak, s szigorúan vallásuknak megfelelően telepedtek le. Ez az elkülönülés ma is érezteti hatását.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Világháborús emlékmű - Váralja

Cím: Váralja
Link: www.varalja.hu

Világháborús emlékmű Váralja.


Váraljai Bányászok emlékműve

Cím: Váralja

1793-ban – Tolna megyében elsőként – itt indult meg a kőszénbányászat amely 1961-ig folyt. Ez – hasonlóan a környező településekhez – a község életének, fejlődésének meghatározója lett.Az emlékmű Váraljai bányászoknak állít emléket.
 erdei túra, tanösvény
Kijelölt túraútvonalak, pontos látnivaló térképek, figyelmes és ötletes pihenők várják a barangolni vágyókat. Túravezetők segíthetik kikapcsolódásukat.
 

Séta az erdőben - Váralja

Cím: Váralja,
Link: www.varalja.hu

Váralja hajtűkanyarokkal meg-tűzdelt főutcáját elhagyva, csordogáló patak mellett jut el a látogató a Parkerdőig. A kirándulóközpontot 1977-ben, a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet határán, a falutól az úgynevezett erdészházig.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Parkerdei tó (horgászhely) - Váralja

Cím: Váralja, külterület
Link: www.varalja.hu

a Farkas patak fő völgyében a völgy kiszélesedő részén három kis tavat hoztak létre. Ezek partján esőkunyhók, tűzrakóhelyek várják a kirándulókat, horgászokat. 1979-ben Ifjúsági Tábort is építettek a Parkerdő területén, amely a Bonyhád Városi Önkormányzat tulajdona.
 klub, egyesület
 

Művelődési ház - Váralja

Cím: Váralja

Művelődési ház - Váralja


Idősek otthona - Váralja

Cím: Váralja,

Idősek otthona - Váralja
 lovaglás
Festői környezetben, egyedülállóan szép területek várják a lovaglás szerelmeseit. Figyelmes kiszolgálás és kiváló lovarda várja Önöket.
 

Lovas park - Váralja

Cím: Váralja

Lovas park - Váralja
 mulatság, fesztivál
Felejthetetlen hangulat, látványos felvonulás kápráztatja el a résztvevőket. Színes, vidám, zenés forgatag ragadja magával az ide látogatókat egyedülálló módon.
 

Kuglóffesztivál 2011 - Váralja

Cím: Váralja
Telefon szám: +36-74 558-052
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.varalja.hu

Kuglóffesztivál a Váraljai Parkerdőben: 2011. június 17-18 (péntek-szombat).
 múzeum
 

Népművészeti tájház - Váralja

Cím: Váralja,
Link: www.varalja.hu

Népművészeti Ház néven állandó kiállításon látható a helyi sváb és magyar népi tárgyi hagyaték ezernél több darabja.


Népművészeti tájház - Váralja

Cím: Váralja
Link: www.varalja.hu

1995-ben Váralja önkormányzata e falak közé helyezte el Váralja néprajzi gyűjteményét, amely azóta folyamatosan gyarapszik lakossági adományok és vásárlások következtében. Jelenleg 4 kiállítóhelységből áll. A német kisebbségi kiállítás, a hagyományőrző néptánc csoport és a 200 évig működő szénbányászat emlékei találhatók meg, és két szobában pedig a hagyományos váraljai magyar élet emlékei találhatók. A kiállított tárgyak száma kb. 1000, ennek legnagyobb része archív fotóanyag, melyek legnagyobb részét Balogh Rudolf fotóművész fényképezte az 1920-as, 30-as években.
 növénykert, park
Különleges növényfajok, ritka fák, virágok és kertészeti kompozíciók által válik csodálatossá a kirándulás. Parkunk várja a pihenni vágyókat.
 

Parkerdő - Váralja

Cím: Váralja, külterület
Link: www.varalja.hu

Parkerdő - Váralja
 sétáló utca, városkép
 

Képek Váraljáról

Cím: Váralja

Szívesen fogadják a Váraljára látogatókat, akiket a falu határában található parkerdő, horgásztavak, a Kelet-Mecsek több községébe vezető turista útvonalak, a több nemzetiségű színes népi kultúrát bemutató Népművészeti Ház, a bányász hagyományoknak emléket állító föld alatti Bányamúzeum, valamint az erdő békéje, csöndje vonzanak ide. Ismerje meg Ön is a falu sajátos hangulatát, szeretettel várjuk Váralján!
 szálláshely
 

Provincia Panzió - Váralja

Cím: 7354 Váralja, Kossuth u. 273.
Telefon szám: +36-74-558 902
Fax szám: +36-74-558 909
Link: www.provincia.hu

Váralja csendes, tiszta levegőjű kis község a keleti-Mecsekben, Tolna és Baranya megye határán, Pécstől 35, Szekszárdtól 30 km-re. Panziónk család és gyerekbarát falusi szálláshely, a falu utolsó házaként az erdő mellett, nagy zárt kerttel, szabadtéri medencével, gyerekjátékokkal, kerékpárokkal, saját horgásztóval, borpincével. Wellness programunk a mezítlábas gyaloglással biztosít felüdülést a Kneipp sétálóösvényen.
 templom
 

Református templom - Váralja

Cím: Váralja,
Link: www.varalja.hu

Több tűzvész és árvíz után épült meg a jelenlegi templom 1802-1807-ig. Kőből és téglából az egyházközég erejéből, a lehető legjobban. Minden család egy ökör árát és egy vég vásznat adományozott a mennyezet díszítésére. 1808-ban már órát készíttettek a toronyba, amit 1875-ben Fülöp István szekszárdi órásmester által egy másik óra váltott fel. 1852-ben készült az orgona Focht Ferenc pécsi orgonamester által. Francia stílusú máig szépen szóló orgona.


Evangélikus templom - Váralja

Cím: Váralja
Link: www.varalja.hu

Váralja eredetileg Kismányok filiája volt, templommal, iskolával rendelkezett. A faluban - az evangélikusokon kívül - még reformátusok és baptisták alkotnak gyülekezetet. Helyben lakó lelkésze 1994-től van. Hasonlóan a környékbeli gyülekezetekhez, Váralja evangélikussága is német nemzetiségi gyökerű.
 wellness központ
Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak.
 

Provincia Panzió - Váralja

Cím: 7354 Váralja, Kossuth u. 273.
Link: www.provincia.hu
Telefon szám: +36-74-558 902
Fax szám: +36-74-558 909
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

 
Mezítláb a Kneipp- sétálóösvényen. "Időnként kell mezítláb járni" ezt vallotta Sebastian Kneipp az ismert "egészségguru". Panziónk kertjében az útmutatások alapján kialakítottunk egy olyan Kneipp-sétáló ösvényt, mely élmény a léleknek és ajánlott wellness program mindenkinek. Az ösvény különböző anyagain való séta - a homoktól a fenyőtobozig, a fatörzseken, a különböző méretű és formájú köveken át a hideg vízig - csodálatos felüdülést biztosít a lábnak és az egész testnek.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner