12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Vál
www.val.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Bechtold Tamás János E-mail: jegyzoval@t-online.hu
 Telefon: +36-22-353-411 Fax: +36-22-353-411
emlékmű, műemlék, szobor,    kastély, kúria,    múzeum,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Középkori torony Vál

Cím: 2473 Vál,
Link: www.val.hu

A katolikus templom mellett található a középkori gótikus templomtorony. Korát a kutatási eredmények a XV. századra teszik. Már a századelőn jelentős műemlékként tartották számon. Eredetileg a régi templom tornya volt, az új templomot Ürményi gróf ettől kicsit távolabbra helyezte el.


Ürményi-mauzóleum - Vál

Cím: 2473 Vál,
Link: www.val.hu

Ürményi család mauzóleuma 1834-ben épült. A kör alaprajzú, lapos kupolájú, felül világító ablakkal ellátott épület tölgyfa bejárati ajtajához lépcső vezet fel. A főpárkány alatt empíre stílusú kő virágfüzérek húzódnak.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Ürményi kastély - Vál

Cím: 2473 Vál, Vajda János u. 1.
Link: www.val.hu
Telefon szám: +36-22 243-274

Az emeletes, U - alakú, copf stílusjegyeket hordozó kastélyt 1780-90 között építették fel az Ürményiek, felhasználva a jezsuita rend - még az 1700 előtti időkből származó - földszintes kúriájának falait. A terveket valószínűleg Kasselik Fidél készítette. aki az Ürményiek pesti palotáját is tervezte. 1878-ban a család arra kényszerült, hogy váli birtokát és kastélyát eladja, melyet Dreher Antal vásárolt meg. Az államosítás után mezőgazdasági szakiskola, majd könyvtár és a község nagy költőjére emlékező Vajda János Emlékmúzeum került elhelyezésre az épületben. Jelenleg a kastély a helyi önkormányzat tulajdona, üresen áll. A kastély csak kívülről tekinthető meg.
 múzeum
 

Vajda János Emlékház - Vál

Cím: 2473 Vál, Antali erdő
Link: www.val.hu

A falutól kb. 3 km-re, az Antali erdőben találjuk a régi kis erdészházat, melyet nemrég újítottak fel. Ez az annyiszor megénekelt házikó a nagy költő, Vajda János gyermekkorának színhelye, melyben ma emlékmúzeum van.
 templom
 

Vál római katolikus temploma

Cím: 2473 Vál, Szent István tér 1.
Link: www.val.hu
Telefon szám: +36-22 353-496

Vál római katolikus temploma 1819-1824 között klasszicistastílusban épült, torony nélküli épület. Építtetője a település földesura, Ürményi József. A megye legnagyobb és legszebb ( az ország kilencedik legnyagyobb ) templomának tartják. Szentélye kettős korinthosz-i pillérű és oromzatú. Nagyságát óriási,1170 négyzetméternyi alapterülete is mutatja


Vál református temploma

Cím: 2473 Vál, Kossuth Lajos utca 10.
Link: www.valirefi.eoldal.hu
Telefon szám: +36-22 559-465

A gyülekezet legnagyobb szabású vállalkozása az új református templom felépítése volt. A neogót stílusú épületet 1929. november 10-én Dr. Ravasz László püspök és Dr. Kovács J. István egyházkerületi főjegyző szentelte fel.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner