12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Tiszaalpár
www.tiszaalpar.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Dr. Vancsura István E-mail: pmhivatal@tiszaalpar.hu
 Telefon: +36-76-424-133 Fax: +36-76-424-012
egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    étterem,    falusi turizmus,    horgászat, horgásztó,    internet,    múzeum,    népi kézművesség,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    sétáló utca, városkép,    templom,    vár, várrom

 egyedi ritkaság
 

Árpád-kori falu - Tiszaalpár

Cím: Tiszaalpár

Teljes falu rekonstrukció jelenleg csak Tiszaalpáron, az alpári földvár közeli szomszédságában látható. Megépítésének alapgondolata az ásatásokon feltáruló falukép bemutatása volt. Az objektumok az Árpád-kori falusi élet minden­napjait tükrözik. A lakóházak és a ház körüli élet építményei, a szűkebb térség régészeti feltárásainak adatai alapján készültek el. A rendelkezésre álló terület vis­zonylag kicsi, hiszen egy Árpád-kori falu területe elérte, sőt sok esetben meg is ha­ladta a 4-5 hektárt. Ezért a falu belső elrendezését az eredetihez képest sűríteni kel­lett. A veremházak és környékük kis gazdasági egységeket képeznek.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Árpádfejedelem - Tiszaalpár

Cím: Tiszaalpár

A Nagyközségi Önkormányzat és polgárai emeltették 1996-ban a millecentenárium évfordulójára. A szobrot Janzer Frigyes, Munkácsy-díjas művész készítette. Az emlékművet 1996. Augusztus 19-én adták át.


Patróna Hungária - Tiszaalpár

Cím: Tiszaalpár

A szobrot Alpár község lakossága emeltette 1926-ban az I. világ-háborúban elesett hősök emlékére. Az emlékművet Ditródi Siklódi Lőrincz budapesti szobrászművész tervezte és készí-tette. Az alapot Turjánszki Mihály helybeli kőműves ember készíttette, Buchár Jakab budapesti kőfaragó mester pedig felállíttatta.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Takács-réti horgásztó (horgászhely)

Cím: Tiszaalpár

 
Tulajdonosa, Tiszatáj Horgászegyesület, Tiszaalpár.


Szikrai-Holt-Tisza (horgászhely)

Cím: Tiszaalpár
Telefon szám: +36- 76- 481-893

 
A vízfelszínt jelentős mennyiségben borítja tündérrózsa a nyár folyamán. A holtág jelentős része természetvédelmi terület.
 internet
 

Teleház Tiszaalpár Civil Információs Központ

Cím: 6066 Tiszaalpár, Dózsa György u. 2.
Telefon szám: +36-76-424-106, 76/425-259
Fax szám: +36-76-424-012
Kapcsolattartó személy: Vajda Márta
Link: www.tiszaalpar.hu

 
Tiszaalpár Civil Információs Központ, internet elérhetőség.
 múzeum
 

Helytörténeti és Természetrajzi Kiállítás

Cím: Tiszaalpár, Bethlen Gábor utca 5.

"Bronzkórtól-napjainkig" helytörténeti és természetrajzi kiállítás. A kiállításon, a földváron történt ásatások során feltárt bronzkori település emléktárgyai, valamint az alpári rét ritka és különleges növény- és állatvilága látható.


Kopjás Mihály-emlékszoba

Cím: Tiszaalpár, Honfoglalás u. 9.
Link: www.tiszaalpar.hu

 
Kopjás Mihály fafaragó, népi iparművész egykori lakóházában emlékszoba idézi Tiszaalpár híres szülöttének munkásságát. Szülőfalujába, Tiszaalpárra az 1970-as évek végén került végleg vissza. Honfoglalás utcai házukban feleségével kiépítettek egy műhelyt, ahol később együtt valósították meg Kopjás Mihály terveit. A fából faragott tányérokat, pohártartókat és dobozokat Városföldre és Nyárlőrincre szállították eladásra és reprezentatív dísztárgynak. Az 1992-ben bekövetkezett halála után családja jóvoltából az élete során alkotott szépséget bárki megcsodálhatja Kopjás Mihály Honfoglalás utcai lakóházában.


Kosár- és Vesszőtermék Gyűjtemény

Cím: Tiszaalpár, Honfoglalás u. 1.

Gyűjteményünket a fűzvessző szaporításának bemutatásával kezdjük. Láthatjuk a kosárfonás folyamatát bemutató modelleket. Gyermek és bakfis kosarak garabolyok, bevásárló kosarak változatos szépségű, hosszú sorában gyönyörködhet a látogató. Népi iparművészeti díszfonású üvegek, tálcák látványa csodálkoztatja el az érdeklődőt. Virágtartók, lámpaernyők, gazdasági, kandalló, ruhatartó, kenyeres, kisállat szállító és egyéb kosarak szépségei hirdetik a tiszaalpári vesszőfonó mesterek országos hírű szakmai tudását. Megismerkedhetünk a kosárfonás legfontosabb szerszámaival. Változatos stílusú, remekbeszabott vesszőbútorok sokfélesége zárja a kiállítást.
 templom
 

Jótanács Anyja római katolikus templom Tiszaalpár

Cím: 6066 Tiszaalpár-Alpár, Szent István u. 3.
Telefon szám: +36-76-424-095
Link: www.tiszaalpar.hu

A barokk stílusú templom1752-1755 között épült Althann Mihály váci püspök kezdeményezésére és támogatásával. 1755-ben Szűz Máriának, mint a Jótanács Anyjának tiszteletére szentelték fel. A főoltár építményei és szobrai Szűz Mária családját ábrázolják.


Szent István római katolikus templom - Tiszaalpár

Cím: Tiszaalpár,
Link: www.tiszaalpar.hu

Szent István római katolikus templom Tiszaalpár. A templom építését 1937 márciusában kezdték meg közada-kozásból. Tervezője Petrovicz Gyula mérnök, országgyű-lési képviselő volt. Az építőmester Bodolák Gyula újkécskei vállalkozó. A román stílust utánzó templom 17 méter hosszú és 8 méter széles. Tornya az Árpád-korabeli lébényi apátság toronysisakját viseli.


Református templom - Tiszaalpár

Cím: 6066 Tiszaalpár-Alpár, Hunyadi u. 2.
Link: www.tiszaalpar.hu
Telefon szám: +36-76-449-169

1936-ban özv. Sipos Károlyné és Korcz József helyi lakosok közös telkükből 100 négyszögölet ajándékoztak a református egyháznak templom-építés céljából. A templomot az egyház vezetőségének elgondolása szerint Viktor Rókus református kőművesmester tervezte és építette.


Szent Benedek Leányai Kolostora - Tiszaalpár

Cím: 6067 Tiszaalpár, Istvánújfalu 87.
Link: szbl.osb.hu
Telefon szám: +36-76-424-196
Fax szám: +36-76-598-851
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Zárdatemplom.A szentélyben egy monumentális freskó jeleníti meg a tanító Krisztust és az egyháztörténelem nagy magyar- és bencés szentjeit. A freskó készítői Aba Novák Vilmos tanítványai: Hajnal János, Kovács Zoltán és Azbey Imre festőművészek voltak. A szentélyt megvilágító színes üvegablakokat Berki Irma tervezte a Szentháromság dicsőségére.. A templom jobb oldalán helyezkedik el a nővérek kolostora. Dr. Várszegi Asztrik főapát támogatásával épült 1994-95-ben.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner