12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Tereske
www.tereske.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Vincze-Meló Martina E-mail: tereske.hivatal@gmail.com
 Telefon: +36-35 359-401 Fax:  
egyedi ritkaság,    horgászat, horgásztó,    kastély, kúria,    múzeum,    növénykert, park,    sétáló utca, városkép,    templom

 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Tereskei horgásztó

Telefon szám: +36-30 3264-279
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Juhász Miklós tógazda
Cím: Tereske
Link: www.teresketo.hu

Tereske egy kis lélekszámú település, Rétság közelében, Váctól 20 kilométernyire, Balassagyarmat felé, a 22-es főút mentén. Itt, a település határában található a 2001-ben, mesterségesen létrehozott 6,5 hektár területű horgász-tó, amely idilli fekvésének és a tiszta környezetnek köszönhetően kiváló lehetőségeket kínál mindenkinek, aki egy kicsit elvágyik a nagy városok zajos, poros, benzingőzös utcáiból.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Huszár kastély

Cím: Tereske, Kossuth út 52.
Link: www.retsagkisterseg.hu

Madách Imre gyakran járt a községben, sőt a Baráti előnevű Huszári családdal rokonságban állt. A klasszicista, földszintes Huszár kastély 1848-ban épült négyoszlopos oromzatos, középrizalittal.


Frideczky-kúria

Cím: Tereske, Kossuth u.
Link: www.retsagkisterseg.hu

A klasszicista stílusú, 1830-ban épült Frideczky-kúria földszintes, hat tengelyes, négyoszlopos, oromzatos középrészű épület. Madách ellen felségárulás, szervezkedés vádjával indított perben Frideczky Lajost – aki egy ideig Görgey mellett segédkezet – ki is hallgatták. Jelenleg nem látogatható.
 múzeum
 

Helytörténeti gyűjtemény - Tereske

Cím: Tereske, Kossuth u. 84.
Link: www.tereske.hu

 
A helytörténeti gyűjtemény anyagát javarészt az iskola diákjai gyűjtötték össze, ezért is található az iskola melletti községi könyvtár egyik szobájában. A gyűjteményben jelentős helyet foglal el dr. Szuchovszky Sándor hagyatéka, aki romhányi háziorvosként sokat foglalkozott a környezetvédelem problémáival. Találunk itt anyagot Pál Pista bácsiról, az utolsó palóc dudásról, és megtekinthető a tereskei padlások zugaiból előkerült néhány népi használati tárgy is.
 templom
 

Nagyboldogasszony-plébániatemplom

Cím: Tereske, Kossuth L. u.
Telefon szám: +36-35 359-326

1490. Mai állapotát XIX: század végén kapta. II. Pál pápa 1466-ban kelt oklevelében szerepel „Monasterium Derecke” és annak apátja. A mai templomot Bajoni István, Mátyás király diplomatája építette 1490 körül, miután Rómában járt. Építészeti stílusa gótikus, román, reneszánsz, klasszicista jegyeket őriz. Bizonyára az ő bőkezűségéből készült a teljes olasz jellegű reneszánsz szentélyfülke. A templomnak eredetileg két homlokzati tornya volt, melyek az 1711-es Canonica Visitatio szerint akkor még állottak. 1725-ben a szentélyt beboltozták, munkába vették a hajó új mennyezetét. 1746-ban három oltárát említik, egyiket Althan bíboros ajándékozta, egy Szent Család képet pedig a Frideczky-család. Renoválták még 1847-ben, 1896-ban és 1915-ben. Külön említés érdemelnek a XIII.-XV. századból való faliképein látható Szent László ábrázolások, melyek ritka értéket képviselnek. Istentiszteletek alkalmával látogatható.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner