12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Törökszentmiklós
www.torokszentmiklos.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Markót Imre E-mail: torokph@externet.hu
 Telefon: 0036-56 590-420 Fax: 0036-56 590-437
állandó kiállítás,    egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    gyógyfürdő,    gyógymasszázs,    híres étterem,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    lovaglás,    mozi,    múzeum,    szabad építési telkek,    szálláshely,    templom

 egyedi ritkaság
 

Angol telivér ménes, Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Szenttamás-puszta
Link: www.angolteliver.eoldal.hu

A Törökszentmiklósi Állami Gazdaság telivér ménesét a várostól nyolc kilométerre fekvő ősgyepen, ai Imre majorban alapították meg 1963-ban. A ménesbe nem hazai kancák kerültek, hanem külföldről hoztak be jó származású vemhes és vehem nélküli anyakancákat, melyeket a későbbiekben magyar tenyésztésű ménekkel kívántak fedeztetni. A kancákon kívül a következő években külföldön született yearlingek is érkeztek Szenttamásra. Az akkori Német Demokratikus Köztársaságból vásárolt a magyar állam 20 anyakancát - közöttük Adriánt - és yearlingeket (Grünrock, Seebirk, Muskátli) a ménesnek. Oroszországból is érkezett még szintén 20 kanca és 10 csikó, melyek közül kiemelkedik Avance, Ara, Ermitage vagy Tribunka.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Bercsényi Miklós Gimnázium Kollégiuma

Cím: Törökszentmiklós,

Az épületet Homoródi Nagy Lajos tervei alapján Nagy Károly, Lipták János és Fratricsevics Ernő építették 1927-ben. A járásbíróság a háború után járási tanáccsá vált, ma pedig a Bercsényi Miklós gimnázium kollégiumának ad otthont.


Művelődési Központ - Törökszentmiklós

Cím: 5200 Törökszentmiklós Kossuth út 135.
Telefon szám: 003656390013

Eleinte községháza, hiszen Törökszentmiklós 1872 és 1952 között nagyközség - igaz az ország legnagyobb nagyközsége - volt. Óriási épülete ifj. Nagy Károly budapesti építész tervei alapján, Steiner József aradi fővállalkozó kivitelezésében épült 1908-1909-ben. Az új városháza építésének fő szorgalmazója a Kossuth szobor felállítását is kezdeményező Szabó István rektor volt. A földszinti részt már az építési tervben is üzlethelyiségeknek szánták. A régi városháza 2009-ben lesz pontosan 100 éves. Az épületben jelenleg a Művelődési Központ és a Könyvtár működik.


Mindszenty József-mellszobor és emlékhely

Cím: Törökszentmiklós, Hunyadi tér

A miklósiak emlékezetében máig elevenen él a mártírsorsú főpap alakja és tanítása. Törökszentmiklós Város Önkormányzata 1998-ban állítatta a Mindszenty szobrot és emlékhelyet azon a helyen, ahol 1948. május 7-8-9-én zajlott Nagykunsági Mária Napok keretében szabadtéri misét tartott a bíboros. Győrfi Sándor szobrászművész és Markot Imre építész alkotása.


Műemlék Víztorony - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós,

A víztorony az elmúlt évtizedek alatt a város egyik jelképévé vált. Építési munkái 1926-ban kezdődtek meg Lipták János tervei alapján.


Kossuth szobor - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth tér

Horvay János klasszikus törökszentmiklósi Kossuth-szobrát 1904. október 23-án állították fel jelenlegi helye közelében.


1848-49-es Emlékmű - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth tér

1848-49-es Emlékmű - Törökszentmiklós
 gyógyfürdő
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak.
 

Városi strandfürdő és kemping - Törökszentmiklós

Cím: 5200 Törökszentmiklós, Wesselényi u. 49.
Telefon szám: +36-56/394-350

A városi strand, melynek vize gyógyerejű 60 C-os, 2.000 fő/nap a befogadóképessége, 5 medencével rendelkezik, májustól szeptember végéig üzemel. Télen ülőfürdő várja a vendégeket.
 imaház, kápolna
 

Kálvária kápolna - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós
Link: www.varosvedo-tmiklos.hu

A kálvária-kápolnát III. Almásy János építtette a fájdalmas szűz tiszteletére azért, hogy a kápolna a halom körül elterülő akkori katolikus temetőnek méltó dísze legyen. Az építkezés 1756-tól 1761-ig tartott. A kápolna 1948-tól vált állandó misés hellyé. Törökszentmiklós legrégebbi épülete barokk stílusban épült, és 2011-ben lesz 250 éves.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Almásy-kastély - Kétpó

Cím: Kétpó, külterület
Link: www.varosvedo-tmiklos.hu

A török hódoltság korában lakatlanná vált Szenttamás-pusztát az Almásy család telepítette be újra, ők 1716-ban és 1720-ban szereztek birtokjogot a Törökszentmiklóst környező területekre. Az örökváltsági szerződés megkötése után a Szenttamási-pusztai részt Almásy Imre gróf kapta. A kastély eklektikus stílusban épült 1860-1890-ben. A földszintes, teraszos, kilátótoronnyal díszített nyári lakkal kezdték az építkezést. Később épült az emeletes kastély szárny, az önálló gazdasági épülettel, melyet egy nyitott tornác köt össze. A kastélyt 11,5 ha Kastélypark Almásy gróf lányának emeltette hozományként a Kétpó Külterületen található kastélyt. A kastély mellett angol telivér ménes működik.
 mozi
 

Lukács Mozgó Kulturális Központ

Cím: Törökszentmiklós, Almásy u. 8.
Link: lukacsmozgo.uw.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Lukács József 1913-ban alapította Törökszentmiklóson mozgóképszínházát, ahogy az egykori nyelvezet nevezte a mozit. Fia Miklós 1927-ben építtette fel 36 ezer pengő költséggel a mai épületet, amely 300(!) személy befogadására volt alkalmas. Az épületben jelenleg kulturális rendezvények színtere, amelyben mozi is működik.
 múzeum
 

Szalmagaléria Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth L. u. 135.
Telefon szám: +36-56 590 756

 
A galéria megismerteti a látogatókat a magyar szalmafonás történetével és az Országos Szalmafonók Baráti Körének munkáival: pl. szalmakoszorúk, aratódíszek, kalapok, szalmakorona.


Helytörténeti gyűjtemény - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Almássy u. 20.
Link: www.ivk.hu

 
Feladatunk a Törökszentmiklóssal (Balaszentmiklós) és a hozzá tartozó kistelepülésekkel (kistérség) foglalkozó dokumentumok, a helyi szerzők művei, a helyi kiadók és nyomdák termékei, a helyi személyekről szóló irodalom gyűjtése, szolgáltatása.
 szálláshely
 

MO-HA Panzió - Törökszentmiklós

Cím: 5420 Törökszentmiklós, Szt. Erzsébet út 13.
Telefon szám: +36-56/590-523
Fax szám: +36-56/590-525
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Hajdú Ferenc

Üzletkörünk bővülésével egyre inkább igényként merült fel színvonalas szálláshely biztosítása Törökszentmiklós városban. Így hoztuk létre 2003-ban a MO-HA panziónkat, a város jelenleg egyetlen színvonalas szálláshelyét, mely alkalmas mind üzletemberek, mind családok vagy a környéken munkát végzők elszállásolására.
 templom
 

Református Templom - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Kossuth út 114.

Református templom. A késő barokk stílusú templom 1787-89 között épült.


Római Katolikus Templom - Törökszentmiklós

Cím: Törökszentmiklós, Ipoly Arnold tér 1.
Telefon szám: 00-36-56-390-395
Link: www.varosvedo-tmiklos.hu

Szentháromság római katolikus főtemplom A kereszt neo-román-gót stílusban 1898-1900 között épült, a templomot Aigner Sándor budapesti építész tervezte, és Vaskovics Antal ceglédi építőmester építette. Az alapkövet 1898. április 12-én tették le, a következő év június 25-én pedig már a kereszt is rákerült a templomra. 1900. június 10-én, szentháromság vasárnapján áldotta meg Debreczeni János egri apátkanonok, egykori törökszentmiklósi káplán

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner