12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Törökbálint
www.torokbalint.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Elek Sándor E-mail: tbpolgi@t-online.hu
 Telefon: 0036-23-335-021 Fax: 0036-23-998-039
emlékmű, műemlék, szobor,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    múzeum,    sétáló utca, városkép,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Zimándy Ignác iskola

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

A Zimándy Ignác Általános Iskola a város egyik legimpozánsabb épületében működik. Az iskola épületét Zimándy Ignác (1872-től 1899-ig a falu plébánosa) építtette. Az épületbe a francia Notre Dame Apácarend költözött, s benne polgári leányiskolát működtetett, később a zsámbéki Keresztes Nővérek vették át a zárdát, s az iskola „Mária Oltalma Magyar Kir. Leánynevelő Otthon” néven elemi iskolaként végezte munkáját. 1950 után rövid ideig katonai laktanya volt az épületben, majd az általános iskolák szervezésekor újra iskolaként hasznosították, az új iskola felépítése után az „1. Sz. Általános Iskola” nevet kapta.


I. és II. Világháborús emlékmű Törökbálint

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

I. és II. Világháborús emlékmű Törökbálint
 imaház, kápolna
 

Mária-kápolna

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

Az új temetővel szemközt, a Budapestre vezető út mentén áll az a Máriának szentelt kápolna, amelyet egy bizonyos Feichtmann nevű budai német polgár emeltetett 1714-ben, egy fogadalmát beteljesítendő.


Xavéri Szent Ferenc kápolna

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

A Xavéri Szent Ferenc kápolna a plébánia-templom szomszédságában helyezkedik el, egy fákkal körülvett dombteraszon. Alapítását azoknak a törökbálinti híveknek köszönheti, akik az 1710-ben kitört pestis elhárítására tettek fogadalmat, és építették fel Xavéri Szent Ferenc - a pestisbetegek egyik védőszentje -, Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália tiszteletére 1711-ben. A barokk stílusú kápolna homlokzatán láthatjuk a jezsuita rend monogramját.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Kastély, majd Tüdőszanatórium

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

A jezsuita rend 1701-ben iktatott új tulajdonába, s rögtön építkezéshez és új lakosok telepítéséhez fogott. Ekkor építik kolostor-épületüket is. A rend feloszlatása-kor (1773) a kormány a birtokot a szerveződő tanulmányi alap javára foglalja le. Innen kerül 1777-ben Majláth József cs. és kir. kamarai tanácshoz Mária Terézia adománylevelével. Az épület az 1920-as évek óta tüdőszanatórium.


Walla-kastély

Cím: Törökbáli
Link: www.torokbalint.hu

Walla József, az iparosból nagypolgárrá emelkedett mozaiklap- és cementgyáros jóvoltából öt épülettel gazdagodott Törökbálint az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején. Közülük három: az Árpád utcai villa, a Kastély utcai kastély és a régi temetőben lévő családi kripta ma is áll, s műemléki védelmet élvez. Az országos védettséget élvező műemlék néhány éve restaurálás-ra került, ma magántulajdon.
 múzeum
 

Falumúzeum - Törökbálint

Cím: Törökbálint, Baross u. 17.
Link: www.torokbalint.hu

A törökbálinti Falumúzeum Német segítséggel, a düsseldorfi Hermann-Niermann Alapítvány anyagi támogatásával 1996-ban nyílt meg a régi Pertl vendéglõ épületében. A kiváló helytörténeti anyaggal rendelkező múzeum állandó kiállításán helyi gyűjtésből származó bútorokkal, használati tárgyakkal berendezett szoba, konyha és a település múltját megelevenítő fotók láthatók. Az állandó kiállítás mellett rendszeresen helyt ad időszaki tárlatoknak is.
 sétáló utca, városkép
 

Törökbálint település

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

Ma Törökbálint olyan város, amely egyrészről megtartotta falusias jellegét, másrészről pedig lakosságának kvalifikáltsága, az itt élő emberek "Bálintszeretete", a különböző közösségek alkotóereje, az itt működő vállalkozások sikere méltó helyet vívott ki magának Magyarországon, Budapest szomszédságában. A település 2007. július 1-én elnyerte a városi címet.
 templom
 

Római katolikus templom Törökbálint

Cím: Törökbálint
Link: www.torokbalint.hu

Törökbálint római katolikus temploma. A ma is látható barokk stílusú plébánia-templom - amely a Boldogasszony Bemutatása tiszteletére van szentelve - valószínűleg már a XV. sz-ból fennmaradt gótikus templom falainak felhasználásával épült.


Református templom Törökbálint

Cím: 2045 Törökbálint, József Attila u. 31.
Link: www.torokbalint.hu
Telefon szám: +36-23-336-001

Törökbálint református temploma. Többévtizedes hiábavaló törekvések után, jóval a rendszerváltást követően, 1994 nyarán történt meg a törökbálinti Református templom alapkövének letétele. Az adakozásból és Süssen testvérváros kiemelkedő adományaiból elkezdett építkezés, a helyi önkormányzat segítségének és a törökbálinti lakosok óriási lelkesedéssel végzett áldozatkész munkájuknak köszönhetően 1995. szeptember 8-9-én a gyülekezet felszentelhette új templomát.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner