12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Szentistván
www.szentistvan.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Dobóné Koncz Judit E-mail: szervezes@szentistvan.hu
 Telefon: 0036-49-438-021 Fax: 0036-49-338-635
állandó kiállítás,    emlékmű, műemlék, szobor,    falusi turizmus,    kiemelt szolgáltató,    lovaglás,    mulatság, fesztivál,    múzeum,    népi kézművesség,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    néptánc, népdal,    népzenei rendezvény,    programok, rendezvények,    sétáló utca, városkép,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Hősök tere - Szentistván

Cím: Szentistván, Hősök tere

Szentistván központjában lévő Hősök terén állnak a következő emlékművek: Szent István szobor, I. Világháborús emlékmű, II. Világháborús emlékmű, Szent István kútja


Szent István szobor - Szentistván

Cím: Szentistván, Hősök tere

Államalapító Szent István királyunk emlékét örökítették meg egy köztéri műalkotásban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával. A szobor Horvát Tibor szobrászművész alkotása. Azóta a település lakói minden év augusztus 20-án a szobor körül tartják ünnepi megemlékezéseiket, s elhelyezik a szobor körül a tisztelet és hála virágait.


Szent István kútja - Szentistván

Cím: Szentistván, Hősök tere

Az ünnep tiszteletére kapott méltó külsőt a téren felszínre jövő artézi víz kútja, mely 2001. augusztus 20-ától a Szent István kútja nevet viseli.
 mulatság, fesztivál
Felejthetetlen hangulat, látványos felvonulás kápráztatja el a résztvevőket. Színes, vidám, zenés forgatag ragadja magával az ide látogatókat egyedülálló módon.
 

Három napos matyó lakodalom, egy napon

Cím: Szentistvan
Telefon szám: +36-49-438-105;+36-30-8301848
Kapcsolattartó személy: Bay Judit
Link: www.szentistvan.hu

Három napos matyó lakodalom egy napon Szentistvánon. A lakodalomra való készülődés és a régi három napos lagzi legjellemzőbb pillanatait élhetjük át újra. Fő majd a töltött káposzta a sátor alatt felállított üstökben, perdül a matyó szoknya a lányokon, összeverik csizmájuk szárát a legények, ha a „bandás” rázendít a kora délután (15-16 óra között) kezdődő, és másnap hajnalig tartó mulatságban. Legyen lakodalmas vendég Szentistvánon!
 népi kézművesség
A magyar népművészet egyedülálló érték Európában. Kézművesek, fazekasok, faragók, bútorosok, szobrászok, bőrdíszművesek, csipkeverők, hangszerkészítők, kovácsok, fegyverkészítők, textilkészítők, öltözetvarrók, csizmadiák remekei maradandó értékek.
 

A népművészet mestere - Szentistván

Cím: Szentistván, Felszabadulás u. 11.
Kapcsolattartó személy: Simon Istvánné (Magda néni)

Simon Istvánné (Magda néni) a népművészet mestere Szentistvánon.


Matyó himzés és népviselet - Szentistván

Cím: Szentistván
Link: www.szentistvan.hu

Szentistván a három matyó település egyike. Lakói ápolják népi hagyományukat, ma is himeznek, és szivesen magukra öltik diszes népviseleti ruhájukat. Kiemelkedő rendezvényünk a "Három napos matyó lakodalom- egy napon", melyet minden évben augusztus 20-át megelőző szombaton tartunk.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Tájház - Szentistván
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Szentistván, Rákóczi u. 16.
Link: www.szentistvan.hu

A lakóház, mely 1985-től Tájházként működik, korábban a Koncz család tulajdona volt. A mestergerendába vésett évszám alapján 1877-ben épült, vályogfalazatú, mestergerendás, deszkafödémes. A szarufás, náddal fedett nyeregtető elől deszkázott oromfalas, hátul kontyolt. A Tájház korhű helyszínéül szolgál a település legjelentősebb, hagyományőrző rendezvényének. A „Három napos matyó lakodalom – egy napon Szentistvánon” évenként visszatérő esemény.
 néptánc, népdal
Tájegységek neves művészei, tánccsoportok mutatják be a hagyomány övezte magyar néptáncot. Kulturtörténeti érték itthon és külföldi bemutatók során.
 

Népdalkör - Szentistván

Cím: Szentistván

A település lakói szivesen magukra öltik diszes népviseleti ruhájukat az idelátogatók kedvéért. Szemet gyönyörködtető látvány a diszes matyó ruhába öltözött lakodalmi menet.
 programok, rendezvények
 

Nemzetközi Gasztrokulturális Fesztivál

Cím: Szentistván, Szabadidő Park
Telefon szám: +36-49-438-105
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Bay Judit
Link: www.szentistvan.hu

Szentistváni Nemzetközi Gasztrokulturális Fesztivál évente megrendezésre kerülő program Szentistvánon a Szabadidő Parkban.
 sétáló utca, városkép
 

Képek a településről - Szentistván

Cím: Szentistván
Link: www.szentistvan.hu

Szentistván település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükk és az Alföld találkozásánál helyezkedik el. Mezőgazdasági jellegű település. Szentistván a három matyó település egyike, nevét Államalapító Szent István király tiszteletére emelt templomáról kapta.
 templom
 

Római katolikus templom - Szentistván

Cím: Szentistván, Széchenyi u. 5.
Link: www.szentistvan.hu
Telefon szám: +36-49/338-679

A templom épülete barokk műemlék. Hossza 34 méter, szélessége 12 méter, a torony magassága kereszttel együtt 35 m. Külső felújítása legutóbb 1977-ben történt, a belső részek restaurálását 1982-ben végezte el Takács István festőművész, aki matyóföld szülötte.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner