12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Szany
www.szany.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: NÉMETH GERGELY E-mail: szanylph@t-online.hu
 Telefon: +36-96/287-311 Fax: +36-96/287-285
állandó kiállítás,    emlékmű, műemlék, szobor,    horgászat, horgásztó,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    múzeum,    templom

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Helytörténeti gyűjtemény - Szany

Telefon szám: +36-96 287 529
Kapcsolattartó személy: Varga Zsuzsa
Cím: 9317. Szany, Kossuth u. 2. (Püspöki Kastély, földszint)
Link: www.szany.hu

A gyűjtemény Szany község történetének összefoglalása. A honismereti szakkör keretében összegyűjtött anyagot a Megyei Múzeum segítségével állították össze. A püspöki kastély alsó részében három bemutatóterem és egy berendezett parasztszoba található. A három terem közül az első XIX. század mezőgazdaságát, a második az iparát ismerteti meg a látogatóval, a harmadik terem pedig a szanyi népviselet ünnepi és hétköznapi öltözetei láthatók. Figyelmet érdemelnek a bejárati folyosón elhelyezett viselettörténeti fényképek is.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Hősi emlékmű - Szany

Cím: Szany
Link: www.szany.hu

Szany nagyközségben a millenniumi hősi- és áldozati emlékmű 2001. augusztus. 20.-n a millenniumi év zárásaként került átadásra. Az emlékművet Szany nagyközség önkormányzata, lakossága, valamint a községből elszármazottak készíttették. Az alkotást a terveknek megfelelően Bíró János szobrászművész és Lukácsy Győző keramikus készítette. Süttői mészkőből kézi faragott, párkányokkal tagolt, feliratos posztamensen bronz arkangyal áll. A posztamens három oldalán az 1848-49-es szabadságharc hőseinek, az I. és II. világháború a holokauszt áldozatainak, valamint az 1956. áldozatainak neve vésve, feketére festve olvasható. A posztamens 221,5 cm magas. A bronz angyal leeresztett jobb kezében kard, bal kezében egy olajág van, melyet előre nyújt a megbékélés jeléül.
 imaház, kápolna
 

Szent Anna kápolna - Szany

Cím: Szany
Link: www.szany.hu

A kápolnát 1753-ban építették a szanyiak. Az építőanyag kiszállításához állati erőt nem vettek igénybe, mindent a kezükben és a kötényükben vittek ki. Közben imádkozva és énekelve tettek tanúságot hitükről. A kápolnát 1901-ben bővítették, ma szinte egy kisebb templomnak is nevezhetjük.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Püspöki kastély - Szany

Cím: 9317. Szany, Kossuth u. 2.
Link: www.szany.hu
Telefon szám: +36-96/287 529

Püspöki kastély: a szép klasszicista stílusú, egyemeletes épület 1783-ban épült. Az épület középrizalitos, felette háromszögű timpanon emelkedik, az ablakok kőkeretesek. Az emeleten sima könyöklő- és szemöldökpárkányok vannak. Az udvari homlokzat dísze a szép kertre néző ión oszlopokon nyugvó ballusztrádos erkély. Eredetileg az emeleten volt a nagyterem és 6 szoba, a földszinten pedig öt szoba és a mellékhelyiségek helyezkedtek el. Az 1800-as évek végén átalakították. Az épületben régen a napközi otthonos iskolának adott helyet. Akkoriban nyitotta meg kapuit a könyvtár (1200 db. könyv), ami mai napig is működik a kastélyban. Most a kastély a falu-múzeumnak ad helyet
 múzeum
 

Téglamúzeum - Szany

Cím: 9317 Szany, Damjanich u. 12.
Link: www.szany.hu
Telefon szám: +36-96 287 355
Kapcsolattartó személy: Rugli Dezső

A gyűjtemény tulajdonosa, Rugli Dezső az 1970-es évektől kezdve gyűjti a téglákat. Saját elmondása szerint - mivel sok műemlék jellegű épületen dolgozott, mint kőműves - a téglákon található monogramok keltették fel érdeklődését. Ezzel vette kezdetét a gyűjtemény létrehozása.
 templom
 

Római katolikus templom - Szany

Cím: Szany
Link: www.szany.hu

Szany Kossuth utcáján található a római katolikus műemlék templom. A 3 hajós, 3 tornyú, barokk templomnak főhajóját 1767-ben Zichy Ferenc győri püspök építette. 100 évvel később, 1867-ben dr. Zalka János győri püspök a tornyot magasabbra építette, ugyanakkor a mellékhajókkal nagyobbítatta a templomot és a mellékhajók sarkain két kisebb tornyot emeltetett.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner