12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Szanda
www.szanda.hu
Szanda és belterületi településrésze Szandaváralja a Cserhát völgyeiben rejtőzik, közigazgatásilag egy községet jelent. Gyönyörű természeti környezetben, búvópatakként fellelhető néprajzi értékek között történelmi korok emlékei vigyázzák falvainkat. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Tóth Tamás László E-mail: phszanda@gmail.com
 Telefon: +36-35 548-006 Fax:  
erdei túra, tanösvény,    falusi turizmus,    forrás,    imaház, kápolna,    kiemelt szolgáltató,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    sétáló utca, városkép,    templom,    vár, várrom

 falusi turizmus
Hagyomány, egy teljes élet. A falvak nyugodt és barátságos környezetével meríthetünk erőt, és engedjük megpihenni gondolatainkat. Ismerje meg minden tájegység hangulatát!
 

Szandaváralja parasztház

Telefon szám: +36-30-203 7216
Fax szám: +36-1-302 4840
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Cím: Szandaváralja
Link: www.szandavar-alatt.hu

Budapesttől 70 kilométerre, Nógrád megyében, a szandai várdomb alatt fekszik Szandaváralja, e csendes kis falu. Igényes, összkomfortos, eredeti bútorokkal berendezett parasztház hamisítatlan vidéki környezetben várja a csendet, a nyugalmat kedvelőket, a természet szerelmeseit.
 forrás
Természetes forrás. Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Hangulatos kirándulás az egész család részére.
 

Mária forrás - Szanda

Cím: Szanda, külterület
Link: www.szanda.hu

Az itt élő ötven-, hatvanévesek szülei, nagyszülei idejében ismert búcsújáróhely volt az erdős domboldalban felfakadt forráskörnyék, amit az itt lévő Szűz Mária-képről Képecskének neveznek. Tíz évvel ezelőtt a szandai hagyományőrzők szorgalmazták, hogy ne merüljön feledésbe a Mária-forrás története. Kezdeményezésükre újult, szépült meg a nevezetes hely, ahol „a hegyről lehozott” fafeszület is áll.
 imaház, kápolna
 

Máriácska Káponkája Szanda

Cím: Szanda, Rákóczi út
Link: www.szanda.hu

A kis kápolna egy meszelt vályog épület, zsindellyel fedett sátortetővel, tetején kereszttel. Több, mint 100 éve áll a Kacsapartnak nevezett részen a Rákóczi úton. Üvegablakán át látszik az öltöztetett Mária-szobor. Mindig az egyházi (róm.kat.) ünnepeknek megfelelő színű (pl.: Pünkösdkor piros, Nagyböjtben fekete, Adventkor lila) ruhát ad rá gondozónője Déska Jánosné – Böske néni.
 kiemelt szolgáltató
 

IKSZT Szanda

Cím: 2697 Szanda, Kossuth út 1.
Link: www.szanda.hu
Telefon szám: +36-35 548-406
Fax szám: +36-35 548-406
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Pongrácz Ágnes

Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér Szanda. eMagyarország Pont Szanda (Teleház) Az IKSZT nem je­len­ti új in­téz­mé­nyek (in­téz­mény­rend­szer) lét­re­jöt­tét, a már meg­lé­vő in­téz­mé­nyi és szol­gál­ta­tá­si há­ló­za­tok­ra, a köz­mű­ve­lő­dé­si in­téz­mény­rend­szer­re, a te­le­há­zak­ra, e-Ma­gyar­or­szág-, FIP-, EU­RO­DESK és if­jú­sá­gi in­for­má­ci­ós pon­tok­ra és egyéb for­má­ci­ók­ra épít.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Tájház Szanda

Cím: 2697 Szanda, Madách út 13.
Link: www.szanda.hu

Szandaváraljai településrészen található a tájház, mely közösségi összefogásból jött létre, helyi értékeket őrző, ingyenesen megtekinthető kiállítást! Nyári nyitva tartás: 2011. június 1-jétől a Tájház szombatonként 10. 00-től 18.00 óráig látogatható.
 templom
 

Római katolikus templom Szanda

Cím: Szanda
Link: www.szanda.hu

Szanda római katolikus temploma.
 vár, várrom
Múltat idéző, híres ütközetek emlékei. Valódi építészeti ritkaság, a többszáz éves események azonnal szemünk elé kerülnek. Történelmi bemutatók és hadijátékok szórakoztatják látogatóinkat. Kiváló kikapcsolódás és ismeret. Várjuk Önöket.
 

Szandai-vár

Cím: Szanda, külterület
Link: www.szanda.hu

A község felé magasodik a „hármashegy”. Az 545 méter magas három csúcsú Szanda-hegy tipikus vulkáni származék, amelynek bazaltkúpja meredeken esik alá minden irányban. A hegy legjelentősebb történeti, turisztikai nevezetessége a szandai vár. A nagy andezit kúp tetejére épült erődítmény már a XIII. században uralta a környéket, amely a későbbi századokban – a török időkre – része lett annak a várháromszögnek, amit Nógrád, Drégelypalánk várával együtt alkotott. A törökök 1545-ben foglalták el a várat és akkori várparancsnoka az a Hubiár aga volt, aki bajvívásban kiállt a mi Kapitány Györgyünkkel. A várban jelentéktelen katonai erőd állomásozott 5-6 éven át, mindössze 21 gyalogkatona élt itt, míg nem 1551-ben a török várőrséget 150 főre növelték. Ez a viszonylag nagyobb katonai erő sem tudott ellenállni a Horváth Bertalan balassagyarmati várkapitány által vezetett felmentő magyar seregnek. A legenda szerint egy szökevény török titkos föld alatti folyosót mutatott a magyar vitézeknek, akik így elfoglalták a várat. Az egykori vár hossza 60 méter, szélessége 30 méter hosszú lehetett. Ma már csak a négyzet alakú öregtorony 7 méteres maradéka, s alatta a vár egykori 4 méter átmérőjű, sziklába vésett vízgyűjtő medencéje látható.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner