12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Szőlősardó
www.szolosardo.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Holló István E-mail: korjegy.szardo@freemail.hu
 Telefon: +36-48-463-201 Fax: +36-48-463-201
egyedi ritkaság,    falusi turizmus,    sétáló utca, városkép,    templom

 egyedi ritkaság
 

Fejfás temető

Cím: Szőlősardó, Temető

A halott falu a műemlék fejfás temetőben látható, mely felújításra vár. A fejfák helyi faragók munkái, eredeti, sajátos jelrendszerrel bírtak: megkülönböztethető kontyos női, a hátracsapott tetejű férfi és a koronás fejfák, ez utóbbiak a leányok sírhalmai.
 sétáló utca, városkép
 

Népi lakóházak

Cím: Szőlősardó

 
A 19. századi perkupai kőművesmesterek által készített néhány népi lakóház látható a faluban. Jellemzőek a gazdasági épületek, csűrök, melyek a kertben keresztben helyezkednek el, lezárva ezzel a kertet.


Szőlősardó


 
A Galyaság déli részén, Vaskapu-hegy északi lábánál, a Rét-patak hosszan elnyúló völgyében –félúton Perkupa és Égerszög között – települt Szőlősardó, a hajdani Torna vármegye egyik legrégibb, a középkor jelentős települése. Nevének –ardó utótagja utalhat arra, hogy szolgálónépek lakták, akik az erdőre és a vadállományra felügyeltek. Lakosai tehát az ardók, azaz erdőóvók voltak. Köszönjük látogatását.
 templom
 

Református templom - Szőlősardó

Cím: Szőlősardó

Középkori, fagalériás tornyú református temploma, a 19. sz. végén, a későbbi átalakítások során eredeti jellegét elvesztette. Jelenlegi formáját 1948-ban és 1964-68-ban kapta. A templom megtartotta félköríves szentélyzáródását, egyszínűre festett deszkamenyezte 1869-70-ben készült.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner