12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Rudabánya
www.rudabanya.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Novák Péter E-mail: polghivrudabanya@t-online.hu
 Telefon: +36-48 568-216 Fax: +36-48 568-214
állandó kiállítás,    egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    híres étterem,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    sétáló utca, városkép,    szálláshely,    templom,    történeti múzeum,    védett ritkaság

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Érc- és Ásványbányászati Múzeum -Rudabánya

Cím: Rudabánya,

A bányászat történetét mutatja be. A múzeum története 1956-tal kezdődött. Eleinte –1964-ig- csupán helytörténeti gyűjteménynek adott helyet. 1969-től a magyar érc- és ásványbányászat körében országos gyűjtőkörű múzeum, amely több mint 2500 bányászati és technikatörténeti emléket, közel 1000 darabból álló ásványgyűjteményt mondhat magáénak.
 egyedi ritkaság
 

Őslénytani telep - Rudabánya

Cím: Rudabánya, külterület

Rudabánya egyedülálló és különleges lelőhely. Sehol a világon nem találtak még ilyen csontgazdagságú lelőhelyet, ahonnan több mint száz gerinces állatfaj és kétféle majom (a Rudapithecus hungaricus és az Anapithecus hernyaki) több ezer maradványa halmozódott volna fel. Az alig negyed futballpályányi területnek a közel harminc éve végzett ásatások még csak alig egyharmadát tárták fel.


Őslénytani ásatások - Rudabánya

Cím: Rudabánya, külterület

Az első rudabányai főemlős csontot 1965-ben találták meg. A kihalt gerinces állatok nemzetközi hírű kutatója –Kretzoi Miklós- a leletben azonnal felismerte az eddig ismeretlen, kihalt emberszabású majmot. 1969-ben az első példány helyszínén újabb, teljesebb állkapcsot talált. A rendszeres ásatások 1971-ben kezdődtek. 1979 és 1984 között vezetett ásatások eredményeként két főemlős maradvány került elő. 1985-ben találták meg a nőstény Rudapithecus koponyát.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

A bányamunka áldozatainak emlékműve

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

A bányában hősihalált haltakra emlékeztetnek a rudabányai emlék kertben elhelyezett szobrok, emlékművek, emléktáblák.


A bányamunka áltozatainak emlékoszlopa

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

A bányamunka áltozatainak emlékoszlopa.


Bányász emlékmű és emléktáblák - Rudabánya

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

Az emlékfal szintén az emlék kertben található.


Gvadányi szobor - Rudabánya

Cím: Rudabánya

Gróf, lovas generális és író, aki Rudabányán született 1725 október 16-án. Egerben végezte középiskoláit, majd a nagyszombati egyetemen folytatta tanulmányait. Már ekkor könnyen verselt latinul. Harcolt az örökösödési háborúban, a hétéves háborúban, s részt vett Berlin megsarcolásában is.


I. Világháborús emlékmű - Rudabánya

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

I.Világháborús emlékmű Rudabánya.


Kossuth Lajos szobor - Rudabánya

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

A rudabányai Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum időszaki kiállítást rendezett, amely Horvay János (1873 - 1944) Kossuth-szobrait mutatja be. Horvay legalább 20 Kossuth Lajost ábrázoló szobrot alkotott, amelyek ma különböző magyar (és külföldi) városok közterein állnak. Az egyik Kossuth-mellszobor 1972 óta Rudabányán látható, a múzeum parkjában. Eredetileg Dobsinán leplezték le 1907-ben, de 1972-ben kalandos úton Rudabányára került.


Mikoviny emlékmű - Rudabánya

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

A bronzból készült szélrózsa alatt olvasható Mikoviny Sámuel neve, életrajzi adatai. A rudabányai bányászati múzeum belső udvarán találhatjuk.
 múzeum
 

Érc- és Ásványbányászati Múzeum - Rudabánya

Cím: Rudabánya, Petőfi u. 24.
Link: vaskultura.atw.hu
Telefon szám: +36-48-353-151

Rudabányán működik hazánk egyik legnagyobb bányászattörténeti gyűjteménye, az 1956-ban alapított Érc- és Ásványbányászati Múzeum. Fennállásának első évtizedében csak a nagy múltú, helyi bányászat emlékeinek bemutatására terjedt ki a gyűjtemény. Az 1960-as években MURVAY LÁSZLÓ országos gyűjtőkörű szak-múzeummá fejlesztette. Mai épületét 1965-ben, a Rudabánya bányavárossá nyilvánításának 600. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében adták át.
 sétáló utca, városkép
 

Rudabánya
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Rudabánya
Link: www.rudabanya.hu

A településről részletes információk az ikonra kattintva olvashatók vagy tölthetők le.
 templom
 

Református templom - Rudabánya

Cím: Rudabánya, Temetõ u. 8.
Link: www.rudabanya.hu
Telefon szám: +36-48-353-216

Rudabánya a középkorban egyike volt a hét felsõ-magyarországi bányavárosnak. Ennek az idõnek ma egyetlen hírnöke van a településen: a református templom, amely több évszázad változatos megjelenésû, értékes mûvészeti alkotásait õrzi. Eredetileg a XIV. század közepén épült koragótikus stílusban. (Helyén azonban már korábban is templom állhatott.) A következõ században átalakították, ekkor késógótikus külsõt kapott.


Római Katolikus Templom - Rudabánya

Cím: Rudabánya, Gvadányi u. 51.
Link: www.rudabanya.hu
Kapcsolattartó személy: Ködmön Ferenc plébános

A római katolikus templom 1912-ben épült. Belsejében Takács István mezőkövesdi festőművész falképei láthatók.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner