12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Répceszemere
www.repceszemere.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Radics László János E-mail: info@repceszemere.hu
 Telefon: +36-99/388-802 Fax: +36-99/388-802
egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    híres személy,    sétáló utca, városkép,    templom

 egyedi ritkaság
 

Római kori sírkő - Répceszemere

Cím: 9375 Répceszemere, Templom belső

Már a római korban jelentős településnek számított. Hiszen, mint a Répce mentén mindenütt, a rómaiak a mai község területén is laktak. Nagy valószínűséggel a Savariához tartozó helyőrség egyik fontos bázisa állhatott itt. Ezt az állítást értékes tárgyi lelet támasztja alá. 1826-ban a mai "régi" temető területén találtak egy római kori sírkövet. A feliratos kőtábla hírét a megyei régészet egyik úttörője, Paur István már 1854-ben magyar és németnyelvű folyóiratban közölte.


Répcepart - Répceszemere

Cím: 9375 Répceszemere, külterület

A Kisalföld nyugati részén nagy ívet ír le a szeszélyesen változó vízhozamú folyócska, a Répce, vagy ahogy a régi rómaiak hívták: Icarnum gia.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Hősök emlékműve - Répceszemere

Cím: Répceszemere
Link: www.nydregio.hu

 híres személy
 

Dr. Mesteri Dezső Dénes

Cím: 9375 Répceszemere,

 
Dr. Mesteri Dezső Dénes császári és királyi kamarás, paptanár 1840. augusztus 14-én Répceszemerén született. Pappá szentelése után nem sokkal Bécsbe került, ahol néhány évvel később már a Királyi Akadémia tanára lett. Tanári tevékenysége kivívta az uralkodó rokonszenvét, olyannyira, hogy Ferenc József császár meghívta a "Burgba" Rudolf herceg nevelőjének. Kezei közt nevelődtek a kor leghíresebb uralkodó házainak ifjú hercegi sarjai Spanyolországtól egészen Görögországig. Élete és működése az osztrák császárvárosba kötötte, itt is halt meg 1913. augusztus 28-án. Azonban egy pillanatra sem feledte származását, gyökereit, azt a Répce parti kis falucskát, ahol meglátta a napvilágot.
 sétáló utca, városkép
 

Harangláb - Répceszemere

Cím: 9375 Répceszemere,
Link: www.nydregio.hu

A templom harangjain a katolikusok megosztoztak az evangélikusokkal. Azonban a régi vallási ellentétek fél évszázad múltán újra elõjöttek és ez ismét gyûlölködéshez vezetett. Ennek csak úgy szakadt vége, hogy 1803-ban, megunva az ellenségeskedést, a katolikusok a harangok közül a kisebbet a protestánsoknak adták. Õk az akkori kocsma elõtt haranglábat emeltek és abba helyezték harangjukat. A harangláb a haranggal együtt azóta is ezen a helyen áll.


Egykori apácazárda - Répceszemere

Cím: 9375 Répceszemere,

Dr. Mesteri Dezső Dénes császári és királyi kamarás, paptanár 1902-ben Répceszemerén keltezett végrendeletében vagyonának legnagyobb részét szülőfalujára hagyta, azzal a céllal, hogy Intézet alapíttassék, mely az ifjúság nevelésével és az öregek gondozásával egyaránt foglalkozik. "Általános örökösöm legyen: Egy létesítendő »Dioniziánum«. »Kath. Szeretetház« fölirattal ellátandó intézet, mely apácák vagy nénikék vezetése alatt Répceszemerében szülei s lakóházamban alakuljon meg: leányoktatás és kisdedóvás és betegápolás hármas főcéllal. Ma iskolaként működik.
 templom
 

Római katolikus templom Répceszemere

Cím: 9375 Répceszemere,
Link: www.nydregio.hu

A templomot minden valószínűséggel az ősi Szemerey-család építtette. Később csak úgy emlegették, hogy "messze kívül esett" a falun. Ezért is döntött úgy a lakosság, hogy lebontja és a községben újra felépítik. 1732-ben meg is történt a bontás, s a következő év tavaszán hozzáfogtak az építkezéshez azon a helyen, ahol ma is található. Olyan nagy lendülettel és összefogással építették a templomot, hogy 1733 őszére már tető alá hozták, igaz ekkor még csupán fatoronnyal. Az új templom, hasonlóan a régihez, nyugat-keleti tájolású volt. A temlomszentelési ünnepség Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén volt. Oltárképe az a vászonra festett feszület volt, amely jelenleg a keresztelőkút felett látható. bővebben

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner