12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Pusztavacs
www.pusztavacs.eoldal.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: JÓRI LÁSZLÓ E-mail: pusztavacs.ph@monornet.hu
 Telefon: +36-29-315-101 Fax: +36-29-315-101
emlékmű, műemlék, szobor,    nemzeti park,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Az Ország Közepe Jeltorony

Cím: Pusztavacs, külterület

Pusztavacs országos hírnévre akkor tett szert, amikor - egy 1968. évi kezdeményezést követően - a térképészek ezen a területen azonosították Magyarország földrajzi középpontját (északi szélesség 47 fok 11’. és a keleti hosszúság 19 fok 30’). I 978-ban Kerényi József építész tervei alapján 11 m magas nyolcszögű gúla épült, amit 2002-ben felújítottak. A torony környéke kedvelt kirándulóhely, s a szép és erdős vidék önmagában is vonzó. Ez a természetvédelmi terület a falutól északi irányban mintegy fél kilométerre található.


Műemlék rom - Pusztavacs

Cím: Pusztavacs
Link: www.pusztavacs.hu

A falu fő útja mellett, a Hunyadi téren ma is áll a XV. század elején, 1440 körül épült gótikus stílusú templom tornya, mint műemlék rom. A körülbelül 12 méter magas, alul téglából, felül kőből épült vaskos toronyhoz csatlakozik az északi fal 6 m magas, de lejtősödő és 5 m hosszú romja. A műemlék előtt áll a székelykapu, a tizenhárom aradi vértanú emlékére létesített kopjafás emlékpark, valamint a Tanítók emlékének állított faragott faoszlop.
 templom
 

Római katolikus templom - Pusztavacs

Cím: Pusztavacs
Link: www.pusztavacs.hu

1884-ben Koháry-Koburg Fülöp gotai herceg az uradalom középpontjában új templomot építtetett. Tornyát csak 1900-ban építették fel. 1946-ban és 1968-ban renoválták. A templom védőszentje Szent Ágoston püspök. A torony aljában lévő Krisztus-corpus az edelényi Koburg-kastély kápolnájából való, értékes művészi alkotás. A községnek a törökök uralom alatt papja és temploma is volt, hiszen a budai szandzsák 1559. évi összeírása szerint Máté nevű papja meghalt. Így feltételezhetően plébániája is volt. Coburg herceg a templomépítés alkalmával, 1885-ben önálló lelkészséget is alapított Vacson. Historia Domusa 1885-ban kezdődik. A plébánia épületét 1885-ben emelték, melyet 1945-ben, tetőzetét pedig 1979-ben renoválták. A plébániának XIX. századi eredetű könyvtára van.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner