12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Gyöngyöspata
www.gyongyospata.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Hevér Lászlóné E-mail: polgarmester@gyongyospata.hu
 Telefon: +36-37-364-111 Fax: +36-37-364-111
vár, várrom

 vár, várrom
Múltat idéző, híres ütközetek emlékei. Valódi építészeti ritkaság, a többszáz éves események azonnal szemünk elé kerülnek. Történelmi bemutatók és hadijátékok szórakoztatják látogatóinkat. Kiváló kikapcsolódás és ismeret. Várjuk Önöket.
 

Patai vár

Cím: Gyöngyöspata, külterület

         
A falu felett emelkedő 260 méter magas Vár-hegyen ma csak a nemzeti színű zászló emlékeztet az Anonymus által is említett várra. A X. században épült vár égetett fa-agyag technológiával készült, mely az 1460. június 8-i csatában pusztult el, melyet Mátyás király vívott a cseh husziták ellen. A krónika ezt az eseményt tartja Mátyás király első csatájának. A vár a harcokban megsemmisült, a megmaradt részei feltárásra várnak. A harcokban való helytállásért királyunk adómentességet biztosított a településnek. Az adománylevél másolata ma is megtalálható a mai Kis Boldogasszony templomban, csakúgy, mint az a bőrtűs kehely, melyet a győzelem emlékére kapott a település. A vár mellett épített, negyven település egyházi központjául szolgált az 1010 körül épített Szent Péter főesperességi templom mely a tatárjáráskor szinte elpusztult. A helyét ma emlékpark őrzi.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner