12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Paszab
www.paszab.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Tajthy Péter Ferenc E-mail: hivatal@paszab.hu
 Telefon: +36-42-204-700 Fax: +36-42-204-700
állandó kiállítás,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    népi kézművesség,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    templom

 népi kézművesség
A magyar népművészet egyedülálló érték Európában. Kézművesek, fazekasok, faragók, bútorosok, szobrászok, bőrdíszművesek, csipkeverők, hangszerkészítők, kovácsok, fegyverkészítők, textilkészítők, öltözetvarrók, csizmadiák remekei maradandó értékek.
 

Paszabi Szőttes

Telefon szám: +36-42-719-793
Kapcsolattartó személy: Vattai Jánosné
Cím: 4475 Paszab, Fő u. 58.
Link: www.paszab.hu

A szőttes kialakulásának első lépései a Tisza-vidék szabályozásának időszakára vezethető vissza. Az elmúlt világ lápos, ingoványos terülte nem kedvezett a búza, kukorica termesztéshez, így a vízállásokból kiemelkedő halmok között a pákaszkodás (halászat, madarászat) adott megélhetési lehetőséget. A Rétköz nehezen megközelíthető volta miatt régibb, ősibb módon éltek az emberek, szokásaik, tárgyaik, foglalkozásaik is kezdetlegesebbek.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Helytörténeti kiállítás

Cím: Paszab
Link: www.paszab.hu

A közgyűjtemények kialakulása csak Kölcsey idejében, a reformkorban vált lehetővé. A vármegyei múzeumok kialakulására már csak a kiegyezés utáni időszakban volt lehetőség. Megyénk azok közé tartozott, ahol volt megfelelő fogadtatása a nemzeti elképzeléseknek. Az akkori megyeszékhely, Nagykálló (1876-ig töltötte be ezt a szerepet) tisztiorvosa vetette meg a gyűjtemény alapját. Ezen a ponton került kapcsolatba községünk a minél nagyobb közönség elé tárható gyűjtemények létrehozásával.
 templom
 

Református templom - Paszab

Cím: Paszab
Link: www.paszab.hu

Az eredetileg barokk stílusú templom 1795-ben épült. Építtetője: Farkas Dániel prédikátor. Érdekes adat, hogy az akkor főkurátor Bessenyei Zsigmond a testőr-költő Bessenyei György testvére volt. Déli oldalán található a Bessenyei-család sírboltja, ahol nyugszik többek között Bessenyei György édesanyja. A műemlékké nyilvánított templom a XIX. század közepén nyerte el végső formáját. Országos hírű orgonáját 1908-ban építették.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner