12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Pély
www.pely.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Bakondi Péter E-mail: pmhpely@t-online.hu
 Telefon: 0036-36 469 931 Fax: 0036-36 469 931
egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    falusi turizmus,    híres személy,    horgászat, horgásztó,    nemzeti park,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    templom,    védett ritkaság

 egyedi ritkaság
 

Szivattyútelep (kétkémény) - Pély

Cím: Pély, Tiszapart

Az 1946-ban megkezdett folyószabályozás emlékei még megtalálhatóak itt. 1862-ben épült meg a Sajfoki zsilip (eredeti emléktábla ma is látható) 1878-ban helyezték üzembe a Sajfoki belvízátemelő szivattyútelepet angol gőz szivattyúval, amit 1879-ben már magyar gyártmányú gépekkel egészítettek ki. Ez volt hazánk első belvízátemelő szivattyútelepe – ma is működőképes. Értékes vízügyi és műszaki emlék.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Béke Szobor - Pély

Cím: Pély, Fő út

Béke Szobor - Pély, Seregi József alkotása 1998.


Milleneumi emlékszobor - Pély

Cím: Pély

Milleneumi emlékszobor - Pély


Nepomuki Szent János szobor - Pély

Cím: Pély
Link: www.pely.hu

Pély egyetlen műemléke a XIX. században készült a Nepomuki Szent János szobor.
 híres személy
 

Törőcsik Mari (1935 - 2021)

Cím: 3381 Pély

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1935. november 23-án látta meg a napvilágot a Dél-Hevesi Pélyen Törőcsik Marián néven, és már gyermekként arról ábrándozott nagyapja apró mozijában, hogy egyszer majd őt is felfedezi egy híres színész. Fotókiállítással ünnepelte Törőcsik Mari 80. születésnapját szülőfaluja, a Heves megyei Pély. Az ünnepség a pélyi római katolikus templomban vette kezdetét, majd a Törőcsik Mari életét, munkásságát és a településhez fűződő kapcsolatát bemutató tárlat megnyitójára kerül sor egy szomszédos, erre a célra felújított régi lakóházban. Fotó: Jakab Tibor
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Jászsági-öntöző-főcsatorna (horgászhely) - Pély

Cím: Pély

 nemzeti park
Európában egyedülálló természeti környezet és állatvilág, a Világörökség része. Magyarország különösen védett értéke, kiemelt gondosságot és figyelmet igényel. Kérjük óvja Ön is.
 

Pélyi Tájvédelmi Körzet


Pély község északi határában, a Heves-Pély műút két oldalán terül el a Bükki Nemzeti Park részét képező Pélyi Tájvédelmi Körzet. A múlt század közepéig a területet hatalmas összefüggő mocsárvilág borította, melyet a Hanyi ér és a Tisza rendszeresen elöntött. A folyók gátak közé szorításával a mocsárvilág összezsugorodott, helyén a Hortobágyhoz hasonló szikesek alakultak ki sajátos növény és állatvilággal.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Tájház - Pély

Telefon szám: +36 (36) 469-931
Cím: 3381 Pély, Fő utca 165
Link: www.pely.hu

Tájház Pély.
 templom
 

Római katolikus templom - Pély

Cím: 3381 Pély, Fő út
Link: www.pely.hu

Pély építészeti értékei közé tartozik a Római Katolikus Templom, amely 1764-ben épült. Többször felújították, átalakították. Mai formáját 1912-13-ban nyerte el, amikor a régi szentélyt mint mellékhajót felhasználva új templomot építettek. Így jött létre a szabadon álló, oldaltornyos, kereszthajós (ritka építészeti forma) barokk részeket is tartalmazó templom.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner