12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Oroszlány
www.oroszlany.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Lazók Zoltán E-mail: jegyzo@oroszlany.hu
 Telefon: +36-34-361-444 Fax: +36-34-361-182
autó-motorsport,    emlékmű, műemlék, szobor,    horgászat, horgásztó,    imaház, kápolna,    média,    múzeum,    templom,    vár, várrom

 autó-motorsport
 

Magyar Nemzeti Autosport Szövetség

Telefon szám: 0036-1-280-2810
Fax szám: 0036-1-280-2810
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.mnasz.hu

1900. november 30-án a Royal Szálloda különtermében megalakult a Magyar Automobil Club (MAC) Reiman Gyula szervezésében. Reiman, aki korábban bankár volt a motorizált közlekedés híve lett, és a MAC megszervezése után rögvest belevágott egy nemzetközi túraút szervezésébe. Ezt sajnos nem sikerült kiviteleznie, de 1901. június 20-23 között a budapesti lóversenypálya, a Tattersall területén sikerült egy autó kiállítást tető alá hoznia. Ennek egyik betétfutamán először mérkőztek meg hivatalosan négykerekű gépjárművek egymással Magyarország területén és ezzel kezdetét vette a magyar autósport története.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

A majki kamalduli remeteség

Link: www.oroszlany.hu
Cím: Oroszlány - Majk

A majki kamalduli remeteség Franz Anton Pilgram, a nagy osztrák építész terve és irányítása alapján épült a kamalduli szerzetesek számára. A XVIII. század végétől az Eszterházyak kastélyként használták. Parkjával, halastavával, építészeti szépségeivel még a meg nem talált funkció hiányában is sok csodálót szerzett.


Vértesszentkereszti apátság

Link: www.vertesszentkereszt.org
Cím: Vérteszentkereszt

Román kori építészetünk gyöngyszeme az Oroszlány és Pusztavám közötti erdőben megbúvó egykori bencés monostor és templom maradványa. IV. László király 1276-ban oklevelet adott ki e helyen. 1214-1240 között a cisztercieké. Az 1440-as évek második felében elnéptelenedett. Szépen faragott köveinek egy része a tatai angolparkban látható. Muemléki kutatása, helyreállítása 1964-től folyamatos. Foto: dr. Harangozó Imréné.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Oroszlányi Hőerőmű hűtőtava (horgászhely)

Link: orhe.hu
Cím: Oroszlány - Bokod között
Telefon szám: +36-34/360-255

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, vagyis a rajta keresztülfolyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett.
 imaház, kápolna
 

Szent József Kápolna - Oroszlány

Link: www.turisztika.oroszlany.hu
Cím: Oroszlány, Erdész út 1.
Telefon szám: +36-34-361-470
Kapcsolattartó személy: Túri László

Szent József Kápolna - Oroszlány
 múzeum
 

Szlovák tájház - Oroszlány

Link: www.oroszlany.hu
Cím: Oroszlány, Alkotmány út 55.
Telefon szám: +36-20-515-9576
Kapcsolattartó személy: Szabó Istvánné
Fax szám: +36-34-560-053

A XIX. század végén épült telkesgazda-házban 1987-ben nyílt meg a szlovák tájház. A háromosztatú lakóház konyháját és szobáit enteriőrszerűen rendezték be, elsősorban a településen gyűjtött tárgyakból válogatva. A kiállított tárgyak közül különösen érdekesek az egykori oroszlányi viseletet bemutató ruhadarabok és a mindennapi élet tárgyi eszközei , de az udvart keresztben lezáró pajtában a földművelés eszközei mellett szekér is látható.


Oroszlányi Bányászati Múzeum

Link: www.kbm.hu
Cím: Oroszlány (Majkpuszta), XX-as akna
Telefon szám: +36-34-700-179
Kapcsolattartó személy: Kőbányai Ferenc

Oroszlány városában, az egykori XVI. aknán, a szénbányászat megkezdésének 40. évfordulója kapcsán 1979-ben nyílt meg a múzeum a látogatók előtt. Az intézmény, minden részében megújulva, 2001-től a XX-as aknán, Majk remetesége szomszédságában működik. A kiállítás a Központi Bányászati Múzeum (Sopron, Templom u. 2.) filiáléjaként a 20. század második felének magyar szénbányászatát mutatja a látogatóknak. Nyitva tartás: IV.01.-X.31.: K-V: 10-18 h, XI.01.-III.31.: zárva.
 templom
 

Munkás Szent József Templom - Oroszlány

Link: www.oroszlany.hu
Cím: Oroszlány, Haraszthegyi út 11.
Telefon szám: +36-34-362-606
Kapcsolattartó személy: Kutschi András

A templomot Ripszán János tervei alapján építették, felszentelésére 1994-ben került sor. Célszerűbb talán templomegyüttesről beszélni, a komplexum ugyanis nemcsak a templomot,hanem a hitoktatótermet és a plébániát is magában foglalja. A Győri Egyházmegye kezdte az építkezést, de a befejezésre már a Székesfehérvári Egyházmegye védnöksége alatt került sor. A templom védőszentje Munkás Szent József, búcsúnapja május 1.


Evangélikus Templom - Oroszlány

Link: www.oroszlany.hu
Cím: Oroszlány, Alkotmány út 46.
Telefon szám: +36-70-531-1251
Fax szám: +36-34-361-669

Az oroszlányi evangélikusok első temploma 1702-ben épült, majd mikor kicsinek bizonyult átépítették. A ma is látható egyhajós, klasszicista stílusú templomot 1787-ben szentelték fel, a majki kamalduli remeteség bezárása után öt évvel.
 vár, várrom
Múltat idéző, híres ütközetek emlékei. Valódi építészeti ritkaság, a többszáz éves események azonnal szemünk elé kerülnek. Történelmi bemutatók és hadijátékok szórakoztatják látogatóinkat. Kiváló kikapcsolódás és ismeret. Várjuk Önöket.
 

Csáki-, Oroszlánkő - vára


 
Oroszlánkő, Csákyvár, Cset vagy Oroszlán vára egy mára elpusztult vár a Vértesben. A Csák nemzetség ősi szálláshelyéhez tartozott, melynek nevét 1383-ban említették Oroszlankew formában. A vár mindenfelől mély árokkal és sánccal volt körülvéve. Romjai a mai Oroszlánytól délkeletre az Országos Kéktúra mentén, a Vértes hegység Öregbükk nevű hegye felé a vérteskozmai határban állnak, de a romokat mára már benőtte az erdő. Forrás: hu.wikipedia.org

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner