12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Nyíracsád
www.nyiracsad.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Dr. Nagy János E-mail: nyiracsad@tourinform.hu
 Telefon: +36-52-206-001 Fax: +36-52-206-001
egyedi ritkaság,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    falusi turizmus,    galéria,    gasztronómiai versenyek,    programok, rendezvények,    sétáló utca, városkép,    templom,    utazási irodák, turistainformáció

 egyedi ritkaság
 

Zsuzsi vonat emlékhelye - Nyíracsád

Cím: Nyíradony- Nyíracsád között
Link: www.nyiracsad.hu

Eredetileg iparvasútként működött, de hosszas tárgyalásoknak köszönhetően személyszállítással is bővült a vasút funkciója. Nevét a rajta utazó dél- nyírségi asszonyokról kapta. 1970-es években felszámolták, miután kiépült az autóbusz-közlekedés Nyíracsád és Debrecen között. Az emlékvasutat az egykori állomáson állították fel, mely településünktől néhány km-re található és ma is megtekinthető.
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Harangláb - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

Harangláb - Nyíracsád


Görög katolikus templom belső - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Templom köz
Telefon szám: +36-52-206-999
Kapcsolattartó személy: Tóth Elek esperes
Link: www.nyiracsad.hu

Görög katolikus templom belső Nyíracsád.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Petőfi szobor - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

A Petőfi téren, a református műemlék templom közelében található a Petőfi szobor. Alkotója: Berky Nándor 1949.


Fohászkodó szobor - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

Fohászkodó szobor Nyíracsád a millecentenárium évében készítette Dr. Kövér József szobrászművész.


II. Világháborús Emlékmű - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

II. Világháborús Emlékmű - Nyíracsád, 1995-ben állítatta Nyíracsád Község Önkormányzata, alkotója E. Lakatos Aranka.


Vécsey kúria - Nyíracsád
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 4262 Nyíracsád, Kassai u. 6.

A Vécsey-kúria a XVIII. század végén épült, 1958-ban átalakították. Ez a középnemesi életformához igazodó udvarház, téglalap alaprajzú, és homlokzatán végigfut az oszlopos tornác. Múltunkból egyetlen fennmaradt használható lakóépület, melyet közművelődési könyvtár és kiállítási célra hasznosítunk.


Székely kapu - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Kassai u. 6.

A vécsey kúria bejáratánál 2000. augusztusában került felállításra a székelykapu.
 falusi turizmus
Hagyomány, egy teljes élet. A falvak nyugodt és barátságos környezetével meríthetünk erőt, és engedjük megpihenni gondolatainkat. Ismerje meg minden tájegység hangulatát!
 

Szabó Mariann háza - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Zrínyi u.26.
Telefon szám: +36-52-206-458
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Szabó Mariann

Ellátás, tájjellegű ételek elkészítésének tanítása, erdő 2 km-re található, felső szint kiadó. 2 szoba (4 fő)


Szabó Ferencné - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Kossuth u.50.
Telefon szám: +36-52-206-121
Kapcsolattartó személy: Szabó Ferencné

Tájjellegű ételek elkészítésének tanítása, 3-szori étkezés, teljes ház kiadható. 3 szoba (5 fő)


Tóthné Tamás Andrea - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Ady E. u. 7.
Telefon szám: +36-52-206-519
Kapcsolattartó személy: Tóthné Tamás Andrea
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Bográcshely, hinta, homokozó, biokert, udvar. 3 szoba (6-8 fő) kiadó.
 galéria
Kiállítóterem, tárlat ahol a magyar és külföldi képzőművészek alkotásait, képeit, műgyűjteményeit lehet megtekinteni és megvásárolni.
 

Malom Galéria - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

Vécsey báró által, az elmúlt század végén építtetett „malom” eredetileg magtár volt, ún.: tubus magtár Az 1990-es évektől Kiss József festő műterem-galériája. Malom Galéria néven látogathatták a turistacsoportok előzetes megbeszélés után. Felújítására az uniós SAPHARD pályázat által kerülhetett sor.
 gasztronómiai versenyek
 

Ligetalja főzőverseny

Cím: Nyíracsád, Petőfi tér 3.
Telefon szám: +36-52-207-271
Fax szám: +36-52-207-271
Link: www.nyiracsad.hu

A Ligetalja Kulturális Napok keretén belül 2006 június 2.-án és 3.-án került megrendezésre a Legetalja főzőverseny.
 sétáló utca, városkép
 

Művelődési Ház - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád,

A Dózsa György Művelődési Ház 1962-ben épült, a kor szokásának megfelelően előtér, nagyterem, klubterem kialakítású volt. Kivitelezője az Állami Építőipari Vállalat. Az épület előtt Szabó Iván Nő almával mészkő szobra látható. 2000-ben pályázatok segítségével elkezdődött a művelődési ház bővítése és felújítása. Sor került tetőcserére és új 145,2 négyzetméter toldalékrész épült, melyben klub helység, kiszolgálóhelyek, vizesblokk és konyha kapott helyet. Felújították és megnagyobbították a színpadot. A ház valamennyi terme új nyílászárót és burkolást kapott. Jelenlegi formáját 2003.-ban nyerte el.


Könyvtár (Vécsey-kúria) - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Kassai u. 6.

A Vécsey-kúria épületében kapott helyet a Községi Könyvtár, amely közel 15000 kötet dokumentummal, videotárral, folyóirattal rendelkezik. A beiratkozott olvasók száma 620, melyből nagyobb a felnőtt lakossági réteg. Könyvtárunk pályázat útján nyert számítógépet, melynek nagy hasznát vesszük. Az épületben vannak elhelyezve a Honismereti és Helytörténeti Kör által összegyűjtött régiségek, tárgyi írásos emlékek, dokumentumok. Az épületben nyert elhelyezést Prokop Péter pap-festőművész állandó kiállítása is.


Polgármesteri Hivatal - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Petőfi tér 8.
Telefon szám: +36-52-594-024
Fax szám: +36-52-206-001
Kapcsolattartó személy: Dr. Nagy János polgármester
Link: www.nyiracsad.hu

A közigazgatási portálunk az alábbi linken érhető el: http://www.e-tarsulas.hu/nyiracsad. Itt megtalálhatják aktuális rendeleteink teljes szövegét, valamint tájékozódhatnak számos ügyleírásból az ügyintézés gyorsabb és zavartalanabb lebonyolítása érdekében.


Képek a településről - Nyíracsád

Cím: Nyíracsád

Nyíracsád 4142 lélekszámú település, kiterjedt tanyavilággal. A késő román, kora gót stílusban épült templom XIII. századi és a Nyírség jellegzetes épülete. A templom Hajdú - Bihar megye egyetlen jelenleg is működő Árpád-kori műemléke és a falu ékessége. A falu központjában igen szép látványt nyújt mind a görög, mind a római katolikus templom ikonosztáza. Itt él és alkot Kiss József festőművész, akinek képei visszatükrözik a nyírségi táj jellegzetességeit, valamint Konyári László tölgyfa játékkészítő. Nyíracsádon őrzik a népi hagyományokat (citera, népitáncegyüttes, betlehemes játékok). A községhez szervesen kapcsolódik a Gúthi erdő, mely vadászati lehetőségeiről híres. A község határában szabadidőparkot alakítottak ki a turisták és a helyiek számára egyaránt.
 templom
 

Református templom - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Petőfi tér
Telefon szám: +36-52-210-023
Kapcsolattartó személy: Ács Ferencné lelkész

A község büszkesége a késő román, kora gót stílusú, torony nélküli temploma, amely a XIII. sz. -ban épült. Felépítése alapján a szatmári templomokhoz sorolható, területileg viszont Hajdú- Bihar legrégebbi, ma is használatban lévő Árpádkori temploma. Az eredetileg katolikus templom 1567-ben került a reformátusok használatába. Legutolsó külső és belső felújítása, sekrestye visszaépítése és harangláb készítése 1995-ben fejeződött be a műemlékvédelem irányításával. Restaurált, értékes falképei az idő múlásáról tanúskodva 3 rétegűek. A templom szószéke 300 éves, színes reneszánsz festéssel. A portikos alapja és a déli ajtó a XVIII. sz-ban készült, barokk stílusjegyekkel. Látogatás, idegenvezetés kérése a Nyíracsád Tourinform Irodában, Petőfi tér 3.


Görög katolikus templom - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Templom köz
Telefon szám: +36-52-206-999
Kapcsolattartó személy: Tóth Elek
Link: www.nyiracsad.hu

1809-ben épült a mainál kisebb templom, majd ezt 1955-ben szentéllyel és oldalhajóval bővítették. Akkor nyerte el jelenlegi alakját. Értékes az ikonosztázionja. Képeinek egy része a XVIII. században készült. Különleges darabjai az 1794-ben festett és 1995-ben feltárt, restaurált Útmutató Istenszülő Szűz Mária, valamint a Tanító Krisztus ikon. Hátterük alapba mélyített mintázatú, aranyozott. Mária ruházata ezüsttel borított és kidomborodik a kép síkjából. A templom titulusa: Szűz Mária Oltalma Búcsú: október első vasárnapja. A falakat keleties falfestés díszíti, amelyet Mező György esperes készíttetett 1999-ben. A festő: Mihael Pascariu. Látogatás, idegenvezetés kérése a Nyíracsád Tourinform Irodában, Petőfi tér 3.


Római katolikus templom - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Kossuth u.2.
Telefon szám: +36-52-700-843
Kapcsolattartó személy: Saliga János sekrestyés

1839 és 1841 között Lászlófalvi Eördögh Péter birtokos egy díszes kápolnát építetett a római katolikusok számára. A kápolnát 1929-ben villámcsapás érte, ezért báró Vécsey Miklós földbirtokos 1932-33-ban felújítatta és kibővíttette. A régi kápolnarész, vagyis a jelenlegi oltár alatt 3 fülkés, üres kripta található. A község legmagasabb pontján álló templom neoklasszicista stílusban épült. A templomot 2000-ben sekrestyével bővítették és újrafestették. A szentély két oldalán Szt. István és Szt. László falképe látható.


Baptista imaház-volt zsidó templom - Nyíracsád

Cím: 4262 Nyíracsád, Kassai u.7.
Telefon szám: +36-52-388-099
Kapcsolattartó személy: Komáromi Tibor baptista lelkész

A templom 1872-ben épült a falu központjában, báró Vécsey József támogatásával az 1863-ban alakult zsidó hitközség számára. A nyíracsádi zsidóságból a II. világháború után csak kevesen tértek vissza a településre, majd 1957-től a hitközség meg is szűnt. Ekkor az épület a baptisták imaháza lett.
 utazási irodák, turistainformáció
Programszervezés, részletes tájékoztatás, szállásajánlatok, és figyelmes vendéglátás. Várjuk Önöket!
 

Ligetalja-Gúth Idegenforgalmi Egyesület

Cím: Nyíracsád, Petőfi tér 3.
Telefon szám: +36-52-207-271
Kapcsolattartó személy: Vereb Csabáné
Fax szám: +36-52-207-271
Link: www.nyiracsad.hu

Madárcsicsergés, harangszó, nyugalom. Dombok-völgyek, változatos Ligetalji táj. Ez az amit kínálunk Önnek, ha ellátogat hozzánk a Dél-Nyírségbe. Fülöp, Nyíracsád, Nyíradony, Nyírmártonfalva e négy Ligetalji település természeti adottságai kellemes kikapcsolódást ígérnek, ne mulassza el ezt az élményt. Szeretettel várjuk Önt.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner