12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Nagycenk
www.nagycenk.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Csorba János E-mail: polgarmester@nagycenk.hu
 Telefon: +36-99-360-012 Fax: +36-99-360-012
arborétum,    emlékmű, műemlék, szobor,    étterem,    híres étterem,    híres személy,    kastély, kúria,    klub, egyesület,    lovaglás,    múzeum,    szálláshely,    templom,    történeti múzeum,    védett ritkaság

 arborétum
Arborétum. Többszáz/többezer különleges növényfaj, ritka fák, virágok és kertészeti kompozíciók által válik csodálatossá a kirándulás. Arborétumunk várja a pihenni vágyókat.
 

Angolpark, Nagycenk

Cím: Nagycenk, Kiscenki u. 3.
Link: www.nagycenk.hu

Széchényi Ferenc a felvilágosult, nagy műveltségű főúr tette a család állandó lakhelyévé, és igazán jelentőssé a kastélyt. A Sopronban és Sopronhorpácson őrzött nagy értékű könyvtárát és gyűjteményét fokozatosan Cenkre költöztette, amelyet 1802-ben a nemzetnek ajándékozott, és ezzel megalapította a Magyar Nemzeti Múzeumot. Nagy változtatásokat tervez mind a kastélyban, mind a parkban, amelyek csak részben teljesülnek. Elvezetteti az Ikva patakot a kastély területéről, az angol kertet kül és belföldi csemetékkel ültetik tele, meghonosítják a ma is csodálatos platánokat és vadgesztenyefákat.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Széchenyi István szobra - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Széchenyi tér
Link: www.nagycenk.hu

A magas, tagolt kőtalapzaton áll gróf Széchenyi István teljes alakos bronzszobra. A szobor talapzatát a család címere díszíti, alatta Széchenyi híres mondása: "Magyarország nem volt, hanem lesz" Egészen pontosan: "Sokan azt, gondolják: Magyarország -volt -én azt szeretem hinni: lesz ! Az egyik leghitelesebb köztéri Széchenyi- szobor alkotója Stróbl Alajos szobrászművész.


Széchenyi-mauzóleum - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, községi temető
Link: www.szechenyimauzoleum.hu
Telefon szám: +36-30 308-4800
Kapcsolattartó személy: Kecskés Zoltán idegenvezető

A plébániatemplom mögött- balra- helyezkedik el a községi temető, amelynek közepén áll a Széchényi-család temetkezési helyéül szolgáló sírbolt. A mauzóleum két részből áll: a belső rész egy ovális alaprajzú barokk kápolna, amelyet Barkóczy Zsuzsanna (Széchényi Antal özvegye) építtetett a temető megnyitásával egyidőben, 1778-ban. A téglalap alapú klasszicista előcsarnokot Széchényi Ferenc emeltette hozzá 1806-1810 között, kastélyának átépítőjével Ringer Józseffel. A görögös homlokzat közepén két dór oszlop között nyílik a bejárat. A kápolna oltárképét Hess Mihály egri művész festette (Krisztus mennybemenetele). Az 1800-as évekből származó orgonáján Liszt Ferenc is játszott. Az oltártól jobbra nyílik a családi kripta kőkeretes lejárata, amelynek szűk lépcsője felett ez olvasható: "Voltunk mint ti, lesztek mint mi : por és hamu."
 híres személy
 

Gróf Széchenyi István - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, községi temető
Link: www.nagycenk.hu

 
(Bécs, 1791. szeptember 21. - Döbling, 1860. április 8.): a 19. sz. első felében megindult reform- mozgalom kezdeményezője és legjelentősebb személyisége, az MTA alapítója.Apja, Széchényi Ferenc gr. a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, anyja Festetich Julianna grófnő, aki a Georgicont, az első magyarországi gazdasági főiskolát megalapító gróf Festetich György testvére volt. Felesége Seilern Crestentia grófnő, gyermekei Sz. Béla és Sz. Ödön. meghonosította Pesten a lóversenyeket, és 1825-ben létrehozta az Első Lótenyésztő Egyesületet. Az 1825-ben megnyílt országgyűlés alsó táblájának ülésén jövedelme kamatának felajánlásával lerakta Magyar Tudományos Akadémia alapjait. 1827-ben Pesten megalapította a Nemzeti Kaszinót. 1828-ban jelent meg első könyve (Lovakrul), 1830 elején jelent meg Hitel című munkája. Világ ,Stádium,mind jelentős mű. Részt vett a dunai gőzhajózás életre hívásában (1831), a pesti Hengermalom és a Kereskedelmi Bank alapításában, létrehozta Pest egyik első nagyipari üzemét, az óbudai hajógyárat és a téli kikötőt (1836), szorgalmazta a Duna-Tisza-csatorna építéséről szóló törvény jóváhagyását, foglalkozott a magyar színház kérdéseivel; példájával és ösztönzésével elősegítette a bortermelés és selyemhernyó-tenyésztés fejlesztését, kir. biztosként irányította az Al-Duna szabályozását és a később róla elnevezett al-dunai út építését (1835-37); nevéhez fűződik a Lánchíd létrehozása.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Széchenyi-kastély Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki u.3.
Link: www.nagycenk.hu
Telefon szám: +36-99-360-061

Széchényi Antal halála után Széchényi Ferenc lett Cenk birtokosa. A felvilágosult, nagy műveltségű főúr tette a család állandó lakhelyévé, és igazán jelentőssé a kastélyt. A Sopronban és Sopronhorpácson őrzött nagy értékű könyvtárát és gyűjteményét fokozatosan Cenkre költöztette, amelyet 1802-ben a nemzetnek ajándékozott, és ezzel megalapította a Magyar Nemzeti Múzeumot. Nagy változtatásokat tervez mind a kastélyban, mind a parkban, amelyek csak részben teljesülnek. Elvezetteti az Ikva patakot a kastély területéről, az angol kertet kül és belföldi csemetékkel ültetik tele, meghonosítják a ma is csodálatos platánokat és vadgesztenyefákat. A kastélyépület mindkét végét meghosszabbítják. Valószínű, hogy az un, „Vörös-kastély is ekkor épült a konyha és a személyzet részére.
 klub, egyesület
 

Országos Széchenyi Kör - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki u. 3.
Link: www.szechenyi-kor.hu
Telefon szám: +36-99/360-023
Fax szám: +36- 99/360-260
Kapcsolattartó személy: Kenessei Károly

 
Az Országos Széchenyi Kör a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum megnyitásával egy időben született meg. Alapítója Dr. Környei Attila volt, aki haláláig állt a múzeum élén. A 70-es években Széchenyit tisztelni még nem volt dicsőség, bátorság kellett ahhoz, hogy az egyesület létrejöjjön. A kör legfontosabb céljai máig változatlanok: Széchenyi István életművének hiteles megismertetése, szellemi hagyatékának gondozása.
 múzeum
 

Szabadtéri Kisvasút Kiállítás, Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, .a Kastély vasútállomás mögött
Link: szechenyifaluja.hu

Múzeum szabadtéri kiállítását, ahol század eleji kisvasúti mozdonyokat és vagonokat mutatnak be, - a gyermekek legnagyobb örömére. A bemutatóhely Széchenyi Istvánnak állít emléket, aki a magyar vasútfejlesztésben óriási szerepet játszott.


Széchenyi István Emlékmúzeum, Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.
Telefon szám: +36-99 / 360 023
Fax szám: +36- 99 / 360 -260
Kapcsolattartó személy: Kenessei Károly

 
Gróf Széchenyi István élete és munkássága .A magyar ipar a reformkortól a XX. századig A magyar pénzverés története. Hangsúlyos eleme az épületnek a családi címerrel díszített középrizalit, amely mögött díszterem és lépcsőház került kialakításra. Az épület keleti szárnyában kápolnát, a nyugatiban színháztermet hoztak létre. A barokk stílusnak megfelelően szimmetrikus "franciakertet" terveztek az épület elé. Ennek szerves része volt a Barkóczy Zsuzsanna (Széchényi Antal felesége) által telepíttetett közel 3 km hosszú hársfasor, amely a mai napig látható. Nyitvatartás április 1-től október 31- 10-től 18 óráig
 templom
 

Szent István Plébánia templom - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk Széchenyi tér
Kapcsolattartó személy: Kulcs a mauzóleum gondnokánál!
Link: www.nagycenk.hu

Nagycenk község kulturális, történelmi és vallási középpontjában, a Széchenyi-tér dél-nyugati magaslatán áll a Szent Istvánról elnevezett plébániatemplom .1860. február 3-án Széchenyi Döblingben fogadta Ybl Miklóst, és megbízta a templom terveinek elkészítésével. Kérte, hogy ".... minden cikornyás díszítményt kizáró, egyszerű, de mégis elég tágas Isten házát..." építsen, és kikötötte, hogy a torony ne a kapuzat fölé, hanem a templom oldalán épüljön. Széchenyi nagyon sietette a tervek elkészítését, de halála miatt már nem láthatta azokat. A templom építésének ügyét özvegye és fia vette kézbe. Az építkezés 1860. augusztus 20-án kezdődött, és a templomot 1864. augusztus 20-án szentelték fel.
 történeti múzeum
 

Széchenyi Múzeumvasút - Nagycenk

Cím: Kastély vá.- Barátság mh.- Nádtelep mh.- Fertőboz vá.
Kapcsolattartó személy: GySEV Rt.
Link: www.nagycenk.hu
Telefon szám: +36-99/517-244,
Fax szám: +36-99/517-384

A nagycenki Széchenyi kastély közelében - a Győr - Sopron - Ebenfurti Vasút kezdeményezésére, nem kevés társadalmi munkával - 1972-ben épült meg a Közlekedési Múzeum 760 mm nyomtávolságú, gőzüzemű múzeumvasútja, a Széchenyi Múzeumvasút .A múzeumvasút 2007.április 7 - október 7-ig szombaton, vasárnap és munkaszünetes napokon közlekedik menetrend szerint.
 védett ritkaság
Magyarország védett természeti értéke. Előfordulása különös gondosságot és figyelmet igényel. Kérjük óvja Ön is.
 

Hársfasor - Nagycenk

Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki út 3.kastéllyal szemben
Link: www.nagycenk.hu

 
A kastély bejáratával szemben indul a 20 méter széles 2, 6 km hosszú, - és ma már a világörökség védelme alatt álló - hársfasor. Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna 1754-ben ültette a szép kettős fasort. Eredetileg lovaglóútként használták. Ültetéskor 645 kislevelű hárs mennyisége mára 461 darabra csökkent. A több mint 200 év alatt harmadrésze kipusztult. Átlagos magasságuk 16 m körül van.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner