12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Mezőtúr
www.mezotur.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Herczeg Zsolt E-mail: pmh@mezotur.hu
 Telefon: 0036-56-551-900 Fax: 0036-56-350-971
emlékmű, műemlék, szobor,    falusi turizmus,    fazekasság,    forrás,    galéria,    gasztronómiai különlegesség,    gyógyfürdő,    híres étterem,    kastély, kúria,    kiemelt szolgáltató,    klub, egyesület,    kortárs magyar művészet,    média,    mozi,    múzeum,    népzenei rendezvény,    szálláshely,    szökőkút, díszkút,    templom,    termál gyógyfürdő,    történeti múzeum,    uszoda, strand,    utazási irodák, turistainformáció

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Városháza - Mezőtúr

Kapcsolattartó személy: Dr Draskovits Dénes
Cím: Mezőtúr, Kossuth tér 1.
Link: www.mezotur.hu

Városháza Mezőtúr. A Spiegel Frigyes és Englert Károly tervei alapján készült eklektikus épületet 1928-ban adták át. A négyszintes épülethez egy torony is tartozik, ahonnan remek panoráma nyílik a városra. A torony bejelentkezéssel látogatható.


Szegedi Kis István Református Középiskola épülete

Cím: Mezőtúr, Kossuth L. u. 2.
Link: refimezotur.hu
Telefon szám: 0036 56 350-012
Fax szám: 0036 56 350-305

Szegedi Kis István Református Középiskola épülete. Az Alma Mater 1734-ben keletkezett latin nyelvű törvényei, melyet a tanulók 1820-ig aláírtak, azt mutatják, hogy intézetünk a XVII. század folyamán rendezett viszonyok között élő, virágzó iskola volt, amelynek az ország távolabbi vidékeiről, Dunántúlról, Felvidékről és Erdélyből is voltak tanulói.


Kossuth-ház - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kossuth út 7-11
Link: www.mezotur.hu

A Kossuth út 5-7. szám alatt található kórház udvarán áll a város egyik műemlék kúriája, a Kossuth-ház. Nevezetessége, hogy alföldi toborzó útja során Kossuth Lajos kétszer is megszállt benne. A klasszicista stílusú épület falán dombormű emlékeztet a város díszpolgárára.


Zsindelyes épület - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Szabadság tér 15.
Link: www.zsindelyesfogado.hu
Telefon szám: +36-20 231-2697

Zsindelyes épület. Valaha híres vendégfogadó volt, neve egykori zsindely fedésű tetejére utal. Kettős padlása régen a betyárok tökéletes búvóhelyének számított. Legfőbb érdekessége, hogy Petőfi Sándor Utazás az Alföldön című verse itt született 1847-ben. Az épület jelenleg Zsindelyes Fogadó néven szálláshelyként üzemel.


II. Világháborús emlékmű - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kossuth tér

II. Világháborús emlékmű Mezőtúr. Magas talapzaton álló őrláng emlékeztet a II. világháború áldozataira. Az emlékművet Balogh Géza, Borbás Tibor, Györfi Sándor és E. Lakatos Aranka tervezte és kivitelezte 1991-ben.


I. Világháborús Emlékmű - Mezőtúr

Cím: Kossuth tér

Mezőtúr I.Világháborús Emlékművét Szentgyörgyi István készítette 1933-ban.


Nagy Lajos király mellszobra - Mezőtúr

Cím: Mezőrút, Kossuth tér

Nagy Lajos király mellszobrát Varga Éva készítette el bronzból, 1993-ban.


Mezőtúri Fazekasok Emlékműve - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Múzeum tér

Mezőtúri Fazekasok Emlékműve Mezőtúr.


Bazár épülete - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kossuth tér

A Kossuth tér déli oldalát foglalja el a város első emeletes épülete, a Bazár. Kétszintes épületét 1884-ben ugyan párizsi mintára tervezték eklektikus stílusban, nevét mégis a keleti bazárokra emlékeztető jellege után kapta, hiszen egykor 12 különböző üzlet működött itt. Az épület földszintjén ma is üzletek vannak, valamint a Városi Bíróság működik itt.


Tűzoltóság épülete - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kossuth tér 2.
Telefon szám: 0036 56 350-991
Link: tuzoltosag.mezotur.hu

A tűzoltóság épületét 1929.október 20-án adták át Frecska László budapesti építész tervei alapján. Az akkori időkben kevés tűzoltóságnak volt ehhez hasonló elhelyezése. Igaz bővítve, de ma is eredeti rendeltetésének megfelelően használják. Forrás: tuzoltosag.mezotur.hu


Teleki Blanka Gimnázium épülete - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Dózsa György út 17.
Telefon szám: 0036 56 350-304
Link: server.teleki-mezotur.sulinet.hu
Fax szám: 0036 56 350-272

1897. szeptember 27-én megnyitotta kapuit a Mezőtúri Állami Felsőbb Leányiskola, mint 6 osztályos képzés. 1899. szeptemberében átadták az oktatásnak az iskola jelenlegi főépületét melyet Herczeg Zsigmond és Baumgarten Sándor tervezett.


Dózsa György szobor - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Szabadság tér

Az 1975-ben készült Dózsa György szobor az 1514-es parasztháborúnak állít emléket.


Kossuth Lajos szobor - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kossuth tér

Borbás Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. A város képviselő testülete 1993-ban döntött arról, hogy Kossuth Lajos halálának 100. évfordulójára - a nevét viselő főtéren - szobrot állít emlékének a Városháza épülete előtt. A szobrot 1994. szeptember 16-án Szabad György, az Országos Kossuth Emlékbizottság elnöke leplezte le.


Kopjafa - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Felsőrészi Református Temető

Kopjafa az 1956-os Forradalom és Szabadságharc mártírjainak emlékére a Felsőrészi Református Temetőben.
 fazekasság
Egyedi népművészeti edények és dísztárgyak forma és művészeti gazdagságával várjuk. Ősi fazekastechnikákat és díszítményeket láthat. Termékeinket nemcsak lakásdísznek vásárolhatja, hanem a hétköznapokban is használhatja.
 

Badár-emlékszoba és fazekas alkotóház - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Sugár u. 28.
Telefon szám: 0036 56 550-637

Badár Balázs volt az, aki a mezőtúri fazekasságot nemzetközi hírűvé tette, amely 1880 és 1890 között élte virágkorát. Az 1894-es antwerpeni, 1897-es brüsszeli és az 1900-as párizsi világkiállításokon nagy elismerésre tett szert. A fazekasmester emlékére az egykori lakóházában, eredeti környezetükben találhatók egykori munkái és kitüntetései.
 galéria
Kiállítóterem, tárlat ahol a magyar és külföldi képzőművészek alkotásait, képeit, műgyűjteményeit lehet megtekinteni és megvásárolni.
 

Városi Galéria - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Múzeum tér 1.
Telefon szám: 0036 56 350 075

A Városi Galéria - az 1862-ben épült egykori Zsinagóga - kiállítások, valamint zenei programok kiváló helyszíne.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Bolváry-kúria - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Bajcsy-Zs. u. 5.
Link: www.djm.hu

Mezőtúr egyik legpatinásabb, műemlék jellegű épületében, a Bolváry-kúriában kapott új helyet a mezőtúri kerámiakészítés múltját és jelenét bemutató állandó kiállítás.
 kiemelt szolgáltató
 

Túrgép 2000 Kft. - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Földvári út 17.
Telefon szám: 00-36-56-550-570
Fax szám: 00-36-56-550-571
Kapcsolattartó személy: Juhász Béla

Túrgép 2000 Kft. Mezőtúr


Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Ház

Cím: Mezőtúr, Szabadság tér 17.
Telefon szám: 0036 56 350-075

A Mezőtúri Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda, Pedagógiai Szakszolgálat és Könyvtár Móricz Zsigmond Könyvtára integrált, önkormányzati intézmény. Ebből adódóan alap feladata a helyi lakosság művelődésének szolgálata, kulturális igényeinek kielégítése, valamint a nyilvános könyvtári szolgáltatás.
 klub, egyesület
 

Sono Felici Énekegyüttes Művészeti Egyesület

Cím: 5400 Mezőtúr, Ifjúsági ltp 18. 1/4
Telefon szám: +36-20-444-4127
Kapcsolattartó személy: Kelemen Márton

Sono Felici Énekegyüttes Művészeti Egyesület


Re Flex Band Zenekar Mezőtúr

Cím: 5400 Mezőtúr, Szabadság tér 17.
Telefon szám: +36-30 454-6611
Kapcsolattartó személy: Molnár Zsolt
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.re-flexband.com

2009-ben a Mezőtúri Ifjúsági Fúvószenekar feloszlott, ám a továbbra is zenélni akaró fiatalokból megalakult a RE*FLEX BAND. Az újraszerveződés után először a régebbi repertoárunkból válogattuk ki azokat a darabokat, melyek kisebb hangszereléssel is megszólaltathatók. Az az igény, hogy kisebb létszámmal és kevesebb hangszerrel is megfelelő hangzást érjünk el, vezetett bennünket a flex-bandes hangszerelésig. Ebben az időben vette fel az együttes a RE*FLEX BAND nevet. 20 fős zenekarunk nem követi a hagyományos fúvószenekari felállást. Ez abban is tükröződik, hogy nincs karmesterünk. Egymásra figyelve és a feladatokat megosztva magunkat irányítjuk. A RE*FLEX BAND fesztiválokon, céges rendezvényeken és egyéni meghívásos felkéréseken ad koncertet.
 média
 

Pont Rádió Mezőtúr FM 89.9 Mhz

Cím: 5400 Mezőtúr, Petőfi út 28.
Telefon szám: +36-30-3112-424
Kapcsolattartó személy: Gonda Károly
Link: radio.mezotur.com

A mezőtúri Pont Rádió 2005. augusztus 5-én, pénteken délután 5 órakor jelentkezett először az FM 89.9 MHz-en. Rádiónk mindazoknak szól, akik információra vágynak, érdekes emberek véleményére kíváncsiak, akik tájékozódni szeretnének a város és környékén élők mindennapjairól, kulturális programokról, valamint a városban található középiskolák és főiskola közéletéről, vagy akik csupán jó zenét szeretnének hallgatni.
 múzeum
 

Túri Fazekas Múzeum

Cím: Mezőtúr, Damjanich u. 2/a.

Túri Fazekas Múzeumban olyan ritkaságnak számító tárgyak láthatók, mint az 1820-ban készült rátétes feketekerámia gyertyamártó, az 1834-ből származó zöldmázas céhkancsók, a Móricz-étkészlet 1905-ből, amelyet id. Badár Balázs készített.


Peresi Tájház (szivattyúház)

Cím: Mezőtúr, a 46-os úton
Telefon szám: +36 (56) 710801
Link: www.gyomaendrod.com/a-kornyek-latnivaloi

A holtág alsó végénél levő peresi gátőrház s mellette az 1902-ben épült gőzüzemű szivattyútelep épülete már Mezőtúr területén van (14,5 km). Ebben az esztétikus környezetben fekvő, szép vörös téglás épületben rendezték be a Körösvölgyi Természetvédelmi Terület bemutatóházát. A kazánház helyén berendezett kiállítás a Körös-vidék gazdag élővilágát mutatja be. Érdekessége, hogy hazánkban az első olyan természetrajzi kiállítás, ahol nincsenek védett élőlényekből készült preparátumok.


Badár Emlékszoba és Fazekas Alkotóház - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Sugár u. 28.
Telefon szám: +36- 56-550-637
Link: www.mezotur.hu

Badár Balázs tette a mezőtúri fazekasságot nemzetközi hírűvé. A fazekasmester egykori lakóházában eredeti környezetben láthatók a mester munkái, diplomái, kitüntetései.
 népzenei rendezvény
Népzenei barangolás kiváló magyar művészekkel, a hagyomány méltó őrzése autentikus előadásban, a jelen kor zenei alapjaihoz alapérték.
 

Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület

Cím: Mezőtúr, Szabadság tér 17.
Telefon szám: 0036 20 912 8001
Fax szám: 0036 56 350 299
Kapcsolattartó személy: Csíder István

A Szivárvány Népzenei Egyesület népzenei hangversenyek rendezésére és két mezőtúri népzenei csoport működtetésére alakult. A Szivárvány citerazenekar 1970 óta működik. Tíz európai országban szerepeltek, valamennyi országos minősítésen arany fokozatot értek el, az Arany Páva Díj négyszeres birtokosai. Kitüntetéseik: Kiváló Együttes, Mezőtúr Városért, Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díj. Média-megjelenés: Magyar Rádió, Duna Televízió, CD és hangkazetta. Az együttes vezetője Csider István, a Népművészet Ifjú Mestere. Az Iringó citerazenekar 1996 óta működik Csiderné Mikó Anna vezetésével. Háromszoros arany minősítés, két Arany Páva Díj jelzi művészi színvonalukat.
 szökőkút, díszkút
A padokkal övezett park teljes kikapcsolódást jelent, a gondolatok pihentetésére és újratöltődéshez ad szép környezetet.
 

Flóra kút - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Puskin út - Köztársaság utca sarok

Flóra kút Mezőtúr. Az alföld harmadik artézi kútját fúrta Mezőtúron Zsigmondy Béla 1890-ben. A kutat, a fölé helyezett Flóra-szoborról nevezték el Flóra-kútnak.
 templom
 

Belvárosi Református Nagytemplom - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Kálvin tér 1.
Telefon szám: +36-56-350-115

Mezőtúron a Városházával szemben áll a Belvárosi Református Nagytemplom. Hosszú, egészen a középkorig visszanyúló történettel büszkélkedhet, habár az idők folyamán többször lerombolták. Mai arculatát és jellegzetességét: a négy jón oszlopos, timpanonos főnézetét 1843-45-ben alakították ki. Stílusa kívülről klasszicista, míg belseje késő barokk jegyeket mutat. Befogadóképessége 3000 ülő- és 1000 állóhely.


Újvárosi református templom - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr-Újváros, X. út 16.
Telefon szám: +36-56-350-919

az egyre gyarapodó újvárosiak számára 1896-ban átadták a Nagy Virgil tervezte templomépületet


Római Katolikus Templom - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Szabadság tér 1.
Telefon szám: +36-56-350-025

Mezőtúr római katolikus Nagyboldogasszony temploma 1817-24 között épült klasszicista stílusban. Említésre méltó szép fából faragott főoltára, valamint országos jelentőségű hangversenyorgonája. A templom teljes felújítása 2006-ban fejeződött be.


Evangélikus templom - Mezőtúr

Cím: Mezőtúr, Damjanich utca 41.
Telefon szám: +36-56-352-437

Mezőtúron az evangélikus gyülekezet 1924-ben döntött arról, hogy különválnak a református egyháztól. Új templomukat 1926-ban szentelték fel. Jelentős belső átalakítások és az oltár átépítése után 1972-ben a templom újbóli felszentelésére került sor.
 termál gyógyfürdő
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak. Gyógyító hatása ősidők óta ismert és közkedvelt.
 

Városi Strandfürdő és fedett uszoda - Mezőtúr

Cím: 5400 Mezőtúr, Erzsébet liget
Telefon szám: 0036-56-550-752
Fax szám: 0036-56-350-684
Link: www.mezotur.hu

A Városi Strandfürdő és fedett uszoda az Erzsébet ligetben 2,5 hektáros parkosított területen fekszik.
 utazási irodák, turistainformáció
Programszervezés, részletes tájékoztatás, szállásajánlatok, és figyelmes vendéglátás. Várjuk Önöket!
 

Tourinform - Mezőtúr

Cím: 5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1.
Telefon szám: +36-56 550-637
Fax szám: +36-56 350-901
Link: www.mkskft.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Mezőtúron a Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Házban található Tourinform-iroda várja a vendégeket.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner