12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Mezőnyárád
www.mezonyarad.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Bárdos József Szabolcs E-mail: mnyarad@t-online.hu
 Telefon: +36-49 425-255 Fax: +36-49 425-242
emlékmű, műemlék, szobor,    kastély, kúria,    különleges borok,    sétáló utca, városkép,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

XIII. században épült templom romja

Cím: 3421 Mezőnyárád, Szondi u
Link: www.mezonyarad.hu

A 13. században épült templom romja, ma műemlék Mezőnyárádon a Szondi u. végén helyezkedik el.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Majthényi-kúria Mezőnyárád

Cím: 3421 Mezőnyárád, Szent István király út 75
Link: szederkenyi.mezonyarad.hu

A volt Majthényi-kúria ma iskolaként működik, mely két fő épületblokkból áll. A régi épület gróf Majthényi kúria volt, melyet özvegy Majthényiné a szaléziánusoknak adományozott. A rend 1934-ben teológusaiknak otthont rendezett be a kúriában. Szellemiségükkel meghatározói voltak a község kulturális és közösségi életének is. 1950-ben államosították és lett a település általános iskolája.
 sétáló utca, városkép
 

Napóra

Cím: 3421 Mezőnyárád,
Kapcsolattartó személy: Szederkényi Anna Általános Iskola.

 
Napóra áll az iskolaudvaron egy 0,4x0,4 m-es alapterületű 0,8 m magas műkő posztamensen. Horizontális. Árnyékvetője pólusra mutat. A számlap öntött bronz 0,38 m-es négyzet. Óraszámozása: IV-XII-VIII, egyenközű. Feltüntetve a napfordulók és a napéjegyenlőség dátumvonalai is. A hasáb D-i oldalán időegyenlítő grafikont mutató tábla. Az É-on tábla felirattal: EMLÉKEZÉSÜL A SZALÉZI REND MEZŐNYÁRÁDI MŰKÖDÉSE IDEJÉN (1934-1950) A REND PARKJÁBAN MŰKÖDŐ NAPÓRÁRA. MEZŐNYÁRÁD HÁLÁS KÖZÖNSÉGE. KÖZÖSSÉGI ÖNKORMÁNYZAT. ISKOLAI ÖNKORMÁNYZAT. SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉG. Az emlék-napórát tervezte és készítette Marton Géza 1996-ban.


Ágyús Napóra

Cím: 3421 Mezőnyárád,
Link: varazstorony.ektf.hu

Az ágyús napóra a XIX. század elején készült Bécsben. A Majtényi család egyik tagja vásárolta meg és Mezőnyárádon a kastélyuk udvarán helyezte el egy kőoszlopra. A Majtényi-kastélyt 1900 körül a család a szalézi szerzetesrendre hagyta a napórával együtt. A kastélyt 1948-ban államosították, a rendet 1950-ben feloszlatták. A napórát akkoriban átvitték a mezőnyárádi r.k. plébánia kertjébe. Évtizedekig itt állt a virágoskert közepén, bádogsisakkal letakarva, így védve az időjárástól. Csupor Zoltán Mihály segítségével talált rá 1969-ben Zétényi Endre és az egri érsekség engedélyével Egerbe vitette. Leírását lásd : Heves megye, Eger, Csillagászati Múzeum.
 templom
 

Római katolikus templom - Mezőnyárád

Cím: 3421 Mezőnyárád,

Mezőnyárád római katolikus temploma kéttornyúra lett tervezve, de csak egy készült el. Harangjait Slezák László díjnyertes öntőmester műhelyében öntötték Budapesten.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner