12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Mezőkeresztes
www.mezokeresztes.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Majoros János E-mail: hivatal@mezokeresztes.hu
 Telefon: +36-49-530-045 Fax: +36-49-530-045
egyedi ritkaság,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    internet,    templom

 egyedi ritkaság
 

Mezőkeresztes-zöldhalompusztai aranyszarvas

Cím: 3441 Mezőkeresztes
Link: www.mezokeresztes.hu

A közeli Csincse határában található, de sokáig Mezőkereszteshez tartozott Zöldhalompusztán bukkantak az aranyszarvasból, oroszlánfigurákkal díszített aranyláncból, 136 darab arany, félgömb alakú pitykéből és egy csüngőből álló pajzs dísz. A kiemelt leletegyüttes a Nemzeti Múzeumba került és jelenleg is ott tekinthető meg.
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Katolikus templom belső - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Kossuth L. u
Link: www.mezokeresztes.hu
Telefon szám: +36-49 313-225

A templomot 1899-ben szentelték fel, mely a község központjában annak ékessége lett. A neoromán stílusban épült templom Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján Windt István egri építészmérnök vezetésével készült.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

I. Világháborús emlékmű - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes
Link: www.mezokeresztes.hu

Az első világháború felvonulási fővonalába esett Mezőkeresztes. Ezért alkalma volt sok szomorú eseményt látni, átélni. 4000 koronával "Mezőkeresztesi Vöröskereszt Kisegítő Kórház" néven 100 ágyas katonaotthont létesítettek, mely azután több, mint 2000 beteget ápolt. A tartalék-kórház lelkes szervezője és buzgó vezetője Dr. Horváth Fülöp, Mezőkersztes akkori népszerű körorvosa volt. Mezőkeresztesről többen kerültek hadifogságba, megsebesültek, váltak rokkanttá. Legszomorúbb azonban az, hogy 99-en hősi halált haltak, az akkori adminisztráció adatai szerint. 1927. október 22-én avatták az 1914-1918. évi világháború hősi halált halt fiai emlékére, 8000 pengőért készült Lukács Lajos szobrászművész alkotta szobrot, melynek átadását már a művész nem élte meg, de életében a legszebben tartotta.


Petőfi szobor - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes
Link: www.mezokeresztes.hu

Petőfi szobor - Mezőkeresztes.


II. Világháborús Emlékmű - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes
Link: www.mezokeresztes.hu

II. világháborús emlékmű Mezőkeresztes.


A mezőkeresztesi csata 400. évfordulója

Cím: 3441 Mezőkeresztes
Link: www.mezokeresztes.hu

A mezőkeresztesi csata 400. évfordulójára állított emlékmű, illetve emléktábla.


Kossuth szobor - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes,
Link: www.mezokeresztes.hu

1902-ben pünkösd napján avatták fel Mezőkeresztesen Kossuth Lajos bronzból készült mellszobrát az országban másodikként. Ez alkalomra nótás Berecz György, a "Keresztesi rónák dalos pacsirtája" verset írt, melyet ott elszavalt, s az ő javaslatára került a szobor talapzatára arany betűkkel bevésve: KOSSUTH APÁNK 1902.
 internet
 

Városi Önkormányzat Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Dózsa Gy. u. 30.
Link: www.mezokeresztes.hu

Internet elérhetőség.


Városi Könyvtár - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Táncsics M. utca 1.
Link: www.mezokeresztes.hu

Mint Városi Könyvtár 1956 januárjától működik, és azóta is folyamatosan biztosítja a fenntartáshoz szükséges anyagi forrásokat a helyi önkormányzat. A könyvtár jelenlegi helyére 1986 január 1-jén költözött a Táncsics u. 1 sz. alatti felújított épületbe.
 templom
 

Római katolikus templom - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Kossuth L. u
Link: www.mezokeresztes.hu
Telefon szám: +36-49 313-225

Kozma Károly Mezőkeresztes szülötte, Istentől kapott tehetsége és az Isteni gondviselés okán egri kanonok lett és jövedelmét dicséretes módon arra szánta, hogy szülőfalujában templomot és iskolát építtetett. A templomot 1899-ben szentelték fel, mely a község központjában annak ékessége lett. A neoromán stílusban épült templom Czigler Győző műegyetemi tanár tervei alapján Windt István egri építészmérnök vezetésével készült. A kisméretű téglából készült falszerkezet kő- és téglából épített alapokon nyugszik. Ugyancsak téglából készültek a donga- és keresztboltozatok, melyek fölött 3 állószékes fedélszerkezet található bádoglemez borítással.


Református templom - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Dózsa György utca 56.
Link: www.mezokeresztes.hu
Telefon szám: +36-49 441-381

A templom szentélye gótikus, 15. századi. Ezzel egykorú hajójának barokk átépítése, nyugati toldása és a torony 1773-ban, a hajó keresztirányú bővítése 1821-ben készült. Megújították 1882-ben. Hajója téglalap alaprajzú, keleten oromfallal záródik, ehhez kapcsolódik a szentélynek a nyolcszög három oldalával záruló, támpilléres tömege. Barokk vonalú sisakkal fedett tornya övpárkányokkal tagolt, a hajó íves féloromfalakkal kapcsolódik hozzá. Az egyszerű, kőkeretes, szegmensíves szemöldökű ablakok mellett a templom külsején gótikus részletek is vannak: a barokk ablakok könyöklője alatt a gótikus ablakok alja, a szentély délkeleti falában csúcsíves ablak.


Katolikus templom (Püspökin) - Mezőkeresztes

Cím: 3441 Mezőkeresztes, Szentistváni u. 68/a
Link: www.mezokeresztes.hu
Telefon szám: +36-49 313-225

A kétboltszakaszos hajó bejárati végén két oszloppal alátámasztott íveken nyugvó orgonakarzat. A középkori eredetű szentély déli oldalán csonka mérműves ablak; a sarkokon középkori eredetű, a 17. században megerősített támpillérek. A szentély két csehsüveg boltszakaszból és a nyolcszög három oldalával záródó, három boltfiókkal fedett apszisból áll. A szentély északi oldalán barokk sekrestye. Elegáns barokk főoltárán: Krisztus a kereszten oltárkép. Hasonló keretelésű barokk mellékoltárok és szószékek. Keresztelőkútja márványból készült, gerezdes medencéből és szoborcsoporttal koronázott fa felépítményből áll.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner