12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Mezőkövesd
www.mezokovesd.hu
Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Magam nevében tisztelettel köszöntöm Önt a gyógyvíz, a népművészet és a fesztiválok városában. Az Európában egyedülálló Mezőgazdasági Gépmúzeum, Matyó Múzeum, a város jellegzetes templomai, a Hadas városrész alkotóházai, a Kisjankó Bori Emlékház várja látogatását. Tavasztól őszig a folklór, bor-gasztronómiai és szórakoztató kulturális programok sorában mindenki talál érdeklődésének megfelelőt. Érezze jól magát Matyóföldön!
 Polgármester: Dr. Fekete Zoltán E-mail: polghiv@mezokovesd.hu
 Telefon: 0036-49-511-500 Fax: 0036-49-511-561
állandó kiállítás,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    étterem,    falusi turizmus,    gasztronómiai különlegesség,    gyógyfürdő,    híres étterem,    híres személy,    kézműves tábor,    kiemelt szolgáltató,    klub, egyesület,    konferencia központ,    mulatság, fesztivál,    múzeum,    népi kézművesség,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    néptánc, népdal,    programok, rendezvények,    sétáló utca, városkép,    szálláshely,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom,    termál gyógyfürdő,    utazási irodák, turistainformáció,    világörökség,    wellness központ

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Iskolatörténeti Gyűjtemény - Mezőkövesd

Telefon szám: +36-49 500-135
Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király u.52.
Link: mezokovesd.kornyeke.hu

ájház búbos kemencével 1887-ből. Iskolatörténet a XX. század elején; korhűen berendezett tanterem. Iskolapedagógiai programok, kézműves foglalkozások. Nyitva: Július 1. - augusztus 31. között: kedd-péntek: 10-14. Előzetes egyeztetéssel csoportoknak egyéb időpontban is.


Mezőgazdasági gépek kiállítása - Mezőkövesd

Telefon szám: +36-49 311-820
Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös út 32
Link: mezokovesd.kornyeke.hu
Kapcsolattartó személy: Kádár Zoltán múzeumvezető

A Mezőgazdasági Gépmúzeum az országban egyedülálló gyûjteménnyel rendelkezik. Célja a paraszti uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek, jármûvek és munkaeszközök együttes bemutatása. A gyûjtemény törzsanyagát 160 gõzüzemû és robbanómotoros erõgép, 100 mezõgazdasági gép, 50 gazdasági eszköz és számos gépalkatrész, kovácsoltvas tárgy alkotja. Külön figyelmet érdemel a kiállításnak helyet adó mezõkövesdi porta, ahol a 19. századi tüzelõsól és a 20. század eleji magtár és kisebb ólak engednek betekintést a hagyományos paraszti gazdálkodás környezetébe. Nyitva: egész évben kedd-vasárnap: 9.00-17.00. Belépő: felnőtt 600 HUF diák, nyugdíjas 300 HUF.


Matyó népélet (Tárgyakban élő hagyomány)
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: 0036-49-311-824
Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.
Link: mezokovesdiregio.hu
Kapcsolattartó személy: Agócsné Halász Andrea

Matyó népélet: tárgyakban élő hagyomány. Az egykori Korona Szálló műemlék épületében akadálymentesítve várja vendégeit. Matyó lakodalmas menet, matyó viseletek, fotó- és kékfestőműhely, surckészítő, parasztház hagyományos berendezéssel. Ajándékbolt zsűrizett emléktárgyakkal. Nyitva: nov. 01.-márc.31. keddtől-vasárnapig: 9-15, ápr. 01.-okt. 31. keddtől-vasárnapig: 9-17. Belépő: felnőtt 600 HUF diák, nyugdíjas 300 HUF.
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Szent László templom belső - Mezőkövesd

Telefon szám: +36-49-313-225
Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 28.

A XVIII. századi barokk, római katolikus templom, mely egy szép XIV. századi gótikus kápolnához épült. Egyedi légkört teremtenek a város híres szülötte, Takács István freskói, melyek matyó ételképeket örökítenek meg. A kápolna 1937-ben készített képei igazi egyház –és kultúrtörténeti érdekességek. Minden korosztály és mindkét nem akkori népviseletében festette meg a művész az alakokat. Az életképek minden szereplője a harmincas években élt mezőkövesdi lakosok voltak, kiknek egyúttal a portréját is megfestette Takács István. Kétszáznál is több templom hirdeti a munkáját határainkon innen és túl. Többek között az egri, váci, szombathelyi bazilikában találkozhatunk freskóival. Nyitva: szeptember 21 – március 20: 8 - 15, március 21 – szeptember 20: 8 - 16.30. Belépő nincs. Miserend: november – március H - P: 6.30, 7 Szo: 17 vasárnap: 7, 9, 11, 17. Április – október H-SZo : 6.30, 7, 19, vasárnap: 7, 9, 11, 19.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Summás emlékmű - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Hősök tere (Fő tér)
Link: www.mezokovesd.hu

Tavasztól őszig mezőgazdasági idénymunkásnak, summásnak az alföldre, de még határainkon túlra is elszegődött a lakosság jelentős része. Az emlékmű a summásoknak állít emléket.


Tájház - Játékház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoró-köz 4.
Telefon szám: +36-70-543-2303

Népi játékok, kézműves foglalkozások Floszmann-né Pap Andreával.


Szent László Gimnázium épülete - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király u. 146.
Telefon szám: +36-49-500-033

Az 1911-ben emelt épület homlokzati timpanonján aranyfüsttel bevont muranói porcelán kép látható: nagy Magyarország címerét szárnyas angyalok fogják közre.


Emlékművek, köztéri szobrok - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd
Link: www.mezokovesd.hu

Mezőkövesd parkjait, tereit köztéri szobrok, emlékművek díszítik.


Köztéri szobrok - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd

Köztéri szobrok Mezőkövesden.


Kisjankó Bori szobra - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér

A Matyó Múzeum bejáratánál mintegy háziasszonyként Kisjankó Bori mellszobra üdvözli a látogatót.
 étterem
 

Boglárka Panzió*** Étterme
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3400 Mezőkövesd Zsóry-fürdő, Boglárka u. 1.
Telefon szám: +36-49-415-447
Fax szám: +36-49-500-374
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Ádám Mátyás
Link: www.boglarkapanzio.hu

A Boglárka Panzió-Étterem a matyó népművészetéről híres Mezőkövesd városától 3 km-re fekvő Zsóry-fürdőn található. 70 fő befogadására alkalmas éttermünkben magyaros ízekkel, helyi ételkülönlegességekkel, valamint tájjellegű borokkal és egyéb italokkal várjuk. Térjen be hozzánk egy jóízű ebédre vagy egy hangulatos vacsorára. Étel- és itallapunkon bőséges kínálat áll Vendégeink rendelkezésére, így reméljük, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabb ízeket és a hozzájuk illő italokat, kisvendégeinket gyermekétlap várja. Májustól szeptemberig 100 fős fedett kerthelyiségünk is üzemel. Éttermünkben vállaljuk családi (eljegyzés, esküvő, névnap, születésnap), baráti és céges rendezvények, osztálytalálkozók szervezését és lebonyolítását. Jó levegő, nyugodt környezet és barátságos kiszolgálás fogadja egész évben. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.
 falusi turizmus
Hagyomány, egy teljes élet. A falvak nyugodt és barátságos környezetével meríthetünk erőt, és engedjük megpihenni gondolatainkat. Ismerje meg minden tájegység hangulatát!
 

Csilike Apartman – Mezőkövesd-Zsóry
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3400 Mezőkövesd-Zsóry, Napfürdő u. 18.
Telefon szám: +36-20-4268-162
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Csörgő János
Link: www.zsoryfurdoapartman.hu

Matyóföld fellegvárában, a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőtől 2 percre található az egész évben nyitva tartó, fűthető Csilike Apartman. A nemrégiben teljesen felújított apartman párok, akár 10 fős baráti társaságok, vagy kisgyermekes családok részére is kiválóan alkalmas. Az udvara tökéletes helyszínként szolgál bográcsozásra, akár grillezésre is. A két külön bejárattal rendelkező apartmanházban szintenként 2 szoba, kábel TV-vel, szobaszéffel és Internet csatlakozással szolgálja vendégei kényelmét. Apartmanjainkban önellátás van, főzési lehetőség biztosított a felszerelt konyhákban.


Tulipános Vendégház és Hímzőműhely - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoró köz 1.
Telefon szám: +36-30-228-7119
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné Zsuzsa
Link: tulipan.ini.hu
Fax szám: +36-49-411-686

A vendégház a Zsóry fürdő termálvizéről és csodálatos matyó népművészetéről ismert Mezőkövesden, a Hadas városközpontban áll. Falusias környezetben, tőle néhány méterre található a Kisjankó Bori emlékház és számos nádfedeles, meszelt falú alkotóház. A méltán világhírű matyó hímzés motívumait feldolgozó lakástextíliák e ház régi épületrészében készülnek. Az összkomfortos vendégház 3 db 2 ágyas (2 pótággyal bővíthető) szobája, felszerelt konyhája, társalgója 8 fő számára biztosítja a kényelmes pihenést. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely!


Zsory Apartman és Pokoje Apartman

Cím: 3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 18.
Telefon szám: +36-30-9211-551
Kapcsolattartó személy: Csörgőné Oroszi Zsuzsanna
Link: www.zsoryfurdoapartman.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Szeretettel várjuk pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeinket frissen felújított, jól felszerelt önálló vendégházunkba. A hangulatos nyaraló a matyó népművészetéről is ismert Mezőkövesd üdülőterületén, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőtől 130 m-re, a központhoz közel, mégis csendes, nyugodt környezetben található. A nyaraló szomszédságában található a Zsóry gyógyfürdő. A ház egyszintes, mely 2 kis hálószobával rendelkezik, az egyikben 2 különálló ágy, a másikban egy franciaágy van. A nappali külön van, itt található magyar és SAT tv. A jól felszerelt konyha és az étkező egy légtérben van.
 gasztronómiai különlegesség
Itt kiváló mester ajánl helyi finomságokat.
 

Pizza 6 Pizzéria és Kávézó - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szomolyai út 3.
Telefon szám: +36-49-416-566
Kapcsolattartó személy: Tóth Csaba
Link: www.facebook.com/pizza6mezokovesd

Mezőkövesden a Polgármesteri Hivatal mögött található a hangulatos Pizza 6 Pizzéria és Kávézó. Csapolt sör, koktélok, kávékülönlegességek és persze finom ételek várják a betérő vandégeket. Kellemes hűs terasza alkalmas egy kis pihenőre, baráti beszélgetésre. A kiszolgálás színvonalára nem lesz panasz. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely!
 gyógyfürdő
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak.
 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 2.
Telefon szám: +36-49-500-264,+36-30-415-8160
Kapcsolattartó személy: Vámos Zoltán
Link: www.zsory-furdo.hu
Fax szám: +36-49-500-264
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A ZSÓRY gyógymedencék egy része, a 34 ‑ 36 C hőmérsékletű, az ún. „anyagcserére közömbös” hőmérsékleti tartományhoz tartoznak, másik része, a 37‑40 C hőmérsékletű, mérsékelten meleg fürdőknek számítanak. A meleg vízben a bőr erei kitágulnak, fokozódik a szövetek oxigénellátása, csökken az izomtónus, ezáltal a meleg fürdő izomlazító, fájdalomcsillapító hatású, és kedvezően befolyásolja az idült gyulladásos folyamatokat is. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely!
 híres személy
 

Szentléleki Zsóry Lajos

Cím: Mezőkövesd

Zsóry Lajos 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajt feltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajt, de 1939. február 25‑ én a fúrást végző emberek csodálkozására és örömére, 875 m mélységből, triász kori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 C fokos vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1‑től palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet. Majd 1940. júliusában megnyitotta az első 35x18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda.


Kisjankó Bori

Cím: Mezőkövesd

Kisjankó Bori (1876-1957) Akit mi Kisjankó Bori néven ismerünk hivatalosan: Gáspár Mártonné született Molnár Borbála. A Kisjankók megbecsült mesteremberek, szűcsök lettek, akiknek kései leszármazottja a Kisjankó Bori néven híressé vált népművész, matyó mintákat író (előrajzoló) asszony lett. A „százrózsás” jelzőt kapta, mert talán ő alkotta legtöbb rózsavariációt.


Dala József

Cím: Mezőkövesd

Dala József (1901-1985) Sárváron született. A Képzőművészeti Főiskolán 1926-ban végzett. Mezőkövesden a gimnázium rajztanáraként 1927-től élt, tanított, tevékenykedett festőművészként és néprajzi íróként. Ő alkotta meg a Matyóföld fogalmát és tette le az alapjait a mai Matyó Múzeumnak.


Takács József

Cím: Mezőkövesd
Link: www.c3.hu/~matyovk/muvesz/takacs.html

Takács István (1901-1985) Mezőkövesden, törzsgyökeres matyó parasztcsaládban született. A gimnáziumi érettségi után Pestre került az Iparművészeti Iskolába. Híres templomfestő mester lett. Kétszáznál is több templom hirdeti a munkáját határainkon innen és túl. Többek között az egri, váci, szombathelyi bazilikában is találkozhatunk freskóival.
 kézműves tábor
Kipróbálhatja és elsajátíthatja a magyar kézműves mesterség technikáit, és ha már megismerte a fortélyait is készítse el első saját alkotását. Képzett mesterek fogják segíteni önöket, gyermekeiket.
 

Játékház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 4.
Link: www.mezokovesd.hu
Telefon szám: +36-20 262-2731
Kapcsolattartó személy: Lukácsné Lengyel Erzsébet

A 2004-ben korhűen felújított műemlékvédelem alatt álló tájház ugyanazon év augusztusában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Nevét onnan kapta, hogy állandó kiállítás látható népi játszóházak, kézműves táborok alkalmával készített tárgyakból. A vállalkozó kedvűek "belekóstolhatnak" néhány régi kézműves mesterségbe, mint például: szövés, fonás, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, hímzés, játékkészítés, gyékény-, szalma- csuhéfonás stb. Igény szerint egyéni vagy csoportos foglalkozások megrendelhetők.
 kiemelt szolgáltató
 

Népi Művészetek Háza, Táncpajta - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. (Hadas városrész)
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49-411-686
Fax szám: +36-49-411-686
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Matyó Néptáncgyüttes otthona. Matyó lakodalmas, néptánc műsorok, kézműves mesterség bemutatók, kiállítások.
 klub, egyesület
 

Matyó Népművészeti Egyesület - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 7.
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49-411-686
Fax szám: +36-49-411-686
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné

A Matyó Népművészeti Egyesület elsőként alakult meg Mezőkövesden a kulturális tevékenységet végző társadalmi szervezetek közül. A helyi hagyományőrző amatőr művészeti csoportok vezetői és legaktívabb tagjai alapították 1991. február 15-én. Az egyesület megválasztott vezetősége a kezdetekkor tapasztalt bizalmat igyekezett minőségi munkával viszonozni, s ezáltal ma már a dél-borsodi régióban jelentős kulturális szervezetként tartják számon. Tevékenységének hatása - rendezvények, bemutatók, vendégszereplések által - sok esetben az ország határain kívül is érezhető.
 konferencia központ
Felkészült termek, célszerű kialakítások, modern technika és kiváló asszisztencia várja a tematikus rendezvények látogatóit. Komfort és kellemes környezet segíti a rendezvényt követő kikapcsolódást. Kérje részletes tájékoztatónkat itt.
 

Zsóry Hotel Zen & Spa**** konferencia terem

Cím: 3400 Mezőkövesd-Zsóry, Fülemüle u. 7.
Link: www.zsoryhotel.hu
Telefon szám: +36-70-778-9302
Fax szám: +36-49-416-038
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Dudás Andrea

A Zsóry Hotel Zen & Spa**** szálloda két konferenciateremmel rendelkezik. Az egyik 120 fő, a másik 150 fő befogadására alkalmas. 80 fős étteremmel rendelkezik, mely létszámában elrendezéstől függően még bővíthető, így akár egy időben is meg tudjuk oldani a résztvevők étkeztetését. Rendezvény alkalmával létszámtól és a megrendelő igényétől függően svédasztalos vagy kontinentális étkezést biztosítunk. A nyári időszakban a szálloda parkosított kertjében csapatépítő játékok és grillparty megrendezésére is lehetőség van. Kérje személyre szabott ajánlatunkat, amelyet az Ön igényeihez mérten és a megismert elképzelései tekintetében készítünk el! K&H és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.
 mulatság, fesztivál
Felejthetetlen hangulat, látványos felvonulás kápráztatja el a résztvevőket. Színes, vidám, zenés forgatag ragadja magával az ide látogatókat egyedülálló módon.
 

Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesd

Cím: Mezőkövesd, Hadas városrész
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49-411-686
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné Zsuzsa

Évente augusztus első hetében kerül megrendezésre Mezőkövesden a Matyóföldi Folklórfesztivál. A rendezvények zöme most is a "Hadasban" kerül lebonyolításra. Kézműves mestereink alkotóházai vendég mestereknek, látványos produkcióknak is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak. A Táncpajtában a meghívott együttesek műsorai és hajnalig tartó mulatságok várják az érdeklődőket.
 múzeum
 

Matyó Múzeum - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.
Link: mezokovesdiregio.hu
Telefon szám: +36-49-311-824

A Matyó Múzeum 1952-ben alakult. A volt Korona Vendéglő és Szálloda első emeletén. A matyó népviselet történetét és a hímzés fejlődését bemutató kiállítása 1953. július 26-án nyílt meg. A múzeum 1962-ben került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz. 1964-ben költözött a művelődési ház épületébe. A közgyűjtemény négy évtized után tért vissza egykori helyére: 2005. június 25-től látogatható új állandó kiállításunk. A város főterének jellegadó épülete felújítva, a korszerű muzeológia és közönségfogadás elvárásainak megfelelve ad otthont Mezőkövesd és környéke tájmúzeumának. Belépő: felnőtt 600 HUF diák, nyugdíjas 300 HUF.


Kisjankó Bori Emlékház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori utca 22.
Link: mezokovesdiregio.hu
Telefon szám: +36-49-500-135, 49-312-759

Kisjankó Bori népművész szülőháza; XIX. századi parasztház. Nyitva: Január-március: péntek- vasárnap 10-14. Április-június: kedd-vasárnap 10-16. Július-augusztus: hétfő-vasárnap 10-18. Szeptember-október: kedd-vasárnap 10-16. November-december: kedd- szombat 10-14. Csoportnak bejelentkezésre egyéb időpontban is Belépő: felnőtt 200 HUF; gyerek, nyugdíjas 100 HUF.


Mezőgazdasági Gépek Múzeuma - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös út 32
Link: www.facebook.com/mkgepmuzeum
Telefon szám: +36-49 312-820
Kapcsolattartó személy: Kádár Zoltán

A Magyarországon egyedülálló gyûjtemény alapjait Hajdu Ráfis János és felesége Bakos Mária vetette meg.A mezõgazdasági gépgyűjtemény 1979 óta múzeummá fejlődött. Megsokszorozódott a gépek, mezőgazdasági eszközök száma. Ma már mintegy 2600 db tárgy látható a 2685 m2 alapterületű múzeumban, amely környezetbe illő épületeivel, látványos kiállításainak sorával, nagyméretû műtárgyaival működő - 100 esztendősnél is idősebb - gépeivel olyan hangulatot áraszt, mint egy szabadtéri múzeum. Nyitva tartása: egész évben kedd-vasárnap: 9.00-17.00. Belépő: felnőtt 600 HUF diák, nyugdíjas 300 HUF.
 népi kézművesség
A magyar népművészet egyedülálló érték Európában. Kézművesek, fazekasok, faragók, bútorosok, szobrászok, bőrdíszművesek, csipkeverők, hangszerkészítők, kovácsok, fegyverkészítők, textilkészítők, öltözetvarrók, csizmadiák remekei maradandó értékek.
 

Bútorfestő- és hímző alkotóház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 8-10.
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49 500-288
Kapcsolattartó személy: Kovács Szabolcs

A Kovács család egy mezőkövesdi népművész család . Kovács András asztalosmester, bútorfestő népi iparművész, a népművészet Mestere, felesége, Pannika néni hímző, tojásfestő népi iparművész. Szabolcs fiuk bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. A bútorfestésnek 250 éves hagyománya van a Matyóföldön . A festett bútorok egyedi méretben és a kívánt színben megrendelhetők, igény szerinti kézihímzett matyó lakástextil kiegészítőkkel.


Mézeskalács Ház - Mezőkövesd

Cím: Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 40.
Link: mezeskalacsoshaz.hu
Telefon szám: +36-49-416-635,+36-70-230-0138
Kapcsolattartó személy: Pető Anna
Fax szám: +36-49-411-656
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A skanzen jellegű Hadas városrész egyik nádfedeles parasztházában működik a Mézeskalács Műhely, melynek gazdaasszonya Pető Anna. Nemcsak működteti, a turisták számára látogathatóvá teszi a házat, hanem nyaranta gyermek kézműves táborokat is tart. Csoportoknak min. 10 - maximum 20 fő részére. Nyitva tartás: hétfő-péntek 10-17, vasárnap 10-13. Csoportok bejelentkezése Pető Annánál +36-70-230-0138 telefonon. Előzetes megbeszélés alapján van lehetőség mézeskalács sütésre is.


Fazekas Műhely - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 23.
Link: www.mezokovesdifazekas.hu
Telefon szám: +36-49-311-595,+36-70-319-4397
Kapcsolattartó személy: Fehér Tibor
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Fehér Tibor fazekas, népi iparművész műhelye és kiállítása. A Hadas városrészben elsőként kezdte meg kézműves tevékenységét az egykori parasztházban. Azóta sok követőre talált kezdeményezése. Az épület XIX. századi nádfedeles lakóház, védett műemlék. 1982-től működő fazekasműhely. Hagyományos háromosztatú - szoba, konyha, pitvar/kamra - parasztház.


Festő-, szövő alkotóház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 30.
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49 311-081
Kapcsolattartó személy: Laczkó Pető Mihály, Tábori Aranka

Aki ebbe az alkotóházba belép,csodálatos régi matyó emlékekkel találkozhat. A művész házaspár nagy gonddal őrzi a régi hagyományokat. Több mint 100 éves szövőszéken meg lehet tanulni a szövés alapjait, a kártyás fonás tudományát és még sokféle érdekességet. A festő házaspár gyönyörű képei is megtekinthetők és amelyik tetszik, meg is vásárolható.


Matyó Porta - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mártírok út 21.
Link: www.matyorozsa.hu
Telefon szám: +36-49-313-397
Kapcsolattartó személy: Bánné Tóth Anita
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Köszöntjük Önöket a Matyó Portán, Mezőkövesden, ahol bemutatjuk a "tiszta szoba" varázslatos hangulatát , fejviseletet, festményeket. Lehetőség nyílik arra, hogy beöltözzenek népviseletbe és eredeti butorok közt megörökítsék élményüket. Konyhánkban a múltat idéző használati tárgyak találhatók. Udvarunkon fajátékokkal várjuk nem csak a gyerekeket, de a szórakozni vágyó felnőtteket is. Pajtánk alatt megpihenhetnek. Igény szerint, rövid müsorra, kézmüves foglalkozásra is van lehetőség. Üzletünkben kézzel himzett termékeket, apró ajándéktárgyakat, matyó mintával diszitett modern ruhákat, kiegészitőket vásárolhatnak. Egész évben szeretettel várjuk kedves Vendégeinket. Belépés dijtalan!
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Gari Margit Emlékház és Zeneház - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 6.
Telefon szám: +3670 377-0855, 70-209-1107
Kapcsolattartó személy: Keszi Jenőné
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Gari Margit Emlékház és Zeneház díjmentesen megtekinthető, melyet vizuális és hangtechnikai eszközökkel való szemléltetés kísér. Szabadtéri népi hangszerbemutató élő népzene kíséretében. Zenetanítás szabadon választott népi hangszeren. Az Emlékházban a hajdanán élt híres matyó asszony életébe pillanthatnak be a Látogatók, illetve egyedi, saját készítésű népművészeti textília, fa-és porcelán ajándék vásárolható meg.
 néptánc, népdal
Tájegységek neves művészei, tánccsoportok mutatják be a hagyomány övezte magyar néptáncot. Kulturtörténeti érték itthon és külföldi bemutatók során.
 

Matyó Néptáncegyüttes - Mezőkövesd

Cím: Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 7.
Telefon szám: +36-49-411-686
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné, Ágfalvi György
Fax szám: +36-49-411-686
Link: www.matyofolk.hu

A mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes immár több, mint 60 éves múltra tekint vissza. Jelenlegi tagjai a városban és a közeli településeken élő fiatalok, akik a hétvégenkénti próbák alkalmával gyakorolják a műsoron lévő koreográfiákat, ismerkednek újabb és újabb magyar tájak, települések táncos hagyományaival. Próbanapok: péntek 18,00-21,00 szombat: 10,00-13,00 Művészeti vezetők: Ágfalvi György és Lévay Andrea (a Magyar Állami Népi Együttes tagjai)
 programok, rendezvények
 

Matyó Húsvét – Mezőkövesd

Cím: Mezőkövesd, Hadas városrész
Telefon szám: +36-49 411-686
Link: www.matyofolk.hu

Mezőkövesden a Hadas városrészben 2018.április 1-2. Népi játékok udvara, fa körhinta. Húsvéti tojásfestő bemutató és kézműves foglalkozás. Népművészeti termékek kínálata, kirakodó vásár. Mesterség bemutatók az alkotóházakban. (bútorfestő, mézeskalácsos, szövő, hímző, fazekas). Matyó hagyományok nyomában. - felfedező játék több állomással családok részére. Matyó Portán (Mártírok u. 19-21.) pipics sütés, népviseletbe öltözés. Még sok-sok látnivaló. Sztárvendég Bereczki Zoltán.


Matyóföld Rózsái fesztivál

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. (Hadas városrész)
Telefon szám: +36-49 411-686
Link: www.matyofolk.hu
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné Zsuzsa

Mostantól a Matyó népművészet a világörökség része! Ez alkalomból "Matyóföld Rózsái" címmel 2013. január 18-19-én két napos ünnepség lesz Mezőkövesden. Magyarország felterjesztése alapján 2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették „A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája” elemet Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Tisztelet az ősöknek, akik megalkották e csodás népművészetet és köszönet minden közösségnek, akik ma is büszkén vesznek részt őrzésében és megújításában!
 sétáló utca, városkép
 

Matyóföld szíve Mezőkövesd
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Mezőkövesd
Link: www.mezokovesd.hu

Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Magam nevében tisztelettel köszöntöm Önt a gyógyvíz, a népművészet és a fesztiválok városában. Az Európában egyedülálló Mezőgazdasági Gépmúzeum, Matyó Múzeum, a város jellegzetes templomai, a Hadas városrész alkotóházai, a Kisjankó Bori Emlékház várja látogatását. Tavasztól őszig a folklór, bor-gasztronómiai és szórakoztató kulturális programok sorában mindenki talál érdeklődésének megfelelőt.


Hadas városrész - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori út 22.
Link: www.matyofolk.hu
Telefon szám: +36-49 411-873

A Hadas városrész Mezőkövesd régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házak többségében a jellegének megfelelő ajándék és emléktárgyak vásárolhatók. A házak nyitva tartása: nyáron általában hétfőtől szombatig: 10.00 -17.00 illetve külön bejelentkezéssel.
 szálláshely
 

Zsóry Hotel Zen & Spa****- Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd-Zsóry, Fülemüle u. 7.
Link: www.zsoryhotel.hu
Telefon szám: +36-70-778-9302
Fax szám: +36-49-416-038
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Dudás Andrea

A Zsóry Hotel Zen & Spa**** a színpompás, matyó népművészetéről ismert Mezőkövesd közelében található, 700 méterre Észak-Magyarország egyik leghíresebb termál- fürdőjétől, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőtől. A szálloda ingyenesen használható wellness-fitness részleggel áll vendégei szolgálatában. Beltéri uszodánk feszített víztükrű medencéje ellenáramoltatással ellátott, így úszásra is kiválóan alkalmas. A medence szomszédságában található, kellemes hőmérsékletű pezsgőfürdő, infra- és finn szauna, sókabin, kényeztető masszázsok segítik a test felfrissülését, koronázzák meg a teljes kikapcsolódást. Kondicionáló termünkben új kardiogépek, súlyzókészletek és erőgépek segítségével égethetik kalóriáikat a mozogni vágyók. K&H és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.


Boglárka Panzió*** Étterem és Apartmanházak
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3400 Mezőkövesd-Zsóryfürdő, Boglárka u. 1.
Link: www.boglarkapanzio.hu
Telefon szám: +36-49-415-447;+36-30-958-5852
Fax szám: +36-49-500-374
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Ádám Mátyás

Ha pár napra szeretne megszabadulni a város zajától, ha kényeztetésre, kikapcsolódásra vágyik, töltődjön fel energiával Észak-Magyarországon "Matyóföld" szívében Zsóry-fürdőn! A Boglárka Panzió-Étterem a matyó népművészetéről híres Mezőkövesd városától 3 km-re fekvő Zsóry-fürdőn található. A Budapesttől 130 km-re lévő üdülőterület az M3-as autópályán, illetve a 3-as számú főúton könnyen megközelíthető. A családi üzemeltetésű panzió a messze földön is ismert, a közelmúltban felújított gyógy- és strandfürdő északi bejáratától 300 méterre fekszik csendes, nyugodt környezetben. A panzióban és különálló apartmanházainkban változatos szálláslehetőséget kínálunk. A szálláshelyek kialakításánál arra törekedtünk, hogy vendégeink a legnagyobb kényelemben és nyugalomban pihenhessenek nálunk. Panziónkban 12 kétágyas és 1 háromágyas szoba található. Kétszobás apartmanjainkban egyidejűleg 16 főt tudunk elszállásolni. Szobáink és apartmanjaink egyaránt nem dohányzóak. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely. Árak és programok az (i) betűre kattintva letölthetők.
 SZÉP Kártya elfogadóhely
K&H. MKB és OTP Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) elfogadóhelyek Magyarországon.
 

SZÉP kártya elfogadóhelyek Mezőkövesd
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3400 Mezőkövesd
Link: www.szeporszag.hu/Mezőkövesd.telepules

Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) elfogadóhelyek Mezőkövesden. Részletes lista az ikonra kattintva olvasható.
 templom
 

Római katolikus templom Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 22.
Link: szentlaszlo-mezokovesd.hu
Telefon szám: +36-49-313-225

A mezőkövesdi Szent László plébániatemplom műemléki védettségű egytornyos barokk épület, amelyet Grassalkovich Antal kamarai elnök terveztetése és rendelése szerint, 1770-ben Répássy András plébános építtetett meg.


Jézus szíve templom Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 73.
Telefon szám: +36-49-311-267, 49-500-501

A régi templom utódaként 2001-ben felszentelt modern, kéttornyú katolikus templom. Híres a Jézus szíve búcsú, matyóba öltözött résztvevőkkel. Nyitva: Egész évben, jelentkezés a parókián. Belépő nincs. Miserend: november – március H-Szo: 6.30, 7, 18. vasárnap: 8, 9.30, 18. április – október H-Szo : 6.30, 7, 19. vasárnap: 8, 9.30, 19.


Református templom Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Alkotmány u. 17.
Telefon szám: +36-49/ 539-009
Link: www.mezokovesdiregio.hu

Istentisztelet: vasárnap 10.30, Bibliaóra: szerdánként: 17.
 termál gyógyfürdő
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak. Gyógyító hatása ősidők óta ismert és közkedvelt.
 

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Napfürdő út 2.
Telefon szám: +36-49 412-844
Link: www.zsory-furdo.hu
Fax szám: +36-49 412-844
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Vámos Zoltán

A ZSÓRY gyógymedencék egy része, a 34 ‑ 36 C hőmérsékletű, az úgynevezett anyagcserére közömbös hőmérsékleti tartományhoz tartoznak, másik része, a 37‑40 C hőmérsékletű, mérsékelten meleg fürdőknek számítanak. A meleg vízben a bőr erei kitágulnak, fokozódik a szövetek oxigénellátása, csökken az izomtónus, ezáltal a meleg fürdő izomlazító, fájdalomcsillapító hatású, és kedvezően befolyásolja az idült gyulladásos folyamatokat is. K&H, MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.
 utazási irodák, turistainformáció
Programszervezés, részletes tájékoztatás, szállásajánlatok, és figyelmes vendéglátás. Várjuk Önöket!
 

Tourinform Iroda Mezőkövesd

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 24.
Telefon szám: +36-49 500-285
Link: www.mezokovesd.hu
Fax szám: +36-49 500-286
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Tourinform - Mezőkövesd bútorzata valószínűleg még a többi iroda között is egészen egyedi. Ide nemcsak tájékoztatás, segítség miatt, hanem látogatóként is érdemes betérni. Az iroda számára készült, kézzel festett matyó bútorok helyi népi iparművész, Kovács Szabolcs munkáját dicsérik. Vámos Margit kézi hímzett drapériái önmagukban is szemet gyönyörködtetőek. Itt még a fénymásoló is festett komódon talált helyet.
 világörökség
Magyarország különösen védett értéke. A világörökség része, kiemelt gondosságot és figyelmet igényel. Kérjük óvja Ön is.
 

Matyó népművészet a világörökség része.

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5.
Telefon szám: +36-49 411-686
Link: www.matyofolk.hu
Kapcsolattartó személy: Berecz Lászlóné Zsuzsa

A Matyó népművészet is a világörökség része! Ez alkalomból "Matyóföld Rózsái" címmel 2013. január 18-19-én két napos ünnepség volt Mezőkövesden. Magyarország felterjesztése alapján 2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették „A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája” elemet Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Tisztelet az ősöknek, akik megalkották e csodás népművészetet és köszönet minden közösségnek, akik ma is büszkén vesznek részt őrzésében és megújításában!
 wellness központ
Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak.
 

Zsóry Hotel Zen & Spa****wellness központ

Cím: 3400 Mezőkövesd-Zsóry, Fülemüle u. 7.
Telefon szám: +36-70-778-9302
Link: www.zsoryhotel.hu
Kapcsolattartó személy: Dudás Andrea
Fax szám: +36-49-416-038
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A méltán híres Zsóry Gyógy- és Strandfürdőtől 500 méterre található a 4 csillagos minősítésű Zsóry Hotel Zen&Spa, mely kibővült szolgáltatási palettával, és Mezőkövesden hagyományos vendégszeretettel várja kedves Vendégeit. A “Zen” életérzés átszövi vendégeinknek nyújtott szolgáltatások körét és minőségét egyaránt. Jelmondatunk, azaz a “Zsóry Hotel Zen&Spa – az elmélyült pihenés” hűen kifejezi gondolatvilágunkat. Szállodánk alkalmas csoportos rendezvények, családi események, baráti találkozók, vagy akár vállalati rendezvények, konferenciák megtartására is 250 főig. A résztvevők részére szállást illetve igény szerinti ellátást biztosítunk. Wellness részlegünk nyáron kellemes kiegészítője a gyógy- és strandfürdőnek, a masszázsvariációk és az egyéb testkezelések, a fodrász és a manikűrös pedig gazdagabbá teszi az itt eltöltött napokat. Ezek a szolgáltatások térítés ellenében vehetők igénybe, azonban a medence, jacuzzi, finn- és infraszauna használata szállóvendégeink részére ingyenes, csakúgy, mint a parkoló igénybevétele és a wifi. A Zsóry Hotel Zen&Spa a megújulás, az igényesség és a minőségi szolgáltatás jegyében várja Kedves Vendégeit!

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner