12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Lébény
www.lebeny.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: KOVÁCS GÁBOR E-mail: onkormanyzat@lebeny.hu
 Telefon: +36-96-360-033 Fax: +36-96-360-038
egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    híres étterem,    horgászat, horgásztó,    imaház, kápolna,    internet,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    szálláshely,    templom

 egyedi ritkaság
 

Ligeterdő - Lébény

Cím: Lébény, Bormász-Tárnokréti út mentén

Tárnokréti felé a 100 hektáros ligeterdő nyújt felejthetetlen élményt a turistáknak.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Szent Flórián emlékmű - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Templom tér
Link: www.lebeny.hu

Flórián, a hitében tántoríthatatlan római katona egész életét a közszolgálatának, az igazságnak, az emberi élet védelmének áldozta, ezért vált a jelen és a jövő tűzoltásának jelképévé.


Nepomuki Szent János szobor - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Hunyadi János utca 1.
Link: www.lebeny.hu

Levéltári adatok tanúskodnak arról, hogy a vizes települések kitűntetett szentjének szobra már 1785-ben is ott állt a község szélén, a Moson felé vezető úton. Eredetileg önállóan volt látható a hidak szentjének és a gyónási titok vértanújának, Nepomuki Szent Jánosnak szobra, majd később a sarokház (Hunyadi János u. 1.) építésekor került az épület sarkára, és azóta is ott található. Forrás: www.iskolakhete.hu


I. világháborús emlékmű - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Fő tér
Link: www.lebeny.hu

A lébényi I. világháborús emlékművet Kalotay K. Ottó készítette 1930-ban.


II. világháborús emlékmű - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Templom tér
Link: www.lebeny.hu

A második világháborúban harcolt és elesett katonák illetve a polgári áldozatok tiszteletére készítetett emlékművet 1992-ben avatták fel megemlékezési ünnepség keretében. Az emlékmű Bujtás László helyi művésztanár alkotása.


Római mérföldkő - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Iskola köz 1.
Link: www.lebeny.hu

Időszámításunk szerint 9-ben Tiberius hadvezér, a későbbi császár meghódította Pannóniát. Lébény területén is volt római település, ezt bizonyítja a gazdag római leletanyag, amely az ásatások során Barátföld-pusztán, Bormászpusztán és a Magasmart-dűlőben került elő. Barátföld-pusztán a régészek megtalálták a Quadrata római katonai erőd nyomait, innen került elő a mérföldkő is, amely az erőd mentén áthaladó út mellett állt.


Millecentenáriumi emlékoszlop - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Damjanich utca, Ady Endre utca
Link: www.lebeny.hu

Az emlékoszlop Bujtás László helyi művésztanár alkotása, 2000-ben került sor a felavatására.


Milleniumi kettős kereszt - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Dózsa György utca
Link: www.lebeny.hu

Magyarország államiságának 1000. évfordulójára készült az emlékkereszt Lébény Nagyközség Önkormányzatának megbízásából, tervezője Lebó Ferenc szobrászművész.


Szent István szobor - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Templom tér
Link: www.lebeny.hu

A szobor leleplezésére 2000-ben a milleniumi ünnepség keretében került sor. A szobor az államalapítás 1000. évfordulójának és az uralkodását fiatal férfiként kezdő előrelátó, keménykezű király uralkodásának állít emléket. A büszke testtartású uralkodó a hatalom jelképeivel, a koronával és a karddal magasodik előttünk, tekintetét nyugat fele fordítva. Készítője Bujtás László helyi művésztanár.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Lébényi Rabi-tó (horgászhely)

Cím: Lébény, külterület
Link: szigetkoz-he.fw.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Szigetköz Horgász Egyesületet

A lébényi Rabi-tó Lébény nagyközség gyöngyszeme. Természeti szépségével nemcsak a horgászok kikapcsolódását szolgálja, hanem kedvelt kirándulóhely is. A terület védett láp és mocsár.
 imaház, kápolna
 

Szent Antal kápolna - Lébény

Cím: Lébény, Fő út 36.
Link: www.lebeny.hu

Padovai Szent Antal tiszteletére építették 1891-ben a hívek adományaiból. A római katolikus kápolna gótikus stílust követő téglaépületét 2004-ben restaurálták, majd azt követően került sor az újbóli felszentelésére. kápolnához vezető út mellett - Simon Mária hagyatékából-, nyolc stációból álló keresztút épült. A tömör kis tégla-kápolnácskák képfülkéibe tiroli stílusban faragott domborművek kerültek.


Temetőkápolna - Lébény

Cím: Lébény, Temető utca
Link: www.lebeny.hu

Temetőkápolna - Lébény


Pálos rendház - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Fő út 60.
Link: www.lebeny.hu

1700 körül emelték a középkori alapokon nyugvó barokk stílusú épületet, amely a Földes-család tulajdona volt. Egyértelműen nem bizonyítható, de a néphagyomány szerint pálos rendházként működött, később iskolai oktatás is folyt a falai között, majd 1849-ben, a szabadságharc alatt hadikórházat rendeztek be az épületben.
 internet
 

Lébényi Teleház

Cím: 9155 Lébény, Iskola u. 12.
Link: www.lebeny.hu
Telefon szám: 0036-96-360-604
Fax szám: 0036-96-360-604
Kapcsolattartó személy: Jankó Rita

Lébényi Teleház internet elérhetőség.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Falumúzeum Lébény

Cím: Lébény, Iskola u. 13.
Link: www.lebeny.hu
Telefon szám: +36-96-360-604, 96-360-038

A kiállítás a lápi, mocsári gazdálkodás tárgyainak gazdag gyűjteményét mutatja be, használatukat fotókkal illusztrálva. Megtalálhatjuk itt a tőzegbányászat, a halászat, a nádaratás, a szénakaszálás, a csuhépödrés, a gyékényfonás, a kenderfeldolgozás bemutatását is. A Hanság lecsapolása utáni időszakból az állattartás, a hús és tejfeldolgozás, a növénytermesztés, a háztartásban használt korabeli eszközök bemutatása képezi még a kiállítás anyagát, melyet a Hanság jellegzetes állatfajainak bemutatása zár. Hétvégén előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség a Falumúzeum megtekintésére!
 szálláshely
 

Jimmy s Pizzéria Étterem és Panzió

Cím: 9155 Lébény, Fő út 29.
Link: www.lebeny.hu
Telefon szám: +36-96-564-483;+36-20-347-0037

Hatszobás panziónk egész évben várja a megszállni kívánó vendégeit. Négy kétágyas és két háromágyas szoba áll a vendégek rendelkezésére. A szobák külön zuhanykabinos fürdőszobával és televízióval ellátottak, praktikus berendezésük vendégeink kényelmét szolgálja. A panzió vendégei részére igény szerint reggelit biztosítunk. A panzióhoz tartozó zárt parkoló biztos parkolási lehetőséget biztosít.
 templom
 

Szent Jakab templom - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Templom tér 2.
Link: www.lebeny.hu
Telefon szám: +36-(96) 360-094
Kapcsolattartó személy: R. K. Plébániahivatal Plébános: Gőgh Tibor

Magyarország egyik legjelentősebb román kori emléke. A templom háromhajós bazilika. Egész évben látogatható, naponta 9 órától-17 óráig. Érdeklődés, előzetes bejelentkezés. A település bencés temploma és kolostora fehér mészkőből épült 1206-ban, más források szerint 1212-ben.


Evangélikus templom - Lébény

Cím: 9155 Lébény, Damjanich utca 1.
Link: www.lebeny.hu

1795-ben épült barokkos stílusban a hívek adományaiból. A templombelső, amely egy feloszlatott magyaróvári kolostorból származik, egyedülálló módon eredeti állapotában fennmaradt, külön említésre méltó a szószéke, és karzata.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner