12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Hódmezővásárhely
www.hodmezovasarhely.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Dr. Márki-Zay Péter E-mail: pmh@hodmezovasarhely.hu
 Telefon: 0036-62 530-100 Fax: 0036-62 530-140
állandó kiállítás,    egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    fazekasság,    forrás,    guinness rekord,    kastély, kúria,    múzeum,    népi kézművesség,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    néptánc, népdal,    növénykert, park,    programok, rendezvények,    sétáló utca, városkép,    szálláshely,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom,    uszoda, strand,    utazási irodák, turistainformáció,    zsinagóga

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Holokauszt kiállítás Hódmezővásárhely

Telefon szám: +36-62 241-968
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.
Link: www.hodmezovasarhely.hu

Az egykori zsidó iskolában kiállítás várja a látogatókat, mely a Magyarország 1944. évi tragédiáját mutatja be és emléket állít a vásárhelyi zsidóságnak, különösen nagy hangsúlyt fektetve a gyermekáldozatokra. Nyitva tartás: vasárnaptól péntekig 09.00-13.00, Szombaton és vallási ünnepeken zárva! Belépő nincs!


Németh László emlékszoba Hódmezővásárhely

Telefon szám: +36-62-246-811
Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy út
Link: www.nlvk.hu
Fax szám: +36-62-241-676
Kapcsolattartó személy: Soós Csilla

A 73 négyzetméter alapterületű Németh László-emlékkiállítás tablói és tárlói, meg a sajkódi szoba bútorai, berendezési tárgyai a múlt század talán legnagyobb magyar gondolkodójának életét, életműve épülését mutatják be, emberi családi hátterét érzékeltetik. Az emlékkiállítás alkalmas rendhagyó irodalomórák tartására is. A kiállítás a könyvtár teljes nyitvatartási idejében megtekinthető. Nyitva tartás: hétfőn: 13.00-18.00; keddtől–péntekig: 09.00-18.00; szombaton: 09.00-13.00; vasárnap: zárva. Belépő nincs!
 egyedi ritkaság
 

Árvízvédelmi kőfal Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Hősök tere

Az 1879-es szegedi nagy árvíz után kezdtek hozzá a város körüli körtöltés kiépítéséhez. Észak felől földből 17,5 km, a déli részen téglából egy 3 km hosszú gátfalat emeltek. Az egykori Hód-tó partvonulatát követő kőfalon négy kocsi és kilenc bolthajtásos gyalogos lejárót vágtak. A gyalogos kapukból csak a Csillag, Száraz, Királyszék és Árpád utcáknál lévők maradtak fenn. Az árvédelmi fal városképi jelentőségű építmény. A Bocskai utcától a Tarján végig húzódó, népies nevén "kőfal" az alföldi városok között egyedülálló látványosság.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Bethlen Gábor Református Gimnázium

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2.
Telefon szám: +36-62-241-703

Bethlen Gábor Református Gimnázium


Városháza Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1.
Telefon szám: +36-62-530-100
Fax szám: +36-62-530-140
Link: www.hodmezovasarhely.hu

Városháza Hódmezővásárhely


Fekete Sas Szálló Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér 3.

Az 1905- ben épült Fekete Sas Szálló 1998-ban nyerte vissza régi pompáját és nyitotta meg újra kapuit. Így vált elegáns bálok, vacsorák, lakodalmak, céges rendezvények, konferenciák ideális helyszínévé. Ma már Csongrád megye legtöbb vendég befogadására alkalmas rendezvényháza.


Csúcsi Fazekasház Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Rákóczi u. 101.

A Rákóczi utcában álló fazekasház a csúcsi városrész mestereinek állít emléket, akik a 20. század elején a város fazekasai között is legszegényebbeknek számítottak. A ház utolsó tulajdonosa Vékony Sándor (1913-2000) fazekas volt, aki 1956-ban Népművészet Mestere címet kapott. Nyitva tartás: április 15-től október 15-ig, csak előzetes bejelentkezéssel! Belépő nincs!


Egykori Károlyi Kúria (volt Tiszttartóház)

Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy út 13.
Telefon szám: +36-62-239-170
Link: www.hodmezovasarhely_plebania.vnet.hu

A klasszicista stílusú, timpanonos homlokzatú házat a Károlyi-uradalom építtette 1820-ban. Érdemes megtekinteni árkádos udvari homlokzatát is. A Károlyi Kúriát a Katolikus Egyház 1998-ban kapta vissza, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány újított fel és működtetett, mint Katolikus Oktatási, Kulturális és Szabadidõközpontot 2004. végéig. 2005-től a ház kezelése visszakerült a plébániához. 2005. nyarán az Óvoda felé eső szárnyban került kialakításra a visszatelepült Domonkos Nővérek zárdája, rendháza.


Présház Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér 2.

Az 1800-as évek elején épült a földesúr alápincézett klasszicista stílusú présháza. A saját és a lakosság által beszolgáltatott szőlő feldolgozására szolgált. Később ebben az épületben kezdte meg működését 1892-ben az Első Magyar Királyi Állami Kisdedóvónőképző Intézet. Jelenleg iskolaként funkcionál.


Serház Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Serház tér 2.
Link: www.hodmezogazda.hu

Jelenleg a Hód-Mezőgazda Rt. központja.


Szent István szobor Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér

Szent István szobor Hódmezővásárhely


Harang Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

A Városháza eredeti harangja. 1893-ban öntötték Budapesten, az 1970-es toronytűzben sérült meg.


Milleniumi emlékmű Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér

Milleniumi emlékmű Hódmezővásárhely


Majolika emlékmű Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy út

A majolikagyár fennállásának 60. évfordulóján, 1972-ben a Belvárosi katolikus templom parkjában állították fel, Probstner János iparművész alkotását. A Művészek Majolika és Agyagipari Telepét Endre Béla, Kallós Ede, Pásztor János, Rubletzky Géza, Smurák József (1883-1943), Tornyai János és Weisz Mihály (1871-1936) alapította 1912-ben.


József Attila szobor Hódmezővásárhely
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: Hódmezővásárhely
Link: www.hodmezovasarhely.hu

A Hódmezővásárhely központi terén, az árvédelmi fal előtt található képzőművészeti alkotás József Attila születésének 2005. évi centenáriuma alkalmából készült. A bronzból és kőből készített kompozíciót Kligl Sándor szobrászművész Novák István építész közreműködésével alkotta és Áder János, a Fidesz-MPSZ frakcióvezetője avatta fel a nagy hagyományú Őszi Hetek nyitó rendezvénysorozatának keretében október 2-án.


Nepomuki Szent János szobor Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér

Nepomuki Szent János szobor Hódmezővásárhely


Tornyai János szobor Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szántó Kovács János u.

Tornyai János szobor Hódmezővásárhely


Kiss Lajos szobra Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Hősök tere

Kiss Lajos szobra Hódmezővásárhely


Korsós nő Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Korsós nő Hódmezővásárhely


II. világháborús emlékmű Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Hősök tere

II. világháborús emlékmű Hódmezővásárhely


I. világháborús emlékmű Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

I. világháborús emlékmű Hódmezővásárhely


Kossuth Lajos szobor Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Kossuth Lajos szobor Hódmezővásárhely


Németh László szobor Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy út

Németh László szobor Hódmezővásárhely
 fazekasság
Egyedi népművészeti edények és dísztárgyak forma és művészeti gazdagságával várjuk. Ősi fazekastechnikákat és díszítményeket láthat. Termékeinket nemcsak lakásdísznek vásárolhatja, hanem a hétköznapokban is használhatja.
 

Belvárosi Fazekasház Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásáhely, Lánc u. 3
Telefon szám: +36-62 233-666,+3670 510-7004
Kapcsolattartó személy: Ambrus Sándor népi iparművész, fazekas mester
Link: www.belvarosifazekashaz.hu

Hódmezővásárhely az alföldi fazekasság egyik központja volt, virágkorát a múlt század második felében élte. Minden városrész eltérő stílusjegyekkel dolgozott. A vásárhelyi fazekasok nagyobb mennyiségben tálakat készítettek, de butella, kancsó, bögre, köcsög, bödön, tintatartó, edény és kulacs is kikerült a kezük alól. A Belvárosi Fazekas házban Ambrus Sándor fazekasmester kiállítótermét, valamint műhelyét tekinthetik meg az érdeklődők. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-18.00; szombaton 10.00-14.00 valamint megbeszélés alapján. Belépő: gyerekeknek 500 Ft/fő; felnőtteknek 1000 Ft/fő. Korongozás kipróbálása: 2000 Ft/fő.
 forrás
Természetes forrás. Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Hangulatos kirándulás az egész család részére.
 

Bakay-kút Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szőnyi u.

Bakay-kút Hódmezővásárhely


Nagy András János kútja Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kálvin János tér

A fekete márványtábla tanúsága szerint Nagy András János és neje Mucsi Mária fúratták 1884-ben saját költségükön, emberbaráti szeretetből. Zsigmindy Béla egy év alatt készítette el a napi egymillió liter vizet adó kutat. A kút az 1960-as években kiapadt.
 guinness rekord
 

Marton János kézi birkanyíró

Cím: Hódmezővásárhely

Marton János Guinness Világrekorder, aki a 2006-os, mostani magyar nyelvű Guinness rekordok könyve kiadásban is szerepel. Mint kézi birkanyíró világrekorder és idén is tart bemutatót, mindig nagy az érdeklődés körülötte.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Az egykori Nagytakarék épülete

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Az 1869-ben alapított Nagytakarék (ma K&H Bank fiók) a századforduló után határozta el székháza felépítését. A szecessziós épületet Müller Miksa tervezte, 1907-ben készült el. a kupola tetején a Merkur szobor látható. A homlokzat, az ablakok és kapubejárat jellegzetesen szecessziós jegyeket visel.
 múzeum
 

Tornyai János Múzeum

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefon szám: +36-62 242-224
Link: www.tornyaimuzeum.hu

A Tornyai János Múzeum alapítása az 1904-es városi ipari és mezőgazdasági kiállításhoz kötődik. Tornyai János kezdeményezése, Kiss Lajos fáradhatatlan gyűjtőmunkája teremtette meg alapjait. Többszöri költözés után került végleges helyére, Imre József házába (1914). A Múzeum állandó régészeti kiállítása a Hétköznapok Vénuszai címmel, a Kr. e. 7 évezred vége – Kr. e. 5 évezred közepe közötti időszak gazdag leletanyagát mutatja be interaktív módon, közte a világhírű Kökénydombi Vénuszt is. Az emeleti termekben látható a vásárhelyi néprajz tárgyi emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum egész évben gazdag időszaki képzőművészeti kiállításaival vonzza a látogatókat. Nyitva tartás: hétfőn zárva, keddtől vasárnapig 10.00-17.00.
 népi kézművesség
A magyar népművészet egyedülálló érték Európában. Kézművesek, fazekasok, faragók, bútorosok, szobrászok, bőrdíszművesek, csipkeverők, hangszerkészítők, kovácsok, fegyverkészítők, textilkészítők, öltözetvarrók, csizmadiák remekei maradandó értékek.
 

Bálint-kerámia Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Andrássy u. 38.
Telefon szám: +36-62-231-355,+36-30-554-4532
Kapcsolattartó személy: Bálint Józsefné

A Bálint-kerámia elsősorban vásárhelyi, népművészeti vagy népművészeti jellegű kerámia előállításával foglalkozunk. Termékeink között ugyanúgy megtalálhatók az egyszerű mázatlan köcsögök, szilkék, mint az igényesen kivitelezett festett vagy vésett, mázas vázák, tálak, ét-, teás- és kávéskészletek. Előzetes megbeszélés alapján egyedi igényeknek is eleget tudunk tenni.
 néptánc, népdal
Tájegységek neves művészei, tánccsoportok mutatják be a hagyomány övezte magyar néptáncot. Kulturtörténeti érték itthon és külföldi bemutatók során.
 

Kankalin Néptáncegyüttes

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Oldalkosár u. 3
Telefon szám: +36-20-468-0464
Kapcsolattartó személy: Kis-Jakab Péter

Az együttes megalakulása B.Szűcs Istvánné Varga Sára (1933-) nevéhez kötődik.
 növénykert, park
Különleges növényfajok, ritka fák, virágok és kertészeti kompozíciók által válik csodálatossá a kirándulás. Parkunk várja a pihenni vágyókat.
 

Park - Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Kossuth tér

Park - Hódmezővásárhely
 sétáló utca, városkép
 

Samu-ház Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Gonda János u.

Samu-ház volt népi lakóház, ma irodaépület.


Városképek - Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely

Városképek - Hódmezővásárhely


Tűzoltóság épülete - Hódmezővásárhely

Cím: Hódmezővásárhely, Szent István tér

Tűzoltóság épülete - Hódmezővásárhely
 szálláshely
 

Kenguru Hotel*** Panzió és Csárda

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Szántó Kovács János u. 78.
Telefon szám: +36-62-534-841
Fax szám: +36-62-534-840
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Kovács Gábor
Link: kenguruhotel.hu

Vendégeink kényelmét szolgálják a légkondícionált, fürdőszobás, telefonnal, TV-vel, ébresztős rádióval ellátott szobáink. Reggelit és egyéb étkezést igény szerint biztosítunk.
 templom
 

Református ótemplom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér
Telefon szám: +36-62 241-817
Link: www.hodmezovasarhely.hu

Az egykor Hód-tó partjához közel álló vályogtemplom elé 1713-1714-ben kőtornyot emeltek. A torony a harang elhelyezése mellett védelmi szerepet is betöltött. Innen figyelték az ellenség, az árvíz jöttét, innen észlelték a tüzeket. A barokk stílusú templomhajó igazodva a torony építészeti megoldásához, 1721 és 1723 között készült el, kivitelezését Helbing János budai építőmester végezte.


Görögkeleti templom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András u. 7.
Telefon szám: +36-62 245-547
Link: www.hodmezovasarhely.hu

A 17. század második felében a török elől menekülő görögök a városban is letelepedtek. Templomépítésre II. József türelmi rendeletének megjelenéséig nem gondolhattak. Ezután is csak torony és harang nélküli templomot emelhettek. Így az 1783-ban elkészült épülethez csak 1806-ban állítottak tornyot. Az egyhajós barokk templom nyugatra néz, az oltár a toronybejárattal szemben helyezkedik el. Mai formájára özv. Lotta Jánosné adományából 1889-ben restaurálták, a toronysisakot is átépítették.


Szentháromság templom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 11.
Telefon szám: +36-62-533-265
Link: hodmezovasarhelyiplebaniak.emecclesia.hu
Fax szám: +36-62-533-265

Szentháromság templom - Hódmezővásárhely


Református újtemplom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Kálvin János tér 5.
Telefon szám: +36-62 222-602
Link: www.hodmezovasarhely.hu

II. József türelmi rendeletének kibocsátása után vált lehetővé a város második református eklézsiájának megépítése. Az alapkövet 1792-ben Szőnyi Benjámin tette le, akinek emlékversét a torony gombjában helyezték el. A Fischer Boldizsár tervei alapján készült templomban az első istentiszteletet 1796-ban tartották, a felszentelésre csak 1799-ben került sor. Az épület késő barokk stílusú, egyhajós, egyenes záródású, két végén kétemeletes karzattal. A toronysisak jellegzetesen barokk kiképzésű.


Szent István plébániatemplom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 4.
Telefon szám: +36-62 241-491
Link: hodmezovasarhelyiplebaniak.emecclesia.hu
Kapcsolattartó személy: P. Tóth Lajos SJ plébános

Az első kapavágást 1935 novemberében tették, 1937-ben az első szentmisét mondta benne a jezsuita tartományfőnök. Tervezte Fábián Gáspár (1885-1953) ókeresztény bazilika stílusban. A templomot az egyszerű vonalvezetés jellemzi. A szentély előtt széles boltív, rajta freskó a magyar és lengyel szentek népes csoportjával (Korbuly Ferenc). A főhajó fagerendás, kazettás kiképzésű. Falán 20 nagy ablakon főleg a jezsuita rend jelesei, szentjei, a mellékhajók kerek ablakán a keresztút stációi láthatók.


Csomorkányi templomrom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely

Csomorkányi templomrom - Hódmezővásárhely


Unitárius templom - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Vöröskereszt u. 16/A.
Telefon szám: +36-62 241-781
Link: www.hodmezovasarhely.hu

Az Erdélyből eredő unitáriusoknak már 1567-ben voltak hitvallói Hódmezővásárhelyen, de csak 1877-ben alakult meg a helyi unitárius egyház. A régi imaház helyett 1910-ben épült fel a kisméretű eklektikus templom a Völgy utcai telken, Kruzslicz Károly építész tervei alapján.
 uszoda, strand
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Forrásokból táplált egyedi medencék, a sportolni és lubickolni vágyókat várják szép környezetben, teljes higiéniával és komforttal. Frissüljön fel nálunk!
 

Hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő

Cím: 6800 Hódmezovásárhely, Ady E. u. 1.
Telefon szám: +36-62-249-363
Link: www.hodstrand.hu
Fax szám: +36-62-249-363

A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több, szabadtéri termálvizes medence kínál enyhülést a reumatológiai panaszokra. A fürdőzők kényelmét szolgálja az új, korszerű, 600 férőhelyes szekrényes öltöző. A fürdő területén masszírozás, jakuzzi, víz alatti masszázs, szolárium, szauna, gőzkabin, gyógyúszás, gyógytorna, aquafitnessz vehető igénybe, esetenként Erzsébet Kórház szakembereinek közremûködésével.
 utazási irodák, turistainformáció
Programszervezés, részletes tájékoztatás, szállásajánlatok, és figyelmes vendéglátás. Várjuk Önöket!
 

Tourinform Iroda - Hódmezővásárhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 34.
Telefon szám: +36-62 249-350
Link: www.hodmezovasarhely.hu
Fax szám: +36-62 530-163
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Tourinform Iroda új helyén, az Emlékpont Múzeum épületében, az Andrássy út 34. szám alatt várja ügyfeleit. Nyitva tartás: Szeptember 1 - május 31 között: Hétfő - Péntek: 7:30 - 16:00, Szombat: zárva, Vasárnap: zárva. Június 1 - augusztus 31 között: Hétfő - Péntek: 7:30 - 16:00, Szombat: 10.00 - 17.00, Vasárnap: zárva.
 zsinagóga
 

Zsinagóga és Magyar Tragédia 1944. kiállítóhely

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Szt. István tér 2.
Telefon szám: +36-62 241-968
Link: www.hodmezovasarhely.hu

A Dél-alföld egyik legszebb, felújított Zsinagógájához tartozó telken áll a volt izraelita népiskola épülete, amelyben Magyarország első vidéki állandó Holokauszt kiállítása található. A Shoa túlélői maguk mondják el azt, „amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel ölt”. Nyitva tartás: vasárnaptól péntekig 09.00-13.00, Szombaton és vallási ünnepeken zárva! Belépő nincs!

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner