12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Göncruszka
goncruszka.net
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Öchlsläger Zsoltné E-mail: k0790@koznet.hu
 Telefon: +36-46 388-522 Fax: +36-46 588-517
emlékmű, műemlék, szobor,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    pálinka, pálinkaturizmus,    sétáló utca, városkép,    templom

 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Szent Katalinról elnevezett Pálos Kolostor

Cím: Göncruszka
Link: www.helyiipar.hu

Göncruszka, Szent Katalin kolostor. Alapítása ismert: 1338. év. Több malom és egyéb ingatlan ajándékozásáról maradt írás, hat egész és hat malomrész lett a közösség tulajdona. A környék leggazdagabb közösségeként emlegették. Ez azonban nem tartott sokáig, 1569-ben a pálosok eladták a kolostor egész területét és minden tartozékát. A kolostor helyének meghatározását nehezítette, hogy az un. Klastromkút környékét az alj növényzet mára már felismerhetetlenné tette. Közvetlen környékén viszont a hajdani kolostor omladékai figyelhetők meg. A kolostor feletti halastó az a jellegzetes terepjelenség, amelyet valóban a pálosokhoz lehet kötni. A kolostor helyét turista térképünk is jelöli a zempléni-hegység, Borsó- hegyének lábánál.
 imaház, kápolna
 

Római katolikus temetőkápolna

Cím: 3894 Göncruszka,
Link: www.goncruszka.net

A Községháza közelében álló Kápolna kriptájában nyugszik a Kazinczy család több tagja is.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Kornis-Kazinczy kúria

Cím: 3894 Göncruszka, Kazinczy u. 28.
Link: www.goncruszka.net

Göncruszkán található még az egykori Kornis-Kazinczy kúria. Itt élt férjével Krajnyik József kassai táblabíróval Kazinczy Klára, az író-nyelvújító Kazinczy Ferenc egyik testvére. Maga az író is sokszor megfordult a házban.


Bárczay-Patay kúria - Göncruszka

Cím: Göncruszka,
Link: www.goncruszka.net

A Bárczay-Patay kúria, amely a Petőfi és Kazinczy utca torkolatától balra található, 1777-ben épült barokk stílusban. A kúria névadója a korábbi birtokos Bárczay János abaúji főispán, aki 1596-ban házasság révén került Göncruszkára.A később leégett kúriát Patay Etelka építtette újjá a19. században, mely során a kúria klasszicista jegyekkel bővült. A földszintes, háromtraktusos épület ablakkeretei copf stílusúak. A kúriához tartozik még egy közel 1,5 hektáros terület. Az épület 2006-ban lett teljesen felújítva, komfortosítva, parkosítva. Jelenleg Művelődési Házként funkcionál.
 pálinka, pálinkaturizmus
A pálinka egyedi értékünk a magyar kultura része, hungarikum.
 

Göncruszka barackpálinkája

Cím: 3894 Göncruszka,

Göncruszka messze földön ismert híres barackpálinkája a kecskemétivel vetekszik. Nem annyira a látnivaló, mind inkább az ízlelni valók között kell megemlíteni a környéken termő, kiváló minőségű kajsziból főzött pálinkát, amely az utóbbi időben országos hírnévre tett szert.
 sétáló utca, városkép
 

Göncruszka település

Cím: 3894 Göncruszka,
Link: www.goncruszka.net

Göncruszka és környéke régészeti lelőhelyekben és turista látványosságokban egyaránt gazdag. A kirándulni vágyók innen fedezhetik fel a csodálatos helyekre épült Rákóczi várakat, a Vizsolyi Bibliát, de pihenhetnek, horgászhatnak a közeli tavaknál, vadászhatnak a környék erdeiben.
 templom
 

Római katolikus templom Göncruszka

Cím: 3894 Göncruszka,
Link: www.goncruszka.net

A klasszicista stílusban emelt templom szép természeti környezetben áll. (1848-1851) A templom titulusa: Nagyboldogasszony.


Református templom Göncruszka

Cím: 3894 Göncruszka,
Link: goncruszka.net

Göncruszka legjelentősebb látnivalója a 13. században épített román stílusú református templom, amely a község északi részén, enyhe magaslaton a Kazinczy utca tengelyében áll.Az épületet a 14. század során gótikus hajóval bővítették. Mai formáját a 18. században, barokk stílusú átalakítását követően nyerte el. A templom több középkori részletet is megőrzött. A középkorban épült körítőfala ma is áll. A templomhajón és szentélyén lévő félkörös záródású ablakok többsége középkori eredetű. Eredeti tornyának csak az alapfalai maradtak meg.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner