12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Balmazújváros
www.balmazujvaros.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Hegedüs Péter E-mail: hivatal@balmazujvaros.hu
 Telefon: +36-52-580-102 Fax: +36-52-370-035
állandó kiállítás,    emlékmű, műemlék, szobor,    gyógyfürdő,    híres személy,    horgászat, horgásztó,    kastély, kúria,    múzeum,    programok, rendezvények,    szálláshely,    templom,    uszoda, strand,    utazási irodák, turistainformáció

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Veres Péter Emlékház - Balmazújváros

Telefon szám: +36-52 370-217
Cím: 4060 Balmazújváros, Kadarcs utca 6.
Link: www.balmazujvaros.hu

Balmazújváros fontos látnivalója az irodalmi emlékhellyé, múzeummá berendezett Veres Péter Emlékház, ahol az író a II. világháború végéig élt és dolgozott. A régi – XIX. század elején épített – ház kiállításában az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. Nyitva tartás: Kedd-Vasárnap 10-16 óra. A belépés díjtalan.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Veres Péter-szobor - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Fő tér
Link: www.balmazujvaros.hu

Balmazújváros főtérének délkeleti csücskében, a Veres Péter Általános Művelődési Központ bejáratától jobbra állították fel Veres Péter ülő alakos szobrát. Somogyi Árpád alkotását az író születésének 75. évfordulóján, 1972-ben avatták fel. A település szülöttét, a magyar irodalom nagy alakját széken ülve, könyvvel a kezében, dinamikus természetére egyáltalán nem jellemzően merev, hátrahőkölő testtartásban ábrázolja a bronzplasztika.


Agrárszocialista szoborcsoport

Cím: 4060 Balmazújváros
Link: www.balmazujvaros.hu

Kossuth Lajos szobra mellett, azzal egyazon alsó talapzaton látható Kiss István Kossuth-díjas szobrászmûvész – 1988. április 9-én felállított – agrárszocialista szoborcsoportja. A három életnagyságú, egész alakos mû a munkás, paraszt, értelmiségi embert ábrázolja.


Nepomuki Szent János szobor - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros

A templomkertben – szemben a kastéllyal – Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak védõszentjének és a gyónási titok vértanújának 1829-ben készített puha homokkõ szobra áll. A szobor régen a Kastélykerten keresztülfolyó Kadarcs-ág – ma a fürdõ vizét elvezetõ kanális fölött átívelõ fahíd elõtt állt.


Kossuth Lajos szobor - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros

A város az elsõk között állított szobrot Kossuth Lajosnak. Az 1898. március 15-én felállított szobor már a negyedik helyen áll – ma a tér északi oldalán. Kiss György múlt századi bronz mellszobra, mely az idõs Kossuthot ábrázolja henger alakú márvány, talapzaton látható. Az eredeti mészkõ talapzat a Semsey Andor Múzeum kertjét díszíti.


I. Világháborús Emlékmű - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros

A Kossuth téren, csaknem a tér közepén áll Rápolthy Lajos műve, az 1943-ban felállított I. és II. világháborús emlékmű. A kb. másfélszeres életnagyságú műkő katonaalak bal kezében szuronyos puskát tart, jobbjában kürt, melyen riadót fúj - mintegy az új (II. vh.) háborúra készülődés eszméjét hirdetve. A katonaalak mögötti hat méter magas műkő oszlopon, melynek oldalába a hősi halottak nevei vannak bevésve, kiterjesztett szárnyú sas (turul) látható
 gyógyfürdő
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Gyönyörű környezet, komfort, tökéletes higiénia, üdítő és frissitő kúrák, terápiák minden korosztálynak.
 

Kamilla Gyógy-, Termál és Strandfürdő

Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert u. 1.
Telefon szám: +36-52 821-020
Link: www.balmazujvaros.hu

A Semsey-kastély régi parkjában közelíthető meg a 3 ha nagyságú Kamilla Gyógy-, Termál és Strandfürdő. A két meleg vizes és egy hideg vizes kút hat medencét lát el. A meleg vizes kutak 1180 méter mélyről, 61 C fokos víz tör elő. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság a strandfürdőt tápláló hévízkút vizét 1994. február 21-én gyógyvízzé nyilvánította. Az orvosi vizsgálatok a víz gyógyhatását idült ízületi betegségekben szenvedőknél igazolták. A 2002 nyarán átadott új fejlesztési ütemben 3 újabb medencét alakítottak ki, amelyek már sportcélokat is kiszolgálnak, valamint ezekben már élményelemek (pezsgőfürdõ, vízgomba stb.) is helyet kaptak.
 híres személy
 

Lengyel Menyhért (1880-1974) drámaíró

Cím: Balmazújváros
Link: www.balmazujvaros.hu

Lengyel Menyhért (Lebovics Menyhért) (1880. január 12. Balmazújváros – 1974. október 23. Budapest) író, színműíró, forgatókönyvíró.


Veres Péter (1897-1970) író

Cím: Balmazújváros
Link: www.balmazujvaros.hu

Veres Péter 1897. január 6.-1970. április 16. Az író-politikus Balmazújvároson született és nevelkedett szegényparaszti házban, a "Gyepsoron". Gyermek- és ifjúkori élményei meghatározóak voltak későbbi munkásságára.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Sziki Horgásztó

Cím: Balmazújváros, külterület
Link: www.balmazujvaros.hu

A Keleti-főcsatorna partján található, gazdag halállománnyal rendelkező, népszerű mesterséges tó a Sziki Horgásztó, melyet a Sellő Horgászegyesület üzemeltet. 1991-ben létesült a Hortobágyi Nemzeti Park szélén. Vízterülete 7 ha, a Keleti-főcsatornából frissül. Partja természetes, náddal szegélyezett, víztükrét nádfoltok tagolják. Átlagos vízmélysége 2 m, amely fél métertől egészen három méterig terjed. A közelben sok védett madárfaj fészkel vagy vonul át. Horgászata az országos horgászrend szerint történik. Megközelíthetőség: aszfaltozott úton, kb. 2 km Debrecen irányában. Halfajok: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, naphal.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Semsey kastély - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 2.
Link: semseykastely.hu
Telefon szám: +36-52 821-555

Balmazújváros központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a klasszicista stílusban épült, egyemeletes Semsey-kúria. Az építési tervek és a kivitelezéssel kapcsolatos iratok nem maradtak meg, ezért csak az építési stílusból datálják általában az 1840-es évekre a kastély felépítését. Eredetileg – a korabeli udvarházak építkezési szokásaihoz hasonlóan – csak a park és udvar felől volt bejárata. A négy kőoszlopon álló kocsiáthajtó díszes vasrácsos mellvéd korláttal körülvett, süttői rózsaszín márványpadlós, lapos födémje az emeletről kijáró, nagyméretű terasz.
 múzeum
 

Semsey Andor Múzeum, Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
Link: semseykastely.hu
Telefon szám: +36-52 821-555

A Semsey kastély épületébe költözött a Semsey Múzeum.
 szálláshely
 

Thermál Hotel Balmaz **** Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert u. 1-2.
Link: www.hotelbalmaz.com
Telefon szám: +36-52/580-080; +3630 583-9998
Fax szám: +36-52/580-081

Balmazújváros város éke a négycsillagos kastélyjellegű szálloda, a Thermal Hotel Balmaz 2005. júniusától családias környezetben várja vendégeit termál medencéjével. A 77 fő kényelmét szolgáló hotel 37 légkondicionált, fürdőszobás, színes TV-vel, telefonnal és minibárral felszerelt, pótágyazható szobával, valamint 2 lakosztállyal várja a vendégeket. MKB és OTP SZÉP kártya elfogadóhely.
 templom
 

Római katolikus templom - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 17.
Telefon szám: +36-52 580-623

A város központjában, a Kossuth tér keleti oldalán álló mûemlék római katolikus templom még az Andrássyak birtoklása idején, 1781-1786 között épült barokk stílusban, berendezése is barokk. A templomot Esterházy Károly egri püspök 1788-ban szentelte fel. 1796-ban – az új földbirtokos, Semsey András adományozta az egyháznak Hubert Maurer németalföldi festõ által a XVIII. század elején festett, „Krisztus mennybemenetele” címû oltárképét, mely ma is éke a templomnak. A szentélyben 3 oltár van: fõoltár, mellékoltár és szembemisézõ oltár. A mellékoltár fölötti festmény azt ábrázolja, midõn Szent István elsõ magyar király a koronát felajánlja Jézus anyjának, Szûz Máriának. Jelentõs mûvészi értéknek minõsül a keresztkút, mely fölött Jézus keresztelése látható. A templomhoz kapcsolódik még a kóruson lévõ orgona és a toronyban lévõ különbözõ méretû három harang.


Magyar református templom - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 16.
Telefon szám: +36-52 370-169
Link: balmazrefegy.hu

A nagyobbik, magyar református templom a Kossuth tér déli oldalán áll, szintén műemlék. A késõ barokk stílusú templom alapkövét 1804-ben rakták le. 1816-ra készült el a jelenlegi műemlék templom késő barokk stílusban, a tornya 1835-re lett kész, s csak 1844-ben szentelték fel. Monumentális belõ tere a reformátusok puritán egyszerűségét tükrözi. A szószék 1813-ból származik, a Mózes-szék és az úrasztala diófából készült. Orgonája 1856-ban épült, 15 regiszteres, 2 manuálos mechanikus orgona. 1999 nyarától a déli karzaton egy 3 manuálos, 82 változatú Johannus orgona van, amelyik hangversenyek rendezésére is alkalmas. A templom 51 m magas, a 2 harang elektromos vezérlésû. A toronyban két harang található. A templom padjai alulról fűtöttek.


Németfalusi Református Templom - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth utca
Telefon szám: +36-52 370-169
Link: balmazrefegy.hu

Balmazújvároson németek az 1760-as években telepedtek le. 1766-ban engedélyt kaptak a tiszántúli püspöktől, hogy a református templomban istentiszteletet tarthassanak. 1793-ban felépítették saját imaházukat, 1801-től lett önálló a gyülekezet. Az imaház helyére 1799-ben templomot építettek, két évvel később a harangláb is elkészült. 1892-ben épült a mai „németfalusi” templom későbarokk stílusban. A templombelső német evangélikus előképet követ, ahol a szószék-oltár kettéválik. Orgonája 1894-ben készült, ma is használható állapotban van. A templom külső renoválása 2001 nyarán volt.
 uszoda, strand
Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Forrásokból táplált egyedi medencék, a sportolni és lubickolni vágyókat várják szép környezetben, teljes higiéniával és komforttal. Frissüljön fel nálunk!
 

Kamilla Strandfürdő - Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert u. 1.
Telefon szám: +36-52 821-020
Link: www.balmazujvaros.hu

Strandunk jelenleg egy nagyon komoly fejlesztés fázisában van, melynek során néhány szolgáltatásunkat kénytelenek vagyunk szüneteltetni. Valamennyi medencénk üzemel, azonban a strand-, úszó- és gyermekmedence vizét jelenleg még nem tudjuk fűteni, így azok hőfoka az időjárás függvényében változhat! A végeredmény azonban kárpótolni fogja Önöket a kellemetlenségekért.
 utazási irodák, turistainformáció
Programszervezés, részletes tájékoztatás, szállásajánlatok, és figyelmes vendéglátás. Várjuk Önöket!
 

Tourinform Balmazújváros

Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u. 2.
Telefon szám: +36-52 821-555
Link: semseykastely.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Szeretettel vár minden kedves látogatót a Tourinform Balmazújváros irodája, mely 2014 augusztusában nyitotta meg kapuit a település szívében található, nemrégiben felújított Semsey- kastély impozáns épületében. Turisztikai információs irodánkban készséggel adunk tájékoztatást látnivalókról, szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről, aktuális programokról, eseményekről, szolgáltatásokról. Emellett turisztikai információs kiadványokkal, térképekkel és egyéb turisztikai szolgáltatásokkal igyekszünk elősegíteni a városunkba érkező vendégek kellemes kikapcsolódását.
 programok, rendezvények
 

Medgyessy kiállítás Balmazújvárosban

Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 2.
Telefon szám: +36-52 821-555
Link: semseykastely.hu
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Mikortól: 2015-03-12
Meddig: 2015-05-08

Medgyessy Ferenc európai hírű szobrászművész életmű kiállításának megnyitója. A szobrokat, plasztikákat és grafikákat bemutató különleges tárlat 2015. május 8-ig tekinthető meg.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner