12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Balatonendréd
www.balatonendred.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: KÉSMÁRKI TIBOR E-mail: endredpolghiv@mail.opticon.hu
 Telefon: +36-84-545 015 Fax: 36-84-348-812
állandó kiállítás,    emlékmű, műemlék, szobor,    gasztronómiai versenyek,    kézműipar,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    templom,    vár, várrom

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Csipke- és hagyományőrző kiállítás - Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd, Általános Iskola
Link: www.balatonendred.hu

A község általános iskolájának aulájában rendezték be azt a csipkekiállítást, amely mellett egy helytörténeti gyűjteményt is kialakítottak. Az itt látható csipkéket a balatonendrédi iskola tanulói és tanítói készítették. Itt a látogató Balatonendréd múltjában is tájékozódhat, a helytörténeti tárlat egészíti ki ugyanis a csipkekiállítást. A kredencre régi emléktárgyakat, kézzel festett korsókat, rézmozsarat tettek, a mellette álló asztalra pedig egy Bibliát, cseréppipát és más mindennapi használati tárgyakat. A kiállítás megtekintéséről és körbevezetésről az iskolában, vagy az önkormányzatnál lehet érdeklődni.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Kopjafa - Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd
Link: www.balatonendred.hu

A templom bejárata melletti kopjafát, Szombathy István lelkész emlékére avatták.


Világháborús emlékmű Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd
Link: www.balatonendred.hu

A két világháborúban összesen 99 balatonendrédi esett el, 1993-ban avattak emlékművet a tiszteletükre.
 múzeum
 

Kájel Csipkeház - Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd, Kossuth Lajos utca 30.

Egy magánházban áll az a csipkemúzeum, melyet Kájel Endre református tiszteletes gyermekei készítettek édesapjuk, az endrédi csipke meghonosítójának emlékére. A múzeumban több, mint két szobára való, 80 féle csipke van tablókra, vitrinbe rejtve. Maga a gyűjtemény Magyarországon egyedülálló. Az itt látható csipkék csaknem egy évszázad termékei, néhány olyan különlegességgel, mint a 600-700-as cérnából készített - amely nem vastagabb az emberi hajnál - vert vagy horgolt darab.
 templom
 

Római katolikus templom Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd
Link: www.balatonendred.hu

A templomot 1744-ben, a tornyot és a sekrestyét később építették hozzá.. Az elmúlt években jelentős restauráláson esett át, lecserélték a tetőt, újravakolták, kívül belül lefestették. Már csak a szószék és az oltár restaurálása van vissza. Miséket vasárnap és hétköznap is tartanak. A templom védőszentje Szent András. A bejárat fölött a tihanyi apátság címere látható kőbe faragva. A régi templomot, ami a Kisendrédi részen állt lebontották, de az oltárképet megőrizték s most itt látható.


Református templom Balatonendréd

Cím: 8613 Balatonendréd
Link: www.balatonedred.hu
Kapcsolattartó személy: Ficsór Gábor Andor lelkész

A református templom, a református parókia mögötti domboldalon emelték 1790 körül, majd közel száz év múlva felújították. Szürke falait magas fenyők veszik körül bejárata és tornya a többi somogyi településhez hasonlóan, a "türelmi rendelet" miatt az utcával ellentétes oldalra épült. A toronyban régen három harang is volt, de a középsőt a világháborúban beöntötték. A nagy harangot 1999-ben cserélték, mert a régi elrepedt. Az istentiszteleteket vasárnaponként fél tízkor tartja Ficsór Gábor Andor református lelkész. Templom külső foto: www.magyarturista.hu.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner