12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Balaton
www.balatonkozseg.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Udzeliné Murányi Enikő E-mail: balatononkorm@t-online.hu
 Telefon: +36-36 554-108 Fax: +36-36 554-061
egyedi ritkaság,    emlékmű, műemlék, szobor,    híres étterem,    lovaglás,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    sétáló utca, városkép,    templom

 egyedi ritkaság
 

Homokbánya - Balaton

Cím: Balaton, külterület

A homokbánya könnyen megközelíthető akár gyalog is, ezért érdemes ide elsétálni. A bányászat ugyanis nagy "hegyeket", különleges formákat hagyott hátra a sárga homokból a Heves megyei Balaton külterületén.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

A balatoni nagyharang

Cím: Balaton
Link: www.balaton.hu/balaton/

A templom melletti haranglábban található Balaton igazi műemléke, a nagyharang. A XVI. század elején készült, O REX GLORIE VENI CUM PACE (Ó, Dicsőség Királya, jöjj békével!) feliratú harangnak kalandos históriája van. Eredetileg a szentmártoni templom számára öntötték, ám rejtélyes körülmények között az akkoriban a két falu határában található mocsarakba menekítették. Miután mindenki elfeledkezett róla, valamikor a Rákóczi-szabadságharcot követő években lelt rá egy balatoni pásztor, akinek mocsárba tévedt tehene nem süllyedt el, hanem szilárd talajt lelt a harangon. Állítólag még ma is láthatóak a pásztor kíváncsi fejszéjének nyomai rajta. Ami tény: a két falu hosszas pereskedése végén Balatoné lett. A harang Hadek Gyula községi tanító közbenjárásának és az egri érsek engedélyének köszönhetően kerülte el az I. világháborúban a beolvasztás sorsát. Hangja évszázadok óta Balaton egyik jelképe.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Kormos Tiborné gyűjteménye - Balaton

Cím: 3347 Balaton, Sport utca 10.
Telefon szám: +36-36-493-340;+36-70-555-9977
Kapcsolattartó személy: Kormos Tiborné

Balaton község hagyományosan épült lakóházai közül az 1960. évi felvételkor négy szerepelt a műemlékjegyzéken. A népi építészeti egyéb emlékeit még 7 lakóház őrizte meg. Közülük az egyik ilyen a lakóházból Mini skanzenné alakított épületegyüttes, ahol előzetes bejelnetkezéssel Kormos Tiborné gyűjteménye tekinthető meg.
 sétáló utca, városkép
 

Képek Balaton településről

Cím: 3347 Balaton,
Link: www.balaton.hu/balaton/

Sokan elcsodálkoznak, amikor tudomást szereznek arról, hogy a “magyar tengertől” távol, a Bükk-hegységben is található egy kis falu, amelyet szintén Balatonnak hívnak. Eger, Egerszalók és Szilvásvárad szomszédságában egy igazi gyöngyszemet fog találni. Barátságos, jó humorú emberek, kényelmes szálláslehetőségek, korszerű infrastruktúra és főleg kristálytiszta hegyi levegőjű, gyönyörű természeti környezet várja a pihenni vágyókat. Ismerje meg a másik Balatont is!
 templom
 

Római katolikus templom - Balaton

Cím: Balaton, Jókai u. 4.
Link: www.balaton.hu/balaton/
Telefon szám: 0036-36-493-115
Kapcsolattartó személy: Borsodnádasdi plébániahivatal

Balaton község fő látnivalója a római katolikus templom. A későbarokk stílusú templomot 1776-ban szentelték fel, de helyén már az 1332-es pápai összeírás szerint is szentély állt. Mai formáját az 1920-as években nyerte el, amikor is- statikai okokból- fából készült toronnyal egészítették ki. A templom oltárképét Sajóssy Alajos egri festő készítette 1896-ban. A falu védőszentjét, Szent Mártont ábrázolja. A gazdagon díszített templombelsőben mindenképpen nézzük meg a barokk szenteltvíztartót és szószéket, valamint az 1760-as évekből származó faragott fa Szent József-képet!.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner