12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Balassagyarmat
www.balassagyarmat.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Csach Gábor E-mail: bgyarmat@profinter.hu
 Telefon: 0036-35 505-900 Fax: 0036-35 300-782
állandó kiállítás,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    híres étterem,    horgászat, horgásztó,    klub, egyesület,    mozi,    múzeum,    SZÉP Kártya elfogadóhely,    templom,    vár, várrom

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Helytörténeti Gyűjtemény - Balassagyarmat
Prospektus letöltés, Prospectus download

Telefon szám: +36-35-300-663
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Vas Ágnes
Cím: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi u. 107.
Link: www.vkbalassa.hu

Egy XIX. századi kisnemesi kúriában található a Madách Imre Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteménye. Az állandó kiállításon megismerkedhetnek Horváth Endre pénz- és bélyegtervező grafikusművész megvalósult pénzjegyeivel, rézmetszeteivel, néprajzi fotóival, iparművészeti értékű bútoraival. A város múltjáról jelentős könyv-, kézirat-, fotó- és diatár, illetve képeslapok sorozata áll az érdeklődők rendelkezésére. A gyűjteményekről részletes leírás az ikonra kattintva olvasható.
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Ipoly menti Zsidó Múzeum és Zsidó temető

Telefon szám: 0036-35-505-985
Cím: 2660 Balassagyarmat, Hunyadi u. 24.

A magyarországi zsidó kultúra egyik legrégibb emlékhelye Balassagyarmat. Az egykori imaházban a 2000. esztendőben kialakított múzeumban Balassagyarmat és környékének zsidó emlékeit gyűjtő, kutató, bemutató intézmény jött létre. A kiállítóhelyen a helyi közösség történeti emlékei, eredeti judaikái tekinthetők meg. A Temető utcában található a több évszázados ortodox sírkert, amelyet a magyarországi temetők közül elsőként nyilvánítottak védett műemlékké. A temető nemzetközi zarándokhely, ahová a ma élő leszármazottak még Kolumbiából is hazalátogatnak.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Volt vármegyeháza Balassagyarmat

Telefon szám: 0036-35-500-640
Cím: 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 6.

Az 1832-35 között épült klasszicista stílusú vármegyeháza 150 évig adott otthont a megyeszékhelynek. Nagytermében a megyebálok alkalmával számtalan, azóta híressé vált író, költő és közéleti személy fordult meg. 1844 telén az itt hivatalnokoskodó Madách Imre egy ilyen bál alkalmával ismerte meg későbbi feleségét, Fráter Erzsébetet. Egy emberöltővel később Mikszáth Kálmán akarta az épületben megszerezni leendő apósa, Mauks Mátyás jóváhagyását annak lányával kötendő házasságához. Ennek eléréséhez rá jellemző csínnyel a főszolgabíró aktái közé csempészte a házasságot engedélyező iratot. Mindkét írónak az emléküket méltón őrző kiállítást rendeztek be a majd 200 éves falak között.


Volt vármegyebörtön - Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Madách u. 2.

 
A késõ klasszicista stílusú börtön 1842-45 között épült. Az épület a volt vármegyeházával alkot építészeti együttest, a megyeháza U alakú udvarának a tengelyében áll. A börtönépület kör alaprajzú, melyet a négy fõtengely irányában rizalitok tagolnak. A rizalitok háromszögû oromzattal vannak lezárva. A vízszintes tagolást a hat szint ablaksorai, valamint az elsõ és második emelet közötti egyszerû párkány adja. Körfolyosós, melyekrõl az elítéltek lakóhelyiségei nyílnak. Az épület a maga nemében ritkaságszámba megy, így építészetileg és történetileg is egyaránt jelentõs értékünk.


Mikszáth Kálmán lakóháza - Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Madách u. 8.

 
Balassagyarmaton a börtön bejáratától néhány háznyira Mikszáth Kálmán egykori lakóháza áll
 híres étterem
Zamatos étkezések, zsenge, friss és ropogós különlegességek, itt kiváló helyi séf ajánl finomságokat.
 

Svejk Vendéglő Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Szabó Lőrinc u. 16.
Telefon szám: +36-35 300-999
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.svejkvendeglo.hu

A Svejk Vendéglőt Balassagyarmaton, Budapesttől mintegy 80 km-re a nagytemplom utcájában találják meg a kedves vendégek.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Ipoly horgászhely - Balassagyarmat

Cím: Balassagyarmat, külterület
Link: www.mohosz.hu/ipoly.html

Az Ipoly Ipolytarnóc és Balassagyarmat közti szakaszának rehabilitációjával 1996. óta foglalkozik a megyei horgász szövetség, ehhez segítő partnerei a települések önkormányzatai, a térség országgyűlési képviselői, és a közben megalakult Ipoly Vidéki Tájvédelmi Egyesület.


Gyarmati horgásztó

Cím: Balassagyarmat és Őrhalom között 22-es főút 27-es km
Link: www.gyarmatihorgaszto.hu
Telefon szám: +36-70-614-8138
Kapcsolattartó személy: Zsédő József

A Gyarmati Horgásztó Nógrád megyében Balassagyarmat és Őrhalom között helyezkedik el Budapesttől 110 km-re. Horgászvizünk 4,5 hektáron terül el rendezett környezetben 15 fedett kiülővel, ahol lehetőség van bográcsozásra és sátrazásra is. Szeretettel várunk minden horgászni és kikapcsolódni vágyót.
 klub, egyesület
 

Cserhát Különleges Mentőcsoport

Cím: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi Fejedelem út 140.
Link: www.csmke.hu
Telefon szám: +36-70 424-2327
Kapcsolattartó személy: Juhász Zoltán
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Célkitûzésünk, hogy segítsünk: Eltûnt, elveszett személyek Mentõkutyával történõ felkutatása, árvizi védekezés, mentés magasból és mélybõl, Veszélyes fák kivágása,önkéntes tûzoltó tevékyenység (avar,bozót-lakás tûz) Polgárõr szolgálat, sport-, hobbi- és mentõkutya képzés.
 mozi
 

Madách Imre Filmszínház Balassagyarmat

Cím: 2660, Balassagyarmat, Bajcsy Zs. u. 8.
Link: www.madachmozi.hu
Telefon szám: +36-35-315-405
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

Madách Imre Filmszínház Balassagyarmat. A mozi varázsa és népszerűsége az állandó megújulásban rejlik. Nálunk idős és fiatal egyaránt megtalálja a neki megfelelő szórakozási lehetőséget. A mozin, és filmkölcsönzésen túl Ön ehet, ihat, sőt még a szerencséjét is kipróbálhatja.
 múzeum
 

Palóc Múzeum

Cím: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.
Telefon szám: 0036-35-300-168
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro

A Palóc Múzeum a város fő nevezetessége. Épülete 1914-ben épült Wälder Gyula tervei alapján. Az állandó néprajzi gyűjtemény címe: Bölcsőtől a sírig (paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében). A kiállítás a palóc paraszti élet eseményeihez, sorsfordulóihoz (születés, keresztelő, esküvő, halál, stb.) kötődik. Különlegesség a lakodalmas jelenetet bemutató tárlat. Érdekes látványosság a régi paraszti konyha: jó formán minden, a XX. század elején még használatos fémből, fából, agyagból készült háztartási eszköz megtekinthető itt. A második emeleti nagyterem szintén néprajzi témájú időszaki kiállításoknak, ezen kívül 2002 márciusától Nagy Iván történész állandó kiállításának ad otthont.


Palóc ház, szabadtéri múzeum,

Cím: 2660 Balassagyarmat, Palóc liget 1.
Telefon szám: 0036-35-300-168
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Link: www.balassagyarmat.hu

A Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményének épületegyüttese a 18-19. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be. Látható itt többek között Karancslapujtőről való boronafalú ház, több melléképület, a szandai kápolna másolata és egy 1927-ből származó feszület.


Képtár - Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Köztársaság tér 5.
Telefon szám: 0036-35-300-186
Link: www.mkmk.hu

Kortárs képzőművészeti állandó kiállítás és gyűjtemény, amely 1975-től 1978-ig a vármegyeházán volt kiállítva, majd 1991-ben került ismét a nyilvánosság számára hozzáférhetővé. Helyi művészek (Farkas András, Jánossy Ferenc, Réti Zoltán) alkotásain túl még számos jelentős alkotó műve látható itt. (Tóth Menyhért, Kokas Ignác, Szabó Vladimír, Patay László, Földi Péter stb.)


Horváth Endre Galéria

Cím: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 50.
Telefon szám: 0036-35-300-622
Link: www.mkmk.hu

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban található a kiváló grafikusművészről elnevezett galéria, amely kortárs képzőművészeti, időszaki kiállításoknak ad otthont. Az 1969 óta működő kiállítóhely névadója Horváth Endre (1896-1954) grafikusművész, a Pénzjegynyomda vezető tervezője volt. Egy-egy kiállítás két hónapig tekinthető meg, melyek a páratlan hónapok első péntekén nyílnak, 17 órakor.


Pannónia motormúzeum - Balassagyarmat

Cím: Balassagyarmat,
Link: motoroskronika.blogspot.com
Kapcsolattartó személy: Szakács László

Balassagyarmat városközpontjában látható a 23 különböző típusú Pannónia motorkerékpárból álló gyűjtemény; a korábban pizzériaként működő pincehelyiségben 200 négyzetméteres kiállítóhelyet alakítottak ki. Az ingatlant a múzeumot működtető Balassagyarmat és Térsége Fejlesztéséért Közalapítványnak adta kezelésbe az önkormányzat. Szakács László elmondta: 13 éve gyűjti a Pannóniákat, ez volt a legnagyobb számban gyártott és legismertebb magyar motormárka, 1954-től 1975-ig, a Csepeli Motorkerékpárgyár bezárásáig gyártották.
 templom
 

Római katolikus templom - Balassagyarmat

Cím: Balassagyarmat, Rákóczi Ferenc útja

Balassagyarmat római katolikus temploma. A mai templomot Balassa Pál kegyúr építette 1740-46 között, ünnepélyes felszentelése az emléktábla szerint 1752-ben történt. A templom 1759-ben kegyúri adományként két Maulbertsch képet kapott, s ugyanebben az évben Révay Antal püspök itt helyezte el az Olaszországból származó Szt. Felicián ereklyét.


Szerbtemplom - Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Szerb u. 5.
Telefon szám: 0036-35-300-622
Link: www.mkmk.hu

Balassagyarmat Szerbtemplom. A balkánról érkezett szerb telepesek 1787-ben nagyobb templomot építettek. Harangjai 1791 és 1847-ben készültek. 1908-ban lebontották. A mai, megközelítõen keletelt, kisméretû, elõreugró homlokzati tornyos, egyhajós templom 1911-ben, ekletikus stílusban épült.


Evangélikus Templom - Balassagyarmat

Cím: 2660 Balassagyarmat, Kossuth Lajos u. 36. - 38.
Telefon szám: 0036-35-301-580
Link: bgyarmat.lutheran.hu

Balasagyarmat evangélikus temploma. Az egykori vármegyei vesztõhely dombjára 1785-ben kezdték építeni a barokk stílusú templomot, melyet egy évvel késõbb, 1786. november hatodikán fel is szenteltek. Tornyát 1793-94-ben építették hozzá, a réz toronysisak 1808-ban készült. 1809-ben tûzvész áldozata lett, de 1912-re újból felépül.
 vár, várrom
Múltat idéző, híres ütközetek emlékei. Valódi építészeti ritkaság, a többszáz éves események azonnal szemünk elé kerülnek. Történelmi bemutatók és hadijátékok szórakoztatják látogatóinkat. Kiváló kikapcsolódás és ismeret. Várjuk Önöket.
 

Gyarmat, egykori várfal

Cím: Balassagyarmat, Bástya u. 8.
Link: www.balassagyarmat.hu

A föld színe felett csak egy kis falmaradvány maradt a várból. Az elmúlt években történt régészeti ásatások eredményeként azonban egyre többet tudunk a középkori városról. Az óváros alatt a föld megőrizte a vár maradványait és egy reneszánsz palota díszesen faragott köveit is. Legutóbb a Bercsényi utcában tártak föl egy 15-17. században használt temetőt.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner