12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Bánhorváti
banhorvati.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Deák-Szinyéri József E-mail: banhorvatiph@gmail.com
 Telefon: +36-48 500-211 Fax: +36-48 500-212
egyedi ritkaság,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    étterem,    falusi turizmus,    hangverseny,    híres személy,    horgászat, horgásztó,    imaház, kápolna,    kastély, kúria,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    népzenei rendezvény,    növénykert, park,    programok, rendezvények,    sétáló utca, városkép,    templom

 egyedi ritkaság
 

Damasa-szakadék - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti, külterület
Link: banhorvati,hu

Bánhorváti határában található az ország egyedülálló földtani-felszínalaktani érdekessége a Damasa-szakadék, mely a miocén kori, vulkáni eredetű andezit agglomerátum kőzeten jött létre. A szűk szikla szorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre. A mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledéken az andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A sziklatömbök alatt húzódik hazánk második leghosszabb összefüggő álbarlang-rendszere. A terület növényvilága nagy hasonlóságot mutat mind a közeli Bükk mészkőterületeivel, erdőségeivel, mind pedig a Heves-Borsodi-dombság értékes fátlan irtásrétjeivel. A terület része a Lázbérci Tájvédelmi Körzetnek, fokozottan védett, kedvelt kiránduló-hely. Megközelíthető a kék+ turista jelzésen.
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Református templom belső - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti, Szabadság út
Link: www.banhorvati.hu

Református templom belső: lapos deszka famennyezetét 1700-ban, karzatát 1790-ben festették, festett padjai 1720-ból, kőszószéke 1789-1790 között készült, úrasztala 1794-ből való. Kegyszerek 1600-1674, pohár és kendők 1600-ból, a templom harangja 1621-ből való, de hasadás miatt 1850-ben újraöntötték.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Világháborús emlékmű - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti

Az I. és a II. világháború áldozatainak emléket állító emlékmű.


1948-49-es emlékmű - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti

Igó Aladár szobrászművész - a kastély falán lévő Kazinczy emléktábla és a felette lévő portré alkotója - az emlékművet úgy készítette el, hogy az alkotóelemek szimbolikusan fejezzék ki a 150 éve történteket.
 étterem
 

Jóbarát Fogadó étterme - Bánhorváti

Cím: 3642 Bánhorváti, Mál oldal 3499/1
Telefon szám: +36-70 633-5297

A Jóbarát Fogadó a Lázbérci-víztározótól 1km-re, lakott területen kívül helyezkedik el a hegyoldalban. Egész évben szeretettel várjuk azokat a vendégeket, akik csendes, romantikus nyugodt környezetben szeretnének pihenni.
 falusi turizmus
Hagyomány, egy teljes élet. A falvak nyugodt és barátságos környezetével meríthetünk erőt, és engedjük megpihenni gondolatainkat. Ismerje meg minden tájegység hangulatát!
 

Veréb Fészek Vendégház - Bánhorváti

Cím: 3642 Bánhorváti, Radnóti M. út. 37.
Telefon szám: +36-70-608-8636

Szeretettel várjuk a Bükk hegység lábánál a Lázbérci víztározótól 700m-re található vendégházunkban az év minden napján gyönyörû környezetben, két kétágyas és egy két szobát (4 fõ) magában foglaló családi szállásunkon. A kisgyermekes családokat is szívesen fogadjuk. Rendelkezésre áll babaágy, etetõszék, bébikomp, homokozó, hinta, gyerekjátékok.
 hangverseny
Neves hazai és vendégművészek csodálatos hangulatot varázsolnak elénk. Kérje programfüzetünket!
 

Karácsonyi ünnepi hangvereny

Cím: Bánhorváti, Berkes János Művelődési Ház
Link: www.banhorvati.hu

Karácsonyi ünnepi hangvereny.
 híres személy
 

Kazinczy Gábor

Cím: Bánhorváti
Link: www.banhorvati.hu

Kazinczy Gábor (Berettő, 1818–Bánfalva, 1864). Az MTA tagja, politikus, író, újságíró, irodalomszervezõ. Kazinczy Gábor 1850 -től 1864 -ig volt a bánfalvai kastély lakója.A szabadságharc bukása utáni országos állapotok a Bánfalván élő Kazinczyt egy időre hallgataggá tették, remeteségben élt. Hisz az egész országban tombolt a bosszú és egyénileg senki sem lehetett biztonságban.
 horgászat, horgásztó
Kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület várja a horgászat szerelmeseit.
 

Lázbérci víztározó (horgászhely) - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti, Lázbérc
Telefon szám: +36-48-514-500;36-30-303-2349
Kapcsolattartó személy: Győrfi András

Bánhorvátiból a Dédestapolcsányba vezető kanyargós országútról szemünk elé tárul a Bánvölgye egyik impozáns létesítménye a "Lázbérci víztározó". A víztároló és környéke természetvédelmi terület, kedvelt horgász- és kirándulóhely.
 kastély, kúria
Festői környezet, gondozott park, csodálatos építészeti látnivaló, és egyedülálló bútorzat. Látogatását egészítse ki hangulatos éttermeinkben, és szórakoztató programjainkkal. Látogasson el hozzánk.
 

Platthy-kastély
Prospektus letöltés, Prospectus download

Cím: 3642 Bánhorváti, Tompa Mihály út 2.
Telefon szám: +36-48-344-269

Bánhorváti talán a vidék műemlékekben leggazdagabb faluja, itt található a Platthy család gyönyörű parkkal ölelt egykori barokk kastélya. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Falumúzeum - Bánhorváti

Cím: 3642 Bánhorváti, Szabadság út 75.
Telefon szám: +36-48 344-265; +3630 662-1625
Link: www.banhorvati.hu

A Bánhorváti Falumúzeum 1999. március 15-én került átadásra, és most újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Az ötlet és a gyűjtőmunka egy nyugdíjas pedagógustól származik, aki időközben elhunyt. Így a múzeum berendezését az általános iskola két történelem szakos pedagógusa valósította meg. A kis helyiségben konyhát, háztartási eszközök tárolóját, paraszti tisztaszobát láthatunk. A nagy kiállítóteremben a népi mesterségek eszközeit, régi iskolai kellékeket és egy polgári szoba részleteit tekinthetjük meg. Nyitva tartás: szombat 14.00 órától 16.00 óráig, egyéb esetben a telefonon történő időpont egyeztetés, ill. felvilágosítás kérhető.
 népzenei rendezvény
Népzenei barangolás kiváló magyar művészekkel, a hagyomány méltó őrzése autentikus előadásban, a jelen kor zenei alapjaihoz alapérték.
 

XVI. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál

Cím: Bánhorváti
Telefon szám: +36-48 712-267
Link: www.banhorvati.hu
Kapcsolattartó személy: Deák-Szinyéri József

A XVI. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál Bánhorvátiban 2011. augusztus 5-én, pénteken került megrendezésre. Zenés-táncos felvonulás sok érdeklődőt vonzott.
 növénykert, park
Különleges növényfajok, ritka fák, virágok és kertészeti kompozíciók által válik csodálatossá a kirándulás. Parkunk várja a pihenni vágyókat.
 

A Platthy-kastély parkja

Cím: 3642 Bánhorváti, Rákóczi út 62 /64
Telefon szám: +36-48-344-269

Bánhorváti talán a vidék műemlékekben leggazdagabb faluja, itt található a Platthy család gyönyörű parkkal ölelt egykori barokk kastélya.A kastély előtti parkrészben gyönyörű fák állhattak és állnak ma is. A száz évvel ezelőtti időkből megmaradt hatalmas akác, két óriás krisztustövisfa és pompás alakú vadgesztenyefa áll, amelyet a szájhagyomány Jókai fájaként tart nyilván. A kastély mögött és előtt majorsági épületek, odébb csendes családi kripta.
 programok, rendezvények
 

II. Bánhorváti Népdalkör Találkozó

Cím: Bánhorváti, Művelődési Ház
Link: banhorvati.hu

II. Bánhorváti Népdalkör Találkozó Időpont: 2009. 06. 13. 14.30 óra. A helyszínen a kedves érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos népi mesterségekkel, vásárolhatnak a népmesterségek termékeinek színes portékáiból, megismerkedhetnek ezeknek a portékáknak az elkészítési módjával. Közreműködő népi iparművészek: Páhy Csabáné (csipkeverő), Pácz János (kosárfonó), Paszternák András (fafaragó), Horváth Zoltán (fazekas), Újlaki Csaba (játékkészítő), Schneider Imréné (himző). Községünk lakóit és a környékbeli érdeklődőket nagy szeretettel és tisztelettel hívjuk és várjuk rendezvényünkre!


X. Bánhorváti Lángos Fesztivál

Cím: Bánhorváti, Tornacsarnok
Link: www.banhorvati.hu
Telefon szám: +36-70 371-9460
E-mail: Üzenet -automatikus fordítással is, e-mail: english-hungarian, deutsch-ungarisch, francais-hongrois, italiano-ungherese, espanol-húngaro
Kapcsolattartó személy: Deák-Szinyéri József
Mikortól: 2016-11-28
Meddig: 2016-11-28

X. Bánhorváti Lángos Fesztivál. 2016. november 28-án (szombaton) tizedik alkalommal kerül megrendezésre hagyományőrző fesztiválunk, melyre minden érdeklődőt szívesen látunk.
 sétáló utca, városkép
 

Bánhorváti

Cím: Bánhorváti
Link: www.banhorvati.hu

Bánhorváti a Tardonai dombság nyugati szélén, az Upponyi hegységtől keletre, a Bán-patak vadregényes völgyében fekszik, a Lázbérci Tájvédelmi Körzet keleti határán. Írásos emlékekben csak a XIII. században bukkan fel neve, de a falu már a honfoglalás idején is létezett. Előbb az egri, majd a szarvaskői vár tartozéka, és mint ilyen királyi tulajdon volt. Bánhorváti talán a vidék műemlékekben leggazdagabb faluja, itt található a Platthy család ma üdülőként üzemelő, gyönyörű parkkal ölelt egykori barokk kastélya. A település három temploma közül a legrégebbi a középkori eredetű református templom festett kazettás mennyezetével. A falu környezete, történelme egyaránt vonzó.
 templom
 

Református templom - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti, Szabadság út
Link: www.banhorvati.hu

A bánhorváti református templom a XIV. században épült fagalériás toronnyal, ferde támpillérekkel. A XVIII. században (1789) átalakították, nagyobbították. Déli bejárati előcsarnoka mellett befalazott gótikus kapukeret. A templom bejárati kapuja és az udvarán elhelyezett Kálvin emlékmű újabb keletű.


Római katolikus templom - Bánhorváti

Cím: Bánhorváti, Szabadság u. 60.
Link: www.banhorvati.hu

Szintén gyönyörű a falu műemlék jellegű a XVIII. század végén copf stílusban épült római katolikus temploma és az 1805-ben épített plébánia.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner