12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Átány
www.atany.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Jámbor Dénes E-mail: polhivaatany@t-online.hu
 Telefon: +36-36 482-001 Fax: +36-36 482-803
autó-motorsport,    egyedi ritkaság,    egyházművészet,    emlékmű, műemlék, szobor,    hangverseny,    kiemelt szolgáltató,    múzeum,    néprajzi gyűjtemény, tájház,    templom

 egyedi ritkaság
 

Kőkoporsó - Átány

Cím: Átány, temető
Link: www.atany.hu

Egy rejtélyes kőkoporsó került elő többször a föld alól kiemelkedve a temetőben. A helyiek nagyon féltek tőle, mert a mondák szerint elátkozott sírkő volt és aki hozzáért azt valamilyen balszerencse érte. A felirata szerint egy kisfiú földi maradványait őrzi ez a sír – mutatott a szarkofágra. – Ez olvasható is rajta: „Kis-Bárczay Mihály szüleinek ölében meghala hevesi útja közepében, testét ide hozták gyászos sírjába, esztendős és öt hónapos korában.”
 egyházművészet
Csodálatos műremekek a vallás szolgálatában.
 

Átányi műemlék református templom belső - Átány

Cím: 3321 Átány, Templom u. 2.
Link: reformatusatany.uw.hu
Telefon szám: 00-36-36-482-013

A türelmi rendelet (1781) után épített vagy felújított templomokon már nem a korábbi virágos ornamentikát alkalmazták, hanem a szőnyegelőképekre utaló medaillonos stílust. E festésmód alapvetően eltér a korábbi virágdíszes festésről, művészileg csekélyebb értékű. A táblák azonos rajzúak, a minták ismétlődnek, szimbólumokat nem, vagy alig alkalmaz. Jellegzetességei a bibliai képek: tájképek, cédrusfák, olajfák, terpentinfák. A festésben a kék, zöld, vörös és fekete szín az uralkodó. Ezek szimbolikus jelentésűek: a kék a békét, nyugalmat, a zöld az erőt, a vörös a lángoló szeretetet, a fekete a gyászt jelképezte. A fehér alapszín a lelki tisztaságot jelenthette.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Wass Albert emlékmű - Átány

Cím: Átány, Bem utca 2.
Link: www.atany.hu

Wass Albert (1908-1988) az erdélyi magyar író és költő, a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége, nagy idők koronatanúja. Emlékét Átány községben emlékhely őrzi, melyet minden évben,- a Községi Önkormányzat rendezvényeként-, február 17. napján, halálának évfordulóján, megkoszorúznak.
 hangverseny
Neves hazai és vendégművészek csodálatos hangulatot varázsolnak elénk. Kérje programfüzetünket!
 

Ünnepi hangverseny

Cím: 3321 Átány, Templom u. 2.
Telefon szám: 00-36-36-482-013

2007. szeptember 30-án az ÁTÁNYI MŰEMLÉK REFORMÁTUS templomban Átány község fennállásának 600 éves évfordulója alkalmából ünnepi hangverseny került megrendezésre. Közreműködött: Telemenn Barokk Trió. Kiss Veronika-orgona, Metzker Pál-gordonka, Dr. Erdős Gábor-hegedű, fuvola, blockflöte, orgona. Műsor: Nagy mesterek művei: J.S. Bachtól Kodályig.
 múzeum
 

Egy falu az országban - Átány

Cím: Budapest
Link: www.atany.hu

"Egy falu az országban - Átány" Kiállításmegnyitó képekben Megnyílt a Budapesti Néprajzi Múzeumban, az „Egy falu az országban- Átány” című kiállítás. A kiállítás azt az Átányt mutatja be, ahol az 1950-es években még érintetlenül létezett a több évszázados paraszti gazdálkodás, s ahol a két néprajzkutatónak, Fél Editnek és Hofer Tamásnak, sikerült az utolsó pillanatban dokumentálni e tradicionális falusi társadalom működését. A megnyitón részt vett a falu apraja-nagyja, 5 busszal érkeztek a fővárosba, az asszonyok rétessel és átányi süteményekkel, a férfiak pedig jóféle átányi nedűvel készültek. Az időszaki kiállítás megtekinthető 2010. június 13.-ig, a Néprajzi Múzeumban.
 néprajzi gyűjtemény, tájház
A néprajzi értékek bemutatása, a hagyomány és a múlt üzenetének átadása kiemelt figyelmet kap. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Gyűjteményünk szívesen várja az érdeklődőket és a néprajzkutatókat.
 

Kakas - ház Átány

Cím: 3321 Átány, Rákóczi út 54.
Link: www.atany.hu
Telefon szám: 00-36-36-482-001

Az Átány- gyűjtemény a magyar néprajzi muzeológia egyedülálló teljesítménye: egyetlen település hagyományos kultúrájának tárgyi emlékanyagát öleli fel a teljesség igényével. A legsokoldalúbban elemzett és publikált gyűjtemény, anyagának monografikus feldolgozásai révén világviszonylatban is közismertté vált. Létrehozása Fél Edit nevéhez fűződik, megalapozásának ideje az 1950-es évek.
 templom
 

Református templom - Átány

Cím: 3321 Átány, Templom u. 2.
Link: reformatusatany.uw.hu
Telefon szám: 00-36-36-482-013
Kapcsolattartó személy: Ferenczfi Zoltán - református lelkész

Átány eredetileg római katolikus templomát a 16. század közepén a reformátusok felújították és használatba vették. A növekvő számú gyülekezet befogadására a templomot 1781 és1783 között megnagyobbították. Az átépítést Quadri Kristóf tervei alapján Rábl Károly gyöngyösi kőművesmester végezte el. Ekkor készültek a festett mennyezetkazetták, a szószék, a Mózes-szék, az úrasztala, valamint a hiányzó padokat is pótolták. A famunkákat Bede Pál asztalosmester készítette 1783-ban

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner