12:88:00
    Kereső: települések látnivalók
 Címlap
 Látnivaló keresés
 Látnivaló feltöltés
 Szálláshely keresés
 Szálláshely feltöltés
 Program keresés
 Program feltöltés
 Képgaléria
 Üzletpolitika
 Hasznos linkek


Álmosd
www.almosd.hu
Köszöntjük kedves látogatóinkat!

Reméljük, hogy a nálunk eltöltött idő kellemes kikapcsolódást és sok gyönyörű élményt fog jelenteni Önöknek. Azon dolgozunk, hogy a festői környezethez méltó szolgáltatásaink időről időre visszahozzák emlékeiket és mielőbb viszontlássuk Önöket. Látogassanak el hozzánk!
 Polgármester: Tóth Sándor E-mail: almosd@freemail.hu
 Telefon: +36-52/388-035 Fax: +36-52/388-035
állandó kiállítás,    emlékmű, műemlék, szobor,    múzeum,    sétáló utca, városkép,    templom

 állandó kiállítás
Kiemelkedő gyűjtőmunka és egyedi tartalma minden látogatónak valódi élményt szerez. Többnyelvű információ és háttéranyagok engednek közelebb a tárgyakhoz. Látogassanak el hozzánk.
 

Kovácsműhely - Álmosd

Telefon szám: +36-52/388-078
Kapcsolattartó személy: Nagy Sándorné gondnok
Cím: Álmosd, Rákóczi u. 2.
Link: www.almosd.hu

Mucsi Mihály kovácsmester műhelyének a XIX-XX. századfordulójáról fennmaradt berendezése látható teljes szerszámkészletével és az itt készült tárgyakkal (patkók, szekér-, ekealkatrészek stb.). 1981 óta helyi védettség alatt álló népi ipari emlék. Az épület, a cseréptető és a vasalószín a gondos épület-helyreállítás eredménye.
 emlékmű, műemlék, szobor
Történelmünk része. Példaként mutatja elődeink múltját és üzenetét a jelen kor számára. Tisztelettel adózunk érte.
 

Az álmosdi csata emlékműve - Álmosd

Cím: Álmosd
Link: www.almosd.hu

A császáriakat legyőző, Bocskai által vezetett 1604. október 15-ei csata emlékére készült hatalmas, faragott kőtömbökből álló, csatajelenetekkel, ágyúkkal díszített rusztikus emlékmű Győrfi Lajos szobrászművész alkotása.


I. világháborús emlékmű - Álmosd

Cím: Álmosd
Link: www.almosd.hu

1922-ben az országban elsőként Álmosd lakói állítottak emléket az első világháborúban elveszített fiaiknak. Az 1914-1918 között elesett 101 falubéli katona előtt tisztelgő emlékmű a református templom kertjében található. Hajdú-Bihar megye egyik legszebb első világháborús emlékműve két méter magas kőalapzaton, egy kertben ülő, kezében mirtuszággal, elvesztett kedvese tölgyfakoszorúval övezett katonacsákós fejfájára leroskadó fiatal nőalakot ábrázol.
 múzeum
 

Kölcsey-emlékház - Álmosd

Cím: Álmosd, Kölcsey u. 13.
Link: www.almosd.hu

A XVIII. század végén épült, ma kiállítóhelyként szolgáló, műemlék kúriát a Kölcsey család építette. Eredetileg zsindelyes, most nádtetős, népi klasszicista épület ámbitusa íves lezárású, szabadkéményes pitvarral és a mögötte lévő éléskamrával. A pitvarból nyílt a két, boglyakemencével fűtött, alsógerendás, fiókos síkmennyezetű szoba. A lakóépület folytatásaként eredetileg külső kamra állott, alatta borospincével. Ezt a kamrát a későbbiekben egybeépítették a kúriával. A nagyméretű szobákat később elválasztották. Az épületben 1812 és 1815 között élt Kölcsey Ferenc lírikus, a reformkor kiemelkedő egyénisége, a Himnusz költője.
 templom
 

Református templom - Álmosd

Cím: Álmosd, Bocskai u. 1.
Link: www.almosd.hu

A község középkori eredetű református templomát a korábbi részeket felhasználva 1805-ben újraépítették, majd 1822 és 1824 között tovább alakították. A templomkertet vaskos kőfal vette körül, amely XVI. századi eredetű, s védelmi célt is szolgált. A Nagyváradi erődítésrendszer külső részét képezte. A zömök, vaskos torony a szépen tagolt toronysisakkal hatásosan formálja a faluképet.

Weboldal készítés - Softwinner
Weboldal készítés - Softwinner